|
Temat zabierania prawka wraca jak bumerang :) |
Autor |
Wiadomość |
Freeman
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Sławek
Wiek: 43 Dołączył: 06 Kwi 2007 Posty: 3513 Skąd: Ostrzeszów
|
Wysłany: 24 Cze 2015, 21:24
|
|
|
Puff napisał/a: | I tu się zaczyna sfera spekulacji, bo nawet jak pieszy wtargnie na pasy, a auto ledwo zdążyło ruszyć z miejsca, to gliniarz i tak wpisze, że "prędkość za duża" |
Ba ja znam przypadek gdzie z pobliskiego zakładu wypłynął tłuszcz na ulice przez co kierowca nie wyhamował przed krzyżówką i uderzył w inne auto.
Jak rozmawiałem ze znajomymi policjantami to jeden od razu, że "nie dostosował prędkości do panujących warunków". Dopiero drugi po chwili, że przecież sucho, lato więc skąd miał się spodziewać, że jakiś syf będzie na ulicy. |
_________________ Znalazłeś odpowiedź na forum? Daj znać jak usunąłeś problem/usterkę.
Fiesta Klub Polska na YouTube
Planujesz zakup auta lub innej rzeczy? Szukasz porady? Zajrzyj do działu "Przed zakupem"
Pochwal się swoim autem |
|
|
|
 |
blood_brother
King of Tor Kielce 2013
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
|
Wysłany: 25 Cze 2015, 01:32
|
|
|
Freeman napisał/a: | że przecież sucho, lato więc skąd miał się spodziewać, że jakiś syf będzie na ulicy. |
Jak to skąd, winien był zachować szczególną ostrożność i być przygotowanym na nagłą zmianę przyczepności |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 25 Cze 2015, 09:22
|
|
|
blood_brother napisał/a: | Jak to skąd, winien był zachować szczególną ostrożność i być przygotowanym na nagłą zmianę przyczepności |
...bo pieszy, święta krowa, ma takie prawa, że jak wepchnie się pod koła, to i tak wina będzie po stronie kierowcy. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
Brook
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: ST
Silnik: 2.0/16V
Imię: Wioletta
|
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 28 Cze 2015, 21:33
|
|
|
Dziś widziałem odcinek, strasznie irytującego programu, "Uwaga Pirat". czukiereczek od tego co o nim sądzę, widziałem że wlepili babce, która w moich rejonach jechała dwupasmówką, mandat za wyprzedzanie na przejściu dla pieszych.
Sytuacja +/- taka: dwupasmówka, jezdnie oddzielone pasem zieleni i barierką. Gdzieniegdzie przejście dla pieszych i ograniczenie do 70 przed nim. Wokół pole, czasem jakieś drzewo. Ogólnie droga przez "wielkie nic", bo żeby dojechać od niej do wsi czy miasta, trzeba skręcić na krzyżówce i jechać dość kawałek do najbliższych zabudowań.
Pogrzebałem w przepisach (PoRD) i wynika z tego, że nie wolno na trasie wyprzedzić innego auta, jeśli przejście dla pieszych jest "pośród niczego" (nie jest na skrzyżowaniu lub przed przejściem nie ma sygnalizacji). O ile rozumiem sens zabraniania wyprzedzania innego auta, które przepuszcza pieszych, to nie ogarniam jak można dostać mandat, kiedy np. dwupasmową drogą krajową wlecze się prawym pasem traktor z prędkością 30km/h, a my jadąc wg przepisów np. 70km/h, z automatu powinniśmy dostać mandat.
Paradoksalnie jedyną metodą, żeby go nie dostać, gdyby upierdliwa drogówka siedziała nam na dupie, jest wyhamowanie do tych 30km/h, które wykręca traktor, jechanie równo z nim aż się minie przejście i przyspieszenie do prędkości dozwolonej (czyli 70 lub 90).
