| Zlot widziany kaprawym Żółwim oczkiem | 

| Autor | Wiadomość | 

| Żółwik Tuptuś   Ninja TEAM

Model: Ford Fiesta Mk1`81
 Wersja: Turbo
 Silnik: Inny

| 

|  Wysłany: 18 Maj 2008,  22:04   Zlot widziany kaprawym Żółwim oczkiem |   
 |  
               | 
 |  
               | Zycie nauczyło mnie że jedyne czego się nie da odebrać człowiekowi to wspomnienia . Historia  , którą chcę Wam opowiedzieć to jedna z chwil dla których się żyje . Oto ona .

W majowy  ciepły piątek tuż po pracy wsiadam w auto i zamiast jechać prosto do domu  , do telewizora i ulubionej kanapy obieram kurs na Poznań . Już w momencie gdy wyszedłem z pracy wiem że  ten weekend bedzie wyjątkowy .

Choć z drugiej strony cóż w nim takiego wyjątkowego ?  przy wyjeździe z Łodzi na autostrade znów korek , znów klaksony  i pokrzykiwania  " spragnionych odpoczynku " innych użytkowników drogi . neistety - tym razem jestem ponad to .

Ktoś mógłby zapytać - dokąd jedziesz ? i uważnie studiować kalendarium imprez motorowych odbywających sie w Poznaniu  ,

hmm Tor poznań , zlot klubu alfaromeo , zlot klubu porsche , zlot klubu FKP

zaraz zaraz - co to jest FKP  ?? Fiesta Klub Polska ? przecież to neimożliwe  że posiadacze małych miejskich aut nie spotkali się pod hipermarketem w drodze na zakupy ( tam gdzie ich miejsce ) tylko na największym torze wyścigowym w naszym kraju  !!

A jednak  .

Bez problemu docieram do celu jedną z dwóch posiadanych w kraju autostrad. Na miejscu czeka na mnie ukojenie nerwówki ostatnich tygodni . Wiem że jestem tam gdzie powinienem być  .

Kolejny przystanek to już właściwy tor . Tor Poznań . Jest piątek więc dziś jedynie przygotowania do imprezy , w których czynnie uczestniczę . Pomiędzy pomiarami odległości i ustawianiem słupków , tak aby nikt nie widział ,  przyklękam na torze i kładę dłoń na czarnej i ciepłej powierzchni równego jak stół asfaltu . Wiem że teraz cisza aż dzwoni w uszach , ale wyobrażam sobie ryk motorów sportowych maszyn , które tędy przejeżdżały , pod ręką znamienitych kierowników i nie mogę uwierzyc że jutro moja kolej  .

Po przygotowaniu prób udaję się wraz z resztą ekipy do ośrodka , w którym stacjonujemy .

Już za bramą czuję sie jak u siebie w domu , wokół same fiesty  oraz uśmiechnięte twarze tych dla których tu przyjechałem . Jestem na terenie opanowanym przez FKP - to pewne .

Wyciągnięty ( i to dosłownie  ) z auta witam sie z ludźmi ,których nie widziałem  prawie pół roku  , dalej jest tylko lepiej , rozmowy , uściski , wymiany uwag odnośnie aut i przygotwania do toru , skrywane emocje oraz próba złapania paru godzin snu przed wyjazdem na tor . Tak kończy się pierwszy dzień historii Fiesta Klub Polska na Torze Poznań  .

Następnego dnia pobudka o siódmej - nei było by w tym nic dziwnego gdyby nie to że nikogo nie trzeba zwlekać siłą , a jest sobota i wszyscy spali tylko parę godzin .
 Na tor docieramy w kilku kolumnach - wszyscy są dziwnie wyciszeni , a w powietrzu zaczyna być czuć narastające napiecie

Na torze rozstawienie parku maszynowego , pierwsze pozatorowe konkurencje oraz odprawa sędziów i uczestników dyscyplin . a później już tylko  :

Ladies & Gentelman  start your engies .

Dziwne bo nawet najsłabsze  z naszych silników czyli 1.1 brzmia tego dnia jakoś bardziej rasowo .

