Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Podświetlenie cyfr zegarów i zegarka- instrukcja wykonania
Autor Wiadomość
abla
[Usunięty]

Wysłany: 30 Cze 2006, 18:47   Podświetlenie cyfr zegarów i zegarka- instrukcja wykonania

Witam
Na początku chciałem zrobić "tradycyjnie" ;) czyli na niebiesko, jednak mam radio podświetlone na zielono, z białym wyświetlaczem, i z niebieskim nie bardzo mi się to widziało.
Postanowiłem zostawić zielone oświetlenie wszystkich przycisków i tarcz a podświetliłem na biało tylko zegarek i same cyferki w zegarach - od tyłu. Myślę, że teraz ładnie to się komponuje z radiem, więc się chwalę - oceńcie sami :)
Przy okazji zrobiłem małą fotorelację z instrukcją wykonania.
(jeśli powyższy link nie działa kopia robocza fotorelacji znajduje się TUTAJ)

Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony przez abla 26 Lis 2007, 17:39, w całości zmieniany 1 raz  

Gumis
[Usunięty]

Wysłany: 30 Cze 2006, 19:40   

Hmm ja jakoś poprostu nie przepadam za zielonym ogólnie.. nie wiem czemu..:) sam u sibie robię na niebiesko, na razie zminiłem w zegarku na niebieski wsadzają diodkę 5mm w oprawce na 12V. Od tego gdzie regulujemy temperaturę i nawiew wsadziłęm, zamiast orginalnej żarówki 12V diodę niebieską i ododatko wywierciłęm z tyłuy 2 dziury i wtopiłęm 2 takie same diody jeszcze - FLUX'y bo mają kąt rozpraszania 90-120" - i teraz wszystko w tym miejscu jest bajerancji podświetlone. Dalej wyjąłem przyciski od ogrzewania tylnej szyby i przeciwmgielnego, Kupiłem odpowiednie diody, po 1 wlutowałem zamiast tej pomarańczowej, natomiast zamiast tych podświetlających znaczek wstaiłem walcowe diody, tylko musiłęm wywiercić dziurę w przcsku z tyłu aby to wstawić i teraz tak z tyłu wystaję oprawka diody ale to nie przeszkadza. Z Zegarach wymieniłem tylko żarówki na 2 FLUX'y też ale słoabo to oświetla i zabieram się na dniach za robiebie listwy ok 10cm z 10 diodami, co da dobre oświetlenie.. WYmienić jeszcze musze oświetlenie w podsufitce na niebieską żarókę basową + ściemniacz (już w drodze) oraz domontować neony 2x20cm pod nogami które świecą jak się drzwi otworzy, bęzie to na dniach gotowe.. więc zdjęcia z roboty i finalne wykonanie zapodam wkrótce.. ale co do twojego pomysłu to zapodam jedno... podoba mi się dobre oświetlenie zegarów.. dobrze widoczne... noi co do gustów się nie dyskutuje... tak zę Gratuluję pracy i oby tak dalej...

trzeci 
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Imię: Artur
Wysłany: 30 Cze 2006, 19:48   

Ładny efekt i estetyczne wykonanie.
Miłe dla oka :)
Pozdro ...

charpia 

Wersja: CLX
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Agnieszka
Wysłany: 30 Cze 2006, 22:41   

Ładnie to fakt, ale ja preferuję kolor niebieski... jednak to rzecz gustu ;) . Mimo wszytko brawa za pracę i wkład serca :brawo: Podoba mi sie i już :-P

maerik 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Inna
Silnik: 1.4i/71KM
Wysłany: 1 Lip 2006, 11:06   

Bardzo ładnie świeci Abla! Gratz :ok: Powiedz no tylko co zrobiłeś, że wskazówki tak ładnie świecą?
Ja też mam radio na zielono i żółto więc je rozebrałem w drobny maczek i zmieniłem wszystko na diody :P
Ostatnio zmieniony przez maerik 1 Lip 2006, 11:32, w całości zmieniany 2 razy  

Danio 

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wysłany: 1 Lip 2006, 11:10   

bardzo estetycznie :) widzę że już powoli niebieski schodzi z piedestału...całe szczęście :) ja osobiście mam subtelny czerwony i jest ciepło :) gratuluję

madek 

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Kuba
Wysłany: 1 Lip 2006, 16:30   

Podswietlenie zegarow eleganckie, ale z tego co wyczytalem na forum to jest to mozliwe tylko przy najmlodszych rocznikach fiest? Wtedy robili tarcze z jakiejs pleksi zamiast z papieru czy cos. Jak sie myle to poprawic :)

hbr 

Model: Inne auto
Wersja: Ghia
Silnik: Inny
Imię: Hubert
Wysłany: 1 Lip 2006, 17:15   

Hmm. Najładniejsze podświetlenie, jakie widziałem :)

I w ogóle Abla fajną stronę ma, choć grafika wymaga pewnych korekt ;)

"Fords are magnificent in every word" J. Clarkson

jaczylibodzio
[Usunięty]

Wysłany: 1 Lip 2006, 18:30   

Zaje**sta :) Mi sie tez wydaje ze ladniejszego nie widzialem we fiesciaku :)

WRonX 

Wysłany: 2 Lip 2006, 00:39   

Sliczne, przyznac musze.

