Przesunięty przez: szynszyl 17 Kwi 2006, 11:51 |
fiesta media? |
Autor |
Wiadomość |
Piesek

Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 25 Lip 2005, 10:19 fiesta media?
|
|
|
Witam! Zastanawiało mnie takie coś: Czy można by wsadzić sony playstation 2 i podłączyć do tego monitor samochodowy... bez dvd samochodowego? Czy musi być takie dvd? Bo wsumie psx obsługuje dvd, a po wgraniu softa nawet divx... |
|
|
|
 |
cinot [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Lip 2005, 11:11
|
|
|
Ciekawa propozycja, ja nie wiem zbytnio, ale napisz maila do firmy extreme car audio oni beda wiedziec |
|
|
|
 |
Raffi13

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 25 Lip 2005, 12:34
|
|
|
Moim zdaniem mozna. Podłączenie monitora samochodowego jest możliwe jeśli tylko psx ma wyjście do takowego podłączenia. Zazwyczaj monitorki samochodowe mają znormalizowane wejścia (np. svideo, euro czy inne tego typu wynalazki) natomiasty sprzęty typu playstation mają znormalnizowane wyjścia (właśnie po to to wymyślili - sprytne bestie) więc podłączenie nie powinno sprawić większych problemów. Co do dvd to jeśli tylko psx obsługuje to nie ma żadnego problemu. Trzeba tylko się zastanowić nad zasilaniem tego całego dziadostwa. Myśle że nie obedzie się bez przetwornicy 12/220 V. Mam nadzieje że zbytnio nie zamieszałem.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Ketchup87 [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Lip 2005, 12:53
|
|
|
Ja myślę nad kompem... jakby nie patrzeć troszkę więcej możliwości. Pojawia się problem z zasilaniem. trzeba stabilizować 12V 5V i 3.3V i jeszcze wygenerować zasilanie ujemne. Kolega podał propozycję przetwornicy... droga zabawa raczej :( |
|
|
|
 |
Raffi13

|
Wysłany: 25 Lip 2005, 13:00
|
|
|
Ketchup87 napisał/a: | Ja myślę nad kompem... jakby nie patrzeć troszkę więcej możliwości. Pojawia się problem z zasilaniem. trzeba stabilizować 12V 5V i 3.3V i jeszcze wygenerować zasilanie ujemne. Kolega podał propozycję przetwornicy... droga zabawa raczej :( |
a znasz tani sposób na uzyskanie tych trzech napięć razem z ujemnymi i zarąbiście ustabilizować. Muszą być naprawdę dobrze stabilizowane. A tak zakłądasz przetwornice podłaczasz zasilacz oryginalny i masz z głowy. Co do kompa w samochodzie to lepszym patentem moze być laptop. Można go rozebrać. Odpowiednio wszystkie części poumieszczać. Ekranik albo wykorzystać oryginalny albo dołożyć monitorek samochodowy. Zasilanie dajesz z orginalnego zasilacza smaochodowego do laptopów i masz gotowe. |
|
|
|
 |
Piesek

|
Wysłany: 25 Lip 2005, 13:25
|
|
|
I jeszcze jeden problem, czy pójdzie wtedy do tego wszystkiego głośniki samochodowe podłączyć? |
|
|
|
 |
Raffi13

