Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

System start-stop
Autor Wiadomość
gawron211 

Model: Ford Fiesta Mk7`14
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Imię: gawron
Wiek: 52
Dołączył: 09 Sty 2015
Posty: 5
Skąd: podkarpacie
Wysłany: 9 Sty 2015, 21:54   System start-stop

Od niedawna jestem posiadaczem fiesty titanium. Czy można wyłączyć system start-stop. Według instrukcji tak (przycisk "N") , ale ja nie mam takiego przycisku?



_________________
gawron
 
 
michal77 


Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Sport
Silnik: 1.4 Duratec
Wiek: 41
Dołączył: 11 Gru 2011
Posty: 602
Skąd: SWD
Wysłany: 9 Sty 2015, 22:43   

Dziwne że wersja Titanium i nie ma tego przycisku.
Może jest tak jak u nas z ESP (przycisk w tym samym miejscu), że wystarczy dokupić przycisk, a instalacja już jest.

BootError, zdaje się ma taki przycisk, a wersja ta sama:
http://www.fiestaklubpols...er=asc&start=20
_________________
Ford Fiesta mk7 sport sea grey
 
 
 
FFDriver 


Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: Titanium X
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Dołączył: 21 Cze 2013
Posty: 618
Skąd: stąd
Wysłany: 10 Sty 2015, 09:25   

No sorry panowie ale po pierwsze system start stop nie zależy od wersji wyposażenia tylko od silnika, a po drugie w Polsce tylko wersja 125KM ma ten system.
Chyba, że ta jest np. z niemieckiego rynku to tam były również 100KM z tym systemem.
Gdyby jednak ten system był to byłby przycisk do jego deaktywacji, nie ma innej opcji :-P
Skąd w ogóle pomysł, kolego Gawron, że masz taki system ? Gaśnie Ci auto na skrzyżowaniu ?
_________________
--<< Moja Fiesta - kliknij tutaj >>--
 
 
gawron211 

Model: Ford Fiesta Mk7`14
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Imię: gawron
Wiek: 52
Dołączył: 09 Sty 2015
Posty: 5
Skąd: podkarpacie
Wysłany: 10 Sty 2015, 15:44   

Moja wersja ma 100km. Właścicielem jestem trzeci dzień i jeszcze nie zgasł ani razu, ale myślałem że to przez temperaturę na zewnątrz. Dwóch sprzedawców w salonie twierdziło, że ten system jest i nie da się go wyłączyć. Zamiast tych przycisków ma coś w rodzaju nawiewu - wie ktoś co to?
Mam jeszcze drugie pytanie. Właśnie przejechałem ok 15km. Zgasiłem silnik otworzyłem maskę a tam było słychać takie ciche buczenie - czy to wentylator? Po za tym zauważyłem w zbiorniczku płynu chłodzącego bulgotanie. Czy to normalne. Wskaźnik temperatury na desce rozdzielczej był na środku czyli ok.

_________________
gawron
 
 
FFDriver 


Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: Titanium X
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Dołączył: 21 Cze 2013
Posty: 618
Skąd: stąd
Wysłany: 10 Sty 2015, 15:57   

gawron211 napisał/a:
Dwóch sprzedawców w salonie twierdziło, że ten system jest i nie da się go wyłączyć.

W salonie Forda takie coś Ci powiedzieli ??????
Powiedz jaki to salon żeby go unikać.
W Polsce TYLKO testówki salonowe 100KM miały system START-STOP.
Jeśli auto jest z normalnej polskiej dystrybucji to nie masz tego systemu.
Jak system jest to MUSI być przycisk.

gawron211 napisał/a:
Zamiast tych przycisków ma coś w rodzaju nawiewu - wie ktoś co to?

Miejsce na drobne :-P
Normalnie mogą tam być3 przyciski: ESP, START-STOP i Parktronic.
Przycisk ESP jest montowany tylko w wersji sport, start-stop tylko tam gdzie ten system jest czyli w Polsce w wersji 1.0 125KM. No a parktonic to widomo zależne od wyposażenia.
Natomiast jak nie ma żadnego przycisku to jest po prostu tak zaślepka.

gawron211 napisał/a:
Zgasiłem silnik otworzyłem maskę a tam było słychać takie ciche buczenie - czy to wentylator?

