| Przesunięty przez: szynszyl 26 Mar 2014,  17:54
 | [MK6] Kontrolka temperatury płynu chłodzącego. | 

| Autor | Wiadomość | 

| arktur36   
 Model: Ford Fiesta Mk6`03
 Wersja: Ghia
 Silnik: 1.4TDCi/68KM

| 

|  Wysłany: 29 Wrz 2010,  18:55   [MK6] Kontrolka temperatury płynu chłodzącego. |   
 |  
               | 
 |  
               | Dzisiaj rano po przejechaniu ok 4 km zapaliła mi się ( nie migała) kontrolka temperatury płynu chłodzącego. W tym samym czasie wskaźnik temperatury (elektroniczny) wskazywał normę, czyli był w połowie. Zatrzymałem auto. Na biegu jałowym kontrolka zgasła. Wyłączyłem silnik. Poziom płynu w zbiorniku miedzy min a max. Na wszelki wypadek dolałem do max. W ciągu dnia przejechałem jeszcze z 30 km z różnymi prędkościami i obciążeniem i wszystko było ok.  Dodam jeszcze ze wskaźnik temperatury (elektroniczny) nieraz mi wariuje tzn. w czasie jazdy jest w połowie , a wiec norma a co jakiś czas spada o działkę w dół, żeby po jakimś czasie wrócić znowu do pozycji norm. Może ktoś wyjaśni mi co tzn i czy  to chwilowe zawirowanie? Czy może coś innego. Proszę o pomoc. |  
				| Ostatnio zmieniony przez bidżej 28 Sty 2011,  19:07, w całości zmieniany 3 razy |  | 

|   |  | 

|  | 

| karolusms   
 Model: Ford Fiesta Mk3`94
 Wersja: CLX
 Silnik: 1.1i/50KM
 Imię: Karol

| 

|  Wysłany: 29 Wrz 2010,  20:15 |   
 |  
               | 
 |  
               | zwykly blad komputera ...... |  
				| _________________ 

|  | 

|   |  | 

|  | 

| arktur36   

| 

|  Wysłany: 30 Wrz 2010,  11:20   Powtórka z rozrywki |   
 |  
               | 
 |  
               | Dzisiejszego ranka objaw zupełnie taki sam. Poeksperymentowałem i by Wam go opisać, to wskaźnik temperatury i kontrolka ta czerwona zachowują się jak po rozłączeniu kostki czujnika temperatury wody. Czyli wskaźnik temperatury mruga cała skalą w kontrolka świeci na czerwono ciągłym światłem. Po 10 - 15 sek. wszystko wraca do normy i już jest ok. W serwisie telefonicznie podpowiedzieli by wymienić czujnik temp. ten z zieloną końcówką. Co wy na to? Mam czas na decyzje do 14.30 |  | 

|   |  | 

|  | 

| JoeMix   

Model: Ford Fiesta Mk7`09
 Wersja: Titanium
 Silnik: 1.4Duratec/96KM

| 

|  Wysłany: 30 Wrz 2010,  11:51 |   
 |  
               | 
 |  
               | Więc może gdzieś jest nieciągłość w obwodzie czy zwarcie,,, czujnik,,, jak kosztuje nie dużo to wymienić możesz, bo a nuż widelec,,, 	  | arktur36 napisał/a: |  	  | wskaźnik temperatury i kontrolka ta czerwona zachowują się jak po rozłączeniu kostki czujnika temperatury wody | 
 |  
				| _________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| arktur36   

| 

|  Wysłany: 4 Paź 2010,  13:46   Jednak czujnik temperatury |   
 |  
               | 
 |  
               | Wymieniłem czujnik temperatury z termostatem i problem od piątku nie występuje, także można stwierdzić że tu była przyczyna. Wskaźnik temperatury też już zachowuje się normalnie tzn. nie skacze z pozycji "normal" w dół i znowu do "normal". |  | 

|   |  | 

|  | 

| mkapi   

Model: Ford Fiesta Mk6`02
 Wersja: Ambiente
 Imię: Marcin

| 

|  Wysłany: 4 Cze 2011,  17:26 |   
 |  
               | 
 |  
               | podłącze się pod temat bo mam podobne objawy, lecz kolega wymienił tez termostat ja uważam że to zbędne chyba. Czy ktoś wie jakie wartości na czujnik temperatury wody.
 Na zimnym ?
 Na rozgrzanym >
 Rozumie m ze w omach
 |  
				| _________________ 

|  | 

|   |  | 

|  | 

| Pawełos666   
 Model: Ford Fiesta Mk4`99
 Wersja: Sport
 Silnik: 1.25i/75KM
 Imię: Ford BMW

| 

|  Wysłany: 4 Cze 2011,  20:37 |   
 |  
               | 
 |  
               | 5-6 kilo przy 20 stopniach (5000 ohm - 6000 ohm) 0,5-0,6 kilo przy 80 stopniach (500 ohm do 600 ohm)
 |  
				| _________________ CVH 1.4 FU..'89

