Mk4 Courier "wczasowóz" |
Autor |
Wiadomość |
matysss123
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: RS
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 21 Wrz 2009, 14:50 Mk4 Courier "wczasowóz"
|
|
|
Witam serdecznie wszystkich fanów forda
Sprawa ma sie następująco: wraz z dziewczyną bardzo lubimy podrożować w wolnym czasie, ale po przejezdzeniu 6tys kilometrow na motorze w tym sezoniu stwierdzilismy ze to nie to,caly czas trzeba targac namiot i ciuchy ewentualnie szukac domku co i tak nie rozwiązuje problemu transportu bagazu,
Wpadliśmy na pomysł ze na przyszly sezon zbudujemy "wczasowóz" jako ze pierwszym autem byla fiesta mk3(niestety silnik kopnal w kalendarz pod francuska granica podczas mojego pobytu w pracy nie dalo rady jej przytargac spowrotem,miala przejechane 350tys,biale lampy i pare pitol sprzedalem na tym forum)
Wybor padl na fieste mk4 courier 1.8d,z tylu wstawimy jakis materac,a moja dziewczyna zajmie sie "wykonczeniem wnętrza" jakis material na sufit i sciany,pare lampek mala szafeczka
Mnie jednak bardziej interesuje kwestia techniczna:
Jak z awaryjnoscia tych silnikow?
Jak obnizyc przednie zawieszenie?krótsze amory?jesli tak to jakie?
Czy sa sprezyny sportowe do tego modelu bo jakos nie widzialem
Czy da sie obnizyc tyl?
Wszystkie elementy z przedniej czasci pasuja z normalnej fiesty?
Z góry dzieki za wszystkie odpowiedzi,jak cos mi sie przypomni bede pisal:)
pzdr |
|
|
|
 |
DziDzia
vel DziaDzia

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Silnik: 2.0/16V
Imię: Patrycjusz :)
Wiek: 38 Dołączyła: 27 Lip 2005 Posty: 4172 Skąd: :: DDG ::
|
|
|
|
 |
Marcin
Model: Inne auto
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Marcin
Wiek: 40 Dołączył: 10 Kwi 2006 Posty: 3108 Skąd: Krosno Odrz.
|
Wysłany: 21 Wrz 2009, 15:12
|
|
|
matysss123 napisał/a: | Jak obnizyc przednie zawieszenie?krótsze amory?jesli tak to jakie?
Czy sa sprezyny sportowe do tego modelu bo jakos nie widzialem |
są sprężyny obniżające, ale jest ich dość mało, z przodu na pewno ze zwykłej będą pasowały, tył nie wiem czy jest taki sam. |
_________________ Jest: Mazda 6 GH, Mazda 2 DY, Puma MK1
Było: Focus MK2FL, Clio 2, Mazda 323F BJ, Fiesta MK4 |
|
|
|
 |
Fordon

Wersja: Inna
Silnik: ST 170
Imię: Konrad
|
Wysłany: 21 Wrz 2009, 15:35
|
|
|
Przod obnizasz na amortyzatorze przy czym zostawiasz seryjna sprezyne, bo 1.8D jest tak ciezki ze nawet uturbiony zetec nie wazy tyle co klekot.
Awaryjnosc to jak z MK3 i jest caly opis co tam pada i na co zwracac uwage...
Front auta pasuje od cywilnej MK4.
Nie polecam z fiesty bezyniaka osadzac tam sprzezyn.
Tyl ma belke skretna i to niema nic wspolnego z cywilna fiesta, a pomysl obnizania tylu odstawil bym na boczny tor dopuki nie wyposazysz auta w pelni, zobaczysz jak przysiadzie
Ta fiesta courier ma szyby z tylu czy jest w pelni zabudowana bo juz przeszklonego couriera widzialem. |
|
 |
Marcinowaty
Silnik: Inny
Wiek: 46 Dołączył: 21 Sie 2008 Posty: 1447 Skąd: Trzcianka
|
|
|
|
 |
matysss123
|
Wysłany: 21 Wrz 2009, 18:29
|
|
|
Chce wersje jedynie z okienkami w tylnych drzwiach,o obnizaniu juz czytalem ze tylko amortyzator sportowy+springi seria ktos cos pisal ze mozna dodac stabilizator z xr2i ale nie wiem czy do tego modelu podejdzie,obnizyc chce aby poprawic wizerunek i komfort prowadzenia+jakies szerokie stalowki.Autko zakupie w okresie zimowym aby móc juz cos pokombinowac i na lato cieszyc sie wczasowozem
Czy moze optymalniejsza wersja bedzie benzyna?1.1 albo 1.3?z tym klekotem mialem do czynienia w swojej fiescie i nie moglem narzekac(oprocz fantastycznego mlotek dzwieku silnika) spalanie w granicach 5-6l,proste naprawy i multum czesci
Wymiencie co jest za a co przeciw tym silnikom
ps
dzieki za mile przyjecie projektu |
|
|
|
 |
Fordon

