[MK3] Stuki w kole i ściąganie auta |
Autor |
Wiadomość |
kovalek
Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: C
Silnik: 1.1/55KM
Imię: Leszek
Wiek: 39 Dołączył: 09 Lip 2008 Posty: 74 Skąd: Gorzów Wlkp.
|
Wysłany: 19 Mar 2009, 21:47 [MK3] Stuki w kole i ściąganie auta
|
|
|
Ostatnimi czasy zauważyłem iż prawe koło ma minimalny luz jak się nim porusza. Słychać stukanie które dochodzi niewiadomo skąd. Wymieniłem końcówki drążków i ustawiłem zbieżnośc, ale stuka dalej. Następnie wymieniłem sworzeń wahacza (okazało się iż faktycznie stary był już nieźle wytrzaskany), ale dalej przy ruszaniu kołem słychac stuki.
Po ustawieniu zbieżności kierownicę mam przechyloną lekko w prawo, ale to może być wina złego jej ustawienia podczas zbieżności. Po wymianie tuleji wahacza nie ustawiałem na nowo geometrii chociaż teoretycznie powinno się.
Jechać po raz kolejny na zbieżnośc nie ma sensu, dopóki nie wyeliminuje tych luzów z zawieszenia. Co ciekawego zauważyłem, to przy przyśpieszaniu auto zaczyna ściągać na prawo, a następnie gdy puszczę gwałtownie pedał gazu to ściąga na lewo. To samo przy rozpędzaniu się i przy zmianie biegu na wyższy muszę trzymać dobrze kierownicę bo auto po puszczeniu gazu od razu idzie w lewo.
Gdzie szukać przyczyny? Do wymiany maglownica czy cały wahacz? A może jeszcze coś innego. Jak to sprawdzić tanim kosztem? |
_________________ pozdrawiam
Leszek Kowalski
 |
|
|
|
 |
drjanusz

Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Flair
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 19 Mar 2009, 22:05
|
|
|
A jak wyglądają gumy we wahaczu??Może wybite i tu jest przyczyna- bo ta zmiana toru jazdy przy przyspieszaniu i hamowaniu na to by wskazywała. |
_________________ Było XR3i
Była Fiesta 1,1i
Fiestynka 1,3...skasowana :((
Zagościł mkV Essi 1.6 Już ni ma.
A teraz Fiesta 2x mkIV 1,3 Endura
W stajni pojawił się Mondeo 1,6 mk1
kolejna zmiana Fokus Kombi 1.6 |
|
|
|
 |
stafcio

Model: Inne auto
Wersja: RST
Silnik: 1.6i8V/130KM
Imię: Paweł
|
Wysłany: 27 Mar 2009, 15:54
|
|
|
elementy w zawieszeniu które mogą byc za to odpowiedzialne to:
sworzen wahacza,
koncowka drazka kierowniczego
tuleje wahaczy
mocowanie górne amortyzatorów
sprawdz tez lewe kolo, bo sciaganie przy przyspieszeniu moze byc z winy lewego kola tez |
_________________ stafciogarage@gmail.com |
|
|
|
 |
karino
Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Basic
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 29 Lip 2009, 10:52
|
|
|
jestem ciekaw zakonczenia tej sprawy bo mam identyczny problem tylko ze sciaga w lewo a stalo sie to po wymianie sworznia lewego na nowy.Sprawdzilem go pod wzgledem dlugosci i grubosci trzpienia,zbieznosc ustawiona na 0. |
|
|
|
 |
kovalek
Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: C
Silnik: 1.1/55KM
Imię: Leszek
Wiek: 39 Dołączył: 09 Lip 2008 Posty: 74 Skąd: Gorzów Wlkp.
|
Wysłany: 12 Sie 2009, 22:47
|
|
|
Problem rozwiązała wymiana wszystkich gum w wachaczach (razem 4 sztuki). Za gumy zapłaciłem 100zł (lepsze), a za robotę 50zł. |
_________________ pozdrawiam
Leszek Kowalski
 |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.