| Tłuczenie nad lewym przednim kołem - sprężyna? | 

| Autor | Wiadomość | 

| Huk   
 Model: Ford Fiesta Mk7`09
 Wersja: Trend
 Silnik: 1.25Duratec/82KM

| 

|  Wysłany: 4 Lut 2016,  20:32   Tłuczenie nad lewym przednim kołem - sprężyna? |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam po dłuższej przerwie. 
 Wczoraj wyjeżdżając z garażu, podczas przejeżdżania przez "próg" - coś "strzeliło" z przodu i teraz "tłucze" na dziurach, nad lewym przednim kołem. Relacje mam z drugiej ręki (stało się to co z czego śmiałem się  w innym poście - auto kupiłem a jeżdżę i tak Saxo bo ma LPG
  - Fiestą jeździ matka ), ale biorąc pod uwagę opis, stawiałbym na sprężynę - w związku z czym kilka pytań: 
 1. W internecie w kilku miejscach idzie doczytać że była seria Fiest w których sprężyny miały jakiś defekt fabryczny i potrafiły pękać nawet samoistnie, na parkingu - czy ktoś może miał z taką Fiestą do czynienia? Czy da się jakoś zidentyfikować taki pojazd (z tego co mi wiadomo Ford nie uznał chyba tej wady i nie robił akcji serwisowej :/ )? Nie wiem po prostu czy wystarczy wymienić przednie sprężyny czy jednak od razu wszystkie 4 dla bezpieczeństwa?

2. Z tego co widzę poza "normalnymi" sprężynami są też "sportowe"... ktoś może wie czy warto dokładać 30% ceny i brać "sportowe"? Chodzi mi o to czy jest to bardziej wytrzymałe na polskie dziurawe drogi, czy raczej bez znaczenia w tym aspekcie?

3. Czy wraz ze sprężynami warto wymieniać jeszcze coś innego? (nie wiem... amortyzatory? wahacze?)

4. Ktoś się orientuje ile taka "przyjemność" może kosztować (zakładając wymianę dwóch z przodu)?

Jutro auto ma jechać do mechanika, dlatego chcę się przygotować zawczasu

Z góry dzięki za informacje.

Pozdrawiam.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| David1n   
 Model: Ford Fiesta Mk7`13
 Wersja: Sport
 Silnik: Inny

| 

|  Wysłany: 5 Lut 2016,  17:41   Tłuczenie nad lewym przednim kołem - sprężyna? |   
 |  
               | 
 |  
               | Sprawdź sobie jeszcze śruby na wahaczu poprzecznym. Była już akcja z wadliwymi śrubami które pękały. Sportowych matce nie wrzucaj xD
 Najlepiej kup sobie na alledrogo i wymień tą jedną.
 Albo tutaj masz tani komplet używek http://olx.pl/oferta/spre... ... 93cf700287
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Huk   

| 

|  Wysłany: 5 Lut 2016,  22:37   Tłuczenie nad lewym przednim kołem - sprężyna? |   
 |  
               | 
 |  
               | @David1n: 
 Dzięki za odzew, ale sprawa już załatwiona
  - dobrze przepuszczałem, lewa sprężyna wyzionęła ducha (kuźwa... auto nieco  ponad 6 lat i żeby takie coś padło... to w 15 letnim Saxo takich jajek nie było :/). Mechanik proponował wymianę tylko tej, ale ja tam wolę komplet dla bezpieczeństwa - jeden plus że w końcu zmusiło to nas do wymiany świec, a mechanik luknął czy coś jeszcze nie jest w złym stanie - na szczęście nic nie widać. Generalnie auto jutro do odbioru i mam nadzieję że na razie na tym się skończy   
 Odpowiadając nieco na swoje pytania, dla potomnych:

Ad2 - poczytałem (już po napisaniu posta, oczywiście ; ) i raczej nie należy się w to pakować o ile faktycznie nie jest to wersja sportowa auta. Takie sprężyny mają nieco inne parametry pracy niż "zwykłe" przez co mogą nadmiernie obciążać układ jezdny - tyle przynajmniej na szybko wyczytałem. Po więcej odsyłam tutaj:

http://autokult.pl/2989,s... ... kty-i-mity

Ad4 - cena sprężyny ze średniej półki - 100 zł za sztukę w sumie 2 sprężyny  + 4 świece + diagnostyka + robocizna = 400 zł.

Pozdrawiam.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| David1n   

| 

|  Wysłany: 6 Lut 2016,  12:15   Tłuczenie nad lewym przednim kołem - sprężyna? |   
 |  
               | 
 |  
               | Takie zawieszenie... Ja w 5 letniej fieście mk7 wymieniałem amortyzatory z tyłu, bo się już nie nadawały do jazdy. |  | 

|   |  | 

|  | 

| Huk   

| 

|  Wysłany: 6 Lut 2016,  20:31   Tłuczenie nad lewym przednim kołem - sprężyna? |   
 |  
               | 
 |  
               | @ David1n: 
 U mnie chyba nie jest na razie tak źle
  z tą sprężyną chyba faktycznie coś po stronie fabryki - drugą mechanik mi oddał i poza tym że w kilku miejscach zaczyna ją lekko łapać korozja, nie widać innych objawów wytłuczenia... 
 Po wymianie przejechałem się Fiestą, pierwszy raz od chyba 6 miesięcy i nie słychać nic, na dziurach też wszystko cichutko... aż za cichutko - jestem przyzwyczajony do odczuwania każdej dziury w Saxo i słyszenia odgłosów silnika (dzięki przegniłemu tłumikowi, to 60 Km brzmi prawie jak auto sportowe
  ), jak wsiadam w Fiestę to dziwnie się jedzie  przydałby się wyłącznik wspomagania kierownicy bo przez przyzwyczajenia z drugiego auta za mocno skręcam   
 Mieć tylko nadzieję że do następnej usterki trochę pojeździ

Pozdrawiam.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Parzych   Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
 Wersja: Ambiente
 Silnik: 1.6Duratec 100KM
 Imię: Jacek

| 

|  Wysłany: 7 Lut 2016,  02:15   Tłuczenie nad lewym przednim kołem - sprężyna? |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | David1n napisał/a: |  	  | Ja w 5 letniej fieście mk7 wymieniałem amortyzatory z tyłu, bo się już nie nadawały do jazdy. | 
 Nie od wieku auta, ale od przebiegu (i stanu nawierzchni po których się autko porusza) zależy trwałość amorków, a tego zapomniałeś podać, u mnie jeden tylny wyzionął ducha przy 102kkm, przednie nadal mają się dość dobrze...
 |  
				| _________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
 F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego

|  | 

|   |  | 

|  | 

| David1n   

| 

|  Wysłany: 8 Lut 2016,  19:34   Tłuczenie nad lewym przednim kołem - sprężyna? |   
 |  
               | 
 |  
               | Parzych, akurat miałem z Niemiec ciągniętą od żony szefa, auto 5 letnie z przebiegiem trochę ponad 90k. Okolice Dusseldorfu, więc drogi miodzio. Pozbywał się właśnie, bo coś mu się strasznie zaczęło z tyłu tłuc, a żona i tak chce lifta ;p Z innej paki. Znajomy kupił C4 Picasso, nóweczka z salonu. Po tygodniu oddane na serwis i do wymiany amortyzator.
 Nie ma reguły... Czasami się trafi na jakiś poniedziałkowy sort jak to określili na serwisie Citroena w Niemczech
   |  | 

|   |  | 

|  | 

|  | 

Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.

Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.