Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

Auto odpala a po pewnej chwili gaśnie
Autor Wiadomość
piotr3332 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Dołączył: 03 Lut 2017
Posty: 34
Skąd: Chełm
Wysłany: 7 Maj 2017, 09:02   Auto odpala a po pewnej chwili gaśnie

Witam,

Mam kolejny juz problem z autem.
Wczoraj wieczorem przejechałem około 60km i gdy po paru godzinach wracałem spowrotem, po jakimś 1km auto zaczęło sie dusić, szarpać, straciło moc i zgasło.
Po odpaleniu i przejechaniu nie więcej niż 300m to samo. Za trzecim razem wróciła moc i udało sie dojechać do domu.
Przy parkowaniu pod domem znowu te same objawy i do tego problem z odpalaniem.
Co to może być? Dodam jeszcze ze bardzo szybko włącza sie wiatrak chłodnicy nawet jak silnik nie jest rozgrzany dobrze.
Auto miało jakis czas temu wymieniany akumulator a filtry w piątek. Przebieg to 12 tys km
 
 
PrzemKo80 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Trend
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Dołączył: 11 Mar 2017
Posty: 81
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 8 Maj 2017, 10:01   

Mały przebieg to chyba jest gwarancja? Nie pozostaje nic innego jak jechać do serwisu.
 
 
piotr3332 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Dołączył: 03 Lut 2017
Posty: 34
Skąd: Chełm
Wysłany: 8 Maj 2017, 10:03   

PrzemKo80, auto nie ma gwarancji
 
 
PrzemKo80 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Trend
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Dołączył: 11 Mar 2017
Posty: 81
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 8 Maj 2017, 10:47   

piotr3332 napisał/a:
PrzemKo80, auto nie ma gwarancji


Ok, nie wnikam.
Sprawdź cewke albo kable, ewentualnie świece.
Może paliwo liche.
Wiatrak się włącza od razu jak masz klimę włączoną cały czas. Tak jest u mnie.
 
 
piotr3332 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Dołączył: 03 Lut 2017
Posty: 34
Skąd: Chełm
Wysłany: 9 Maj 2017, 09:18   

Wczoraj zaprowadzilem do mechanika i odkryl pekniety czujnik polozenia walka rozrzadu. Zamówiony jest nowy zobaczymy czy to sprawialo problem.
 
 
damianisko5 

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.25i/75KM
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 253
Skąd: Kraków
Wysłany: 9 Maj 2017, 10:27   

Pytanie - dlaczego pękł ten czujnik.
 
 
piotr3332 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Dołączył: 03 Lut 2017
Posty: 34
Skąd: Chełm
Wysłany: 9 Maj 2017, 10:33   

damianisko5, wiem że auto miało jakąs przygode wczesniej ale tyle czasu bym pojezdził na pękniętym? co może jeszcze powodować uszkodzenie tego czujnika?
 
 
damianisko5 

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.25i/75KM
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 253
Skąd: Kraków
Wysłany: 9 Maj 2017, 19:53   

Piotr - no właśnie, mamy podobne silniki i tak się zastanawiam jaka "przygoda" mogła uszkodzić czujnik. Jest on wkręcany w blok silnika/a w zasadzie głowicę/ od strony wydechu /blisko podszybia/. Może wada materiałowa czyli zmęczenie materiału. Ważne, że mechanik znalazł usterkę i wkrótce wymienisz wadliwą część. Daj znać czy wymiana pomogła.
 
 
piotr3332 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Dołączył: 03 Lut 2017
Posty: 34
Skąd: Chełm
Wysłany: 9 Maj 2017, 21:43   

oto zdjecie czujnika:
Z tego co mi mechanik mowil to auto było walnięta w lewy bok i gdzieś od dołu. Nauczka na przyszłość jeśli chodzi o kupno auta.
 
 
damianisko5 

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.25i/75KM
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 253
Skąd: Kraków
Wysłany: 10 Maj 2017, 08:21   

No faktycznie nieźle dostał strzała, że tak uszkodził - złamał czujnik.
 
 
piotr3332 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Dołączył: 03 Lut 2017
Posty: 34
Skąd: Chełm
Wysłany: 10 Maj 2017, 09:10   

damianisko5, na takim czujniku przejechałem 4 tys km. wczesniej nie wiem ile po tej kolizji ktos jezdził. mechanik mi powiedział ze czujnik mógł byc lekko pęknięty i z czasem własnie pekał i aż coś takiego sie stało.
 
