| [MK3] Gaśnie przy hamowaniu i zwalnianiu | 

| Autor | Wiadomość | 

| alanjamajka [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 4 Gru 2010,  23:33   [MK3] Gaśnie przy hamowaniu i zwalnianiu | 
 |  
               | 
 |  
               | Witam. Mam taki problem. Kiedy hamuję lub zwalniam samochód gaśnie i ciężko go zapalić tzn. rozrusznik kręci ale silnik nie może załapać. Dzieje się tak zarówno na benzynie jak i na gazie. Dodam jeszcze, że cały czas lekko świeci mi się kontrolka akumulatora(świeci się od 3 miesięcy). Proszę o pomoc
 |  
				| Ostatnio zmieniony przez bidżej 5 Gru 2010,  18:33, w całości zmieniany 1 raz |  | 

|   |  | 

|  | 

| Matifcb   
 Model: Ford Fiesta Mk3`93
 Wersja: Fun
 Silnik: 1.1i/50KM
 Imię: Mati

| 

|  Wysłany: 4 Gru 2010,  23:44 | 
 |  
               | 
 |  
               | robi tak za kazdym razem czy tylkonp na poczatku jazdy ? ja tak mam jak temperatura silnika jest zbyt niska ze moze mi zgasnac silnik jak zwalniam do 0km/h |  | 

|   |  | 

|  | 

| Rebel   

Model: Ford Fiesta Mk3`95
 Wersja: CLX
 Silnik: 1.3i/60KM
 Imię: Rafał

| 

|  Wysłany: 5 Gru 2010,  00:00 | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | alanjamajka napisał/a: |  	  | Dodam jeszcze, że cały czas lekko świeci mi się kontrolka akumulatora(świeci się od 3 miesięcy) | 

Kontrolka albo świeci się albo nie świeci w ogóle. Nie ma stanów pośrednich. Sprawdź czy alternator ładuje.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| DUCHU77   

Model: Ford Fiesta Mk3`92
 Wersja: S
 Silnik: 1.1/50KM

| 

|  Wysłany: 5 Gru 2010,  00:05 | 
 |  
               | 
 |  
               | od nośnie hamowania i gaśnięcia, to miałem taki przypadek ten przewód plkastikowy wchodzący do serwa wspomagania hamulców, miał sparciałą gumę uszczelniającą i łapał tamtędy lewe powietrze ( po naciśnięciu hamulca dojeżdźając do skrzyżowania często gasł) silikonowo-teflonowa taśma taka dla hydraulików pomogła obwinęłem przewód i po sprawie |  
				| _________________ NIEMA TO JAK DOBRA FESTIWALA

|  | 

|   |  | 

|  | 

| Pele   

Model: Inne auto
 Wersja: Inna
 Silnik: Inny
 Imię: Michał

| 

|  Wysłany: 5 Gru 2010,  00:17 | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Rebel napisał/a: |  	  | Kontrolka albo świeci się albo nie świeci w ogóle. Nie ma stanów pośrednich. Sprawdź czy alternator ładuje. | 

Jest stan pośredni ... może się lekko albo mocniej świecić (żarzyć) ... oznacza to słabe ładowanie.

Co do hamowania, dojeżdżasz do skrzyżowania z redukowaniem biegów i jak wciśniesz sprzęgło to gaśnie ?? Możliwe że VSS ... (czujnik prędkości pojazdu wkręcony w skrzynię w miejscu gdzie wchodzi linka prędkościomierza, a dokładniej to linkę wkręca się w ten czujnik)
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| JoeMix   

