[MK3] Zupełny brak kierunkowskazów |
Autor |
Wiadomość |
Rafal-Gliwice
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: CL
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 15 Mar 2010, 17:47 [MK3] Zupełny brak kierunkowskazów
|
|
|
Witam
Z racji tego,że jestem nowy na tym forum chciałem się ze wszystkimi przywitać.
Wracając do sedna sprawy jestem posiadaczem Fiesty MK3 1.3 3drzwi od wczoraj,kupiłem ją bez działających kierunkowskazów.Sprawdzałem bezpieczniki lecz one są ok.Co dziwne awaryjne działają bezproblemowo-wszystkie żarówki równo świecą więc wykluczam przepalenie żarówek w kierunach.Problem polega na tym że jak chce włączyc kierunkowskaz obojętnie czy lewy czy prawy to on nie działa,na desce nie świeci się kontrolka od włączonych kierunków,nie słychać charakterystycznego odgłososu(cykania)przy włączonym kierunkowskazie.Co to może być i co radzicie sprawdzić?chciałbym to jak najszybciej naprawić.Szukałem na forum lecz nie znalazłem nic co by pasowało w 100%do mojego objawu.Proszę o pomoc |
|
|
|
 |
Marek

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: RST
Silnik: 2.0/16V
Imię: Marek
|
Wysłany: 15 Mar 2010, 17:58
|
|
|
Sprawdz przelacznik zespolony |
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12086 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 15 Mar 2010, 18:03
|
|
|
Jeśli awaryjne są, to prawie na pewno przełącznik przy kierownicy,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Rafal-Gliwice
|
Wysłany: 15 Mar 2010, 18:26
|
|
|
koledzy ten przełącznik od którego wychodzi ta"manetka"od kierunków,świateł i sygnału dźwiękowego?
Jeśli już go wyjme to czy istnieje możliwość otworzenia go i przeczyszczenia?Jeśli tak to czym najlepiej to przeczyścić(metalowe styki papierkiem ściernym,wd40,spirytusem)?na co wzrucić uwagę przy wyjmowaniu,czysczeniu i montowaniu przełącznika? |
|
|
|
 |
Freeman
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Sławek
Wiek: 43 Dołączył: 06 Kwi 2007 Posty: 3513 Skąd: Ostrzeszów
|
|
|
|
 |
Rafal-Gliwice
|
Wysłany: 15 Mar 2010, 20:56
|
|
|
dziękuje za zainteresowanie i za wszelkie odpowiedzi jutro się zabiore za czyszczenie przekaźnika,mam jeszcze jedno pytanie jeśli tego przekaźnika nie uda się zregenerować(czyszczenie nic nie da)to czy można gdzieś kupić taki nowy przekaźnik i ile on orjentacyjnie kosztuje |
|
|
|
 |
bidżej

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 15 Mar 2010, 21:04
|
|
|
Rafal-Gliwice, często można takie przełączniki zespolone znaleźć w naszej forumowej giełdzie w cenie kilku dyszek. Ale podejrzewam że reanimacja wg FAQ przyniesie efekt |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
Rafal-Gliwice
|
Wysłany: 16 Mar 2010, 12:24
|
|
|
rozebrałem dzisiaj i przeczyściłem przełącznik zespolony pomogło,jednak pojeździłem troszkę kierunki znowu znikły,sprawdziłem z ciekawości bezpieczniki były ok,z ciekawości sprawdziłem czy są kierunkowskazy i o dziwo były,o co chodzi z tym chodzi co szczerze to nie rozumiem tego |
|
|
|
 |
Freeman
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: C
Imię: Sławek
Wiek: 43 Dołączył: 06 Kwi 2007 Posty: 3513 Skąd: Ostrzeszów
|
Wysłany: 16 Mar 2010, 12:26
|
|
|
Rafal-Gliwice napisał/a: | kierunki znowu znikły,(...),z ciekawości sprawdziłem czy są kierunkowskazy i o dziwo były, |
TZN kierunkowskaz działa czy nie? |
_________________ Znalazłeś odpowiedź na forum? Daj znać jak usunąłeś problem/usterkę.
Fiesta Klub Polska na YouTube
Planujesz zakup auta lub innej rzeczy? Szukasz porady? Zajrzyj do działu "Przed zakupem"
Pochwal się swoim autem |
|
|
|
 |
bidżej

