|
[MK3] problem z rozgrzanym silnikiem. |
Autor |
Wiadomość |
pitv
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CLX
Silnik: 1.4/73KM
|
Wysłany: 2 Cze 2010, 16:45 [MK3] problem z rozgrzanym silnikiem.
|
|
|
Witam. Mam pewien poważny problem, otóż: gdy odpalam na zimnym silniku i jadę na nim, wszystko jest ok. Jednak gdy dochodzi do odpowiedniej temperatury zaczynają się jaja. Najpierw zapala się kontrolka ciśnienia oleju, następnie auto traci moc, zaczyna klekotać, szarpać i nie przekroczy 3-4 tys. obrotów. Zdarza mu się zgasnąć wtedy na luzie. To klekotanie to podejrzewam wypadanie zapłonu. Z rury nie leca żadne kłęby dymu. Poziom oleju jest trochę za wysoki, ale to raczej nie jest przyczyną. Wyczyściłem świece, bo były od sadzy, przejechałem parę km, wykręciłem je i znów była na nich sadza. |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12086 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 3 Cze 2010, 09:39
|
|
|
Nie no sorry ja nie wytrzymam,,, prawdą jest że mało kto czyta instrukcje obsługi,,, ale może chociaż coś kolego pamiętasz z egzaminu na prawo jazdy,,,
pitv napisał/a: | Najpierw zapala się kontrolka ciśnienia oleju | ,,, najpierw, jakie najpierw, pierwsze i ostatnie powinno być, jakie 4 tyś z zapaloną kontrolką oleju? jak się zapala jakakolwiek czerwona kontrolka to expres kluczyk ze stacyjki,,, kontrolka się zapala bo spada ciśnienie oleju, brak ciśnienia oleju = brak smarowania, brak smarowania + głupota prowadzącego - zajechany silnik,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
pitv
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CLX
Silnik: 1.4/73KM
|
Wysłany: 3 Cze 2010, 11:47
|
|
|
Dzięki za pomoc... Raz mi się zdarzyło pojechać, ponieważ po zapaleniu się kontrolki było chwilę ok (więc pomyślałem, że czujnik jest walnięty), potem wystąpiły te objawy i samochód do domu pchałem..
Czy to może być wina pompy oleju? |
|
|
|
 |
pablon
Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CL
Silnik: 1.1/53KM
Imię: Paweł
|
Wysłany: 3 Cze 2010, 17:52
|
|
|
No niestety ale Joe ma racje, czerwona kontrolka równa sie zatrzymanie auta. Mądry polak po szkodzie. Możesz sprawdzic cisnienie oleju. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|