Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

[MK3] Mocniejsze zarowki (90/100W)
Autor Wiadomość
demasoni
[Usunięty]

Wysłany: 30 Sty 2009, 16:54   [MK3] Mocniejsze zarowki (90/100W)

Witam,mozecie mi powiedziec czy kupujac zarowki 90/100W np. takie

http://moto.allegro.pl/it...niemieckie.html

swiatlo faktycznie bedzie biale?Kupilem kiedys takie mocniejsze do innego auta i niczym sie nie roznily od tych normalnych.Moze ktos zna z jakiejs innej firmy co daja biale swiatlo.

Leon_SSJ 

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Inna
Silnik: 1.6i/104KM
Imię: Michał
Wysłany: 30 Sty 2009, 16:58   

beda biale ale to paciejewo ci sie zaraz przepali a wogole 2x wiecej produ zre :P

Freeman 
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Sławek
Wysłany: 30 Sty 2009, 16:59   

Wstawiając żarówki o takiej mocy ryzykujesz to, że spali Ci się instalacja i zniszczysz odbłyśnik w lampie.
Pochwal się swoim autem

demasoni
[Usunięty]

Wysłany: 30 Sty 2009, 17:22   

To znaczy ze jestem skazany na zalosny widok,ktory sie ukazuje jak zapale swiatla? ;-|

Freeman 
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Sławek
Wysłany: 30 Sty 2009, 18:23   

Nie koniecznie są żarówki H4 60/55W "Nigh breaker"czy coś, które dają lepsze światło, były już takie tematy o żarówkach.
Pochwal się swoim autem

demasoni
[Usunięty]

Wysłany: 30 Sty 2009, 18:51   

No wlasnie szukalem,ale chyba jestem w ty kiepski

Leon_SSJ 

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Silnik: 1.6i/104KM
Imię: Michał
Wysłany: 30 Sty 2009, 20:42   

ja mam osram night breaker i jestem zadowolony jest duzo wiecej swiatla i jest ono bielsze... jak ci zalezy glownie na bieli to osram ma w swojej ofercie zarowki "cool blue" podobno maja biel 4000K.

kazi 

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Xr2i
Silnik: Inny
Imię: Rafał
Wysłany: 30 Sty 2009, 20:59   

Jak Cie szanowna władza dorwie ze 100 W świetlikami to będą kłopoty tzn mandat i zabranie dowodu i przegląd za niesprawne światła. :yes: Światła w fiescie nie sa aż tak złe tylko po tylu latach odbłyśnik nie jest taki sam jak w nowych lampach. :fox: Żarówki produkowane przez różne firmy mogą różnie świecić szczególnie te no name.

lesiokro 

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Basic
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Leszek
Wysłany: 30 Sty 2009, 21:07   

A ja wlanie ostano przesiadłem sie na 90/10W. Moje stare GT150 Power 2 Night przestały świecić. U mnie instlalacja i lampy są przystosowane do żarówek 90/100W. Poprzedni komplecik do tanich nie należał, obecny nie przekroczył 20zł/2szt. Jestem z nich bardzo zadowolony, w końcu coś widzę.

kazi 

Wysłany: 30 Sty 2009, 21:13   

lesiokro napisał/a:
w końcu coś widzę.

a potem tacy jadą z naprzeciwka a ja nic nie widze tylko jasność jak bym już stał u bram Św, Piotra. Tutaj nie ma znaczenia moc tylko wykonanie klosza i odbłyśnika lampy zeby lepiej skupiała wiązkę światła i była lepsza widoczność.
100W żarówki niszczą tylko bardziej odbłyśnik co powoduje ze zaraz i one stają się za ciemne.

"Moje żarówki zawierają gaz krypton i xenon dzięki czemu dają bardzo silny, biały strumień światła z błękitną poświatą jaką możemy zaobserwować w luksusowych autach za kilkaset tysięcy złotych!!!" - To co w koncu tam siedzi to nawet sam autor nie wie są żarówki kryptonowe i ksenonowe.