Model: Ford Fiesta Mk7`09
 Wersja: Titanium
 Silnik: 1.4Duratec/96KM

| 

|  Wysłany: 5 Gru 2010,  09:00 | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Rebel napisał/a: |  	  | Kontrolka albo świeci się albo nie świeci w ogóle | 
  Dobra teoria, ale prawdziwa np. przy kontrolce oleju a nie akumulatora. Nie do końca, może się jażyć całkiem nieźle przy normalnym stanie układu,,, np. w dzień nie będzie tego widać a w nocy już tak,,, 	  | Pele napisał/a: |  	  | może się lekko albo mocniej świecić (żarzyć) ... oznacza to słabe ładowanie | 
 Ustalmy kiedy gaśnie,,, naciskasz na hamulce i gaśnie, czy gaśnie zawsze, ciepły, zimny i tak dalej,,, 	  | alanjamajka napisał/a: |  	  | Kiedy hamuję lub zwalniam samochód gaśnie | 
 |  
				| _________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| alanjamajka [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 5 Gru 2010,  12:09 | 
 |  
               | 
 |  
               | Co dziwne, kiedy silnik jest zimny to się to nie dzieje, dopiero po ok.10min zaczyna gasnąć. Przeważnie do skrzyżowania dojeżdżam na luzie albo ze wciśniętym sprzęgłem. Z kontrolką to była taka historia, że nie ładował mi alternator. Mechanik stwierdził, że odłączył się jakiś kabelek, ale jak to zrobił to kontrolka nie zgasła a alternator ładuje. |  | 

|   |  | 

|  | 

| Arek103   

Model: Ford Fiesta Mk3`92
 Wersja: C
 Silnik: 1.1/50KM
 Imię: Arkadiusz

| 

|  Wysłany: 5 Gru 2010,  15:31 | 
 |  
               | 
 |  
               | z mojego doświadczenia jazdy autem z podtlenkiem lpg a konkretniej służbowym Matizem to bardzo często gasł jak jeździłem na luzie po wizycie u mechanika dowiedziałem się że nie powinno się jeździć na luzie lub wciśniętym sprzęgle autem z lpg. A z kontrolką miałem taką sytuację w Fiacie Uno 1.4 ies ładowanie było a kontrolka się żarzyła potem gasła i tak w kółko to może być to np wina zawilgocenia itp   |  
				| _________________ Św. Krzysztof jeździ z nami tylko do prędkości 120 km/h, po czym swoje miejsce odstępuje św. Piotrowi.
 ----------------------------------------------------------
 Moja Fieścina
   http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=37539
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| JoeMix   

| 

|  Wysłany: 5 Gru 2010,  18:44 | 
 |  
               | 
 |  
               | Żadnym autem się nie powinno tak jeździć i z tego co wiem w żadnej szkole "L" tego nie uczą,,, wybzdurane przez kierowców nie wiem co 	  | Arek103 napisał/a: |  	  | dowiedziałem się że nie powinno się jeździć na luzie lub wciśniętym sprzęgle autem z lpg | 

alanjamajka, masz obrotek? Nie łącz tych 2 spraw: gaśnięcia i kontrolki ładowania.
 |  
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| rafantek   
 Model: Ford Fiesta Mk4`96
 Wersja: Ghia

| 

|  Wysłany: 5 Gru 2010,  18:52 | 
 |  
               | 
 |  
               | zlbo problem z utrzymaniem wolnych obrotow, albo problem z paliwem za duzo/za malo  i gasnie. |  
				| _________________ Mechanika - Elektryka!!! Warsztat - adres: Niezapominajki 1
 Ford - porady, naprawy (mechanika - elektryka) WDS-programowanie, diagnostyka, czesci
 Mail: serwis@fordscorpio.pl tel: 791 054 854 Gadu-Gadu: 765214
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| alanjamajka [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 5 Gru 2010,  19:49 | 
 |  
               | 
 |  
               | Obrotomierza nie mam. Na luzie jeżdżę, bo mi wygodnie i według mnie to nie jest powodem gaśnięcia (tak też twierdzi specjalista od lpg) a to czego uczą w szkołach jazdy to z doświadczenia wiem, że należy w większości zapomnieć (oczywiście oprócz teorii). |  | 

|   |  | 

|  | 

| Rebel   

Model: Ford Fiesta Mk3`95
 Wersja: CLX
 Imię: Rafał

| 

|  Wysłany: 5 Gru 2010,  20:13 | 
 |  
               | 
 |  
               | Na luzie to się żyje a nie jeździ (jak ktoś mądry tu kiedyś powiedział) i tyle w temacie. 
 alanjamajka a może regulacja gaźnika by Ci się przydała?
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| JoeMix   

| 

|  Wysłany: 5 Gru 2010,  20:16 | 
 |  
               | 
 |  
               | alanjamajka, gaźnik czy mono - właśnie dobre pytanie to jest. |  
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| alanjamajka [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 5 Gru 2010,  21:56 | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Rebel napisał/a: |  	  | Na luzie to się żyje a nie jeździ (jak ktoś mądry tu kiedyś powiedział) i tyle w temacie. | 

