Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Zamknięty przez: trzeci
18 Maj 2009, 10:36
Światła do jazdy dziennej - prośba
Autor Wiadomość
maxi 

Model: Ford Fiesta Mk1`81
Wersja: Fun
Silnik: 1.1i/50KM
Wysłany: 17 Maj 2009, 00:53   

JoeMix napisał/a:
Nie wiem o co chodzi w tym temacie nie było ostro... były jakies tam zarzuty na które odpowiedziałem,,, i trzymam się swojego:

2) homologacja - się dowiedziałem że wszystkie lampy posiadające homologację tak zwaną europejską to odpadają, muszą mieć polską - dlatego że w Polsce obowiązuje prawo polskie, prawo europejskie stosuje się do auta z europy czyli dokładniej z zagranicy - jeśli auto nie polskie spełnia przynajmniej normy unijne to może się poruszać po naszych drogach, jak nie mieści się w normach prawa polskiego ani unijnego no to może być laweta... i choćby ktoś powoływał się na prawo europejskie to niestety nasze jest ważniejsze, więc zazwyczaj kończy się skierowaniem na ponowne badanie kontrolne (w przypadku oświetlenia) i zabraniem dowodu.

Dowiedziałeś się, powiadasz? A skąd jesli można spytac, bo ja dowiedziałam się zupełnie czegoś innego, a jeżeli komuś milicja zatrzyma dowód, to chętnie będę go za darmo reprezentować w sadzie.

[ Dodano: Nie Maj 17, 2009 00:55 ]
bidżej napisał/a:
maxi, światła diodowe póki co nie mają prawa być legalne bo UE nie wydaje na nie homologacji. w drodze indywidualnego postępowania dostają je niektórzy producenci samochodów, jak np. audi.

jasmina, o oszczędności paliwa napisał diodalodz. jeśli chcesz zakładać te światła dla bajeru to ok, jeśli dla oszczędzania pieniędzy to szkoda zachodu.

A pokazać ci takie, któe mają homologację, choćby z Luksemburga, która wystaczy, bo Lukseburg jest członkiem UE i bardzo chętnie udziela homologacji na różne artykuły.

[ Dodano: Nie Maj 17, 2009 00:57 ]
jasmina napisał/a:
@diodalodz. Na stronie ktorą podałam też jest odnośnik do odpowiedniego Rozporządzenia i jest dokladnie opisane jakie wymagania muszą spełniać światła do jazdy dziennej.

Po prostu uważam, że skoro co niektorzy są w stanie wydać 100 czy 200 zł na dołożenie obrotomierza czy inny "ulepszeń" w swoich starych ale jarych fiestkach to chyba warto też poświęcić temat na światełka do jazdy dziennej. Bądź co bądź też paliwa mniej zużyje :) Dla kogoś kto dużo jeździ chyba to opłacalne?

Osobiście rozważam zamontowanie takiego cuda, poprzeliczam i potem stwierdzę czy mi się opłaci. Tym bardziej, że mojej Torpedy nie zamierzam na razie sprzedawać :)

Weź pod uwagę przede wszystkim bezpieczeństwo.
Jazda na w dzień na światłach mijania to zagrożenie dla ciebie i innych uczestników ruchu.
Na dziennych mniej. Dlatego jeżeli boisz się mandatu i musisz jeździć na światłach, to montuj te dzienne.
Ja jezdzę bez i nawet jak dostanę mandat na rok, to i tak mi się zwróci, jesli już mówimy o pieniądzach.

diodalodz 

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
Wysłany: 17 Maj 2009, 03:15   

Cytat:
Jazda na w dzień na światłach mijania to zagrożenie dla ciebie i innych uczestników ruchu.

a tego akurat nie rozumiem ? jak to zagrożenie ?

JoeMix 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wysłany: 17 Maj 2009, 08:11   

maxi napisał/a:
Dowiedziałeś się, powiadasz? A skąd jesli można spytac, bo ja dowiedziałam się zupełnie czegoś innego, a jeżeli komuś milicja zatrzyma dowód, to chętnie będę go za darmo reprezentować w sadzie.