Troche teorii:
Gaz o mniejszym przewodnictwie cieplnym – krypton (żarówka kryptonowa)
Gaz ksenon (żarówka ksenonowa*)

*(Ta druga żarówka jest niestety droższa.)

Nic nie zastąpi żarówek halogenowych, które są montowane w nowych autach a wszelkie przeróbki w aucie na pseudo-xenon itp są niedozwolone, gdyż zagrażają bezpieczeństwu innych użytkowników! Nic nie będzie świecić tak samo jak halogen to jest zupełnie inna technologia z przetwornicą.
Ostatnio zmieniony przez kazi 30 Sty 2009, 21:23, w całości zmieniany 1 raz  

lesiokro 

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Basic
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Leszek
Wysłany: 30 Sty 2009, 21:21   

Jezeli lampa niejest do tego przystosowana to napewno niszcza odbłyśnik, a co w przypadkiu jezeli na lampie jest znaczek "90/100W"
Niewiem czy oślepiam kogoś jakoś specjalnie, jak naranie w ciągu 2-3mc swiatełka swoje mi pokazal jakis koles z Tira bo zapomnialem zgasic swoje długie.

kazi 

Wysłany: 30 Sty 2009, 21:28   

żarówki 90/100W mają wyraźny napis 'NOT FOR USE IN EUROPE" - czyli nie mają europejskiej homologacji.

Wydzielają one dwa razy więcej ciepła co może spowodować odklejenie się szybki reflektora a dotknięcie jego może grozić poparzeniem a jak psikniesz na nie wodą to może i nie wytrzymają i pękną. Nie dość ze zwykłe żarówki pobierają znaczny prąd to te 100 W będą zjadać ponad 7 A. Gdzie tu energooszczędność ? a jezdzimy całą dobę na światłach więc bedzie przeciążony alternator i niedoładowany akus.

Aby polepszyć widoczność należy :
- zmienić reflektor na nówke ( żadna tam używka)
- zmienić kable zasilające żarówkę na grubsze
- zmienić żarówki na porządne markowe H4 55W/60W

Parzych 
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wysłany: 30 Sty 2009, 22:30   

kazi napisał/a:
Aby polepszyć widoczność należy :
- zmienić reflektor na nówke ( żadna tam używka)
- zmienić kable zasilające żarówkę na grubsze
- zmienić żarówki na porządne markowe H4 55W/60W
A przede wszystkim utrzymywać klosze lamp w CZYSTOŚCI :yes:
BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego

JoeMix 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wysłany: 30 Sty 2009, 23:32   

lesiokro napisał/a:
obecny nie przekroczył 20zł/2szt. Jestem z nich bardzo zadowolony, w końcu coś widzę.
:rotfl: Koleś bardzo dobre żarówki kosztują z 80 zeta, takie dobre to 20 ale za jedną,,, gdzie to kupiłeś, w markecie :P

demasoni, http://www.lighting.phili...ighting&lang=pl polecam Power2Night świecą naprawdę lepiej niż zwykłe.

cradleoffilth 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Fun
Silnik: 1.8D/60KM
Wysłany: 31 Sty 2009, 01:29   

Ja tylko dodam jeszcze ze ostatnio gdy widze kogos z pseudo xenonanmi z allegro za 15zl, to wlaczam dlugie i wylaczam dopiero gdy go mine. Wtedy on widzi mniej wiecej tyle samo co ja jak sie mijamy i takze musi zwolnic by nie wjechac do rowu :twisted:
Uwazam ze policja powinna wziac sie na porzadnie za kretynow ktorzy oslepiaja innych uzytkownikow drogi przy pomocy badziewia z allegro. Dzieki nim juz nieraz musialem zwalniac do 20km/h, by dzyskac wzrok dopiero po 2-3 sekundach od czasu miniecia sie z takim idiotą.

mikolaj_r 

Model: Inne auto
Imię: Mikołaj
Wysłany: 31 Sty 2009, 09:44   

lesiokro napisał/a:
A ja wlanie ostano przesiadłem sie na 90/10W. Moje stare GT150 Power 2 Night przestały świecić. U mnie instlalacja i lampy są przystosowane do żarówek 90/100W. Poprzedni komplecik do tanich nie należał, obecny nie przekroczył 20zł/2szt. Jestem z nich bardzo zadowolony, w końcu coś widzę.

