Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

Przesunięty przez: vegetagt
4 Sie 2019, 14:26
[MK6] Fiesta Sport by Bobofrut
Autor Wiadomość
Bobofrut 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Wiek: 39
Dołączył: 12 Mar 2012
Posty: 302
Skąd: Biała Prudnicka
Wysłany: 8 Kwi 2018, 13:09   

Z nowości. Idąc tropem naszego kolegi Sławka uaktywniłem sobie parę przydatnych funkcji - i chyba jednak z powrotem JVC wleci bo udało uaktywnić się zegarek na wyświetlaczu w zegarach.
I jeszcze serdeczne dzięki za pomoc koledze dirty.73 za podpowiedzi. Co udało się włączyć - wspomniany wyżej czasomierz oraz chwilowe spalanie, autoryglowanie drzwi, sygnał akustyczny włączonego biegu wstecznego, przez moment miałem także kontrolkę niezapiętych pasów bezpieczeństwa ale tu potrzebowałbym inne zapięcie, możliwość wyłączenia świateł powitalnych, oraz możliwość wyłączenia automatycznego składania lusterek. FFN fajna sprawa, jak widać Rosjanie są mistrzami w pisaniu tego typu oprogramowania
 
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Sławek
Wiek: 40
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 913
Skąd: Warszawa
Wysłany: 9 Kwi 2018, 12:31   

Bobofrut napisał/a:
FFN fajna sprawa, jak widać Rosjanie są mistrzami w pisaniu tego typu oprogramowania


A Ford mistrzem ukrywania funkcji :rotfl:
Przecież FFN tylko odblokowuje to co Ford wymyślił, ale ostatecznie z jakiś wewnętrznych powodów nie upublicznił.

1 - chwilowe spalanie.
Jak widać menu jest po Polsku, w instrukcji jest opis funkcji, ale serwisy i dealerzy twierdzą,
że czegoś takiego nie było nigdy.

Pytanie dlaczego to jest nieaktywne. Być może powodem jest mała dokładność tych wskazań, być może program jest słabo dopracowany
i dlatego nie był aktywowwany. Samo wskaznanie ma pewien bezwład i nie reaguje na żywo, tylko z ok 0,5s opóźnieniem.
Jak hamujemy silnikiem to spalanie powinno być 0,00 i tyle jest, ale jak jedziemy na luzie, to powinno wynosić przynajmniej 1,00 litra,
a jest 0,00, co jest błędem programu.
Tylko w momencie hamowania przez postojem nnagle komputerek ożywa i wskazuje w przedziale od 5-3-2 litra i zjeżdża do zera.

2 - automatyczne zamykanie drzwi po ruszeniu
Też w menu po Polsku jest, ale dla całej UE Ford odgórnie funkcję wyłączył. Skąd taki pomysł?
Konia z rzędem temu, kto odpowie, dlaczego funkcja tylko dla krajów trzecich aktywna była.
Może względy wyciszenia zamka? U mnie do wewnątrz słychać huk jakby wystrzału.
Fajne w teorii i fajnie że ma się nad tym kontrolę, ale wg mnie denewujące.

3 - funkcja włączenia/wyłączenia składania lusterek po zamknięciu auta.
Też jest po Polsku, ale nigdy żadna wersja w Polasce ani za granicą tego nie miała.
Ludzie na forach sie oto od zawsze pytali i zawsze specjaliści i serwisy Forda mówiły, że nie ma takiej możliwości.
A tu prosze, FFN koduje coś w zegarach i jest funkcja w języku narodowym.

4. Zegarek na wyświetlaczu. Skoro tu koledze udało się to zrobić by działał, choć nie działał domyślnie,
to też pytanie brzmi dlaczego to było ukryte w ocpjach. Bez sensu.
Profil Facebook
 
 
Bobofrut 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Wiek: 39
Dołączył: 12 Mar 2012
Posty: 302
Skąd: Biała Prudnicka
Wysłany: 9 Kwi 2018, 15:19   

Co do cytatu odnośnie Rosjan, to uwierz mi Sławku że tak jest. Przykład mojego brata, który żyje za naszą zachodnią granicą. Volkswagenowski VCDS kosztuje 500 euro i jego obsługa jest możliwa tylko z laptopa. Natomiast nasi sąsiedzi z Ukrainy napisali apkę która jest dostępna i na peceta i Androida w zależności od tego co się chce mieć kosztuje od 70 do 90 euro. Możliwości te same co VCDS. Zresztą daleko szukać - FORSCAN też jest przez Rosjan napisany. Takich przykładów mógłbym jeszcze kilka wymienić. Co do tych ukrytych funkcji to mam pewną teorię. Otóż wszyscy wiemy że na bazie Fiesty powstał również Fusion. To co mogło być ukryte w Fieście mogło być aktywne w Fuzji. Dobrym przykładem jest że w Fusionie był tempomat a w Fieście Mk 6 nigdy go nie było mimo że z tego co zdążyłem u mnie obczaić instalacja jest prawdopodobnie położona o czym świadczy obecność drugiego włącznika pod pedałem hamulca. Ciekawe czy ktoś już się pokusił o montaż tempomatu w Fieście bo z tego co się orientuję potrzebna jest manetka i chyba inny GEM.
 
