Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

[MK3] Zalewa ją paliwo na zimno. 1.1 monowtrysk weber
Autor Wiadomość
dr_dave
[Usunięty]

Wysłany: 24 Mar 2009, 20:58   [MK3] Zalewa ją paliwo na zimno. 1.1 monowtrysk weber

Jestem elektro mechanikiem i mam problem z fiestą
Monowtrysk weber.
Zalewa ją paliwo na zimnym silniku.
Pomierzone wszystkie parametry. napięcia w normie rezystancje, masa zasilanie kompa, ciśnienie = 1bar.

Jest jedna metoda na jej odpalenie. trzeba ściągnąć wtyczke z czujnika temperatury.

Ma ktoś pomysł?
 
 
bidżej 


Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 31
Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 4782
Skąd: Augsburg (DE)
Wysłany: 24 Mar 2009, 21:28   

prawdopodobnie masz odpowiedź co padło :fox:
_________________
www.twojrobot.blogspot.com
 
 
JoeMix 


Model: Ford Fiesta Mk3`96
Wersja: C
Silnik: 1.3i/60KM
Wiek: 37
Dołączył: 23 Maj 2004
Posty: 11108
Skąd: Konstantynów
Wysłany: 25 Mar 2009, 10:02   

Dokładnie pewnie komputer myśli ze jest -50 i leje paliwo ciurkiem, jak zdejmiesz wchodzi w tryb awaryjny i leje tyle ile zaprogramowała fabryka, że powinien odpalić i chodzić. Wymień czujnik.
_________________
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!
 
 
kandyk
[Usunięty]

Wysłany: 25 Mar 2009, 10:51   

JoeMix,
JoeMix napisał/a:
Wymień czujnik
Chodzi o czujnik temperatury cieczy "na komputer", jak rozumiem? Zatem - skoro jest ów czujnik umieszczony w kolektorze ssącym pod spodem, to do jego wymiany należy upuścić płynu chłodzącego? :9:
 
 
JoeMix 


Model: Ford Fiesta Mk3`96
Wersja: C
Silnik: 1.3i/60KM
Wiek: 37
Dołączył: 23 Maj 2004
Posty: 11108
Skąd: Konstantynów
Wysłany: 25 Mar 2009, 11:24   

Nie wiem, u mnie takiego nie ma :P wykręć nie sądzę by dużo wyleciało, po wymianie uzupełnij w zbiorniczku na max.
_________________
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!
 
 
dr_dave
[Usunięty]

Wysłany: 27 Mar 2009, 10:09   

Moi drodzy to nie jest czujnik temperatury od tego zaczoełem został wymieniony na nowy orginalny 70zł :głowąwmur: Ni pomogło.
Pomierzyłem napięcia na komputerze i sa zgode z normami. wydaje mi sie że wtrysk leje albo komputer "oszalał"
 
 
JoeMix 


Model: Ford Fiesta Mk3`96
Wersja: C
Silnik: 1.3i/60KM
Wiek: 37
Dołączył: 23 Maj 2004
Posty: 11108
Skąd: Konstantynów
Wysłany: 27 Mar 2009, 12:56   

Czyli pomimo dobrego czujnika nadal pali tylko przy odpiętym?
_________________
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!
 
 
stafcio 


Model: Inne auto
Wersja: RST
Silnik: 1.6i8V/130KM
Imię: Paweł
Wiek: 36
Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 1067
Skąd: uRSynów
Wysłany: 27 Mar 2009, 15:36   

moze zresetuj kompa, masz mozliwosc zczytania błedów?
a jak odpalisz bez czujnika i zalozysz potem wtyczke to jest dobrze czy zalewa?
jak tak to moze gdzies przewód jest urwany albo ma zwarcie.
_________________

stafciogarage@gmail.com
 
 
dr_dave
[Usunięty]

Wysłany: 28 Mar 2009, 16:48   

nie ma zwarcia i reaguje na podięcie czujnika.
Jeszcze raz opisze problem

Prubuje odpalić kręce, silnik łapie nie odpala smierdzi wacha.
przestaje zdejmuje czujnik(wtyczke) wsiadam gaz do dechy kręce łapie i odpala ale gaśnie bo ma zamało paliwa. kilka razy powtażam czynności zaczyna pracować na luzie(bo się troszke nagżał) zakładam czujnik rosną obroty chodzi normalnie ale dopuki sie nie zagrzeje jest bardzo podatny na zalanie.
Stawiam na wtrysk ale nie mam na podmiane.
 
 
kandyk
[Usunięty]

Wysłany: 28 Mar 2009, 17:31   

dr_dave, Przy okazji popracuj też nad gramatyką... :ups:
 
 
Bastek77
[Usunięty]

Wysłany: 28 Mar 2009, 23:16   

Panowie, podłączę się do tematu a mianowicie , jest problem z wolnymi po odpaleniu, po prostu silnik przygasa, jak go trochę podgazuję, to po czasie już chodzi lepiej a następnie załapuje chyba ssanie, bo obroty się podnoszą, później jest ok, tylko obroty skaczą i nie chodzi płynnie, czasem muszę go trochę pokręcić aby odpalił, czasem pali od reki, jednak obroty spadają, co to może być??? Sądzę, że coś z ssaniem, albo jakiś czujnik???
Pewnie wiecie co jest, więc prosze o poradę, wtrysk weber 1.1l mk3 93:)
Pozdr.
 
 
dr_dave
[Usunięty]

Wysłany: 29 Mar 2009, 06:28   

Bastek77 napisał/a:
Panowie, podłączę się do tematu a mianowicie , jest problem z wolnymi po odpaleniu, po prostu silnik przygasa, jak go trochę podgazuję, to po czasie już chodzi lepiej a następnie załapuje chyba ssanie, bo obroty się podnoszą, później jest ok, tylko obroty skaczą i nie chodzi płynnie, czasem muszę go trochę pokręcić aby odpalił, czasem pali od reki, jednak obroty spadają, co to może być??? Sądzę, że coś z ssaniem, albo jakiś czujnik???
Pewnie wiecie co jest, więc prosze o poradę, wtrysk weber 1.1l mk3 93:)
Pozdr.


U ciebie to stawiam na czujnik wolnych obrotów. to łatwo sprawdzić. Poszukaj na forum
 
 
bidżej 


Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 31
Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 4782
Skąd: Augsburg (DE)
Wysłany: 29 Mar 2009, 08:47   

a co to jest czujnik wolnych obrotów? ;-|
_________________
www.twojrobot.blogspot.com
 
 
Bastek77
[Usunięty]

Wysłany: 29 Mar 2009, 09:57   

Dziś fieścina nie zapaliła, czuję, że jest coś z czujnikiem położenia przepustnicy albo coś ze ssaniem, pewnie zostaje w danej pozycji po nagrzaniu i jak zimny nie chce zapalić, od czego zacząć diagnostykę???
 
 
JoeMix 


Model: Ford Fiesta Mk3`96
Wersja: C
Silnik: 1.3i/60KM
Wiek: 37
Dołączył: 23 Maj 2004
Posty: 11108
Skąd: Konstantynów
Wysłany: 29 Mar 2009, 16:27   

Najszybciej będzie od ssania - nie ma go w Twoim silniku więc jeden problem mniej - sprawdź moment zapłonu - to najprościej - jak iskra jest w odpowiednim miejscu pozostanie kwestia podawania paliwa, rozpędź silnik do 3 tysięcy obrotów, (najlepiej czymś zablokuj gaz by wartość była stała) - zdejmij wtyczkę z czujnika położenia wału - auto straci iskrę i zgaśnie, odpal ponownie i za drugom razem odłącz wtryskiwacz - bez paliwa powinno się zatrzymać tak samo jak wcześniej jeśli będzie to dużo dłuższe zatrzymanie to będzie znaczyć że łobuz się przycina i przepuszcza. Miałem przypadek ze auto nie zgasło i chodziło dalej - można było jeździć normalnie z odpiętym wtryskiem (czyli chyba działa trochę jak gaźnik)
_________________
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!
 
 
dr_dave
[Usunięty]

Wysłany: 29 Mar 2009, 20:45   

pomysł ciekawy. Niestety nie mam strobo do zapłonu ale on jest ok bo silnik działa normalnie.

