Zamknięty przez: trzeci 18 Maj 2009, 10:36 |
Światła do jazdy dziennej - prośba |
Autor |
Wiadomość |
maxi
Model: Ford Fiesta Mk1`81
Wersja: Fun
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 17 Maj 2009, 21:47
|
|
|
bidżej napisał/a: | skoro przepychamy się cyferkami, wykresami i raportami, polecam raport "Wypadki drogowe w Polsce w 2007 r". z mojej strony tyle w tym temacie - jest takie staropolskie powiedzenie: "gadaj z d***, to cię..." |
No, ja też polecam.
Dane te mówią same za siebie. Nawet, choć niesłusznie, jeżeli wziąć pod uwagę wyłącznie porę dzienną od maja do
września 2007 (w porównaniu z analogicznym okresem 2006 roku), to:
- o 0,5% wzrosła całkowita liczba zabitych w wypadkach drogowych
- o 1 % wzrosła liczba zabitych z powodu najechania na pieszego
- o 2 % wzrosła liczba zabitych z powodu najechania na pieszego na przejściu na pieszych
- o 2 % wzrosła liczba zabitych z powodu najechania na rowerzystę
- o 40% wzrosła liczba zabitych motocyklistów
Gdzie zatem jest ta poprawa bezpieczeństwa? Od wielu lat liczba wypadków i ich ofiar spadała, a tendencja ta została zahamowana przez wprowadzenie nakazu jazdy z włączonymi światłami mijania.
Światła miały zmniejszyć liczbę wypadków o 20%.
I co? |
|
|
|
 |
Freeman
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: C
Imię: Sławek
Wiek: 43 Dołączył: 06 Kwi 2007 Posty: 3513 Skąd: Ostrzeszów
|
Wysłany: 17 Maj 2009, 21:57
|
|
|
maxi, czy Ty próbujesz udowodnić, że światła nie wpływają na bezpieczeństwo lub nawet je zmniejszają? |
_________________ Znalazłeś odpowiedź na forum? Daj znać jak usunąłeś problem/usterkę.
Fiesta Klub Polska na YouTube
Planujesz zakup auta lub innej rzeczy? Szukasz porady? Zajrzyj do działu "Przed zakupem"
Pochwal się swoim autem |
|
|
|
 |
maxi
|
Wysłany: 17 Maj 2009, 22:06
|
|
|
freeman napisał/a: | maxi, czy Ty próbujesz udowodnić, że światła nie wpływają na bezpieczeństwo lub nawet je zmniejszają? |
Wpływają - zmniejszają je. To chyba oczywiste?
Myślisz, że dlaczego Austriacy wycofali ten przepis po dwóch latach? W końcu są praktycznym narodem. |
|
|
|
 |
Pele

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Michał
|
Wysłany: 17 Maj 2009, 22:12
|
|
|
Sory, no ale czytam ten temat i śmiać mi się chce ... Wiem że nie warto, ale wtrącę swoje cztery litery
maxi napisał/a: | Z przodu jedzie jakiś skodziarz-kalpelusznik 90 km/h, a więc za wolno.
Nic nie świeci, więc nic nie jedzie, nawet nie patrzę dokładnie na drogę, bo i po co, i wyprzedzam, jednocześnie rozmawiając przez komórkę.
Pech chce, że z przeciwka prawidłowo jedzie rowerzysta, który nie ma włączonych świateł. Ginie na miejscu.
ps. Zamiast rowerzysty, skrajem jezdni mogły również iść dwie dziewczynki, jak to się stał w wypadku pod Lubinem. |
Co to ma wspólnego ze światłami samochodu ?? maxi zauważ, że gdyby osoby z Twojego przykładu miały światła zapalone to by były widoczne, więc zły przykład A z tą rozmową przez komórkę nie przesadzaj
Tak tylko napisałem i więcej nie mam zamiaru udzielać się w tym temacie bo sensu nie ma ... nie przetłumaczysz ...