 
 
dirty.73 

Model: Ford Fiesta Mk6`08
Wersja: Inna
Silnik: 1.4i16V/80KM
Dołączył: 21 Lut 2017
Posty: 133
Skąd: Lubań
Wysłany: 9 Kwi 2018, 16:16   

Cytat:
Ciekawe czy ktoś już się pokusił o montaż tempomatu w Fieście


narazie będę dokładał ESP,ale nie kuś..... :twisted:
jeśli jest to możliwe i jest w schematach....
ogólnie miałem dołożyć też wyłącznik poduszki pasażera,ale przycisk do tego jest raczej niedostępny na rynku wtórnym....
_________________
dziadkowozy.com
 
 
Bobofrut 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Wiek: 39
Dołączył: 12 Mar 2012
Posty: 302
Skąd: Biała Prudnicka
Wysłany: 9 Kwi 2018, 16:54   

dirty.73, ja so niczego nie namawiam hehehe :fox:
 
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Sławek
Wiek: 40
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 913
Skąd: Warszawa
Wysłany: 9 Kwi 2018, 18:26   

Bobofrut napisał/a:
Ciekawe czy ktoś już się pokusił o montaż tempomatu w Fieście bo z tego co się orientuję potrzebna jest manetka i chyba inny GEM.


Manetka się zgadza, GEMa zmieniać nie trzeba.

A tu sam tempomat:
https://tempomaty.pl/oferta/samochody/ford/tempomat-do-ford-fusion/

Do Fiesty być może by pasował, myślałem nawet o tym, ale ja stwierdziłem że i tak bym nie używał, bo w 90% jeżdzę po mieście i okolicach, a na dłuższych trasach prawie wogóle.

btw w Fusion powyższych ukrytych funkcji, łącznie z tempomatem - nie było.

A od 2008 do końca 2011 roku gdy Fiesty mk6 już nie było, a Fusion nadal produkowali, nie dodano niczego i niczego nie zmieniono na plus.
Profil Facebook
 
 
Bobofrut 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Wiek: 39
Dołączył: 12 Mar 2012
Posty: 302
Skąd: Biała Prudnicka
Wysłany: 10 Kwi 2018, 08:25   

Chyba jednak trzeba bo o ile się orientuję to właśnie GEM jest odpowiedzialny za funkcję tempomatu. To co pokazałeś w linku to uniwersalny tempomat bo taki do Fiesty też już znalazłem. Oryginalne sterowanie tempomatem było na manetce od radia przy kierownicy. Temat już trochę przewąchany. Podejrzewam że po zmianie GEM powinien ruszyć bez żadnego problemu
 
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Sławek
Wiek: 40
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 913
Skąd: Warszawa
Wysłany: 10 Kwi 2018, 18:38   

Bobofrut napisał/a:
Podejrzewam że po zmianie GEM powinien ruszyć bez żadnego problemu


A na jaki chcesz zmienić? Od jakiego auta? Bo ani Fiesta ani Fusion europejski GEMa z funkcją tempomatu nie miały.
Profil Facebook
 
 
Bobofrut 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Wiek: 39
Dołączył: 12 Mar 2012
Posty: 302
Skąd: Biała Prudnicka
Wysłany: 10 Kwi 2018, 18:44   

Niektóre Fuzje miały. Kiedyś na eBay niemieckim znalazłem oryginalną manetkę, więc trzeba by też GEM z takiego poszukać
 
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Sławek
Wiek: 40
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 913
Skąd: Warszawa
Wysłany: 10 Kwi 2018, 19:09   

Bobofrut napisał/a:
Niektóre Fuzje miały. Kiedyś na eBay niemieckim znalazłem oryginalną manetkę, więc trzeba by też GEM z takiego poszukać


1.
Jestem na 100% pewny ze tempomatu nie było w GEMach obu aut. Jak nie wierzysz, sam sprawdź w eTIS Forda, godzina 8Euro lub 15Euro za dzień.