Turbina się chłodzi. Ten system działa nawet po zgaszeniu silnika.

gawron211 napisał/a:
Po za tym zauważyłem w zbiorniczku płynu chłodzącego bulgotanie.

Jaki masz przebieg ?
_________________
--<< Moja Fiesta - kliknij tutaj >>--
 
 
gawron211 

Model: Ford Fiesta Mk7`14
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Imię: gawron
Wiek: 52
Dołączył: 09 Sty 2015
Posty: 5
Skąd: podkarpacie
Wysłany: 10 Sty 2015, 16:28   

3000 km. Przez 3 miesiąc auto jeździło jako demo. Przejechałem właśnie jeszcze kilkanaście kilometrów i całe szczęście nic nie bulgotało. Pewnie jestem trochę nadwrażliwy w związku z zakupem auta. Auto kupiłem w Tarnowie.
_________________
gawron
 
 
FFDriver 


Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: Titanium X
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Dołączył: 21 Cze 2013
Posty: 618
Skąd: stąd
Wysłany: 10 Sty 2015, 16:53   

gawron211 napisał/a:
Przez 3 miesiąc auto jeździło jako demo

Rocznik 2013 ?

Salony w Polsce w roku 3013 dostały specjalne testówki. Jak pisałem były to lekko nietypowe wersje, bo takie w Polsce nie były oferowane, a mianowicie 1.0 100KM z systemem START-STOP. Oczywiście auta te posiadły przycisk wyłączania tego systemu.

Zakładam jednak, że to nie taką testówkę kupiłeś tylko po prostu zastałą im jakaś sztuka z 2013 roku, której nikt nie kupił więc zrobili z niej testówkę lub, o zgrozo, np. auto zastępcze, które Ty nabyłeś.
System start-stop jeśli jest to musi działać i temp. nie ma tutaj znaczenia. Pod wielkim znakiem zapytania pozostaje tutaj kompetencja panów z salonu :(

Co do bulgotania to często jest to dość niepokojący objaw uszkodzenia np. uszczelki pod głowicą. Może to też być nieodpowietrzony układ ale przy prawidłowej ilości czynnika chłodzącego on powinien odpowietrzać się sam.
Ale w Twoim przypadku to bankowo nic poważnego. Czasem tak się zrobi. Wątpię aby u Ciebie były jakieś podstawy do niepokoju.
_________________
--<< Moja Fiesta - kliknij tutaj >>--
 
 
gawron211 

Model: Ford Fiesta Mk7`14
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Imię: gawron
Wiek: 52
Dołączył: 09 Sty 2015
Posty: 5
Skąd: podkarpacie
Wysłany: 10 Sty 2015, 17:14   

Autko jest z sierpnia 2014 i było tylko testówką w. Dla pewności zadzwonię jutro na ogólny serwis forda w sprawie tego systemu. Co do bulgotania to pewnie faktycznie nic złego jeszcze to poobserwuje. Dzięki za odpowiedzi.
_________________
gawron
 
 
Mars 

Model: Ford Fiesta Mk8`18
Wersja: Vignale
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Imię: Marcin
Wiek: 43
Dołączył: 05 Kwi 2014
Posty: 136
Skąd: Spod Bydgoszczy
Wysłany: 12 Sty 2015, 19:54   

W końcu zaobserwowałeś chociaż raz samoczynne wyłączenie się silnika, czy nie?
_________________
ZHDK A Rh"-".
 
 
gawron211 

Model: Ford Fiesta Mk7`14
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Imię: gawron
Wiek: 52
Dołączył: 09 Sty 2015
Posty: 5
Skąd: podkarpacie
Wysłany: 12 Sty 2015, 23:54   

Po tych kilku dniach nigdy nie zgasło. Zadzwoniłem na serwis i potwierdzili - nie ma wyłącznika , nie ma systemu (jednak nie zależy od ilości KM tylko od wyposażenia).
_________________
gawron
 
