|
Fiesta pali o wiele za dużo...:( |
Autor |
Wiadomość |
miki1405
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CLX
Silnik: 1.4i/71KM
Imię: Piotr
|
Wysłany: 12 Lut 2008, 19:55 Fiesta pali o wiele za dużo...:(
|
|
|
Niedawno pisałem o słabych osiągach mojej fiesty...Wymieniłem filtry i nastąpiła poprawa...Ale oprócz słabych osiągów,fiesta spalała też o wiele wiecej paliwa niż powinna i to sie nie zmieniło...Rocznik 1991 o pojeności 1,4i/71KM,powinna palić średnio 6-7 litrów podczas gdy mi pali około 10,może nawet wiecej...Nie jestem mechanikiem i ciężko mi coś diagnozować,pytałem znajomych i jest podejrzenie termostatu oraz sondy lambda..Albo wskaźnik ilości paliwa źle pokazuje,ale to raczej mało prawdopodobne...Co 100km regularnie strzalka spada o jedna kreske niżej,czyli 1/4 baku, jakies 10 litrów mniej...Proszę o pomoc i z góry dziękuje za wszystkie rady... |
|
|
|
 |
genov [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Lut 2008, 20:27
|
|
|
to jesli myslisz o termostacie to silnik grzeje Ci sie prawidlowo???? No i zobacz czy np kola lekko sie kreca Czy nic Ci nie hamuje, trzeba zaczac od podstaw o sondzie poźniej pomyslisz;)
filtr powietrza, paliwa, przewody Wn swiece to wszystko ma wplyw na spalanie Pomysl kiedy wyzej zmiankowane elementy wymieniles |
|
|
|
 |
miki1405
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CLX
Silnik: 1.4i/71KM
Imię: Piotr
|
Wysłany: 12 Lut 2008, 22:40
|
|
|
Dzięki za poradę,na pewno sprawdzę wszystko..Ale co do filtrów,to powietrza i paliwa wymieniałem dokładnie wczoraj...Pojechałem do pracy i z powrotem,to 50km i mam 5 litrów mniej...Świece wymieniałem miesiąc temu,ale co do kabli,to może być to...Słyszałem,ze musi być jakaś kolejność podłączenia kabli do aparatu zapłonowego,ale nie wiem,w jaki sposób odczytać ta kolejność i szczerze mówiąc nie jestem pewien,czy są podłączone w dobrej kolejności i czy to też ma wpływ... |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|