2.
Gdyby tempomat był włączalny w jakiś sposób, Rosjanie na 100% by dopisali do ELM-FFN taką opcję. A jej nie ma. Patrz też, że ten program jest dla Fusion pisany, nie dla Fiesty.
Profil Facebook
 
 
Bobofrut 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Wiek: 39
Dołączył: 12 Mar 2012
Posty: 302
Skąd: Biała Prudnicka
Wysłany: 10 Kwi 2018, 20:27   

Heh etis mam za free😉. Nigdy nie pisz że jesteś na 100 pro pewny bo ostatnio też się zapierał eś w temacie o świecącej kontrolce ABS że układ ten był w standardzie a okazało się że nie było. Co do oprogramowania odpal sobie FORSCAN ale pełną wersję i zobaczysz że nie oferuje on 3/4 tego co ma FFN. Niewykluczone że jest opcja tempomatu taktycznie zaszyta już w GEM ale do tego potrzeba kabla z przełącznikiem MS/HS CAN który zamierzam nabyć. Wtedy dopiero odblokuę wszystkie możliwości tego programu
 
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Sławek
Wiek: 40
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 913
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11 Kwi 2018, 11:12   

Bobofrut napisał/a:
Heh etis mam za free😉. Nigdy nie pisz że jesteś na 100 pro pewny bo ostatnio też się zapierał eś w temacie o świecącej kontrolce ABS że układ ten był w standardzie a okazało się że nie było.

Co do oprogramowania odpal sobie FORSCAN ale pełną wersję i zobaczysz że nie oferuje on 3/4 tego co ma FFN.

Niewykluczone że jest opcja tempomatu taktycznie zaszyta już w GEM ale do tego potrzeba kabla z przełącznikiem MS/HS CAN który zamierzam nabyć. Wtedy dopiero odblokuę wszystkie możliwości tego programu


I teraz w każdym temacie będziesz się odwoływał do tamtego?

ABS u niebyło wtylko w niektórych wersjach i to tylko na rynek Polski. Dziś bardzo trudno o 10-15 letnie materiały informacyjne, a każdy kraj miał własne widzimisię. Ogólnie ABS był, ale nie zawsze w Polsce. Dziś cofając się tak daleko w czasie najłatwiej uzyskać materiały producenta, z Niemiec - tam ABS był.


Wracając do tempomatu to założę się wręcz o kasę, że go tam, w GEM nie ma.
Wszystkie Fusion z tempomatem, to wersje dołożone, tak samo jak automatyczna klima w wersjach przedlifingowych. Wygląda jak fabryczna, a dokładała zewnętrzna firma bezpośrednio u dealera Forda.

btw jak Forscan nie oferuje 3/4 tego co ma FFN, to po co mi on? :D

btw2 powtórzę drugi ra: FFN był pisany dla Forda Fusion. (nie Forda Fiesty mk6). Gdyby tempomat był, to by taka opcja istniała.
Jakie tam opcje są dostępne w programie to widać, bo w trybie offline wszystko widać. Nie ma tempomatu.

Nawet zegary nie mają kontrolki aktywnej tempomatu (zrób sobie test zegarów i zobacz czy Ci się zaświeci...)

edit:

zajrzyj do działu Fiesty mk7. Tempomat praktycznie jest nieaktywowalny i tylko w sporadycznych przypadkach udało się go aktywować i tam jest w GEM, ale własnie tylko niektórych.

Nie zastanawiło Cię, że od 2004 roku do dziś praktycznie nie ma Fiest mk6 /Fusionów z tempomatem, nikt tego nie instaluje, nie ma poradników, instrukcji online?
A Ty sobie ot tak chcesz go "aktywować" w GEM...
Profil Facebook
 
 
Bobofrut 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Wiek: 39
Dołączył: 12 Mar 2012
Posty: 302
Skąd: Biała Prudnicka
Wysłany: 11 Kwi 2018, 14:22   

FORSCAN był pisany jako narzędzie diagnostyczne i w tej roli sprawdza się znakomicie i to praktycznie przy wszystkich modelach Forda. Najpierw była Fiesta potem był Fusion. Na Ford Club Polska jest temat gdzie gość ma oryginalny tempomat dopiero jak wstawił zdjęcia to ludzie uwierzyli. Jeśli ją sam znalazłem kiedyś oryginalną fordowską manetkę z przyciskami tempomatu to coś w tym jest. Nie zapierające się jeśli czegoś nie jesteś pewien. Co do poradników i instrukcji to dobrze radzę przekopać angielskie fora bo tam można dużo rzeczy znaleźć. Kto wie czy właśnie Angole nie próbowali takich tricków
 
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Sławek
Wiek: 40
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 913
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11 Kwi 2018, 15:10   

Bobofrut napisał/a:
Na Ford Club Polska jest temat gdzie gość ma oryginalny tempomat dopiero jak wstawił zdjęcia to ludzie uwierzyli. Jeśli ją sam znalazłem kiedyś oryginalną fordowską manetkę z przyciskami tempomatu to coś w tym jest.


Widziałem te zdjęcia.
Logo Ford naprawdę nic nie znaczy. Mam na kołpakach (na felgach zimowych) napis FORD. Czy to znaczy że sa Forda? Nie, kupiłem je za 30zł na Allegro, tanie podróbki.
Wspomniana aut. klima przelifta też miała logo Forda, ale Ford jej nie zrobił.
Profil Facebook
 
 
Bobofrut 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Wiek: 39
Dołączył: 12 Mar 2012
Posty: 302
Skąd: Biała Prudnicka
Wysłany: 11 Kwi 2018, 22:44   

Jeśli ma logo Forda to jest to oryginał. Znak ten jest zastrzeżony przez producenta nie można go sobie ot tak używać. Nie idź w zaparte jeśli czegoś do końca pewien nie jesteś. ETIS to nie jest do końca dobre źródło informacji bo dopiero kilka miesięcy temu zaczęto budować jego bazę
 
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Sławek
Wiek: 40
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 913
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12 Kwi 2018, 00:23   

Bobofrut napisał/a:
Nie idź w zaparte jeśli czegoś do końca pewien nie jesteś.


Nie muszę iść w zaparte, bo jestem pewien :rotfl:

ale Ty się zafiksowałeś, że na pewno znajdziesz oryginalny tempomat w swoim aucie... dalsza ta dyskusja jest bezcelowa, gdy argumenty trafiają w pustkę. Życzę powodzenia w szukaniu.
Profil Facebook
 
 
Bobofrut 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Wiek: 39
Dołączył: 12 Mar 2012
Posty: 302
Skąd: Biała Prudnicka
Wysłany: 12 Kwi 2018, 09:17   

Nie zafiksowalem się. Tak z ciekawości wczoraj Twoją stronkę przejrzałem jest tam parę rażących baboli. Poza tym nie mam zamiaru tempomatu szukać, da się bez niego żyć


A z innych ciekawostek. Ustawiłem się ostatnio na kreskę z Audi S3 TDI seryjnie 110 koni ale miała już turbo od silnika ARL. Dostała baty o dobre 3 długości auta. Auto idzie na program po moim powrocie z trasy, 113 koni i około 300 Nm. Ale najpierw hamownia - zobaczymy co jeszcze w silniku dycha
 
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Sławek
Wiek: 40
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 913
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12 Kwi 2018, 09:49   

Bobofrut napisał/a:
wczoraj Twoją stronkę przejrzałem jest tam parę rażących baboli.


No to może mi je pokażesz?
Profil Facebook
 
 
Bobofrut 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Wiek: 39
Dołączył: 12 Mar 2012
Posty: 302
Skąd: Biała Prudnicka
Wysłany: 12 Kwi 2018, 09:50   

Przełóżmy to na priv bo szkoda mi spamu w temacie mojego auta
 
 
 
Bobofrut 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Wiek: 39
Dołączył: 12 Mar 2012
Posty: 302
Skąd: Biała Prudnicka
Wysłany: 28 Kwi 2018, 16:39   

Powrót do Polski i od razu działanie. Dziś został wykonany jeden z punktów który mam zaznaczony na pierwszej stronie. Dołożyłem do radia adapter sterowania z manetki przy kierze. Sprawa piękna wreszcie jest dokładnie to czego chciałem czyli Bluetooth, USB oraz CD. Podłączenie banalne cała operacja zajęła 5 minut. Cena takiej zabawki 129 peelenów
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Regulamin Forum Fiesta Klub Polska
Ważne-przeczytaj koniecznie!
Rasta Niezbędne informacje o Klubie i Forum 0 22 Lut 2006, 23:34
Rasta
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Polityka cookies na stronie i forum Fiesta Klub Polska
trzeci Niezbędne informacje o Klubie i Forum 0 24 Mar 2013, 16:04
trzeci
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Ogłoszenie: Statut Stowarzyszenia Fiesta Klub Polska
trzeci Niezbędne informacje o Klubie i Forum 0 15 Sty 2009, 12:44
trzeci
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Przyklejony: [MK6] Fiesta MK6
Fordy Fiesta VI generacji (2002-2008)
Freeman Nasze auta 0 12 Lip 2011, 16:30
Freeman
Brak nowych postów Przyklejony: Fiesta MK3 - 3D Project
Longer_007 Hyde-Park 205 2 Wrz 2015, 14:13
szagrad


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.