Szkoda że przez Ciebie inni nic nie widzą. Ale mam nadzieje że w końcu predzej czy później ktoś Ci zabierze za to dowód.

JoeMix 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wysłany: 31 Sty 2009, 10:32   Re: Mocniejsze zarowki (90/100W)

demasoni napisał/a:
zarowki 90/100W swiatlo faktycznie bedzie biale?Kupilem kiedys takie mocniejsze do innego auta i niczym sie nie roznily od tych normalnych.Moze ktos zna z jakiejs innej firmy co daja biale swiatlo.
Ustalmy,,, mocniejsza żarówka nie daje bielszego światła tylko świeci mocniej,,, w Polsce wolno używać tylko55/60W i mocniejsze na drodze publicznej są zakazane,,, jak chcesz inny kolor światła lub lepciejsze żarówki to polecam jak pisałem Philipsy (każde są warte swojej wysokiej ceny - sprawdzałem już kila typów) lub Osramy, Inne firmy z Allegro lub marketów sobie daruj, bańki tych żarówek są często całkiem niebieskie co sprawia że żarówka świeci słabiej niż normalne i w dodatku na dziwny kolor, bańki są często zwyczajnie malowane z i czasem farba się na nich zwyczajnie pali, Żarówki dające białe światło mają bańkę ledwie błękitną, na drogi polecam tez żarówki z bańka lekko żółtą dające ciepłe światło.

A jak chcesz super światło to polecam zestawy HID, tylko jest to samo co z żarówkami albo uniwersalny badziew z Allegro za 200 zeta co i dobrze Ci nie świeci i mocno świeci innym, albo w warsztacie Ci zamontują zestaw do Twojego auta za 1200 zeta i wtedy jest jazda.

kazi 

Wysłany: 31 Sty 2009, 12:20   

żarówki marki krzak mają krzywy odbłyśnik, nieodpowiedni żarnik lub są po prostu przewoltowane i świecą jaśniej przez co tracą na żywotności. Te co mają pseudo ksenon pokryte są niebieską farbą i świecą przez jakiś czas niebieską poświatą, a później farba zaczyna odpadać.

Jak każda podróbka kusi ceną, sprzedawcy wypisują cuda niewidy a poźniej jak kupisz to mają klienta w d... . Z resztą jaka można mieć gwarancję na żarówke podróbke? a skad jakość za cenę zbyt niską?

Sprzedawcy się cieszą że wcisną kit i zarobią na naiwnym kliencie, który jeszcze dorobi sie mandatu :rotfl:

Żeby nie było, że jestem zwolennikiem tylko markowych produktów bo czasem i te są lipnie wykonane. Trzeba posiadać wiedzę i rozeznanie na rynku i kupować sprawdzone produkty.

demasoni
[Usunięty]

Wysłany: 31 Sty 2009, 12:47   

W kazym badz razie mnie przekonaliscie.Kupie jakies lepsze 55/60W i moze nowe klosze,bo te pewnie fabryke pamietaja.Swoja droga to zygac sie chce jak ludzie o auta nie dbaja a potem sa zdziwieni,ale to juz inny temat :) Pozdrawiam.

kazi 

Wysłany: 31 Sty 2009, 12:51   

demasoni napisał/a:
Kupie jakies lepsze 55/60W i moze nowe klosze,bo te pewnie fabryke pamietaja.

Są też profesjonalne zakłady, które zajmują się natryskiwaniem nowej warstwy odbłyskowej na reflektor musisz po prostu zobaczyć (poczytać) co jest trwalsze i tańsze.
Cieszę się, że sprowadziliśmy kolegę na dobrą drogę :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi