Co wybrać do podłączenia empetruchy pod radio na kasety |
Autor |
Wiadomość |
Kuleczka

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CLX
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Fordyna Fiescina
Wiek: 39 Dołączyła: 21 Lip 2008 Posty: 146 Skąd: masz tą Fieste?
|
Wysłany: 4 Sie 2008, 17:39 Co wybrać do podłączenia empetruchy pod radio na kasety
|
|
|
Chciałabym w jakis sposób podłączyć odtwarzacz mp3 do radioodtwarzacza w samochodzie, problem w tym że radioodtwarzacz jest tylko na kasety (gdyby był na płytki to nie byloby problemu)
I teraz mam do wyboru:
- Transmiter FM
- kaseta adapter, coś w tym stylu-> allegro.pl/item411475204_hit_solidna_i_bezglosna_cyfrowa_kaseta_adapter.html
Radio w samochodzie to jakis Panasonic z cyfrowym tunerem FM i możliwościa zaproramowania kanałów, a empetrucha to iRiver T10.
Co będzie najlepszym wyborem? Zależy mi głównie na jakości dzwięku bo wszystkie pliki mp3 mam z wysokim bitrate a niechce żeby straciły na swojej jakości. Co radzcie?
Jak jest z jakościa? Bo jesli jakosc taka jak ze zwyklej taśmy to dziękuje.
Niech się ktoś wypowie co korzystał z transmitera i adaptera... |
Ostatnio zmieniony przez Kuleczka 4 Sie 2008, 17:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mamuten
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Silnik: 1.4/73KM
Imię: Bartłomiej
|
Wysłany: 4 Sie 2008, 17:45
|
|
|
w moim dupo wozie masz radio kenvoda kasetowego zakupiłem kasetę z kablem <adapter> chyba za 7zł na allegro i śmiga rewelacja bez zarzutów tylko musiałem wyciągnąć całe rolki w środku bo bardzo buczały po ty hałas zniknoł |
_________________ rekord pobity pełna butla 33.5 litra zrobiłem 380 kilosów z popitalaniem
Szatan i Kupidyn są kolegami, którzy idą razem w poszukiwaniu ludzi nie mających nic do roboty |
|
|
|
 |
sla32
Model: Ford Fiesta Mk5`99
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.3/58KM
|
Wysłany: 4 Sie 2008, 22:57
|
|
|
Jeśli chodzi o adapter kasetę to są tu przynajmniej dwa miejsca gdzie mogą pojawić się problemy styk na głowicy i styk mini-jack.
Ja mam transmiter bezprzewodowy z wbudowaną pamięcią 1 Gb i nie mam żadnych zastrzeżeń do dźwięku. |
|
|
|
 |
Miły

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: 2.0/16V
Wiek: 39 Dołączył: 25 Lis 2007 Posty: 2084 Skąd: Gostyń/PGS RFxx
|
Wysłany: 4 Sie 2008, 23:04
|
|
|
ja mam kasete... wyciągnąłem rolki bo mi się autorevers załanczał co chwila nie wiem czemu i śmiga już dobry rok... a słucham prawie codziennie... |
_________________ Była Fiesta MK3 1.8D "Złomek"
Jest Opel Vectra B 2.0 16V "Czerwona Viki" |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12086 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 5 Sie 2008, 08:34
|
|
|
To zależy, transmiter ma tę wadę w łodzi np. że i dobre radia z dobrą instalacją antenową w centrum głupieją, więc z muzyki nici,,, więc w łodzi kaseta w innych miastach nie wiem. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Bit1

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Błażej
|
Wysłany: 5 Sie 2008, 09:12
|
|
|
A to może spróbuj trzeciego rozwiązania ja mam pionieera KEH-P69R stary kaseciak i najpierw używałem kasety adapter.
Lecz teraz używam mp3 podłączonego jako zmieniarka czyli poprostu z jednej strony mam kabel zmieniarki a z drugiej zwykły mini-jack.
Jest to bardziej estetyczne i lepsze jakościowo podłączenie, może twoje radio też ma taką opcje? Poszukaj na allegro kabli pod twoje radio właśnie jack-zmieniarka.
A jeśli nie ma i masz do wyboru tylko kasete albo transmiter to ja skłaniałbym się za kasetą choć transmitera osobiście nie używałem. |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 5 Sie 2008, 11:08
|
|
|
Jest jeszcze jedno że tak powiem wręcz idealne rozwiązanie - rozebranie radia i wlutowanie się z kabelkiem od Mp3 bezpośrednio w płytkę przedwzmacniacza |
|
|
|
 |
Bit1

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Błażej
|
Wysłany: 5 Sie 2008, 11:17
|
|
|
JoeMix napisał/a: | Jest jeszcze jedno że tak powiem wręcz idealne rozwiązanie - rozebranie radia i wlutowanie się z kabelkiem od Mp3 bezpośrednio w płytkę przedwzmacniacza |
Tylko że to mocno inwazyjne rozwiązanie, mogące uszkodzić radio, pozatym ma minus znaczny minus ponieważ jeśli radio nie ma odpowiedniego ustawienia może się okazać że będzie grało naraz i radio i mp3 |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 5 Sie 2008, 12:05
|
|
|
Bit1 napisał/a: | ma minus znaczny minus ponieważ jeśli radio nie ma odpowiedniego ustawienia może się okazać że będzie grało naraz i radio i mp3 | Głupoty teraz gadasz gdyż by to oznaczało ze naraz musiało by grac radio i kaseta
Inwazyjność jest nieduża, podstawowa wiedza z obsługi lutownicy - rozbierasz radio, wylutowujesz przewody od głowicy, a w to miejsce wlutowujesz przewody od mp3 i w większości będzie grało, - trzeba tylko włączyć magnetofon palcem przy odrobinie pecha przedwzmacniacz może być za czuły i będzie zbierał nam kablem od mp3 wszystkie śmieci z eteru,,, szkoda się nad tym rozwodzić teraz. Kolega kupi adapter za 5PLN i będzie zadowolony
[ Dodano: Wto Sie 05, 2008 12:08 ]
Jejku,,, Znowu to samo, oczywiście koleżanka sobie kupi adapter i będzie zadowolona. A jak nie to 5PLN nie dużo, a warto zaryzykować. |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 5 Sie 2008, 13:39
|
|
|
Najtańsze transmitery kosztują niecałe 10 zł - wadą ich jest to, że zajmują gniazdo zapalniczki, więc jak palisz lub używasz CB, to masz zonka. Zaletą z kolei jest to, że po zmianie radia z kaseciaka na cd bez mp3 będziesz w stanie dalej używać takiego gadżetu.
Z kaseciakiem podobnie - testowałem takie coś kiedyś i działa nader przyzwoicie - nie zajmuje gniazda zapalniczki, ale po wymianie radia staje się kompletnie bezużyteczny - chyba, że masz działkę i na niej jakiegoś kaseciaka - wtedy można tchnąć w niego drugie życie przy pomocy takiej kasetki. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
Kuleczka

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Fordyna Fiescina
Wiek: 39 Dołączyła: 21 Lip 2008 Posty: 146 Skąd: masz tą Fieste?
|
Wysłany: 5 Sie 2008, 14:59
|
|
|
No ok. Chyba kupie taka kasete za 5 zeta bo jesli kupie transmiter to boje że będą zakłucenia a po za tym jesli zmienie radio to napewno na płyty to sobie empetrójki wrzuce na płyte i git ;]
Ten pomysł z lutowaniem to dla mnie za trudne wyzwanie
Ale jakby ktoś miał z tym jakies doświadczenia to piszta piszta |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 5 Sie 2008, 15:45
|
|
|
Podaj dokładnie model radia, to będę mógł pokombinować, jeśli na necie znajdę service manuala :) |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
|
|
|
|
 |
sla32
|
Wysłany: 5 Sie 2008, 22:02
|
|
|
JoeMix napisał/a: | To zależy, transmiter ma tę wadę w łodzi np. że i dobre radia z dobrą instalacją antenową w centrum głupieją, więc z muzyki nici,,, więc w łodzi kaseta w innych miastach nie wiem. |
Przyznam się że byłem w mieście Łódź i nie stwierdziłem takiej przypadłości. Będę tam również w następną niedzielę więc będę mógł to sprawdzić ponownie.
Powiedzmy że coś lub jakaś przeszkoda zakłóca fale radiowe w centrum Łodzi ale czy to samo zakłóci nam fale radiową od emitera w gnieździe zapalniczki do naszej anteny? Myślę że nie. Jedyne zakłócenie teoretycznie może nam powodować inny transmiter w np samochodzie jadącym obok ale wtedy możemy zmienić częstotliwość transmitera ale ja jeszcze się z tym nie spotkałem.
Kaseta nie jest droga więc jeśli nie zda egzaminu strata będzie mała ale z drugiej strony można zastanawiać się nad jakością czegoś co kosztuje 2,50. |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 5 Sie 2008, 22:26
|
|
|
sla32 napisał/a: | Przyznam się że byłem w mieście Łódź i nie stwierdziłem takiej przypadłości. Będę tam również w następną niedzielę więc będę mógł to sprawdzić ponownie. | Koło galerii Łódzkiej nie ruszając radia odbierasz wszystkie stacje :( często na raz jednocześnie, jedna wchodzi na drugą na to lezie trzecia,,, nie wiem czemu tak jest, (choć nie wszyscy tak mają) i jeśli transmiter jest na tyle silny że to przebije to nie ma problemu. |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 5 Sie 2008, 22:35
|
|
|
JoeMix - te transmitery mają albo kilka predefiniowanych częstotliwości do wyboru, albo precyzyjną regulację od 88.0 do 108.0 (ale to już te droższe) - więc jeśli są problemy typu "odbieram 10 stacji naraz" to przerzucasz na inną falę i "jedziem dalej" :) |
|
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 6 Sie 2008, 08:26
|
|
|
Schodzimy z tematu, ale ja mam tak że stojąc koło galerii jak kręcę radiem to słyszę cały czas to samo :( Wszystko gra na raz na każdej częstotliwości... i nie wiem czemu tak jest, ale tylko w centrum Łodzi mi się tak dzieje. To w moim wozie, w innych jak jechałem co w najlepszym przypadku szumi, trzeszczy, stacja ucieka... |
|
|
|
 |
Glodzio

Model: Ford Fiesta Mk4`98
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Łukasz
Wiek: 115 Dołączył: 13 Sie 2008 Posty: 27 Skąd: Ryki/WWA-Gocław
|
Wysłany: 15 Sie 2008, 10:07
|
|
|
z kasetami adapterami jest różnie. Ja w fabrycznym radiu od Fiesty testowałem dwie, które niestety nie działały. Na jakims forum polecono mi aby rozebrać kasety i wyjąć z nich tryby, tak aby zostal sam kabel. Dalej nie działalo. Te same kasety były testowane w jakimś starym kenwood'zie i działaly, jednak u kumpla w Pionierze już nie.
Jakiś czas temu dokonałem zakupu transmitera. Dziala perfekcyjnie. Jakość dźwięku jest świetna. Jedyną wadą może być tak jak ktoś pisał zajęta zapalniczka.
Jeżeli zdecydujesz się na zakup jakiegoś transmitera to spróbuj "dogadać" się z sprzedawcą, że masz np. tygodniowy okres testowy i możesz po nim oddać sprzęt, ponieważ niektóre transmitery potrafią gubić fale. |
|
|
|
 |
Miły

Model: Inne auto
Silnik: 2.0/16V
Wiek: 39 Dołączył: 25 Lis 2007 Posty: 2084 Skąd: Gostyń/PGS RFxx
|
Wysłany: 15 Sie 2008, 10:15
|
|
|
a nie lepiej sprawić sobie radio a CD/MP3 z wejściem USB? wydatek większy ale 0 problemów... |
_________________ Była Fiesta MK3 1.8D "Złomek"
Jest Opel Vectra B 2.0 16V "Czerwona Viki" |
|
|
|
 |
sla32
|
Wysłany: 7 Wrz 2008, 23:25
|
|
|
JoeMix napisał/a: | sla32 napisał/a: | Przyznam się że byłem w mieście Łódź i nie stwierdziłem takiej przypadłości. Będę tam również w następną niedzielę więc będę mógł to sprawdzić ponownie. | Koło galerii Łódzkiej nie ruszając radia odbierasz wszystkie stacje :( często na raz jednocześnie, jedna wchodzi na drugą na to lezie trzecia,,, nie wiem czemu tak jest, (choć nie wszyscy tak mają) i jeśli transmiter jest na tyle silny że to przebije to nie ma problemu. |
Podczas mojej wizyty w Łodzi jedynym problemem była burza i zalane ulice. Transmiter grał bez zakłóceń.
Problem pojawił się w Beskidach. Na wielu częstotliwościach są tam słyszalne staje czeskie i bardzo często zakłócały pracę transmitera.
[ Dodano: Nie Wrz 07, 2008 23:26 ]
Mily_ napisał/a: | a nie lepiej sprawić sobie radio a CD/MP3 z wejściem USB? wydatek większy ale 0 problemów... |
Jest 1 problem większa szansa że radio zostanie ukradzione, a przy okazji uszkodzony zostanie zamek w drzwiach lub będzie wybita szyba. |
|
|
|
 |
bambaj [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Paź 2008, 17:40
|
|
|
JoeMix napisał/a: | Jest jeszcze jedno że tak powiem wręcz idealne rozwiązanie - rozebranie radia i wlutowanie się z kabelkiem od Mp3 bezpośrednio w płytkę przedwzmacniacza |
mógłbyś bardziej rozwinąć ten temat? mam radio Ford 4000RDS i szukałem czegoś na ten temat i znalazłem ale do innych modeli... dokładniej chodzi mi o to żeby wlutować przewód z mini jackiem w kanał AM, z góry dziękuje za pomoc |
|
|
|
 |
|