|
Wysłany: 25 Lip 2005, 16:05
|
|
|
Piesek napisał/a: | I jeszcze jeden problem, czy pójdzie wtedy do tego wszystkiego głośniki samochodowe podłączyć? |
Tak. Jak podłaczasz psx do telewizora i masz dźwięk to w samochodzie tez go można podłączyć. Zresztą nawet bez kombinacji pewnie jest osobne wyjście na audio. Masz może jakąś specyfikację playstation 2, opis albo coś?? Jeśli tak to podeślij mi to powiem ci jak masz wszystko podłaczyć.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12080 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 25 Lip 2005, 17:39
|
|
|
Raffi13 napisał/a: | Ketchup87 napisał/a: | Ja myślę nad kompem... jakby nie patrzeć troszkę więcej możliwości. Pojawia się problem z zasilaniem. trzeba stabilizować 12V 5V i 3.3V i jeszcze wygenerować zasilanie ujemne. Kolega podał propozycję przetwornicy... droga zabawa raczej :( |
a znasz tani sposób na uzyskanie tych trzech napięć razem z ujemnymi i zarąbiście ustabilizować. Muszą być naprawdę dobrze stabilizowane. A tak zakłądasz przetwornice podłaczasz zasilacz oryginalny i masz z głowy. Co do kompa w samochodzie to lepszym patentem moze być laptop. Można go rozebrać. Odpowiednio wszystkie części poumieszczać. Ekranik albo wykorzystać oryginalny albo dołożyć monitorek samochodowy. Zasilanie dajesz z orginalnego zasilacza smaochodowego do laptopów i masz gotowe. |
Zwykły zasilać PCtowski (znaczy nie taki do końca zwykły - ale do kupenia w dobrych sklepach - nie jest strasznie drogi) zamias do 220V połączasz do 12V w aucie i chodzi.... tylko ze problem jest taki że ię dziat strasznie grzeje - wręcz gotuje... ten którym sie ja bawiłem miał minimalne napiście zasilania około 50V więc trzeba było wymianić radiatory i zapewnić mu lepciejsze chłodzenie...
A jeśli chodzi o pomysł 12V -> 220V -> 12V - to nie bardzo rozumiem, skoro jednym prostym ukłądem można z 12V zrobić -12V (jeden scalak, kondestator, doda, rezystor) zresztą poco ta cała zabawa... wystarczy w starym zasilaczu PC (transformatorowym - teraz o take cięzko) połaczyć 12V z auta w odpowiednie miejsce, a elektronika zasilacza zrobi reszte... ale najprosciej to tak jak pisałem bezprzetwornicowy zasilacz od pc i działa... |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Raffi13

|
Wysłany: 25 Lip 2005, 23:22
|
|
|
no dobra nie słyszałem o takim zasilaczu. mówisz o normalnym zasilaczu impulsowym z kompa?? chyba raczej nie. możesz to trochę rozjaśnić??
[ Dodano: Pon Lip 25, 2005 11:55 pm ]
Pomyślałem chwilkę i masz rację Joe. Wystarczy 7805, 7812 i kilka rezystorków i kondensatorków. Powinno to wszystko chodzić. Tylko dochodzi zabawa z podłaczanie odpowiednich napieć do odpowiednich pinów złacza atx (bądź at). Tylko coz tym zasilaczem. Zaciekawiłeś mnie. |
|
|
|
 |
Piesek

|
|
|
|
 |
Raffi13

|
Wysłany: 26 Lip 2005, 10:05
|
|
|
będzie dobre. ma moc ciągła 150 W więc na psx na pewno wystarczy i jeszcze będzie zapas. jaki masz do tego monitorek?? |
|
|
|
 |
Piesek

|
Wysłany: 26 Lip 2005, 10:26
|
|
|
narazie to są tylko plany... a realizacja tego będzie po wakacjach... narazi skupiam się na głośnikach przednich. Czas realizacji tego media to wrzesień/październik... narazie tylko się pytam czy jest coś takeigo możliwego. bo wtedy w granicach 1tyś miał bym coś takiego w aucie, bo jeśli musi być dvd to już kwestia ponad 1,5tyś co mnie za bardzo by niecieszyło... Zresztą jak już wykonam przednie nagłośnienie łącznie z bajerami co planuej to fotki pokaże |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 26 Lip 2005, 17:24
|
|
|
Raffi13 napisał/a: |
będzie dobre. ma moc ciągła 150 W więc na psx na pewno wystarczy i jeszcze będzie zapas. jaki masz do tego monitorek?? |
PSX napewno nie jest sasilnana napięciem wiekszym jak 12V wiec po co robić 12V -> 220V ->12V ? Jeśli można 12V -> 12V ?
Co do zasilacza, to nie wiem czy był on impulsowy, ale chyba nire, bo była w nim tylko elektronika - zadnych transformatorków, a w impulsowym chyba coś takiego jest... |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Raffi13