Silnik: ST 170
Imię: Konrad
|
Wysłany: 21 Wrz 2009, 18:41
|
|
|
Mozna ale w 3/4 przypadkow courier ma stabilizator i to grubszy niz seria oraz uklad hamulcowy jak XR2i i to obojetnie czy to mk3 czy mk4...
W courierze byly jeszcze 1.3i oraz 1.3 Endura, wiecej opcji z tego co pamietam nie bylo...
Silniki masz opisnae w dziale mechaniki a tytul tematu to kupujemy fieste MK3... Wystarczy troche poszukac i tam masz cale zestawienie silnikow oraz za i przeciw... |
|
 |
matysss123
|
Wysłany: 22 Wrz 2009, 14:55
|
|
|
Poczytalem i raczej kupimy dieselka
Fordon dzieki za odpowiedzi ale wyposazenie autka nie bedzie wazyc 300kg wiec autko nie usiadzie pozadnie
Czytalem na forach cytryn i peugeotow ze mozna obnizac tyl na belce skretnej poprzez przestawienie drążków,czy w courierze jest to mozliwe?
Aha i jakie amortyzatory na przod bys proponowal? |
|
|
|
 |
hubi_2006

Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Techno
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Hubert
Wiek: 37 Dołączył: 03 Cze 2007 Posty: 1479 Skąd: Kruszwica
|
Wysłany: 22 Wrz 2009, 18:08
|
|
|
matysss123 napisał/a: | Chce wersje jedynie z okienkami w tylnych drzwiach | Widziałem już na Allegro nie raz couriera przeszklonego całkiem i pamiętam że miały przeważnie już lepsze wyposażenie... z takim zabudowanym to może być słabo. Chyba że będziesz sam dodawał el. szybki i inne. Takie gadżety w aucie wakacyjnym mogą się przydać, a już klimatyzacja z całą pewnością. Jak tylko go kupisz to koniecznie załóż temat bo czuje, że będzie on często postowany Marcinowaty napisał/a: | Pomyśl na podwyższeniem dachu budy albo nad bagażnikiem nad kabiną kierowcy. | bagażnik na hak będzie efektywniejszy. Z mojej strony mogę tylko dodać jeszcze: na materiały "miękkie" do wnętrza warto użyć koców filcowych lub koców do tub/kolumn głośnikowych. Pełno tego na Allegro i łatwo to utrzymać w czystości. Pozdrawiam i sorry za ewentualne OT |
_________________ Powyższy post nie ma na celu obrazy czytelnika. Wszelka nadinterpretacja jego treści może wynikać z przypadku lub celowego doszukiwania się nieistniejących treści obraźliwych, jak i pogardliwych.
ebesz szkerebe debesz (R) |
|
|
|
 |
LOY
Członek Honorowy FKP

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Wiek: 47 Dołączył: 16 Mar 2005 Posty: 1367 Skąd: Zamość/Łódź
|
Wysłany: 23 Wrz 2009, 08:14
|
|
|
cos sie tak uparł na to obnizanie .auto na wczasy a nie na wyscigi ..wiec komfort sie przyda ..diesel -wiec popierdzielac i tak nie bedziesz a obnizysz i straisz zdolnosc poruszania sie po niutwardzonych drogach ..a skoro wczasowóz to chyba warto czasem zjechac z gównej drogi i przenocowac n.p na lesnej polanie
załóz ciut szersze ,dobre opony (185/55/14) felgi z niskim et (albo dystanse) i juz wyraznie poprawisz prowadzenie |
_________________ dużo fiest było ..jeszcze jakaś będzie |
|
|
|
 |
chudy [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Wrz 2009, 17:55
|
|
|
ja bym sie zastanowil czy oby nie podwyzszyc ciut zawieszenia bo poprzednik jak zawsze dobrze mowi skoro wczasy to nie na asfalcie pomyslal bym tez nad webastem, moze sie przydac w chlodniejsze nocki |
|
|
|
 |
hubi_2006

Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Techno
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Hubert
Wiek: 37 Dołączył: 03 Cze 2007 Posty: 1479 Skąd: Kruszwica
|
Wysłany: 23 Wrz 2009, 20:28
|
|
|
chudy napisał/a: | ja bym sie zastanowil czy oby nie podwyzszyc ciut zawieszenia bo poprzednik jak zawsze dobrze mowi skoro wczasy to nie na asfalcie pomyslal bym tez nad webastem, moze sie przydac w chlodniejsze nocki | Racja wakacje nad jeziorem przy lesie nie zawsze dojedziesz tam po asfalcie. Webasto też dobry pomysł. Dobrym rozwiązaniem jest także okno w czołowej ścianie tej dużej budy. Czemu? Bo łóżko powinno być na podwyższeniu by uzyskać schowki pod nim. Rano się budzisz i masz widoczek przez owe okno... widok ładniejszy bądź brzydszy |
_________________ Powyższy post nie ma na celu obrazy czytelnika. Wszelka nadinterpretacja jego treści może wynikać z przypadku lub celowego doszukiwania się nieistniejących treści obraźliwych, jak i pogardliwych.
ebesz szkerebe debesz (R) |
|
|
|
 |
matysss123
|
Wysłany: 24 Wrz 2009, 03:18
|
|
|
Dobry wieczór
Gleba to już kwestia wychowania ,pierwsze autko,fiesta,stalo na -60mm przod i -40tyl juz takie z niemiec przyjechało. Samochod rodzicow,omega z kompletna zawiecha steinmetza -40,oraz chwilowo starsi mieli merca w124 tez na glebie wiec tak sie przyzwyczailem ale chyba odpuszcze i założe tylko dystanse i jakies szersze,ladne fele. Co to jest webasto?jakas grzałka która załącza się sama? o łóżku myślałem w inny sposób,materac na szerokosci 3/4 paki a z drugiej strony jakas blaszana szafeczka i półki na górze a nie pod łóżkiem na pake jakis cieply dywanik,sciany w zebre i sufit w owczą skóre z długim włosem ;D juz sie nie moge doczekac aż kupię to auto |
|
|
|
 |
chudy [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Wrz 2009, 23:10
|
|
|
Webasto-ogrzewanie postojowe, silnik nie chodzi a i tak ciepelko leci czyli taka grzalka z nadmuchem cieplego powietrza jak bedzie ropniak to oczywiscie wyjdzie taniej, kumpel z roboty ma webasto w mondku mkIII i mowi ze baja sprawa ustawia sobie na 15 min przed wyjazdem, wsiada do auta i nie dosc ze ciepelko to nie trzeba szyb skrobac jak chcesz to moge zalatwic po kosztach od tatry 815 albo 148 tylko musisz wtedy z szafki zrezygnowac |
|
|
|
 |
Marcinowaty
Silnik: Inny
Wiek: 46 Dołączył: 21 Sie 2008 Posty: 1447 Skąd: Trzcianka
|
|
|
|
 |
chudy [Usunięty]
|
Wysłany: 29 Wrz 2009, 09:47
|
|
|
przeciez nie chodzilo mi o grzalke do gotowania wody ale dobrze ze podales linki komus sie pewnie przydadza |
|
|
|
 |
Allmag

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: CL
|
Wysłany: 16 Paź 2009, 17:57
|
|
|
Siemasz
Napisz jak tam do przodu jesteś bo ciekaw jestem co tam z tego się urodzi |
|
|
|
 |
chudy [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Lis 2009, 20:39
|
|
|
to temat cos stanal ... jak tam postepy przy budowie campera ??? |
|
|
|
 |
matysss123
|
Wysłany: 10 Gru 2009, 17:52
|
|
|
Temat stanął ale na wiosne ruszy,tylko mój motor sprzedam a jeszcze bym chcial nim polatac wiec mysle ze od maja rusze z wczasowozem ;D |
|
|
|
 |
chudy [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Gru 2009, 00:20
|
|
|
no to czekamy z niecierpliwoscia ... pamietaj o fotkach |
|