I teraz pytanie - co za debil tworzył te przepisy, na mocy których trzeba by było co kawałek na drodze Katowice-Wisła hamować do prędkości najwolniejszego pojazdu z prawego pasa, żeby nie zebrać 5 stów i 10 punktów? Nie powiem, że "nie mogę się doczekać sytuacji, kiedy drogówka spróbuje mi dać mandat za coś takiego", ale gdyby to na mnie trafiło, to byłbym skłonny walczyć choćby w Strasburgu z tym idiotycznym przepisem. Jest tak ogólny, że gdyby wszyscy zaczęli go przestrzegać, to rzucając garść "kapeluszników" w Tico na drogi krajowe, dałoby się sparaliżować ruch na obszarach niezabudowanych w całym kraju. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
|
|
|
|
 |
FFDriver

Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: Titanium X
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
|
Wysłany: 29 Cze 2015, 15:51
|
|
|
To co napisałeś jest wyjątkowo krótkowzroczne. Trochę mnie zaskakujesz przyznam szczerze. Widzisz tylko jedno, ze swojego punktu widzenia, a sytuacji może być wiele. Prawo musi być proste. Nie da się zrobić przepisów, które opisują wszystkie możliwe do zaistnienia sytuacje. Jest przejście, masz nie wyprzedzać. Nie widzisz tego, że na przejściu może ktoś stać, kogo zasłoni ci ten nieszczęsny traktor, a kto wejdzie na przejście bo traktor w końcu wolno jedzie ??
Nie widziałeś tych wszystkich filmików z potrąceń pieszych na drogach dwupasowych ?
Trasa Katowice - Wisła jest niebezpieczna, niebezpieczna dla ludzi, którzy przy niej mieszkają. Jest dwupasowa, a posiada normalne skrzyżowania i przejścia dla pieszych. Ale najlepiej ogień na całej trasie, a potem jeszcze spalić heble na Salmopolu |
_________________ --<< Moja Fiesta - kliknij tutaj >>--
 |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 29 Cze 2015, 16:10
|
|
|
FFDriver napisał/a: | To co napisałeś jest wyjątkowo krótkowzroczne. Trochę mnie zaskakujesz przyznam szczerze. Widzisz tylko jedno, ze swojego punktu widzenia, a sytuacji może być wiele. Prawo musi być proste. Nie da się zrobić przepisów, które opisują wszystkie możliwe do zaistnienia sytuacje. Jest przejście, masz nie wyprzedzać. Nie widzisz tego, że na przejściu może ktoś stać, kogo zasłoni ci ten nieszczęsny traktor, a kto wejdzie na przejście bo traktor w końcu wolno jedzie ??
Nie widziałeś tych wszystkich filmików z potrąceń pieszych na drogach dwupasowych ?
Trasa Katowice - Wisła jest niebezpieczna, niebezpieczna dla ludzi, którzy przy niej mieszkają. Jest dwupasowa, a posiada normalne skrzyżowania i przejścia dla pieszych. Ale najlepiej ogień na całej trasie, a potem jeszcze spalić heble na Salmopolu |
Przykład jaki podałem jest skrajny. Teoretycznie jeżeli tam jest (70) i ktoś prawym pojedzie 60 (więc raczej w miejscu nie stanie, zwłaszcza jeśli trzyma prędkość przed przejściem, na którym może nikogo nie być), a Ty jadąc 61km/h powinieneś dostać w tym momencie po portfelu i zebrać punkty przybliżające do nagrody jaką jest rower. Proste? Proste. A że idiotyczne, to inna rzecz.
I nie, podkreślam tutaj, nie pochwalam wyprzedzania na przejściach (a to, że piesi się ryją na zebrę jakby byli nieśmiertelni, to temat na inną dyskusję), sam hamuję jeśli przez dwupas lecący w mieście ktoś przechodzi lub inne auto zaczyna zwalniać. Nikt o zdrowych zmysłach nie chce urządzać na żywo Carmageddonu.
Generalnie to temat rzeka, ja tu dotknąłem tylko jednego aspektu - że jadąc przy idealnej widoczności choćby 1km/h więcej niż ktoś na prawym pasie, łamiemy wg książki prawo tak bardzo, że kara to 40% punktów z puli po wyczerpaniu której tracisz plastik. Kasa swoją drogą (i to, że to podwójne karanie). Uważasz, że to jest fair?
Paradoksem jest to, że w mieście ten przepis działa, bo możesz jechać lewym pasem szybciej niż ci na prawym (wiadomo, musisz zahamować, gdy ktoś ustępuje pieszemu na zebrze), ale poza miastem ten przepis (czy raczej pewna jego część) to absurd. |
|
|
|
|
 |
Bandi.