 
Parzych 
Prince of Biłgoraj 2012





Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 45
Dołączył: 26 Kwi 2007
Posty: 8069
Skąd: WawaTeam/Praga
Wysłany: 13 Sty 2015, 00:03   

gawron211 napisał/a:
Dwóch sprzedawców w salonie twierdziło, że ten system jest i nie da się go wyłączyć.
gawron211 napisał/a:
Zadzwoniłem na serwis i potwierdzili - nie ma wyłącznika , nie ma systemu
To teraz za jajca tych sprzedawców, niech za straty moralne wybecelują po kilka tysiaków... :devil:
_________________
BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 
 
FFDriver 


Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: Titanium X
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Dołączył: 21 Cze 2013
Posty: 618
Skąd: stąd
Wysłany: 13 Sty 2015, 17:41   

gawron211 napisał/a:
jednak nie zależy od ilości KM tylko od wyposażenia


BZDURA, BZDURA, BZDURA !!!
Jeśli od wyposarzenia to ja się pytam w jakim jest ??????
Jacy oni są durni to głowa boli :(
Wystarczy cennik otworzyć i już widać, że w Polsce TYLKO 1.0L 125KM ma system start-stop.
Wcześniej wciskali Ci kit, że masz ten system tylko nie ma wyłącznika. Teraz już się okazuje, że jak nie ma wyłącznika to nie ma systemu. Co dalej ??????
_________________
--<< Moja Fiesta - kliknij tutaj >>--
 
 
Parzych 
Prince of Biłgoraj 2012





Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 45
Dołączył: 26 Kwi 2007
Posty: 8069
Skąd: WawaTeam/Praga
Wysłany: 13 Sty 2015, 18:46   

FFDriver napisał/a:
w Polsce TYLKO 1.0L 125KM ma system start-stop.
Nie tylko, 1.0 140KM też może mieć... :devil:
_________________
BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 
 
FFDriver 


Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: Titanium X
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Dołączył: 21 Cze 2013
Posty: 618
Skąd: stąd
Wysłany: 13 Sty 2015, 19:22   

Parzych napisał/a:
Nie tylko, 1.0 140KM też może mieć...

Oj nie łap mnie za słowa :-P
Red i Black edition występuje w cenniku razem z ST, a tutaj o standardzie sobie dyskutujemy :-)
_________________
--<< Moja Fiesta - kliknij tutaj >>--
 
 
LefQ 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Dołączył: 13 Lis 2013
Posty: 90
Skąd: Śląsk
Wysłany: 13 Sty 2015, 20:59   

ASS jest w sprzedaży w 125KM i 140KM. W wersjach demonstracyjnych był również w EB 100KM, chyba w roczniku 2013 i na początku 2014 - były to Fiesty Titanium z pakietem Easy Drive 1, radiem Sony i podgrzewaną szybą.

Wyłącza się go naciskając guzik pod klimą, takie A w kółku. Widać go na tym zdjęciu: http://www.frontseatdrive...ver.co_.uk_.jpg Przycisk pomiędzy podgrzewaniem foteli, a kontrolkami klimatyzacji.


Da się również odwrócić jego działanie - tzn. po odpaleniu jest domyślnie wyłączony. Konieczna jest wizyta w zaprzyjaźnionym serwisie, bo ASO twierdzi "nie da się".

Żeby włączony ASS zadziałał musi być temperatura powietrza powyżej bodajże 4 stopni i spełnione ileś tam dodatkowych kryteriów. Oprócz tego silnik się nie wyłączy, jeśli turbina jest za ciepła.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Wyłączanie systemu start-stop
adams502 Elektryka ogólna 0 25 Mar 2018, 13:15
adams502
Brak nowych postów Światła tylne stop świeca non stop
AccessX Elektryka ogólna 5 31 Sie 2017, 16:05
gruby907
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Start na przycisk
samoróba + fotki
machinesjb Elektryka 14 14 Lut 2007, 19:07
szynszyl
Brak nowych postów [MK3] ZIMNY START
pablon Mechanika 8 19 Gru 2009, 14:55
luki
Brak nowych postów start naszej załogi w WPP
PUCIO Sport w FKP 9 26 Kwi 2011, 20:53
Puff


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.