|
[MK3] Wypadł krzyżak. |
Autor |
Wiadomość |
tlu
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: CLX
Silnik: 1.3i/70KM
|
Wysłany: 1 Lis 2011, 10:27 [MK3] Wypadł krzyżak.
|
|
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie
Słuchajcie, mojej fieścinie wypadł krzyżak z przegubu wewnętrznego z prawej strony (od strony pasażera) przez co półośka razem z krzyżakiem odseparowała się od skrzyni i wylądowała na asfalcie. Nie napisze Wam dokładnie w jakiej sytuacji się to zdarzyło (samochód pożyczyłem tacie z uwagi na usterkę w jego Renault...), prawdopodobnie przy ruszaniu, włączaniu się do ruchu. Dał po gazie i się zepsuło. Jako, że słabo się znam postanowiłem się Was poradzić
Pacjenta oglądałem pobieżnie, w weekend zamierzam bliżej się przyjrzeć. Ale chciałbym wiedzieć jak zdiagnozować problem? Nie wiem do końca jak ten krzyżak siedzi w obudowie przegubu? Jest tam jakiś seger? Pierścień, który zabezpiecza przed zsunięciem? Jak to mogło wypaść? Nie widziałem przegubu wewnętrznego, mogło się gniazdo posypać? Guma była w strzępach. Żadne części czy odłamki nie leżały w pobliżu.
Ale najważniejsze moje pytanie to jak to się mogło stać? Mam autko od miesiąca, poprzedni właściciel miał przygodę ze sworzniem wahacza z tej samej strony, wypadł mu. Oddał do mechanika a ten nie mógł wstawić oryginalnego i użył częśc od transita. Wyglądało dobrze, zaufałem mechanikowi i tak zostawiłem. Teraz po 500 km i tej awarii naszły mnie wątpliwości: czy sworzeń od transita mógł coś zmienić i spowodować wypadniecie krzyżaka? Czy może po przygodzie ze sworzniem krzyżak lekko się wysunął ale trzymał się jakoś na gumie? Jest to w ogóle możliwe? Moja wina że sam nic nie skontrolowałem.
W weekend skontroluje gniazdo w przegubie, jeżeli coś dojrzę. Na pewno zamierzałem wymienić krzyżak, założyć nową gumę. Ale czy ma to sens? Wiem, że najlepiej byłoby w ciemno wymienić przegub krzyżak i wahacz ze sworzniem, ale wolałbym uniknąć niepotrzebnej wymiany części. Czy krzyżak się po prostu wsuwa do przegubu? i co go tam trzyma?
Przed usterka podczas jazdy nie czułem żadnych wibracji, jedynie lekkie stuki przy ruszaniu, teraz już chyba wiem co to było. Dałem ciała że nie poświeciłem dnia i nie zbadałem tych stuków...
Pewnie znacie problem, kilka pomocnych rad będzie na wagę złota (ewentualnie piwka Chce z tym powalczyć ale brakuje mi troszkę wiedzy.
Dzięki |
|
|
|
 |
Stunt_Man
Niereformowalny
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Domi
|
Wysłany: 1 Lis 2011, 10:34
|
|
|
pewnie te części z transita były za długie i ośka przez to zbyt krótka... i wypadła z przegubu |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12086 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 1 Lis 2011, 11:25
|
|
|
Tam jest zabezpieczanie,,, skoro koleś miał problem jak piszesz to pewnie zostało to zerwane, poskładane na sztukę i opchnięte dalej,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Stunt_Man
Niereformowalny
Wersja: Inna
Imię: Domi
|
Wysłany: 1 Lis 2011, 11:30
|
|
|
krzyżak ma zabezpieczenie w przegubie wewnetrznym? |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12086 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 1 Lis 2011, 11:41
|
|
|
Na na rysunku na obu przegubach są zabezpieczenia,,, tylko ten krzyżak, gdzie we fieście na ośce jest krzyżak? Bo u mnie są dwa przeguby, ale wiadomo nieraz były jakieś tam pośrednie cyrki na ośkach,,, w czerwonej mam krzyżak i jest w jednym kawałku, prędzej przegub wyskoczy ze skrzyni niż krzyżak się rozejdzie,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
kuba87

Wersja: Ambiente
Imię: Jakub
Wiek: 38 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 3357 Skąd: Roskilde
|
Wysłany: 1 Lis 2011, 11:48
|
|
|
jest taki trójkątny z łozyskami rolkowymi
wysunął się z kubka w skrzyni
sworzen od transita zmienił geometrię kołaposzukaj zwrotnicy i w razie co dobrego wachacza i zrób tak jak fabryka kazała |
_________________ było 5 Ikserków, i 3 fiesty.
było łałdi w automacie, funwagen
był transit mk5 long na dokładkę
jest faketaxi w dizlu
jest dokurwiator D2Callya
jest transit blaszak z windą 2.4 tdczerwoneDI |
|
|
|
 |
tlu
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: CLX
Silnik: 1.3i/70KM
|
Wysłany: 1 Lis 2011, 16:54
|
|
|
Więc może być tak że przegub i krzyżak nie są winne? jeżeli rolki/łożyska krzyżaka są ok można to dziadostwo włożyć z powrotem? oczywiście smarując smarem (grafitowym?) i zakładając nową osłonę gumową.
A co do sworznia, mechanik wstawił większy z transita nie bez powodu, widocznie gniazdo na dole było za duże. Więc muszę poszukać sprawnej zwrotnicy i nowy sworzeń. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|