Ustawiamy  trzy próby - małą pętle toru , KJS oraz 1/4 mili . Nie bede próbowal opisywać jak one przebiegają bo każdy kto tam był z nami przeżywał to na swój sposób . Bardzo wyraźnie widziałem to stojąc na mecie KJS-u . Krótka rozmowa z każdym z kierowców w takiej sytuacji oraz  wymiana spojrzeń oddają  atmosferę  imprezy dużo bardziej niż tysiące słów pisanych z wygodnego fotela przed kompem .
 Reasumując - kto był ten wie o co chodzi - reszta niestety  nie zrozumie zanim sam nie spróbuje .

kolejnym etapem jest przejazd dużej pętli przez zwycięzców z toru Radom 2007 oraz przez ludzi należących do FKP R&R team . Tym razem i ja się załapuję . Przejazd na początku mocno kontrowersyjny , bo z instruktorem ( niektórzy chcieli mieć wolna rekę  ) ,ale  jego kontrowersyjność gasi  text  Zefira - jednego z uczestników  : " w trakcie tych trzech kółek nauczyłem się więcej o jeździe  , sobie i aucie niż przez ostatnie dwa lata  "

Gdy słońce zaczyna zachodzić my  lekko wyczerpani ładujemy baterie na  kolejną część zloty czyli wieczorne balety , a organizatorzy w pocie czoła  podsumowują wyniki .
 Teraz rozdanie nagród , pucharów  , medali i dyplomów i powrót do ośrodka .

NA terenie ośrodka  zaczyna się wieczorna część zlotu ( dyskoteka , grille oraz ognisko ( w pierwszym momencie przez świeżo przybyłych wzięte za pożar  ikserki . Przy ognisku rozmowy nadal parujące adrenaliną wyniesioną z toru , kto jak pojechał , kto co schrzanił , co poprawił oraz ( niestety ) co w którym aucie zawiodło .

Niestety zmęczenie  i  natłok wrazeń szybko dająo sobie znać  i po kolei kłądziemy się spać  .

Trzeci  , i ostatni dzień tej historii - czyli neidziela zaczyna się dziwnie - budzimy się pokolei  , wszystko jest niby takie samo  , tylko auta barsdziej przykurzone po jeździe na torze  ,a  w oknach nadal numery startowe . Jednak nie - każdy kto by przyszedł z zewnątrz czułby się obco . Nie dlatego że byłby źle przyjęty  , ale dlatego że patrząc na siebie nawzajem wiemy co przeżyliśmy razem wczoraj i łączy nas to w tak trudnouchwytny  i niemożliwy do opisania sposób .

Niestety to ostatni dzień Historii FKP na Torze Poznań jaką narazie  stworzyliśmy  , pakujemy się  , klarujemy ośrodek i rozjeżdżamy się  każdy do swojej rzeczywistości .

Niby tacy sami , a jednak inni . I nie chodzi tu o kurz na samochodach , ale o wspólne wspomnienia , których nikt nam nie odbierze .

W końcu są takie chwile dla , których się żyje  .
 |  
				| _________________ Wanna Rallye Team
 &
 Bad Boys Racing Team

ADHD/Adrenaline
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| trzeci   Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`91
 Wersja: Xr2i
 Silnik: 1.6i8V/110KM
 Imię: Artur

| 

|  Wysłany: 18 Maj 2008,  22:17 |   
 |  
               | 
 |  
               | Przeczytać, westchnąć i .... trzeba sobie iść zapalić. Ech, Michał
   |  
				| _________________ Verba volant, scripta manent
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| zefir   

Model: Inne auto
 Wersja: Inna
 Imię: Piotruś

| 

|  Wysłany: 18 Maj 2008,  22:20 |   
 |  
               | 
 |  
               | i byly taaaaaaaaaaaaakieee komary   |  
				| _________________ Cific TypeS r18a2 140KM  180NM
 ...drin team....
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| dawidek   

Model: Ford Fiesta Mk3`93
 Wersja: S
 Silnik: 1.8i16V/130KM
 Imię: Dawid

| 

|  Wysłany: 18 Maj 2008,  22:23 |   
 |  
               | 
 |  
               |      Wszystko wróciło w jednej chwili po przeczytaniu jakby to było wczoraj   |  
				| _________________ 
   GALERIA ZE SPOTÓW TZ
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Brook   Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk6`06
 Wersja: ST
 Silnik: 2.0/16V
 Imię: Wioletta

|  | 

|   |  | 

|  | 

| madek   

Silnik: 1.8i16V/130KM
 Imię: Kuba

| 

|  Wysłany: 18 Maj 2008,  22:43 |   
 |  
               | 
 |  
               | 100% agree               
 przyznam szczerze ze wiele osob ktorym mowilem o tym zlocie patrzylo na mnie troche dziwnie, jak mozna sie dobrze bawic na zlocie FIESTY, albo FIESTĄ na torze poznan
  ) 
 w sumie czasami nie dziwie sie takiej reakcji ludzi, bo to TRZEBA przezyc zeby wiedziec jak jest. i tyle..
 |  
				| _________________ była sobie RS`ka...
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| sowa   

