|
[MK4] Klima - nie załącza się |
Autor |
Wiadomość |
master

Model: Ford Fiesta Mk4`98
Wersja: Inna
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Bartek
|
Wysłany: 18 Cze 2008, 09:12 [MK4] Klima - nie załącza się
|
|
|
kupując fieścine nie było czynnika klimatyzacji
napełniłem ją co sie wiązało ze sprawdzeniem szczelności, komputerek wykazał że wszystko jest OK
lecz po naciśnięciu przycisku AC (dioda sie świeci) klimatyzacja nie załącza sie
pojechałem z tym do mechanika, sprawdził że prąd nie dopływa bo na krótko działa
poradził by wymienić panel, zakupiłem na alletanio, podłączam i kicha załamka, obiawy te same czyli dioda świeci ale klima nie działa
dodam że tak samo dzieje sie z przyciskiem zamkniętego obiegu powietrza, świeci ale nie zamyka
bezpieczniki sprawdzone, nawet od klimy nie ma
wiem że najprościej pojechać do elektryka ale po co dawać komuś niepotrzebnie kase gdy okaże sie to jakąś drobnostką
czy ktoś miał podobny problem i jak go rozwiązać?? |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 7 Kwi 2010, 21:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Binke
Wersja: Ghia
Silnik: 1.8D/60KM
Imię: Grzegorz
|
Wysłany: 18 Cze 2008, 11:01
|
|
|
Jezeli wiesz ze "prad nie doplywa" to w pierwszej kolajnosci sprawdz kable i kostki laczeniowe jezeli jakies sie po drodze znajduja. |
_________________ ---> www.AQQ.eu <--- |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 18 Cze 2008, 13:22
|
|
|
na wężu od klimy masz czujnik ciśnienia zobacz czy jest podłączony i czy nie zjadło kostki . On odpowiada za odcięcie kompresora jeśli ucieknie czynnik . |
|
|
|
 |
master

Wersja: Inna
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Bartek
|
Wysłany: 18 Cze 2008, 14:17
|
|
|
najprościej sprawdze omomierzem tylko że czasu jakoś nie mam teraz przed sesją |
|
|
|
 |
Marcin
Model: Inne auto
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Marcin
Wiek: 40 Dołączył: 10 Kwi 2006 Posty: 3108 Skąd: Krosno Odrz.
|
Wysłany: 18 Cze 2008, 17:46
|
|
|
master napisał/a: | dodam że tak samo dzieje sie z przyciskiem zamkniętego obiegu powietrza, świeci ale nie zamyka |
klima i to to oddzielne rzeczy, co do klimy to tak jak dioda napisał, a z obiegiem to pewnie się klapka zacina, brak kontaktu na kostce lub poleciał mechanizm, szukaj mojego postu na ten temat, bo ostatnio się tym zajmowałem i wrzuciłem na forum co, gdzie i jak. |
_________________ Jest: Mazda 6 GH, Mazda 2 DY, Puma MK1
Było: Focus MK2FL, Clio 2, Mazda 323F BJ, Fiesta MK4 |
|
|
|
 |
DaRio1984 [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Cze 2008, 17:56
|
|
|
ja też mam problem z klimą od czasu kiedy ją kupiłem to niedziała...pasek który napędzał kompresor musiał sdiąć mechanik miesiąc emu bo bziuczec zaczął przy wysokich obrotach i teraz cisza...wogle klima nie działa bo jak włącze guzik to przez chwilkę słychać jakiś nawiew ale dioda w pewnym momencie zaczyna co chwilka migać i nawiew też co chwila włączać i wyłączać...niewiem czy niema freonu czy łożyska zatarte? a to że piszczało bziuczałoto co możebyć łożyska? podobno koszt 80zl? a ile przegląd klimy?? pozdo |
|
|
|
 |
Black_Raphael [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Kwi 2010, 21:36
|
|
|
Witam!
Żeby nie tworzyć nowego tematu podpinam się.
Mam Fieścine mk4 1,25 Ghia
Ze wspomaganiem i klima. Jak się można domyślić nie działa mi klima.
Pytanie brzmi czy można jakoś sprawdzić samemu co jest nie tak, np czy jest wystarczający poziom czynnika chłodzącego, czy należy szukać usterki gdzie indziej...
Z obserwacji:
Panel działa (lampka od klimy się zaświeca), sprężarka się nie włącza (nie ma tego charakterystycznego "kliknięcia"). Początkowo myślałem, że to wina urawnego kabla od czujnika ciśnienia (chyba tak to się nazywa - temat poruszany w innym topicu), ale pomimo podłączenia dalej brak efektu.
Może jakaś dobra duszyczka mogła by mi wskazać miejsca (tj. gdzie one są ) pod które miałbym się np. wpiąć miernikiem, bądź też odesłać do odpowiedniego tematu...
Niestety głowa mi pęką i dałem rade przeglądnąć tylko 10 pierwszych tematów dot. klimy.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
drjanusz

Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Flair
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 7 Kwi 2010, 22:22
|
|
|
Black_Raphael napisał/a: | Witam!
Pytanie brzmi czy można jakoś sprawdzić samemu co jest nie tak, np czy jest wystarczający poziom czynnika chłodzącego, czy należy szukać usterki gdzie indziej... |
Sprawdzić możesz tylko czy czynnik jest, ale nie ile go jest (notabene sprawdzając możesz wypuścić w powietrze to co z niego zostało jeśli jest go mało), naciskając po prostu na zawór, ale nie ma najmniejszego sensu to klimatyzacja działa od 5 at w układzie (jeśli jest mniej czynnika czujnik nie pozwoli na załączenie kompresora).
Black_Raphael napisał/a: |
Z obserwacji:
Panel działa (lampka od klimy się zaświeca), sprężarka się nie włącza (nie ma tego charakterystycznego "kliknięcia"). Początkowo myślałem, że to wina urawnego kabla od czujnika ciśnienia (chyba tak to się nazywa - temat poruszany w innym topicu), ale pomimo podłączenia dalej brak efektu. |
Panel zawsze będzie świecił, jest to tylko sygnalizacja włączonego przycisku (nie w każdym aucie ale w fieście akurat tak).
Black_Raphael napisał/a: |
Może jakaś dobra duszyczka mogła by mi wskazać miejsca (tj. gdzie one są ) pod które miałbym się np. wpiąć miernikiem, bądź też odesłać do odpowiedniego tematu...
Niestety głowa mi pęką i dałem rade przeglądnąć tylko 10 pierwszych tematów dot. klimy.
Pozdrawiam. |
Radziłbym wybrać się na do serwisu klimatyzacji (serwisu !! nie nabijacza !!), bo sprawdzić możesz jedynie czy czynnik jest ale ile go jest pokaże tylko maszyna po odessaniu całości z układu. Dodatkowo dostaniesz świeży olej który przedłuży żywotność kompresora. |
_________________ Było XR3i
Była Fiesta 1,1i
Fiestynka 1,3...skasowana :((
Zagościł mkV Essi 1.6 Już ni ma.
A teraz Fiesta 2x mkIV 1,3 Endura
W stajni pojawił się Mondeo 1,6 mk1
kolejna zmiana Fokus Kombi 1.6 |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|