Model: Inne auto
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 16 Mar 2010, 12:36
|
|
|
sprawdź czy dobrze wsadziłeś przekaźnik w zespolony i czy on w ogóle ma czyste styki (jeśli go nie czyściłeś) - ma siedzieć idealnie, do końca. |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
Rafal-Gliwice
|
Wysłany: 16 Mar 2010, 12:44
|
|
|
Freeman, raz działą raz nie |
|
|
|
 |
Pawełos666
Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Sport
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Ford BMW
Wiek: 38 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 1139 Skąd: BOSCH CS
|
Wysłany: 16 Mar 2010, 13:29
|
|
|
Tylko kierunki gina? Przekaznik w zespolonym? Eee? Przerywacz
Odepnij kostkę od zespolonego i zewrzyj przewody kierunkowskazów na krótko: prawych i lewych. WD40 to efekt chwilowy, takie rzeczy tylko spray kontakt np s61, obojetnie co oby do stykow, mysle ze rozkladanie i czyszczenie papierem kotwiczki przyniesie efekt |
_________________ CVH 1.4 FU..'89
Profesjonalna pomoc w doborze świec i kabli zapłonowych, napisz gg 540570 - CVH, HCS / Endura, Zetec |
|
|
|
 |
Rafal-Gliwice
|
Wysłany: 16 Mar 2010, 16:30
|
|
|
Pawełos666, tak giną tylko kierunki,kolego jeśli możesz to opisz mi krok po kroku jak podpiąc te kierunki na krótko bo to będzie chyba najlepsze wyjście |
|
|
|
 |
Pawełos666
|
Wysłany: 16 Mar 2010, 16:39
|
|
|
Wez kawalek bezpiecznika 3A czy 5A mam nadzieje ze wiesz jakie to kolory bezpiecznikow, a jak nie to sprawdz w google, do tego kawalek kabla, obsadz go na kablu i zlacz w kostce przez taki bezpiecznik (zrob zwarcie) jak kierunek sie zaswieci tzn ze to te, nie pamietam jakie to byly w fiescie mk3 kolory, w kazdym badz razie przez bezpiecznik nic sie nie stanie, najwyzej bezpiecznik spalisz, nie mam tego przed oczami takze Ci nie powiem, to moga byc dwa kable w kostce tego samego koloru od kierunkow czyli L strona i P strona, pamietaj o zaplonie wlaczonym |
Profesjonalna pomoc w doborze świec i kabli zapłonowych, napisz gg 540570 - CVH, HCS / Endura, Zetec |
|
|
|
 |
Rafal-Gliwice
|
Wysłany: 16 Mar 2010, 17:14
|
|
|
czyli jak dobrze rozumiem do jednej i drugiej końcówki bezpiecznika przylutować kawałek przewodu i prubować połączyć jakieś 2 przewody które wychodzą z tej jakby"kostki"która jest połączona z przełącznikiem zespolony(znajduje się ona poniżej manetki od kierunków)i sprawdzić czy kieruki działają?czy po takim zabiegu będą wchodzić mi kierunki "normalnie"od przełączenia mentką?
napiszcie mi czy dobrze to zrozumiałem a jeśli nie to napiście jak krok po kroku jak ogarnąć ten temat z połączeniem kierunków na krótko(tylko proszę pisać jasno jak małemu dziecku bo elektryka nie jest moją mocną stroną) |
|
|
|
 |
Pawełos666
|
Wysłany: 16 Mar 2010, 17:28
|
|
|
tak chodzi o wiazke ktora dochodzi do zespolonego przelacznika po lewej jego stronie przy manetce od kierunku, jest tam wiazka kabli z kierunkow, 2 przewody od kierunkow i drugi chyba wspolny z tego co pamietam, takze trzeba te dwa od kierunkow polaczyc z innym jakims stkiem w tej kostce w ten sposob albo zapala sie swiatla albo wlacza sie kierunki na stale lewe badz prawe, kombinuj dojdziesz, a do bezpiecznika przylutuj sobie dwa kabelki i je wsadzasz w kostke, tylko nie trzymaj w reku bezpiecznika, tylko kabelek bo on sie moze sfajczyć jak zrobi sie na nim zwarcie i sie oparzysz |
|
|
|
 |
marian

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Imię: mariusz
Wiek: 43 Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 183 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: 16 Mar 2010, 20:08
|
|
|
jeżeli kierunki raz działaja a raz nie to może być też taka satuacja jak u mnie że puscił lut w przerywaczu tzn obruszał sie,tam sa trzy takie styki,wlutowane w płytke i w tym miejscu mi sie ruszało.przerywacz masz po lewej przy kierownicy jak zdejmiesz plastikowe osłonki.Włącz awaryjne i nim poruszaj jak zacznie działać to może byc to |
_________________ nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą,bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem |
|
|
|
 |
Pawełos666
|
Wysłany: 16 Mar 2010, 20:13
|
|
|
do tego co kolega maniek mowi mozesz jeszcze na już wlaczonym kierunku poruszać delikatnie w tym polozeniu także samą wajhą od kierunkow moze akurat w kotwiczce tkwi problem, gdybys chcial taki zespolony kupic jednak sprawny, to mam do sprzedania z nowej fiesty mk3.5 ktora jest 2 miesiace w polsce, jak cos to pisz email albo pw, dogadamy sie |
|
|
|
 |
Lorens
Model: Ford Fiesta Mk3`95
Silnik: 1.1/50KM
|
Wysłany: 2 Kwi 2010, 09:34
|
|
|
Witam. Moje cudo to fiesta mk3 95' 1.1. Mam identyczny problem jak w pierwszym poście. W zasadzie miałem, bo już jest gorzej. Zaczęło się od tego, że lewy kierunek raz działał, raz nie. Jak mu odbijało to w samochodzie było słychać charakterystyczne "cykanie" ale dużo szybsze niż zawsze, a na zewnątrz kierunek nie świecił, włączając awaryjne świeciły wszystkie. Prawy działał bez zarzutów. Wczoraj wysiadły jednak całkowicie kierunki, I prawy i lewy nie daje znaku życia, żadnego cykania ani nic. Awaryjne działały. Teraz do tego wszystkiego przestały działać jeszcze awaryjne tylko trudno mi określić, czy awaryjne padły razem z obydwoma kierunkami czy najpierw prawy lewy kierunkowskaz a potem awaryjne. Przy otwieraniu pilotem jest dźwięk i kierunki się świecą tak jak zawsze, tam się nic nie zmieniło. Czy to będzie wina przełącznika zespolonego czy coś innego? Dzięki z góry |
|
|
|
 |
Pawełos666
|
Wysłany: 2 Kwi 2010, 10:21
|
|
|
bezpieczniki 2 sprawdz |
|
|
|
 |
|