Pozdro |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 17 Maj 2009, 22:15
|
|
|
Dorzucę swoje 3 grosze do tematu:
maxi napisał/a: | Myślisz, że dlaczego Austriacy wycofali ten przepis po dwóch latach? W końcu są praktycznym narodem. |
Wycofali, bo nie zauważyli różnicy w bezpieczeństwie po wprowadzeniu tego przepisu. Ponadto za wycofaniem przemawiał argument o nieco większym zużyciu paliwa (chociaż nie był on w żadnym wypadku decydujący).
Mam nadzieję, że nie zacznie się tutaj zarzucanie, jakbym był niedoinformowany (czy temu podobne) więc od razu zaznaczam, że informacja nie jest zaczerpnięta z żadnego polskiego brukowca, czy jakiegoś portalu motoryzacyjnego, a z austriackiego dziennika. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
Freeman
Moderator

|
Wysłany: 17 Maj 2009, 22:15
|
|
|
Cytat: | Myślisz, że dlaczego Austriacy wycofali ten przepis po dwóch latach? W końcu są praktycznym narodem. | ok jeden kraj wycofał, a teraz poszukajmy na google.pl ile krajów wprowadziło ten obowiązek? |
_________________ Znalazłeś odpowiedź na forum? Daj znać jak usunąłeś problem/usterkę.
Planujesz zakup auta lub innej rzeczy? Szukasz porady? Zajrzyj do działu "Przed zakupem"
|
|
|
 |
maxi
|
Wysłany: 17 Maj 2009, 22:34
|
|
|
Pufcio napisał/a: | Dorzucę swoje 3 grosze do tematu:
maxi napisał/a: | Myślisz, że dlaczego Austriacy wycofali ten przepis po dwóch latach? W końcu są praktycznym narodem. |
Wycofali, bo nie zauważyli różnicy w bezpieczeństwie po wprowadzeniu tego przepisu. Ponadto za wycofaniem przemawiał argument o nieco większym zużyciu paliwa (chociaż nie był on w żadnym wypadku decydujący).
Mam nadzieję, że nie zacznie się tutaj zarzucanie, jakbym był niedoinformowany (czy temu podobne) więc od razu zaznaczam, że informacja nie jest zaczerpnięta z żadnego polskiego brukowca, czy jakiegoś portalu motoryzacyjnego, a z austriackiego dziennika. |
No to ja ci powiem dlaczego wycofali: powodem były badania profesora z uniwersytetu w Wiedniu, które wykazały szkodliwość używania świateł w dzień.
Poszukaj w goole Epigus. |
|
|
|
 |
maxi
|
Wysłany: 17 Maj 2009, 22:36
|
|
|
freeman napisał/a: | Cytat: | Myślisz, że dlaczego Austriacy wycofali ten przepis po dwóch latach? W końcu są praktycznym narodem. | ok jeden kraj wycofał, a teraz poszukajmy na google.pl ile krajów wprowadziło ten obowiązek? |
Jeden cywilizowany kraj. A ile cywilizowanych krajów wprowadziło? Żaden.
ps. Wycofały się jeszcze Chorwacja i Białoruś.