Model: Ford Fiesta Mk5`01
Wersja: Sport
Silnik: 0.9/35KM
|
Wysłany: 30 Cze 2015, 16:08
|
|
|
Puff choezi ci o ciezarowki z tym wyprzedzaniem ? Jakbys jezdzil takim skladem to bys wiedzial i zrozumial... |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 30 Cze 2015, 19:14
|
|
|
Bandi. napisał/a: | Puff choezi ci o ciezarowki z tym wyprzedzaniem ? Jakbys jezdzil takim skladem to bys wiedzial i zrozumial... |
Nie wiem do czego pijesz, ale nie uderzałem z komentarzem w żadne ciężarówki... nie wiem skąd w ogóle taki pomysł. |
|
|
|
|
 |
Bandi.
Model: Ford Fiesta Mk5`01
Silnik: 0.9/35KM
|
Wysłany: 30 Cze 2015, 21:05
|
|
|
Puff b to one wlasnie wyprzedzaja jak sie jedzie nawet o ten 1km/h szybciej |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 30 Cze 2015, 21:41
|
|
|
To co robią i jak robią (i że często tworzą się w ten sposób korki), to temat na oddzielną dyskusję. W tej chwili komentuję przepis, który uderza we wszystkich, niezależnie od tego czym kto jedzie. |
|
|
|
|
 |
Jaszczur

Model: Ford Fiesta Mk4`98
Wersja: CL
Silnik: 1.8D/60KM
Imię: Marcin
|
Wysłany: 1 Lip 2015, 00:51
|
|
|
Bandi. napisał/a: | Puff choezi ci o ciezarowki z tym wyprzedzaniem ? Jakbys jezdzil takim skladem to bys wiedzial i zrozumial... |
Ja natomiast z chęcią bym przeczytał jakie jest wytłumaczenie tego debilizmu. |
_________________ wszystko jest do zrobienia, trzeba tylko chcieć |
|
|
|
 |
MisiekT
Prince of Tor Kielce 2013

Model: Ford Fiesta Mk7`10
Silnik: 1.6Duratec/120KM
Imię: Michał
|
Wysłany: 1 Lip 2015, 07:55
|
|
|
Puff napisał/a: | jadąc przy idealnej widoczności choćby 1km/h więcej niż ktoś na prawym pasie, łamiemy wg książki prawo tak bardzo, że kara to 40% punktów z puli po wyczerpaniu której tracisz plastik |
to jest b. dobry przepis i kara absolutnie uzasadniona... spojrz od strony pieszego - podczas wyprzedzania jest moment w którym nie widzisz auta wyprzedzającego i ten przepis blokuje wlasnie sytuacje w której pieszy wchodzi na pasy bezpiecznie przed wyprzedzanego (bo jedzie wolno czy tam zwalnia żeby puscic), a na lewym leci cos na bombie i robi przecież z pieszego... polecam polatanie trochę na zachod od PL - przejścia sa swiete dla kierowcow |
_________________ MK7 1.6 Ti-VCT Sport 3D Frozen White: http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=59056 |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 1 Lip 2015, 08:15
|
|
|
MisiekT napisał/a: | to jest b. dobry przepis i kara absolutnie uzasadniona... spojrz od strony pieszego - podczas wyprzedzania jest moment w którym nie widzisz auta wyprzedzającego i ten przepis blokuje wlasnie sytuacje w której pieszy wchodzi na pasy bezpiecznie przed wyprzedzanego (bo jedzie wolno czy tam zwalnia żeby puscic), a na lewym leci cos na bombie i robi przecież z pieszego... polecam polatanie trochę na zachod od PL - przejścia sa swiete dla kierowcow |
Znowu "zachód"... ja doskonale wiem jak tam się jeździ i zgryz polega na tym, że żeby przejechać z jednego końca kraju na drugi, w którąkolwiek stronę, nie trzeba się tarabanić drogami "krajowymi", gdzie czasami nawet pobocza uczciwego nie ma, tylko lecisz autostradą i masz w nosie kwestie pieszych.
