[MK3] Kontrolka oleju zapala się na wolnych obrotach |
Autor |
Wiadomość |
KUI3A

Model: Inne auto
Wersja: Sport
Silnik: 2.0/16V
Imię: Kuba
|
Wysłany: 20 Mar 2006, 20:47 [MK3] Kontrolka oleju zapala się na wolnych obrotach
|
|
|
Witam!
problem jest nastepujący:
KONTROLKA OLEJU SIĘ ZAPALA
OKOLICZNOŚCI W JAKICH TO NASTĘPUJE (zawsze zapala się w jednakowych):
silnik musi być ciepły, na zimnym się to nigdy nie zdarzyło
jadę i zaczynam hamować (hamulec zasadniczy + silnik) - wszystko ok
zapala się kontrplka wtedy gdy przestają spadać obroty czytaj, że spadają do poziomu obrotów jałowych, popali się chwilę i potem gaśnie, nigdy nie zapaliła się sama z siebie, tzn jak silnik pracuje na jałowym biegu, wszystko jest ok. zapala się dopiero po tym jak się doda gazu i obroty spadają do pozoimu obrotów jałowych, jak tylko dodam lekko gazu to od razu gaśnie. Jak bardzo delikatnie puszczam gaz tak,że powoduję bardzo powolny spadek oborów to kontrolka też się nie zapali.
KONTROLKA NIE ZAPALA SIĘ W MOMENCIE SPADKU OBROTÓW, TYLKO ZAPALA SIĘ DPIERO JA ONE SPADNĄ DO NAJNIŻSZEGO POZIOMU.
wydaje mi się, że może te obroty troche za bardzo spadają, ale z drugiej strony nie czuć tego jakby spadły tak nisko, bo silnik w dalszym ciągu w miarę równo pracuje, a obortomierz chyba taki super dokładny nie jest, żeby tylko jego wskazaniami się kierować.
gdzie może leżeć tego przyczyna??
silnik krokowy, czujnik położenia przepustnicy...???
bo nie mam już konceptu a kontrolka ta mnie zaczyna już nieco denerwować, bo świecenie się jej nie wróży nic dobrego... |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 12 Lut 2010, 15:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Matis

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CLX
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 20 Mar 2006, 21:19
|
|
|
zacznij od czujnika ciśnienia oleju, nie jest to droga inwestycja. |
|
|
|
 |
strzala17
Model: Ford Fiesta Mk3`92
Silnik: 1.4/73KM
Wiek: 39 Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 21 Skąd: Szcze/Gryfice
|
Wysłany: 20 Mar 2006, 21:29
|
|
|
Ja bym postawił na panewki , czujnik tak by szybko niepadł i jezeli by padł to caly czas by sie swieciła kontrolka od oleju , mam to samo w swojej fiescie i tez mnie ta kontrolka irytuje Jezeli potrzebujesz części nowych to wal do mnie jak w dym , ceny hurtowe !!!! |
_________________ Częsci nowe , orginalne , ceny hurtowe wszystkie auta
Kontakt GG : 9093045 |
|
|
|
 |
KUI3A

|
Wysłany: 20 Mar 2006, 22:02
|
|
|
no ale panewki, przynajmniej te na korbowodach były robione na jesieni, a te na wale ponoć były jeszcze ok |
|
 |
robczo
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 20 Mar 2006, 23:55
|
|
|
Moze być uszkodzona/zużyta pompa oleju i nie daje odpowiedniego ciśnienia lub silnik jest zużyty i "traci" ciśnienie przeważnie na panewkach na wale ale również i na panewkach na wałku rozrządu i wszystkich innych miejscach gdzie jest to możliwe. |
|
|
|
 |
KUI3A

|
Wysłany: 21 Mar 2006, 10:08
|
|
|
oczywiście nie tylko panewki były robione, zmiaeniałem też wałek rozrządu, pierścienie, uszczelniacze zaworów, , silnik od wymiany do wymiany nie bierze oleju wcale |
|
 |
robczo
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 21 Mar 2006, 19:54
|
|
|
Postaraj sie wkręcić manometr zamiast czujnika oleju i sprawdz jak jest faktycznie z ciśnieniem tzn jak sie zachowuje wraz ze zmianą obrotów silnika. Swoja drogą to szkoda ze jak robiles taki remont to nie zrobiles panewek głównych. Treaz masz sytuację taką ze albo pompa albo panewki a moze tylko czujnik. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.