 
damianisko5 

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.25i/75KM
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 253
Skąd: Kraków
Wysłany: 10 Maj 2017, 09:23   

Wymiana jest prosta, jedna śrubka 8 lub 10, sam sobie to wymienisz. Wtyczkę wpiąć i już gotowe.
ps. nie zapomnij o oringu. Nowy powinien mieć lub wykorzystaj z tego złamanego.
 
 
piotr3332 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Dołączył: 03 Lut 2017
Posty: 34
Skąd: Chełm
Wysłany: 10 Maj 2017, 11:43   

damianisko5, mechanik już wymienił czujnik, auto jak narazie jezdzi bez problemów. Zobaczymy na jak długo
 
 
damianisko5 

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.25i/75KM
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 253
Skąd: Kraków
Wysłany: 10 Maj 2017, 19:31   

Powodzenia i bezawaryjnej jazdy.
 
 
piotr3332 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Dołączył: 03 Lut 2017
Posty: 34
Skąd: Chełm
Wysłany: 10 Maj 2017, 19:52   

damianisko5, dalej to samo się dzieje. masakra nie wiem co już robić
 
 
vegetagt 
Administrator / Klubowicz


Model: Ford Fiesta Mk2`87
Wersja: Inna
Silnik: 2.0 16V
Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 3633
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 10 Maj 2017, 19:56   

PrzemKo80 napisał/a:
Sprawdź cewke albo kable, ewentualnie świece.


Było sprawdzane? Ostatnio miałem taki przypadek w vagu. Auto odpalało, i po chwili gasło. Dopóki nie zgasło szlo nawet mu depnąć, chociaż troche kulał. Diagnoza -> uszkodzona świeca. Po wymianie jak ręką odjął.
 
 
damianisko5 

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.25i/75KM
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 253
Skąd: Kraków
Wysłany: 10 Maj 2017, 19:57   

Czujnik położenia wału gł. do sprawdzenia. A czytałeś błędy z kompa ? Może to podpowie.
 
 
vegetagt 
Administrator / Klubowicz


Model: Ford Fiesta Mk2`87
Wersja: Inna
Silnik: 2.0 16V
Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 3633
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 10 Maj 2017, 19:59   

A który czujnik on wymienił? :>

Zresztą jak pada czujnik wału, to często obrotomierz wariuje. Jak nie ma takiego objawu, to bym chyba olał ten trop, szczególnie, że jest nowy :P
 
 
piotr3332 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Dołączył: 03 Lut 2017
Posty: 34
Skąd: Chełm
Wysłany: 10 Maj 2017, 20:05   

mechanik mówił że na początku żadnych błędów nie odczytywał, dopiero jak odpiął alternator to wyskoczył ten błąd. żadnych innych błędów nie widział.
Czy jest możliwe że znów ten czujnik został tak uszkodzony?
Bo objawy są takie same. Auto gaśnie odpali na kilka sekund gaśnie a teraz kręci i w ogole nie chce odpalić.
Po naprawie auto przejechało ponad 100km.
Co jeszcze może być nie tak?
 
 
piotr3332 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Dołączył: 03 Lut 2017
Posty: 34
Skąd: Chełm
Wysłany: 10 Maj 2017, 20:05   

vegetagt, auto jest nowe ale po wypadku. wstyd mi strasznie że dałem się tak nabrać i kupiłem coś takiego.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów [MK3] Auto odpala tylko na pych, gaśnie w trakcie jazdy
lukaszliq Mechanika 1 28 Lut 2010, 17:27
diodalodz
Brak nowych postów [MK6] Nie odpala - a właściwie, odpala i nagle gaśnie.
Problem z odpalaniem auta. Silnik kręci ale odpalić nie chce.
piotrgro Silniki diesla 11 8 Gru 2013, 23:10
piotrgro
Brak nowych postów Auto gaśnie
Przy wciśniętym sprzęgle, luzie pow. 80km/h
knopix Mechanika silnika 4 17 Sty 2018, 17:46
damianisko5
Brak nowych postów Auto nie odpala na zimnym silniku
outsiderpl Elektryka ogólna 2 10 Mar 2015, 22:03
brewa7
Brak nowych postów [MK3] auto zgasło i nie odpala
elmaniora Mechanika 8 3 Paź 2011, 18:22
elmaniora


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.