Poza tym napisałem wyraźnie - nie pochwalam sytuacji, w których ktoś człapie przez zebrę, bo jedno auto się zatrzymało i w pół drogi zostaje zmieciony przez auto, któremu kierowcy nie chciało się zwolnić i pieszego przepuścić (inna rzecz, że pieszego "zasada ograniczonego zaufania" też powinna obowiązywać, bo jak na razie są traktowani jak święte krowy, a potem żal i płacz jak wbiegnie jeden z drugą pod nadjeżdżające auto). Mówię o sytuacji, gdy nikt nie zatrzymuje się, ani nie zwalnia (tu: prawy pas), a Ty lecisz spokojnie lewym i za to, samo w sobie, należy Ci się "nagroda". |
|
|
|
|
 |
MisiekT

|
Wysłany: 1 Lip 2015, 08:29
|
|
|
pieszy, rowerzysta, motocyklista... są uczestnikami ruchu bez ochrony - podczas gdy auta możesz skasować i najczęściej kończy się potarganymi włosami
a to, ze nie mamy drog - to nie wina pieszych
ten przepis i ewentualna kara jest po to, żeby nauczyć ludzi myślenia i przewidywania w okolicach przejścia - babeczka z programu ewidentnie nie ogarnęła i dostała mandacik - DOBRZE
może następnym razem pomyśli jakie mamy przepisy i może kiedy uniknie chociaż 1 niebezpiecznej sytuacji
pamiętaj, ze najpierw mieliśmy nogi, a dopiero potem powstały auta i drogi... a dodatkowo, pieszy nie jest zobligowany do znajomości kodeksu |
_________________ MK7 1.6 Ti-VCT Sport 3D Frozen White: http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=59056 |
|
|
|
 |
Ganda
Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: CLX
Silnik: 1.3/58KM
Imię: Grzegorz
|
Wysłany: 1 Lip 2015, 10:20
|
|
|
MisiekT napisał/a: | pieszy nie jest zobligowany do znajomości kodeksu |
I tu też jest problem.
Od jakiegoś czasu pracuje jako kierowca w kurorcie nadmorskim, gdzie niemców, rowerzystów i turystów mnoży się w sezonie.
Rozwożę jedzenie, więc wiadomo - krótszy czas dojazdu to większa satysfakcja klienta, co przekłada się na dobry wizerunek firmy (i moje napiwki )
To że jadę dwutonowym osiołkiem pieszego ani rowerzysty nie interesuje - on włącza godmode i idzie (a co gorsza jedzie) po pasach, a Ty się człowieku martw.
Mamy takie dokumenty jak prawo jazdy, mamy karty rowerowe.
W naszym kraju przydałaby się również Karta Pieszego |
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 1 Lip 2015, 10:52
|
|
|
MisiekT napisał/a: | pieszy, rowerzysta, motocyklista... są uczestnikami ruchu bez ochrony - podczas gdy auta możesz skasować i najczęściej kończy się potarganymi włosami |
No tak. Nie mają ochrony = zwalnia ich z myślenia? Właśnie dlatego, że nie mają między sobą a innymi skorupy z blachy, to powinni mieć łeb na karku, bo jakiś Janusz sobie zarysuje lakier na Paseratti od Niemca, co płakał jak sprzedawał, a pieszy zostawi mózg na jezdni. I ciekawe co mu/jej przyjdzie z tego, że kierowca dostał wyrok, gdy będzie wąchać kwiatki od spodu.
Nie usprawiedliwiam tym samym wszystkich kierowców, jednak (co wynika z dalszej części Twojego postu) za Chiny nie wiesz co to była za sytuacja, tylko masz przed oczami obraz, gdy jedno auto przed przejściem stoi, a drugie przelatuje obok na pełnym gazie.
MisiekT napisał/a: | a to, ze nie mamy drog - to nie wina pieszych |
Ale ich winą jest, że często zachowują się tak, jakby te drogi były. Słuchawki na uszach, wzrok wlepiony w komóreczkę i przez pasy idzie jak czołg, nie ważne że właśnie do przejścia dojeżdża taki Amarok albo Hilux i kierowca nie zdąży nawet zacząć hamować. Wejście na zebrę = god mode.
MisiekT napisał/a: | ten przepis i ewentualna kara jest po to, żeby nauczyć ludzi myślenia i przewidywania w okolicach przejścia - babeczka z programu ewidentnie nie ogarnęła i dostała mandacik - DOBRZE |
Właśnie ten fragment pokazuje, że programu nie widziałeś, a do tego czytasz moje posty wybiórczo.