Profesjonalna pomoc w doborze świec i kabli zapłonowych, napisz gg 540570 - CVH, HCS / Endura, Zetec
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| mkapi   

| 

|  Wysłany: 6 Cze 2011,  19:26 |   
 |  
               | 
 |  
               | Pawełos666,  dzieki |  
				| _________________ 

|  | 

|   |  | 

|  | 

| mkapi   

| 

|  Wysłany: 20 Cze 2011,  13:33 |   
 |  
               | 
 |  
               | Na wyświetlaczu miałem numer dtc E199 czyli błąd czujnika . Wymieniłem w Sobotę i na razie cisza. Błąd jak myślałem sam się nie skasuje.
 Ale wychodzi na to że wymiana termostatu zbędna.
 |  
				| _________________ 

|  | 

|   |  | 

|  | 

| kreciasty   
 Wersja: FX Silver
 Imię: Michał

| 

|  Wysłany: 10 Lip 2011,  23:58 |   
 |  
               | 
 |  
               | Czujnik do wymiany (tak mówił mechanik u którego podłączałem Fiestę pod komputer), ja muszę się w końcu zebrać i swój też wymienić bo nie raz na zimnym silniku "gotuje mi się woda" po czym wszystko wraca do normy   |  | 

|   |  | 

|  | 

| lakiernik175   
 Model: Inne auto
 Silnik: Inny

| 

|  Wysłany: 11 Lip 2011,  06:37 |   
 |  
               | 
 |  
               | to jak ci się na zimnym gotuje woda to wymiana czujnika nie pomoże.Możesz spokojnie zacząć od zmiany mechanika i wymiany termostatu . |  
				| _________________ Wyprzedaż części do mk6,głównie silnikowe(benzynowe),części zawieszenia,wnętrza,elektryka.
 Zawsze gwarancja rozruchowa.Pytać na maila.Z braku czasu odpowiem wieczorem.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| mkapi   

| 

|  Wysłany: 12 Lip 2011,  17:20 |   
 |  
               | 
 |  
               | objaw gotowania wody może ci się wydawać ale to chyba zapowietrzony układ. I bąble tak lecą. Chociaż moja odpowietrza się sama. To i twoja powinna. Pewnie masz coś nieszczelne
 |  
				| _________________ 

|  | 

|   |  | 

|  | 

| papa_ciapa   
 Wersja: C

| 

|  Wysłany: 20 Sty 2012,  16:05   Re: Kontrolka temperatury płynu chłodzącego. |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | arktur36 napisał/a: |  	  | Dzisiaj rano po przejechaniu ok 4 km zapaliła mi się ( nie migała) kontrolka temperatury płynu chłodzącego. W tym samym czasie wskaźnik temperatury (elektroniczny) wskazywał normę, czyli był w połowie. Zatrzymałem auto. Na biegu jałowym kontrolka zgasła. Wyłączyłem silnik. Poziom płynu w zbiorniku miedzy min a max. Na wszelki wypadek dolałem do max. W ciągu dnia przejechałem jeszcze z 30 km z różnymi prędkościami i obciążeniem i wszystko było ok.  Dodam jeszcze ze wskaźnik temperatury (elektroniczny) nieraz mi wariuje tzn. w czasie jazdy jest w połowie , a wiec norma a co jakiś czas spada o działkę w dół, żeby po jakimś czasie wrócić znowu do pozycji norm. Może ktoś wyjaśni mi co tzn i czy  to chwilowe zawirowanie? Czy może coś innego. Proszę o pomoc. | 

U mnie objawy były takie (chyba - bo już nie pamiętam dokładnie "harmonogramu", co świeciło/co mrygało):
 1. Po przejechaniu 2-3km (zimny silnik) - kontrolka temperatury zaczynała świecić, wskaźnik temperatury (elektroniczny) - "mrygał". Po przejechaniu ok. 2-3km, wszystko wracało do normy. Zdarzało się, że wskaźnik temperatury (elektroniczny - wyświetlacz) "skakał" - tj. powiedzmy w granicach MIN i (do MAX raczej nie dochodził) MAX.
 2. Jeździłem tak, aż do teraz... tj. kontrolka temperatury cały czas świeci, wskaźnik temperatury cały czas "mryga". Silnik/wszystko inne działa prawidłowo (Normalnie można jezdzić).