Jaka jasnosc tych diodek byla? Zastanawiam sie, czy moje niebieskie 8000mcd (podobno) to przebija. Bo jak rozumiem, tarcze zostawiles standardowe?

Gumis
[Usunięty]

Wysłany: 2 Lip 2006, 01:45   

NO w sumei stwierdzam ze musze znaleźć tarczę z rocznika 95..:) same tarcze do prędkości i paliwa z temperaturą..:) i puknąć coś na wzór..:)

marcel20 

Imię: Marcin
Wysłany: 2 Lip 2006, 08:43   

Zielono mi z tymi wskazówkami. Reszta git

jaco11 

Imię: Jacek
Wysłany: 2 Lip 2006, 13:30   

:ok:

abla
[Usunięty]

Wysłany: 2 Lip 2006, 20:29   

Dzięki, dzięki :D :D Cieszę się, że ogólnie się podoba :D
maerik napisał/a:
...Powiedz no tylko co zrobiłeś, że wskazówki tak ładnie świecą?
Ja też mam radio na zielono i żółto więc je rozebrałem w drobny maczek i zmieniłem wszystko na diody :P

No właśnie ze wskazówkami nic nie robiłem, wszystko jest standardowo jak było. Bałem się problemów z kalibracją licznika więc na razie wskazówki odpuściłem. U mnie zmiana podświetlenia radyjka na razie nie wchodzi w grę bo jest na gwarancji.
madek napisał/a:
...z tego co wyczytalem na forum to jest to mozliwe tylko przy najmlodszych rocznikach fiest? Wtedy robili tarcze z jakiejs pleksi zamiast z papieru czy cos...

Prawda, takie zegary z pleksy były we fiestach od 95 r.
hbr napisał/a:
...
I w ogóle Abla fajną stronę ma, choć grafika wymaga pewnych korekt ;)

Dzięki :D Rzeczywiście graficznie nie bardzo, to była pierwsza wersja, miałem to zmienić ale zająłem się bardziej treścią i trochę czasu brakuje...
WRonX napisał/a:
...Jaka jasnosc tych diodek byla? Zastanawiam sie, czy moje niebieskie 8000mcd (podobno) to przebija. Bo jak rozumiem, tarcze zostawiles standardowe?

Są to diody walcowe o jasności 10000mcd i kącie świecenia 140 st. (+ rezystor 550 omów). Tarcze są standardowe.
Pozdro :)

trzeci 
Moderator

Imię: Artur
Wysłany: 2 Lip 2006, 21:28   

madek napisał/a:
ale z tego co wyczytalem na forum to jest to mozliwe tylko przy najmlodszych rocznikach fiest? Wtedy robili tarcze z jakiejs pleksi zamiast z papieru czy cos. Jak sie myle to poprawic :)

Możesz też kupić gotowe tarcze do mk3, przygotowane do podświetlenia od tyłu, na Allegro.
Ja takie kupiłem, zabawy więcej bo i przekładka tarcz i kalibracja wskazówek, ale idzie zrobić.
Pozdro ...

madek 

Wysłany: 2 Lip 2006, 21:52   

trzeci napisał/a:
Możesz też kupić gotowe tarcze do mk3, przygotowane do podświetlenia od tyłu, na Allegro.
Ja takie kupiłem, zabawy więcej bo i przekładka tarcz i kalibracja wskazówek, ale idzie zrobić.

Racja, ale watpie czy sam bym sie za to zabrał. Znajac zycie cos bym i tak poprzestawial mimo staran :D

Nieukrywam ze takie cos byloby najladniejsze, ale chyba tylko na ebayu mozna to poki co upolowac...

fotka zapozyczona z forum fiestaturbo.com

jaczylibodzio
[Usunięty]

Wysłany: 2 Lip 2006, 23:13   

Przeciez to podswietlenie indyglo :) U nas to kupisz na necie czy allegro, ale cena powala jak narazie :/ Z tym ze mozesz sobie samemu wzor wykonac ;)

madek 

Wysłany: 3 Lip 2006, 11:06   

jaczylibodzio napisał/a:
Przeciez to podswietlenie indyglo :) U nas to kupisz na necie czy allegro, ale cena powala jak narazie :/ Z tym ze mozesz sobie samemu wzor wykonac ;)

U nas do fiesty raczej nie maja, pytalem na kilku aukcjach. Jedynie mozna zlecic im zrobienie tego dajac wzor np. w pliku corela, ale cena wyjdzie pewnie jeszcze wieksza ;)

Ale koniec OT, w koncu to nie temacik o indiglo :)

jaczylibodzio
[Usunięty]

Wysłany: 3 Lip 2006, 11:34   

Nie nie, nie zrozumiales mnie. Bierzesz dobry papier i sam drukujesz wzor. A indyglo to juz kawalek "kartki" ktora sie swieci. Dajesz to pod spod i ma grac :) Juz ktos kiedys dawal link do sklepu internetowego.

domisnis
[Usunięty]

Wysłany: 24 Maj 2007, 00:46   

witam!
mam takie pytanko, potrzebuje rozjasnic zegary w mojej MK1 a ze jestem troche zielony w tych sprawach dlatego prosilbym o jakies instrukcje co gdzie ile i jak :)
pozdrawiam goraco

Odpowiedz do tematu