Następne będą prawdopodobnie Czechy i Polska mam nadzieję tez, bo leżą w Sejmie dwa projekty ustaw na ten temat. |
|
|
|
 |
Freeman
Moderator

|
Wysłany: 17 Maj 2009, 22:39
|
|
|
Tak jeden kraj i jeden profesor czy na tej podstawie wszyscy inni mają wycofać światła? Bo jeden profesor tak stwierdził? Owszem zdarzają się sytuację, że światła nie wiele pomagają, ale na pewno nie ma takich gdzie światła powodują wypadki. I proszę nie przytaczaj takkich przykładów jak wcześniej. |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12088 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 17 Maj 2009, 22:39
|
|
|
Nie no sorry, ale ja już nie mogę,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Freeman
Moderator

|
Wysłany: 17 Maj 2009, 22:41
|
|
|
maxi napisał/a: |
Jeden cywilizowany kraj. A ile cywilizowanych krajów wprowadziło? Żaden. | czyli Polska,Chorwacja to niecywilizowane kraje? |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12088 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 17 Maj 2009, 22:41
|
|
|
Ale może wytłumaczysz mi takie coś, dlaczego światła mijania które przygotowane konstrukcyjnie do nocy oświetlają drogę podnoszą zagrożenie na drodze, a światła do jazdy w dzień, które nie świecą na drogę (bo widno) ale stanową bardzo jasny punkt świetlny, przebijający się przez słońce - czyli mówiąc w prost - bardziej od świateł mijania oślepiają to bezpieczeństwo podnoszą? W/g Ciebie oczywiście,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
cradleoffilth
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Silnik: 1.8D/60KM
|
Wysłany: 17 Maj 2009, 23:35
|
|
|
Zadziwia mnie ze sa tacy ludzie jak maxi, ktorzy wbrew logice, autorytetom i zdrowemu rozsadkowi gotowi sa wszystkiemu zaprzeczac i twierdzic ze maja racje. Co wiecej to jest wlasnie ten typ osoby ktora i tak nie jest w stanie przyznac sie ze nie ma racji chocby argumenty byly niepodwazalne w zaden sposob. Nawet mi sie nie chce komentowac poszczegolnych wypowiedzi bo nawet umiejetnosc analizowania wykresow pozostawia wiele do zyczenia. Nie wiem ile lat ma maxi, ale ze stylu wypowiedzi wnioskuje ze ledwo co zdala prawo jazdy po przekroczeniu wymaganej przez polskie prawo granicy wieku i wydaje jej sie ze jest mistrzem kierownicy i wszystko wie najlepiej.
A co do wspomnianego profesora, wystarczy pojsc na jakiekolwiek studia by zobaczyc ze tytul profesora maja czasami baaaaardzo ekscentryczni ludzie |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 30 Cze 2005 Posty: 2573 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 18 Maj 2009, 08:16
|
|
|
To jakaś prowokacja - szkoda klawiatury... |
_________________ Mk3,5 '95 Classic 1.1i/50KM + Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM,-->
Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM,--> Fiesta Mk7 '12 Titanium 1.25/82KM + Focus Mk3 '12 Titanium 1.6 EB/150KM |
|
|
|
 |
maxi
|
Wysłany: 18 Maj 2009, 08:23
|
|
|
freeman napisał/a: | Tak jeden kraj i jeden profesor czy na tej podstawie wszyscy inni mają wycofać światła? Bo jeden profesor tak stwierdził? Owszem zdarzają się sytuację, że światła nie wiele pomagają, ale na pewno nie ma takich gdzie światła powodują wypadki. I proszę nie przytaczaj takkich przykładów jak wcześniej. |
Na pewno to ludzie mysleli, ze Ziemia jest płaska, dopiero musiał sie pojawic Galileusz, a nawet jemu nie wierzyli. Trochę pokory.
Opisałam jeden z wielu przypadków, keidy światła szkodzą, na więcej mi szkoda klawiatury. |
|
|
|
 |
maxi
|
Wysłany: 18 Maj 2009, 08:24
|
|
|
freeman napisał/a: | maxi napisał/a: |
Jeden cywilizowany kraj. A ile cywilizowanych krajów wprowadziło? Żaden. | czyli Polska,Chorwacja to niecywilizowane kraje? |
A co, cywilizowane? |
|
|
|
 |
maxi
|
Wysłany: 18 Maj 2009, 08:25
|
|
|
JoeMix napisał/a: | Ale może wytłumaczysz mi takie coś, dlaczego światła mijania które przygotowane konstrukcyjnie do nocy oświetlają drogę podnoszą zagrożenie na drodze, a światła do jazdy w dzień, które nie świecą na drogę (bo widno) ale stanową bardzo jasny punkt świetlny, przebijający się przez słońce - czyli mówiąc w prost - bardziej od świateł mijania oślepiają to bezpieczeństwo podnoszą? W/g Ciebie oczywiście,,, |
Nie napisałam, że podnosza. Naucz się czytać ze zrozumieniem. |
Ostatnio zmieniony przez maxi 18 Maj 2009, 08:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
maxi
|
Wysłany: 18 Maj 2009, 08:29
|
|
|
cradleoffilth napisał/a: | Zadziwia mnie ze sa tacy ludzie jak maxi, ktorzy wbrew logice, autorytetom i zdrowemu rozsadkowi gotowi sa wszystkiemu zaprzeczac i twierdzic ze maja racje. Co wiecej to jest wlasnie ten typ osoby ktora i tak nie jest w stanie przyznac sie ze nie ma racji chocby argumenty byly niepodwazalne w zaden sposob. Nawet mi sie nie chce komentowac poszczegolnych wypowiedzi bo nawet umiejetnosc analizowania wykresow pozostawia wiele do zyczenia. Nie wiem ile lat ma maxi, ale ze stylu wypowiedzi wnioskuje ze ledwo co zdala prawo jazdy po przekroczeniu wymaganej przez polskie prawo granicy wieku i wydaje jej sie ze jest mistrzem kierownicy i wszystko wie najlepiej.
