Przesunięty przez: Żółwik Tuptuś 19 Kwi 2009, 00:17 |
[MK3] półeczka pod akumulator!! |
Autor |
Wiadomość |
Kam'ol
Model: Ford Fiesta Mk5`02
Wersja: Family
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Kamil
Wiek: 45 Dołączył: 06 Gru 2005 Posty: 129 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 16 Gru 2005, 18:53 [MK3] półeczka pod akumulator!!
|
|
|
witam serdecznie
mój ukochany samochodzik miał aku standardowo 45A, ale ja chcę wypas mieć więc alternator wymienię niedlugo na 70A, problem w tym, że chcę dobrać do niego akumulator 70-75A najlepiej centry bo mi się tak właśnie podoba lub Exide, ale cóż żeby życie nie było zbyt łatwe znów ford genialnie zmienił sposób usztywnienia akumulatora do półeczki na swój niekompatybilny z innymi, poza tym aku 70A jest większy gabarytowo i pewnie BĘDĘ musiał się jakoś z tą półeczką pobawić
w związku z tym mam pytanie czy któryś z was już wcześniej też modyfikował zawieszenie akumulatora na takie, które podtrzyma poprawnie większy i cięższy, nie musi on być koniecznie z mechanizmem trzymania forda, bo to znacznie ogranicza dobór aku.
także jakbyście mieli jakieś sugestie i porady to pięknie proszę o wsparcie.
p.s. mój mały to mk3 |
Ostatnio zmieniony przez szynszyl 16 Sty 2009, 18:18, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12086 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 16 Gru 2005, 18:56
|
|
|
Przeedytuj posta i wywal pogrubienie bo bedzie niemiło... a pułaczka to zaden problem, w Mk2 na pułeczkę wchodzi 2 razy większy gabarytowo (dłuższy) akumulator niż oryginalnie - trzeba było tylko boczny rant zagiąc, aby mugł wystawać, jest przypięty na około taśmą z napinaczem (taką np. od mocowania bagażu) |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Kam'ol
|
Wysłany: 16 Gru 2005, 19:01
|
|
|
JoeMix napisał/a: | Przeedytuj posta i wywal pogrubienie bo bedzie niemiło... a pułaczka to zaden problem, w Mk2 na pułeczkę wchodzi 2 razy większy gabarytowo (dłuższy) akumulator niż oryginalnie - trzeba było tylko boczny rant zagiąc, aby mugł wystawać, jest przypięty na około taśmą z napinaczem (taką np. od mocowania bagażu) |
fajnie, to jest jakiś pomysł, ja jednak bym preferował zapięcie na śrubki albo jakieś obejmy metalowe, ma być solidnie prosto i Przede Wszystkim bezpiecznie :-D |
|
|
|
 |
RKRman

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i/104KM
Wiek: 51 Dołączył: 06 Cze 2004 Posty: 454 Skąd: z podkarpacia
|
Wysłany: 16 Gru 2005, 19:25 podstawa
|
|
|
CZE
kolego ..co za problem.......zrobisz fabryke .. :lol: hehe..idziesz na szrot ..wycinasz podstawe pod akumulator z dużego auta , najlepiej Diesla ( mają duże gabarytowo akusy) ...usuwasz swoją blaszke w MK-3 jest tam sporo miejsca , wspawujesz tą większą ( mocowanie samej bateri masz już gotowe ! ) ..ewentualnie robisz 2 zastrzały pod skosem od spodu z grubej blachy lub profila ( ceownik , kantownik ) .....
radze jeszcze policzyć zurzycie prądu w autku...czy aby większa bateria nie spowoduje po jakimś dłuższym czasie uszkodzenia np regulatora napięcia....choć powiem że u mnie w Żabie na silniku 1.1 61Ah wytrzymało pare lat i ....spoko :lol:
POZDRAWIAM |
_________________ fajnie było ją mieć
 |
|
|
|
 |
Radziu
Model: Inne auto
Wersja: Trend
Silnik: Inny
Imię: Radek
Wiek: 38 Dołączył: 19 Wrz 2005 Posty: 105 Skąd: Nakło n/ Not.
|
Wysłany: 16 Gru 2005, 19:45
|
|
|
U mnie Wszedl 61Ah i jeszcze bylo miejsce na wiekszy chyba ze Kam'ol masz mniejsza podstawe niz ja! |
_________________ Była Fiesta MK3 89r. czerwona 1.1 LPG full wypas;)
Jest Focus 00r. kombi 1.8 TDDI
I Kaczka 99' 1.3 |
|
|
|
 |
Kam'ol
|
Wysłany: 16 Sty 2009, 17:30
|
|
|
wcisnłąlem bez problemu 60Ah firmy eurostar bez problemu, gdyz gabarytowo jest standardowy, takz e obylo sie bez zadnego dlubania i spawania, a szkoda..., temat zamykam |
|
|
|
 |
Marcinowaty
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Marcin
Wiek: 46 Dołączył: 21 Sie 2008 Posty: 1447 Skąd: Trzcianka
|
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12086 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 16 Sty 2009, 21:17
|
|
|
Kam'ol, 3 lata to trwało ale cieszę się że Ci się udało i postanowiłeś odkopać swój temat i pochwalić się rozwiązaniem problemu - oby więcej takich. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
|