Model: Ford Fiesta Mk3`92
 Silnik: 1.6i8V/110KM
 Imię: joanna

|  | 

|   |  | 

|  | 

| DziDzia   vel DziaDzia

Model: Ford Fiesta Mk5`00
 Wersja: RS
 Imię: Patrycjusz :)

|  | 

|   |  | 

|  | 

| Gwid   

Silnik: 1.6i/104KM

|  | 

|   |  | 

|  | 

| elmek13   

Model: Ford Fiesta Mk3`90
 Silnik: 2.5 V6 170KM
 Imię: Krzysztof

| 

|  Wysłany: 18 Maj 2008,  23:52 |   
 |  
               | 
 |  
               | Zapomniałeś dopisać, że cały czas dokuczały nam cholerne muszki. Nie odstępowały nas na krok a dopiero w ośrodku dały nam do wiwatu. |  
				| _________________ Burbo Team
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Parzych   Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
 Wersja: Ambiente
 Silnik: 1.6Duratec 100KM
 Imię: Jacek

| 

|  Wysłany: 19 Maj 2008,  01:50 |   
 |  
               | 
 |  
               | Przybyłem, zdobyłem i się zainfekowałem...  Bakcylem rajdowym (wyścigowym?)  , to wciąga lepiej niż mocniejsze używki, ta adrenalina... Wrażenia nie do opisania... Jak wspomnę, to znowu przelatuje mnie dreszczyk emocji... I już zbieram na następny raz. PS.
 Żółwik, to co napisałeś jest świetne, ale dla kogoś kto tam nie był, jest jak jednorożec...
 |  
				| _________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
 F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego

|  | 

|   |  | 

|  | 

| Howser   
 Model: Inne auto
 Imię: Mateusz

| 

|  Wysłany: 19 Maj 2008,  07:39 |   
 |  
               | 
 |  
               | Od razu szybciej serce bije jak przeczytałem Twoją relację   Wspomnienia wracają, jak by to było wczoraj
   |  
				| _________________ 
  |  | 

|   |  | 

|  | 

| FiFa   Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk3`95
 Wersja: Futura
 Imię: Kamil

| 

|  Wysłany: 19 Maj 2008,  12:38 |   
 |  
               | 
 |  
               | echh i po co ja to czytałem  qrcze moje jedno z najwiekszych marzen-pojezdzic po torze poznan a nie moglem sie pojawic  Ale dzieki Zolwik za relacje, chociaz tak troche poczułem ta atmosfere  super sprawa Zołwiu  dzieki |  
				| _________________ Tuning to choroba, szukam lekarza...
 Fiesta 1.1 -> Futura 1.6 16v ->Futura 1.8 16v (130KM) -> Futura RS 2.0 16v (N7a-150KM) ->Futura RS 2.3 16v (165KM) ->aktualnie RSTurbo 2.0 16v prace trwają...
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| MONIA   

| 

|  Wysłany: 19 Maj 2008,  16:42 |   
 |  
               | 
 |  
               | ŻÓŁWIU  ....Łezka się w oku zakręciła...pięknie było.Pierwszy mój Zlot z noclegiem i bez RS-ki...Cieplusio...przekonałam się że klub to przede wszystkim ludzie,nie tylko Fiesty...   |  | 

|   |  | 

|  | 

| Fordon   

Model: Ford Fiesta Mk3`94
 Silnik: ST 170
 Imię: Konrad

| 

|  Wysłany: 19 Maj 2008,  18:31 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | MONIA napisał/a: |  	  | ŻÓŁWIU  ....Łezka się w oku zakręciła...pięknie było.Pierwszy mój Zlot z noclegiem i bez RS-ki...Cieplusio...przekonałam się że klub to przede wszystkim ludzie,nie tylko Fiesty...   | 
 Jak to Michal powiedzial rano...
  	  | Cytat: |  	  | Nocne Polakow rozmowy o motoryzacji | 
 Zolwik ty to masz leb jak sklep jednak... powiem ci ze czytajac to czulem sie jak bym tam jeszcze byl...
   |  
				| _________________ 

|  | 

|   |  | 

|  | 

| MONIA   

| 

|  Wysłany: 19 Maj 2008,  22:36 |   
 |  
               | 
 |  
               | Jak to Michal powiedzial rano...
 z pasją z pasją!!!!zapomniałeś dodać ...usypiające Fordona 	  | Cytat: |  	  | Nocne Polakow rozmowy o motoryzacji | 
   |  | 

|   |  | 

|  | 

|  |