|
Wysłany: 26 Lip 2005, 17:37
|
|
|
Wiesz Joe komp to komp tam pomierzysz napięcia wtyke dorobisz i będzie śmigać. Lecz jeśli ktos nie zna się dostatecznie dobrze na alektronice to wątpię żeby zaglądał do świeżo kupionego psx, wiec w takim przypdaku myślę że przetwornica będzie spoko. Zaraz powiesz że żaden problem ale mówię ci jescze raz: dla ciebie nie problem. (dla mnie tez) ale dla niektórych to jest problem. Dla człowieka któy nie chce ingerowac we wnętrzności psx to najlepszym rozwiązaniem dla niego będzie po prostu przetwornica.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Kurtus [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Lip 2005, 17:52 Re: fiesta media?
|
|
|
Piesek napisał/a: | Witam! Zastanawiało mnie takie coś: Czy można by wsadzić sony playstation 2 i podłączyć do tego monitor samochodowy... bez dvd samochodowego? Czy musi być takie dvd? Bo wsumie psx obsługuje dvd, a po wgraniu softa nawet divx... |
kurde mogles jednak pojechac dzisiaj za mna do mojego lakiernika,jego blacharz ma tak wlasnie zrobione w scorpio |
|
|
|
 |
Piesek

|
Wysłany: 26 Lip 2005, 19:18
|
|
|
To chyba będę zmuszony zawitać do Ciebie Szkoda że tak troszke daleko do Ciebie mamy bo pewnie bym częściej wpadał |
|
|
|
 |
Ketchup87 [Usunięty]
|
Wysłany: 29 Lip 2005, 13:23
|
|
|
JoeMix:
"Zwykły zasilać PCtowski (znaczy nie taki do końca zwykły - ale do kupenia w dobrych sklepach - nie jest strasznie drogi) zamias do 220V połączasz do 12V w aucie i chodzi.... tylko ze problem jest taki że ię dziat strasznie grzeje - wręcz gotuje... ten którym sie ja bawiłem miał minimalne napiście zasilania około 50V więc trzeba było wymianić radiatory i zapewnić mu lepciejsze chłodzenie... "
Nie bardzo to rozumiem. Wywalasz wtyczkę do 220 i wpinasz na 12? Jesteś pewien, że to tak działa? |
|
|
|
 |
Bongo
Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: C
Silnik: 1.1/55KM
Imię: Mateusz
|
Wysłany: 7 Sie 2005, 18:29
|
|
|
napięcia napięciami ale trzeba tujeszcze wspomniec ze komputer potrzebuje duzy prad...jakies 3-4 A przy 220V a to troche duzo na uzyskanie ze zwyklej malej przetwornicy 12->220 |
|
|
|
 |
coccolino [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Sie 2005, 20:53
|
|
|
Przetwornica to marne rozwiązanie. Nie jestem pewien na ile chodzi PSX - 9V albo 12V. Na ile by nie chodził to tzreba zastosować stabilizator napięcia (stabilizator i dwa kondensatory - koszt razem ok. 5 PLN do 8 PLN). Ze środka konsoli wywalić transformator i mostek prostowniczy i wlutować tam sprytnie stabilizator, a wejście od "kabla sieciowego" podłączyć dwoma przewodami do stabilizatora a jego wyjście do miejsca za wywalonym mostkiem. W "kablu" obciąć wtyczkę i podłączyć do instalacji samochodu poprzez jakiś wyłącznik (ok. 2 PLN) lub zamontować tam wejście do zapalniczki. Koszt całego zabiegu zamknie sięw 10 PLN, no ale trzeba się deczko znać (podstawy elektroniki). No ale można iść do pierwszego lepszego serwisu RTV i wytłumaczyć o co chodzi. Dla nich to pestka, niech nawet 50 PLN za to wezmą to i tak taniej i lepiej niż przetwornicę kupować.
Co do podłączenia konsoli do monitora to na pewno się da, ewntualnie trzeba będzie zastosować jakąś przejściówkę. Trzeba iść do sklepu elektronicznego i zapytać, poradzą.
POZDRO. |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 7 Sie 2005, 20:57