Dowiedziałem się u źródła które w razie czego będzie Ci zabierać dowód jak auto będzie niesprawne technicznie czyli u funkcjonariuszy drogówki który sa z POLICJI słonko, milicji nie ma od dawna, a o zabraniu dowodu nie ma sprawy w sądzie tylko skierowanie na badanie kontrolne.

maxi napisał/a:
A pokazać ci takie, któe mają homologację, choćby z Luksemburga, która wystaczy, bo Lukseburg jest członkiem UE i bardzo chętnie udziela homologacji na różne artykuły.
A pokaż, pokaż, tylko że na swoim aucie, zamontowane. Pamiętaj że Luksemburg w Polsce to sobie może fiknąć, w Polsce obowiązuje przede wszystkim prawo polskie.

maxi napisał/a:
Weź pod uwagę przede wszystkim bezpieczeństwo.
Na dziennych mniej. Dlatego jeżeli boisz się mandatu i musisz jeździć na światłach, to montuj te dzienne.

Kobieto jakie ty głupoty piszesz, ja używam świateł mijania odkąd mam prawko, czyli długo długo dłużej nisz sztab mądrzejszych od Ciebie ludzi wykombinowało że to zwiększa bezpieczeństwo i nakazali to innym,,, w krajach skandynawskich samochody fabrycznie włączają światła mijania po włączeniu silnika a nakaz ich używania całą dobę ma długą tradycję, a Ty piszesz że to zagrożenie i jeździsz bez,,, i słusznie, płac mandaty byle ktoś na drodze przez Ciebie nie zginął.
Zakładaj dodatkowe powtarzam DODATKOWE oświetlenie w aucie i oby było homologowane i założone prawidłowo i nie stwarzało zagrożenia dla innych, i by ktoś kiedyś przez Ciebie życia nie stracił,,,

maxi napisał/a:
Ja jezdzę bez i nawet jak dostanę mandat na rok, to i tak mi się zwróci, jesli już mówimy o pieniądzach.

Jak pamiętam to 200PLN i 4 pkt. karne, i mówisz że 200 zeta (tylko jeden mandat) zwróci Ci się na paliwie w rok za oszczędzanie na energii elektrycznej? Za 200PLN to ja jak dobrze liczę to 2,5 miesiąca jazdy do pracy i z powrotem mam.

kazi 

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Xr2i
Silnik: Inny
Imię: Rafał
Wysłany: 17 Maj 2009, 11:43   

proszę Was skończcie tą dyskusję a Pani Maxi sie douczy i niech nie prowokuje. ;-(

bidżej 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Imię: Bartek
Wysłany: 17 Maj 2009, 12:01   

brzuch mnie boli ze śmiechu gy

drjanusz 

Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Flair
Silnik: 1.3i/60KM
Wysłany: 17 Maj 2009, 13:41   

No to jestem ciekaw co Wy na to: http://biznes.gazetaprawn...ych_autach.html
Zagościł mkV Essi 1.6 Już ni ma.
A teraz Fiesta 2x mkIV 1,3 Endura
W stajni pojawił się Mondeo 1,6 mk1
kolejna zmiana Fokus Kombi 1.6

maxi 

Wysłany: 17 Maj 2009, 15:16   

kazi napisał/a:
proszę Was skończcie tą dyskusję a Pani Maxi sie douczy i niech nie prowokuje. ;-(

Przepraszam, że kto ma się douczyć? Ja? Dobre sobie.
Nie nauczyli was rodzice, że nie należy dyskutować na tematy, o których nie ma się żadnego pojęcia?

maxi 

Wysłany: 17 Maj 2009, 15:26   

JoeMix napisał/a:

Dowiedziałem się u źródła które w razie czego będzie Ci zabierać dowód jak auto będzie niesprawne technicznie czyli u funkcjonariuszy drogówki który sa z POLICJI słonko, milicji nie ma od dawna, a o zabraniu dowodu nie ma sprawy w sądzie tylko skierowanie na badanie kontrolne.

