|
[MK3] Wymiana linki maski. |
Autor |
Wiadomość |
WarriorSpray
Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Inna
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Mateusz
|
Wysłany: 4 Cze 2012, 08:41 [MK3] Wymiana linki maski.
|
|
|
Jwt. Po tym jak zapiekł się zamek maski muszę wymienić linkę Nowy zamek i linkę już mam ale nie zabierałem się jeszcze za linkę. Czy może ktoś to już robił? Dużo z tym roboty (przeciągnięcie linki aż pod kolumnę kierowniczą)? |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 4 Cze 2012, 09:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12082 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 4 Cze 2012, 08:57
|
|
|
Jejku,,, niedługo będziemy pisać jak zmienić koło,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Marcinowaty
Model: Inne auto
Silnik: Inny
Imię: Marcin
Wiek: 46 Dołączył: 21 Sie 2008 Posty: 1447 Skąd: Trzcianka
|
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 4 Cze 2012, 22:34
|
|
|
Marcinowaty, jak taki Rumcajs jesteś to czemu nie napisałeś że zdejmuje się stara linkę i zakłada nową,,, tylko się rzucasz nie wiem o co,,,
W mojej opinii jak ktoś nie wie jak zmienić linkę od otwierania maski i ma problem z przeciągnięciem jej z pod maski do kolumny kierowniczej (kiedy w aucie siedzi stara linka i widać którędy idzie) to raczej nie powinien się za to zabierać bo w zamieszaniu odepnie linkę z mocowania i zatrzaśnie maskę robiąc sobie trochę kłopotu,,, |
|
|
|
 |
WarriorSpray
Model: Ford Fiesta Mk3`95
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Mateusz
|
Wysłany: 5 Cze 2012, 09:46
|
|
|
JoeMix napisał/a: | Jejku,,, niedługo będziemy pisać jak zmienić koło,,, |
Sam się zdziwiłem, że nawet filmiki z opisem wymiany koła są
A tak na serio, nie chciałem sie rozpisywać ale trudno...
Linkę urwałem jakiś czas temu (zamek maski zacięty na amen). Skończyło się na tym, że
odkręciłęm zamek od przedniego pasa (3 śruby i strasznie mało miejsca). Na chwilę obecną aby zamknąć maskę
należy zamek (który dalej wisi zaczepiony o ucho wewnętrzne maski) przykręcić jedną śruba do pasa przedniego
Linkę z zamkiem już kupiłem. Teraz pozostaje kwestia wymiany (pod blokiem, brak garażu).
Co do samego procesu wymiany - nie wiem, tego jeszcze nie robiłem. Fakt stara linka jest więc teoretycznie wiem co, gdzie i jak.
Tylko nie raz grzebiąc przy moim mondeo okazywało się, że ford ma swoje kruczki albo aby nie rzeźbić można po kawałek plastiku podjechać do ASO bo kosztuje grosze.
Moze tutaj tez ktos by mi doradzil, ze warto wymienic przy okazcji jakas tam prowadnice, czy plastikowa tuleje w ktorej chodzi linka, moze kupic jakis klucz, bo wie z wlasnego doswiadczenia, ze dizeki temu bedzie latwiej na przyszlosc czy nie stanie sie to i tamto..
(Ford kocha torxy a ja wymieniam jak tylko moge na normalne - ostatnio w mondeo przy blokadzie glowki sworznia w zwortnicy bo tam tez byla sruba z torxem - kupilem wczesniej i od razu zmienilem).
Generalnie nie wiem... stąd pytam. Nie jestem mechanikiem ale dwóch lewych rąk raczej nie mam. Mozna zawsze oddac auto do jakiegos Zenka-mechanika, raczej naprawa nie bedzie kosztowna,
tylko po co, jak satysfakcja bedzie spora, gdy zrobi sie samemu...
Szukajki uzyłem, nie znalazlem 100% odpowiedzi na moje pytanie (moze zle szukalem?), stad moj post.
Podsumowując tyle w kwestii wyjaśnień, jeśli ktoś chce pomóc będę wdzięczny, pozostałe uwagi pozostawię bez komentarza. |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 5 Cze 2012, 10:16
|
|
|
Zakładasz nowy zamek, montujesz linkę pod maską na wzór starej lub tak by szła lekkim łukiem bez ostrych skrętów, przepychasz przez ścianę pod kolumnę kierowniczą i zaczepiasz o uchwyt,,, te lubią się łamać więc można obejrzeć ten co masz pod kierownica i w razie potrzeby wymienić,,, |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|