Czujnik temperatury wymieniłem (prawdopodobnie uszkodzony - sprawdzone omomierzem (przez ok. 1-2sek pokazuje powiedzmy 2-3kOma, a następnie "obwód" przerwany), nowy czujnik cały czas pokazuje "Omy").
 Dodatkowo wentylator przy chłodnicy na uruchomionym silniku cały czas pracuje (zima teraz?).
 Dodatkowo wchodząc w tryb "test" wyświetlacza/kontrolek: na wyświetlaczu pokazuje się napis "test" - i na tym koniec - tzn. nie wchodzi w tryb "testu" (kontrolka od temperatury świeci, wskaźnik temperatury "mryga").

O co chodzi? Może trzeba skasować kody błędów? Tylko jak je skasować? (Akumulatora nie odłącze bo nie znam KeyCoda do radia).
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| JoeMix   

Model: Ford Fiesta Mk7`09
 Wersja: Titanium
 Silnik: 1.4Duratec/96KM

| 

|  Wysłany: 20 Sty 2012,  16:13 |   
 |  
               | 
 |  
               | Bo jak coś z czujnikami się dzieje to komputer załącza wiatrak,,, lepiej niech dmucha na zimny silnik niż miało by dojść do przegrzania - taki jest tok jego myślenia,,, 	  | papa_ciapa napisał/a: |  	  | Dodatkowo wentylator przy chłodnicy na uruchomionym silniku cały czas pracuje (zima teraz?). | 
 Trzeba się pod komputer podpiąć,,, 	  | papa_ciapa napisał/a: |  	  | Może trzeba skasować kody błędów? Tylko jak je skasować? | 
 |  
				| _________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| papa_ciapa   

| 

|  Wysłany: 20 Sty 2012,  20:08 |   
 |  
               | 
 |  
               | OK, byłem u mechaniora. Wpiął komputer - były błędy (5 błędów (numer tylko jeden podam bo akurat ten zapisałem E199 (mam nadzieję, że dobrze zapisałem) - i z tego "anglojazyka" - to chyba chodziło o "kilometry nabiłeś, jedź do serwisu")). W każdym bądź razie mechanior kody skasował i jest OK. 
 Stawiam na czujnik temperatury (który wymieniłem, dzięki info z tej strony - Pozdrawiam), który pewno ledwo już "zipał", a jak "zdechł", to z kontrolek temperatury zrobiła się choinka - i aby "skasować" choinkę, trza się wpiąć w komputer.

Pzdr.

EDIT: A i oczywiście wiatrak od chłodnicy już nie chodzi.
   |  | 

|   |  | 

|  | 

| macieksg   

| 

|  Wysłany: 7 Paź 2012,  08:03 |   
 |  
               | 
 |  
               | Jako ze jestem nowy na forum, to chciałbym przywitać wszystkich  Jestem posiadaczem Forda Fiesty z 2002r. Ostatnio pojawił się pewien problem. Po ruszeniu samochodem po paru minutach zapala mi się kontrolka temperatury silnika, wszystkie strzałki od wskaźnika temp zaczynają migać, a po paru sekundach wszystko wraca do normy. Dodam ze jest to 1.4TDCI. Wiecie co to może być? Widzę, że mieliście podobne problemy i w większości był to czujnik temperatury. Czy może to być coś innego? |  | 

|   |  | 

|  | 

| misiak   

| 

|  Wysłany: 7 Paź 2012,  11:29 |   
 |  
               | 
 |  
               | Jak to zwykle bywa wypada skoczyć na diagnostykę komputerem i coś się może wyjaśni. Spalanie jak? W normie czy zaczyna się robić kosmos?
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| macieksg   

| 

|  Wysłany: 7 Paź 2012,  14:23 |   
 |  
               | 
 |  
               | Spalanie? Wciąga mi ok 8 litrów, z tym że jeżdżę tylko po mieście i przeważnie w godzinach szczytów. A podpiąć pod komputer to tylko w Aso, czy inni mechanicy też świadczą taką usługę? |  | 

|   |  | 

|  | 

| Parzych   Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
 Silnik: 1.6Duratec 100KM
 Imię: Jacek

| 

|  Wysłany: 7 Paź 2012,  14:29 |   
 |  
               | 
 |  
               | Żre Ci jak moja 1.6 benzyna, tyle że jeżdżę poza szczytem (ale i tak masz masakrycznie wysokie spalanie), pod komputer to niemal każdy mechanior się podepnie... 	  | macieksg napisał/a: |  	  | Wciąga mi ok 8 litrów, z tym że jeżdżę tylko po mieście i przeważnie w godzinach szczytów. A podpiąć pod komputer to tylko w Aso, czy inni mechanicy też świadczą taką usługę? | 
   |  
				| _________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
 F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego

|  | 

|   |  | 

|  | 

| macieksg   

| 

|  Wysłany: 7 Paź 2012,  15:07 |   
 |  
               | 
 |  
               | No to faktycznie masakra. A czy te dwie rzeczy mogą być jakoś razem powiązane? |  | 

|   |  | 

|  | 

|  |