Silnik gaśnie po odpięciu wtrysku natychmiast.
 
 
Bastek77
[Usunięty]

Wysłany: 29 Mar 2009, 21:10   

Jutro trochę się pobawię z tym problemem sprawdzę na początek czujniki i krokowca, może mi sie uda:)
ps.jesli nie ma ssania to rozumiem, że komputer steruje obrotami?
 
 
JoeMix 


Model: Ford Fiesta Mk3`96
Wersja: C
Silnik: 1.3i/60KM
Wiek: 37
Dołączył: 23 Maj 2004
Posty: 11108
Skąd: Konstantynów
Wysłany: 29 Mar 2009, 21:32   

krokowcem własnie, ale jak silnik jest zimy to poprostu wtryskiwaczem podaje wiecej paliwa.
_________________
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!
 
 
Bastek77
[Usunięty]

Wysłany: 30 Mar 2009, 22:23   

już autko śmiga, jakieś złączki przy wtrysku były zaolejone wszystko wyczyściłem i odpalił od
ręki, chodzi prawie równo, czasem na wolnych przygasa i tu pytanie co ostatecznie powoduje spadek obrotów i falowanie na wolnych? Reszta ok, nowe swiece, kable wn filtry paliwa i powietrza, olej high mielage 15w50 shella(po wymianie oleju silnik chodzi dużo ciszej, równiej i jest żwawszy, wcześniej byl lotos mineral)
 
 
dr_dave
[Usunięty]

Wysłany: 8 Sie 2009, 12:42   

Chyba znalazłem przyczynę!!!! :jupi:

Wymieniłem w fofi silnik na xr2i 1.6 Było wszystko ok aż tu nagle ten sam objaw co na 1.1 Nie da się odpalić łapie i nie zapala.

Odpowiedz:
Ginęła masa zapłonu, to przewód masowy od wiązki głównego kompa i zapłonu mieszczący się nad lewym przednim kołem przykręcony do nadwozia.
ALE NIE TU JEST PROBLEM Z MASĄ!

TYLKO MASA OD AKUMLATORA DO NADWOZIA! Podczas kręcenia jest taki spadek napięcia że auto nie miało zapłonu...
Wpadłem na to jak zacząłem holować autko bo na rozruszniku nie mógł złapać a na holu tylko obrót silnika i chodzi... :głowąwmur:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Przyklejony: [MK3] Fiesta MK3
Fordy Fiesta III generacji (1989-1996)
Freeman Nasze auta 0 12 Lip 2011, 15:36
Freeman
Brak nowych postów Przyklejony: [MK3] FAQ - Shortshifter
Szybsza zmiana biegów
TomeX500 Tuning mechaniczny 39 25 Cze 2013, 21:37
rybek121
Brak nowych postów Przyklejony: Fiesta MK3 - 3D Project
Longer_007 Hyde-Park 205 2 Wrz 2015, 13:13
szagrad
Brak nowych postów Przyklejony: [MK3] Swap na RS2000..co potrzeba?
bigel Tuning mechaniczny 21 20 Maj 2013, 13:32
Daras84
Brak nowych postów Przyklejony: Ford Fiesta MK3 rebuild
czyli działamy w 1.1 i 1.3
Ad@mus Tuning stylistyczny 3 1 Sie 2009, 16:27
LOY


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.