A co do wspomnianego profesora, wystarczy pojsc na jakiekolwiek studia by zobaczyc ze tytul profesora maja czasami baaaaardzo ekscentryczni ludzie |
Wyobraź sobie siebie w średniowieczu:
"Zadziwia mnie, że są ludzie, którzy wbrew wszelkim argumentom logice i zdrowemu rozsądkowi twierdzą, że Ziemia nie jest płaska. Nawet inkwizycja nie wybiła im z tego głowy.
Jakiś ekscentryk Galileusz sobie taką bzdurę wymyślił i co, już mam w to wierzyć?
On nawet nie umie przeanalizować faktów, że jak się idzie po ziemi, to przecież widać, że jest płaska, poza tym gdyby nie była, to ludzie po drugiej stronie by spadali." |
|
|
|
 |
trzeci
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Imię: Artur
Wiek: 55 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 7108 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 18 Maj 2009, 08:51
|
|
|
maxi, nie pisz posta pod postem.
Funkcja to umożliwiająca została odblokowana w celu odświeżania tematów przez autorów ostatniego posta po dłuższej przerwie.
A nie po to aby pisać jeden pod drugim, w krótkich odstępach czasu
To co napisałaś do tej pory można było zrobić edytując ostatni post.
I proszę trzymać się tematu, bo dyskusja zaczyna odbiegać od głównego wątku na tyle, że za chwilę nadawać się będzie do zamknięcia.
Pozdro .... |
_________________ Verba volant, scripta manent |
|
|
|
 |
Pele

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Michał
|
Wysłany: 18 Maj 2009, 09:44
|
|
|
maxi napisał/a: | JoeMix napisał/a:
Ale może wytłumaczysz mi takie coś, dlaczego światła mijania które przygotowane konstrukcyjnie do nocy oświetlają drogę podnoszą zagrożenie na drodze, a światła do jazdy w dzień, które nie świecą na drogę (bo widno) ale stanową bardzo jasny punkt świetlny, przebijający się przez słońce - czyli mówiąc w prost - bardziej od świateł mijania oślepiają to bezpieczeństwo podnoszą? W/g Ciebie oczywiście,,,
Nie napisałam, że podnosza. Naucz się czytać ze zrozumieniem. |
Może nie podnoszą, ale stwarzają mniejsze zagrożenie, niby dlaczego ?? To są Twoje słowa:
maxi napisał/a: |
Jazda na w dzień na światłach mijania to zagrożenie dla ciebie i innych uczestników ruchu.
Na dziennych mniej. |
Więc odpowiedz na to pytanie I nie podawaj przykładów z kosmosu (dosłownie ) bo sprawa rozchodzi się o światła samochodowe
trzeci napisał/a: | I proszę trzymać się tematu, bo dyskusja zaczyna odbiegać od głównego wątku na tyle, że za chwilę nadawać się będzie do zamknięcia. |
Szczerze mówiąc to czytam ten temat od początku i nie ogarniam w którym momencie zszedł on na złą drogę Hehe
Pozdro |
|
|
|
 |
|