MisiekT napisał/a: | może następnym razem pomyśli jakie mamy przepisy i może kiedy uniknie chociaż 1 niebezpiecznej sytuacji |
Niebezpieczeństwa było tam tyle, co na rybach
MisiekT napisał/a: | pamiętaj, ze najpierw mieliśmy nogi, a dopiero potem powstały auta i drogi... a dodatkowo, pieszy nie jest zobligowany do znajomości kodeksu |
Jest taki ładny tekst: "nieznajomość prawa nie zwalnia ze stosowania go". Niestety przepis ten rozliczany jest często w jedną stronę.
Ktoś wbiegnie na przejście, a kierowca nie miał kamerki na szybie, to sprawdzają - czy trzeźwy, czy auto sprawne, czy hamulce dobre, czy zbieżność jest, czy widoczność była w porządku, czy czas reakcji dobry, jakie miał mandaty do 10 lat wstecz... a pieszy? No wbiegł, auto go przejechało, leży połamany, biedny ojojoj, już planuje pozwać kierowcę.
Nigdy nie słyszałem, żeby ktoś sprawdzał czy pieszy nie pił, nie wbiegł, nie miał muszli na uszach, nie gapił się w telefon w trakcie przechodzenia na czerwonym, itd.
Ogólnie nie masz dowodu na to, że ktoś się wpakował pod maskę, to na starcie masz przerąbane, bo nawet jak się wybronisz, bo ktoś zezna w sądzie, że jakaś babcia spieszyła się na autobus i właśnie biła rekord świata na setkę w klasie seniorów, to masz już plakietkę pirata drogowego. Potem masz akcje "10 mniej" (bo rozsmarujesz się o cofającą ciężarówkę) zamiast "na przejściu nie jesteś nieśmiertelny". Niestety na edukacji pieszych nikt w któtkiej perspektywie nie zarobi, więc to się nie opłaca.
A wracając do głównej kwestii - mowa była o takim przejściu (nie wiem czy dokładnie to, ale to ta sama trasa):
Kod: | https://www.google.pl/maps/@50.398081,19.190101,3a,75y,31.64h,85.47t/data=!3m6!1e1!3m4!1s3FfEcVPY5rPBun39Twe-DQ!2e0!7i13312!8i6656 |
(niestety forum nie łyka dobrze linków z GM)
I teraz powtórzę - dokładnie w takim miejscu jedzie sobie osobówka prawym 60, a Ty lewym lecisz, wg przepisów, 70. Albo 61, bez znaczenia. W momencie przejechania przez pasy z taką (większą) prędkością, należy Ci się 10pkt i 5 stów haraczu. I tak na każdym tego typu przejściu na tej trasie. Nie zdołałbyś przejechać nawet niewielkiego fragmentu trasy z Będzina do Warszawy, a już miałbyś po plastiku.
Więc teraz, dokładnie widząc o co chodzi, powiedz mi czy uważasz, że jest to w porządku. |
|
|
|
|
 |
MisiekT

|
Wysłany: 1 Lip 2015, 16:14
|
|
|
Puff - narysuj sobie tą sytuację krok po kroku na kartkach i rysuj linie wzroku pieszego - pojawia się moment, w ktorym wyprzedzającego nie będzie (albo ledwo) widac.
Do tego, przypomne, wyprzedzanie jest NAJNIEBEZPIECZNIEJSZYM manewrem na drodze
Ten przepis jest po to, aby ostudzić ułańską fantazję w okolicach przejsc dla pieszych - niewazne czy w Będzinie, Warszawie czy Pipidówku dolnym
Co nie zmienia faktu - pieszym przydalaby sie edukacja i swiadomosc, pelna zgoda. Tyle ze to sie nigdy nie stanie |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 1 Lip 2015, 16:56
|
|
|
MisiekT napisał/a: | narysuj sobie tą sytuację krok po kroku na kartkach i rysuj linie wzroku pieszego - pojawia się moment, w ktorym wyprzedzającego nie będzie (albo ledwo) widac. |
No dobrze, jasne, ale pomijając idiotów, kto wchodzi prosto pod auto w środku niczego, jeżeli widzi, że jedzie siedemdziesiątką (lub więcej)? To takie trochę szukanie dziury w całym. Nie neguję całego przepisu, tylko to, że ten jeden haczyk powoduje, że jadąc wg przepisowej prędkości na trasie i powoli mijając sobie auta z prawego pasa, na każdym przejściu powinieneś załapać 10 punktów. Albo przed każdym przejściem gwałtownie hamować do prędkości pojazdów z prawego pasa. W jaki sposób ma to korzystnie wpływać na bezpieczeństwo i/lub świadomość kierowców? "Piratów" gliniarze nie łapią (daleko szukać - pan z białego BMW co śmigał po stolicy), ale przeciętnego Kowalskiego za takie coś ud*pią. Bo statystyka się musi zgadzać.
