| 

| 
		[MK3] Spostrzeżenia po wymianie oleju, kopci itd. | 

| Autor | 
      Wiadomość | 

tswcrew [Usunięty]		  

| 

Wysłany: 22 Cze 2009,  20:59   [MK3] Spostrzeżenia po wymianie oleju, kopci itd.
                               | 

| 

| 

Witam, dziś wymieniałem olej oraz zmieniałem migacze w swojej fieścinie MK3 1992.

Zauważyłem jednak kilka nieprawidłowości :

1. Dekiel zaworów nie chce zejść ( zdjąłem filtr powietrza, odkręciłem 4 śruby i jak mocno  bym nie ciągnąl, ni cholery nie chciał zejść, na klejony nie wyglądał ani nic...)

2. Po wymianie oleju na taki sam ( z jakiegoś lux 15w-40 na elf 15w-40) auto ma kilka dziwnych odchyłów :

- kopci (na biało, ale kopci) i to dość mocno.

- przy raptownym wciśnięciu pedału gazu ma jakąś sekundę muła i dopiero wchodzi na obroty - wcześniej też coś takiego występowało ale nie aż w takim stopniu.

na plus, że troszkę ciszej chodzi.

Poza tym pytanie z innej beczki : w miejscu gdzie kończy się "rączka patelki" (obudowy filtra powietrza) i łączy się z... (zapomniałem jak się to nazywa :pp) jest taka jakby srebrna tulejka/przedłużka/rurka z czegoś co swoimi walorami przypomina połączenie tektury z folią aluminiową - zauważyłem (po zdjęciu i ponownym założeniu filtra) że nie jest to jakoś specjalnie szczelne i lużno chodzi - ma to jakieś znaczenie ? | 

| 

| 

| 

| 

JoeMix  		  

Model: Ford Fiesta Mk7`09 
                  Wersja: Titanium 
                  Silnik: 1.4Duratec/96KM 
                  Wiek: 45  Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12089 Skąd: Konstantynów 
                         | 

Wysłany: 22 Cze 2009,  21:22   
                               | 

| 

| 

Dekiel się przykleił - bywa - można go oderwać śrubokrętem na dźwignie tylko trzeba z wyczuciem by się drań nie skrzywił,,,

Rura od odkurzacza może być luźno i nie musi być super szczelna - ale jak już jest wygnieciona to warto za parę złotych kupić nowa o odpowiedniej średnicy i dociąć na długość odpowiedni kawałek. | 

_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! | 

| 

| 

| 

| 

tswcrew [Usunięty]		  

| 

Wysłany: 23 Cze 2009,  08:08   
                               | 

| 

| 

Jaka jest szansa, że jeżeli zmieniłem olej i zlałem go ciutkę (naprawdę troszkę) powyżej "max" na bagnecie to będzie kopcił ?

Wczoraj wieczorem kopcił cholernie, dziś już mniej, ale i tak widać biały dym ( na obrotach jałowych jak i przy wdepnięciu gazu - wtedy wiadomo duuużo więcej).

Czy to normalne że fiesty dość wolno schodzą z obrotów ? silniczek krokowy był czyszczony przez poprzedniego właściciela na 2 miesiące przed sprzedażą. Ogólnie obroty są ok, w miare równe i dość niskie, ale przy zmianie biegów czuć że wolno schodzi z obrotów, a wiadomo - stare autko, a nie chce zarżnąć jeszcze sprzęgła. | 

| 

| 

| 

| 

JoeMix  		  

Model: Ford Fiesta Mk7`09 
                  Wersja: Titanium 
                  Silnik: 1.4Duratec/96KM 
                  Wiek: 45  Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12089 Skąd: Konstantynów 
                         | 

Wysłany: 23 Cze 2009,  09:02   
                               | 

| 

| 

| tswcrew napisał/a: | 	 		  | Jaka jest szansa, że jeżeli zmieniłem olej i zlałem go ciutkę (naprawdę troszkę) powyżej "max" na bagnecie to będzie kopcił ? | 	  Zerowa, ja u siebie przy przelaniu nie zauważyłem kopcenia,,,

| tswcrew napisał/a: | 	 		  | Czy to normalne że fiesty dość wolno schodzą z obrotów ? silniczek krokowy był czyszczony przez poprzedniego właściciela na 2 miesiące przed sprzedażą. Ogólnie obroty są ok, w miare równe i dość niskie, ale przy zmianie biegów czuć że wolno schodzi z obrotów, a wiadomo - stare autko, a nie chce zarżnąć jeszcze sprzęgła. | 	  To trochę "tak jest" rozpędź auto gdzieś do 60km/h i wciśnij sprzęgło - tez pewnie obroty nie spadną i będą podwyższone puki nie zatrzymasz auta - dla mnie jest to prawidłowa reakcja elektroniki silnika, dla niektórych usterka nie spadających obrotów. | 

_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! | 

| 

| 

| 

| 

tswcrew [Usunięty]		  

| 

Wysłany: 23 Cze 2009,  17:45   
                               | 

| 

| 

| JoeMix napisał/a: | 	 		  | To trochę "tak jest" rozpędź auto gdzieś do 60km/h i wciśnij sprzęgło - tez pewnie obroty nie spadną i będą podwyższone puki nie zatrzymasz auta - dla mnie jest to prawidłowa reakcja elektroniki silnika, dla niektórych usterka nie spadających obrotów. | 	  

Możliwe, nie znam się, po prostu przyzwyczaiłem się do peugeota 206, który to raz że był dużo cichszy, dwa że całkowicie inaczej reagował na gaz (szybko w górę i szybko w dół).

Z tym kopceniem trochę sam sie wrobiłem ,teraz ja odpaliłem i jest ok, kopci tylko jak sie porządnie w rure pierdyknie, a ja tak nie robie na mieście   

I wierz tu sprzedawcom :/ w sumie nigdy na dłużej się nie przysłuchiwałem silnikowi, wierząc, że silniczek krokowy był 2 miesiące temu czyszony tak jak mówił...

Dziś słucham, a ten na biegu jałowym chodzi 10 sekund dobrze, potem drastyczny spadek obrotów na 2 sekundy (prawie gaśnie) i wchodzi na wyższe obroty na kilka sekund, po czym znów "standardowe" obroty...

Dobrze diagnozuje że silniczek krokowy ? jeśli tak to jutro go obejrze zgodnie z faq. | 

| 

| 

| 

| 

Jacek4200  		  

Model: Ford Fiesta Mk3`91 
                  Wersja: C 
                  Silnik: 1.1i/50KM 
                  Wiek: 41  Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 91 Skąd: Wrocław/okolice 
                         | 

Wysłany: 23 Cze 2009,  17:58   
                               | 

| 

| 

Może ten biały dym to znak że jest wilgotno, bo płynu chłodniczego chyba Fiesta nie łyka ?     

Jak zmieniłem olej na Shell 15W40 mam wrażenie że trochę smierdzi wokół auta     | 

_________________ Była Fiesta mk3 1.1i jest Seat Ibiza 1.4i | 

| 

| 

| 

| 

tswcrew [Usunięty]		  

| 

Wysłany: 23 Cze 2009,  18:14   
                               | 

| 

| 

Mi znowu wewnątrz zapach się zmienił    ale to nieważne   

A że śmierdzi po zalaniu ? trudno.. byle frytkami nie pachniało bo to śmierdzi przekrętem na oleju    | 

| 

| 

| 

| 

| 

| 

Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.         
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.  

|    | 

|