Milicja to ma g. do gadania, bo musi się stosować do obowiązującego prawda, a sama prawa nie stanowi. Chyba czasy ci się pomyliły.
A, jeszcze jedno, jeśli nie wiesz, to mogę wytoczyć jej sprawą cywilną. Taką z adwokatem i sądem, wiesz?

Cytat:
pokaż, pokaż, tylko że na swoim aucie, zamontowane. Pamiętaj że Luksemburg w Polsce to sobie może fiknąć, w Polsce obowiązuje przede wszystkim prawo polskie.

Ty wiesz lepiej, prawda? Zastanawiam się, czy celowo wprowadzasz ludzi w błąd (ktoś ci za to płaci?) czy zabrnąłeś za daleko i nie umiesz przyznać się do niewiedzy?

Dyrektywa Komisji UE nr 97/30/WE:

Artykuł 7

Żadne Państwo Członkowskie nie może odmówić udzielenia homologacji typu WE lub homologacji krajowej pojazdu z przyczyn odnoszących się do jego świateł obrysowych, przednich świateł pozycyjnych (bocznych), tylnych świateł pozycyjnych (bocznych), świateł stopu, świateł dziennych i bocznych świateł obrysowych, jeżeli są one opatrzone znakiem homologacji WE* i są zamontowane zgodnie z wymogami ustanowionymi w dyrektywie 76/756/EWG**.

Artykuł 8

Żadne Państwo Członkowskie nie może odmówić lub zabronić sprzedaży, rejestracji, dopuszczenia do ruchu lub eksploatacji dowolnego pojazdu z przyczyn odnoszących się do jego świateł obrysowych, przednich świateł pozycyjnych (bocznych), tylnych świateł pozycyjnych (bocznych), świateł stopu, świateł dziennych i bocznych świateł obrysowych, jeśli opatrzone są znakiem homologacji WE* części oraz są zamontowane zgodnie z wymogami ustanowionymi w dyrektywie 76/756/EWG.

Cytat:

Kobieto jakie ty głupoty piszesz, ja używam świateł mijania odkąd mam prawko, czyli długo długo dłużej nisz sztab mądrzejszych od Ciebie ludzi wykombinowało że to zwiększa bezpieczeństwo i nakazali to innym,,,

A to coś ciekawego. Kto to wykombinował? Niemcy, Belgowie, Austriacy? No Austriacy to może tak, tylko że zaraz to wycofałi, gdy wzrosła im liczba wypadków.

Cytat:

w krajach skandynawskich samochody fabrycznie włączają światła mijania po włączeniu silnika a nakaz ich używania całą dobę ma długą tradycję, a Ty piszesz że to zagrożenie i jeździsz bez,,,

A w Ameryce biją murzynów i co z tego?

Cytat:
i słusznie, płac mandaty byle ktoś na drodze przez Ciebie nie zginął.
Zakładaj dodatkowe powtarzam DODATKOWE oświetlenie w aucie i oby było homologowane i założone prawidłowo i nie stwarzało zagrożenia dla innych, i by ktoś kiedyś przez Ciebie życia nie stracił,,,

Przeze mnie nie straci, prędzej przez takich kozaków jak ty, który samochodu bez świateł w dzień nie widzi, a bierze się za szoferkę.

Cytat:

Jak pamiętam to 200PLN i 4 pkt. karne, i mówisz że 200 zeta (tylko jeden mandat) zwróci Ci się na paliwie w rok za oszczędzanie na energii elektrycznej? Za 200PLN to ja jak dobrze liczę to 2,5 miesiąca jazdy do pracy i z powrotem mam.

To źle pamiętasz, ale nie martw się, więcej lecytyny i może problem ustąpi.
taryfikator

bidżej 

Wysłany: 17 Maj 2009, 16:07   

najpierw czytam to:
maxi napisał/a:

później to:
maxi napisał/a:
Przepraszam, że kto ma się douczyć? Ja? Dobre sobie.
Nie nauczyli was rodzice, że nie należy dyskutować na tematy, o których nie ma się żadnego pojęcia?

i znowu płaczę ze śmiechu :hahaha:

maxi 

Wysłany: 17 Maj 2009, 18:57   

diodalodz napisał/a:
Cytat:

a tego akurat nie rozumiem ? jak to zagrożenie ?