MisiekT napisał/a: | pieszym przydalaby sie edukacja i swiadomosc, pelna zgoda. Tyle ze to sie nigdy nie stanie |
No widzisz. Od kierowcy się wymaga coraz więcej, nie dając mu przy tym żadnych dodatkowych uprawnień. Pieszym się dokłada praw, nie wymagając w zamian nic więcej. Ba, te dodawanie praw powoduje, że działają oni jeszcze bardziej bezmyślnie, nie mając żadnego obrazu konsekwencji i absolutnie zerowe pojęcie o fizyce i tym, że rozpędzoną masę żelastwa raczej trudno zatrzymać na odległości paru metrów. Jest to brutalne, ale wg mnie pieszy powinien być na jezdni traktowany jak intruz. Na przejściu masz go przepuścić, oczywiście, ale jeśli na owo przejście wtargnie, powinien się liczyć z tym, że po wyjściu ze szpitala będzie musiał z własnej kieszeni zapłacić za pogiętą maskę/stłuczoną szybę, itd.
Obecnie to się nie zdarza. A jak wiadomo, człowiek szybciej się uczy jak dostanie po dupie - dostając rachunek na skromne 2000zł, które będzie bankowi spłacać przez pół roku czy rok, szybko się nauczy, że na przejście się nie wchodzi wprost pod nadjeżdżające auto. Więcej takich ludzi, poczta pantoflowa i ludzie zaczęliby się nawzajem edukować. Jak nie da się wymusić kultury grzecznością, to trzeba siłą.
Niestety często się okazuje, że pod koła ryją się ci, którzy w życiu za kółkiem nie siedzieli. Żywym przykładem była moja koleżanka. "Ona wchodzi na przejście, inni mają hamować, bo ona ma pierwszeństwo". Nieważne, że robią to z piskiem opon i wyrazem twarzy sugerującym, że następnym razem nacisną pedał po prawej, a nie na środku. A potem nastał dzień, w którym poszła na kurs. W ciągu 30h zmieniła swoje idiotyczne podejście o 180 stopni. Nagle takie zachowania zaczęły ją wkurzać, a ona sama stwierdza, że zachowywała się głupio. Zdała sobie sprawę co czuje "druga strona" i że jak ktoś nie wyhamuje, to może mieć rysy na zderzaku, a ona skończy siedząc do końca życia na wózku. Nagle się jej oczka otworzyły. Taka edukacja by się przydała. Wsadzić ludzi za kółko gdzieś w ośrodku szkolenia i pokazać "jak to jest". Chamstwo i przeświadczenie o własnej nietykalności raz-dwa byłoby zmiecione z powierzchni naszej polskiej ziemi. Bo nawet jeśli kierowcy łamią przepisy, lecąc setką przez miasto, to próbując wyegzekwować swoje pierwszeństwo (zwłaszcza bezmyślnie, nie używając szyi i oczu przed wejściem na zebrę), można stracić więcej niż te 5 czy 10 sekund czasu. |
|
|
|
|
 |
MisiekT

|
Wysłany: 1 Lip 2015, 18:48
|
|
|
Puff napisał/a: | powoli mijając sobie auta z prawego pasa |
nadal nie rozumiesz - to nie jest mijanie - to jest WYPRZEDZANIE
Puff napisał/a: | Od kierowcy się wymaga coraz więcej, nie dając mu przy tym żadnych dodatkowych uprawnień |
Bycie kierowcą to przywilej, bycie pieszym to prawo - rozumiesz roznice?
Osobiscie to jak bym wrzucil pieszych pod ziemie, ale nie zmienia to faktu, ze maja prawo chodzić po ziemii i prawo do bycia przy tym chodzeniu wzgledniu bezpiecznymi
co do pisku opon na przejsciu - nia ma czegos takiego w zasadzie... wtargniecie na przejsciu dla pieszych praktycznie nie istnieje - bo piesi maja pierwszenstwo
wtargniecie to masz w miejscach, gdzie ludzi nie mozna sie spodziewac i z dala od przejscia |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|