Trafne stwierdzenie
  . W sumie to nie mam pojęcia czy to gaźnik czy mono. Jak to sprawdzić? |  | 

|   |  | 

|  | 

| JoeMix   

| 

|  Wysłany: 5 Gru 2010,  22:03 | 
 |  
               | 
 |  
               | Jest na forum podczepiony temat z opisem co i po czym rozpoznać,,, |  
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| jackrzec   Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
 Silnik: 1.25Duratec/82KM
 Imię: Jacek

| 

|  Wysłany: 6 Gru 2010,  18:44 | 
 |  
               | 
 |  
               | on nie ma gaźnika tylko wtrysk. 	  | Rebel napisał/a: |  	  | alanjamajka a może regulacja gaźnika by Ci się przydała? | 

[ Dodano: Pon Gru 06, 2010 18:47 ]

Coś cienki ten specjalista, skoro nie potrafił zrobić, a druga sprawa to taka, że po co zadajesz pytania i nie słuchasz tego co inni piszą? Na luzie nie powinno się jeździć i wszyscy to mówią, a Ty mówisz że Ci wygodnie. Skoro masz w dupie  co piszemy, to nie spodziewaj się że każdy będzie Ci nadskakiwał. 	  | alanjamajka napisał/a: |  	  | Na luzie jeżdżę, bo mi wygodnie i według mnie to nie jest powodem gaśnięcia (tak też twierdzi specjalista od lpg) a to czego uczą w szkołach jazdy to z doświadczenia wiem, że należy w większości zapomnieć (oczywiście oprócz teorii). | 
 |  
				| _________________ Mk3,5 '95 Classic 1.1i/50KM + Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM,-->
 Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM,--> Fiesta Mk7 '12 Titanium 1.25/82KM + Focus Mk3 '12 Titanium 1.6 EB/150KM
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| alanjamajka [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 6 Gru 2010,  21:32 | 
 |  
               | 
 |  
               | Ten specjalista mieszka ode mnie 200km tak więc nie może tego zrobić. Po co się zaraz denerwować. Według mnie po prostu jeżdżenie na luzie nie może być przyczyną chociaż z tego powodu, że żaden gazownik po zmontowaniu lpg nie mówi "tylko nie jeździj na luzie, bo ci będzie gasł" |  | 

|   |  | 

|  | 

| JoeMix   

| 

|  Wysłany: 7 Gru 2010,  10:02 | 
 |  
               | 
 |  
               | "Specjaliści" od gazu zakładają specjalne blaszki lub wykrzywiają dolot w drugą stronę by wpadające powietrze nie wpychało gazu do mixera i żeby silnik na wolnych nie zaciągał czystego powietrza i nie gasł właśnie, ale taka blaszka to też półśrodek, bo sprawny silnik i dobrze wyregulowana instalacja i nie będzie gasł -> u dobrego speca ustawisz. 	  | alanjamajka napisał/a: |  	  | Według mnie po prostu jeżdżenie na luzie nie może być przyczyną chociaż z tego powodu | 
 |  
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| alanjamajka [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 7 Gru 2010,  11:32 | 
 |  
               | 
 |  
               | Zapomniałem również dodać, że gdy nawet auto stoi to silnik przez pierwsze kilka minut chodzi nienagannie, a później obroty spadaja i gaśnie. Jak się go potem odpali to cud. |  | 

|   |  | 

|  | 

| nitrobolon   
 Model: Ford Fiesta Mk6`04
 Wersja: Inna
 Silnik: 1.25Duratec 75KM

| 

|  Wysłany: 7 Gru 2010,  18:52 | 
 |  
               | 
 |  
               | ktos wyzej pisal ze cos moze byc z prędkościomierzem, mi sie robi to samo, zapalam auto przejade z 3 kilometry i na luzie mi gasnie. prędkościomierz mi nie dziala. jak to naprawic? |  | 

|   |  | 

|  | 

|  |