500 zabitych rocznie to mało? Powiesz to w twarz ich rodzinom?

trzeci 
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Silnik: 1.6i8V/110KM
Imię: Artur
Wysłany: 17 Maj 2009, 19:17   

Pytanie nie dotyczyło statystyk wypadków i śmiertelności na ich skutek, tylko tego w czym światła mijania zagrażają uczestnikom ruchu drogowego.
Więc może odpowiedz konkretnie na to pytanie ? :)
Pozdro ...

maxi 

Wysłany: 17 Maj 2009, 19:43   

trzeci napisał/a:
Pytanie nie dotyczyło statystyk wypadków i śmiertelności na ich skutek, tylko tego w czym światła mijania zagrażają uczestnikom ruchu drogowego.
Więc może odpowiedz konkretnie na to pytanie ? :)
Pozdro ...

Widzę, że ciężko z myśleniem.
A więc odpowiedz mi na pytanie: czy pieszy, rowerzysta jest bardziej narażony, gdy kierowca myśli, że jak coś nie świeci, to tego nie ma czy jak musi uważnie obserwować drogę, bo nie wie co może na niej spotkać.
Który kierowca będzie jechał szybciej, a który bardziej uważnie.
I na koniec pytanie: jaki to inny czynnik pojawił się w 2007 roku, który spowodował gwałtowny wzrost liczby wypadków, rannych i zabitych.
Tylko nie pisz, że wzrost liczby samochodów. A dlaczego to napiszę, jak to napiszesz.

bidżej 

Wysłany: 17 Maj 2009, 19:48   

maxi, akurat w 2007 roku do zwiększonej liczby wypadków przyczyniła się taka a nie inna zima - nie było leżącego śniegu, tylko marznący deszcz i szklanka po cieplejszym dniu. poczytaj co nieco na ten temat. był kiedyś o tym artykuł w którejś poważniejszej gazecie...

poza tym, próbowałaś kiedyś dostrzec na pierwszy rzut oka, tuż przed wyprzedzaniem które MUSISZ wykonać ciemny samochód jadący przez las, kiedy sama dopiero do niego wjeżdżałaś? przy niefortunnym padaniu światła słonecznego rzecz NIEMOŻLIWA jeśli tamten nie ma włączonych świateł (jakie by one nie były).

maxi 

Wysłany: 17 Maj 2009, 19:58   

bidżej napisał/a:
maxi, akurat w 2007 roku do zwiększonej liczby wypadków przyczyniła się taka a nie inna zima - nie było leżącego śniegu, tylko marznący deszcz i szklanka po cieplejszym dniu. poczytaj co nieco na ten temat. był kiedyś o tym artykuł w którejś poważniejszej gazecie...

W gazecie powiadasz. No i wszystko jasne.

Cytat:

poza tym, próbowałaś kiedyś dostrzec na pierwszy rzut oka, tuż przed wyprzedzaniem które MUSISZ wykonać ciemny samochód jadący przez las, kiedy sama dopiero do niego wjeżdżałaś? przy niefortunnym padaniu światła słonecznego rzecz NIEMOŻLIWA jeśli tamten nie ma włączonych świateł (jakie by one nie były).

Może odpowiesz na konkretne pytanie.
ps. Kiedy byłes ostatnio u okulisty? Pytam poważnie.

bidżej 

Wysłany: 17 Maj 2009, 20:07   

ok, powiem inaczej - taka zima była. co zresztą potwierdza wykres który zamieściłaś: styczeń, luty, marzec 2007. pozostałe miesiące idą mniej więcej równo. to kto tutaj miał problemy z rozumieniem?

a z moim wzrokiem wszystko jest w porządku. sporo do życzenia pozostawia natomiast Twoje marne doświadczenie i podniebnie wysoka pewność siebie, co zwie się często zarozumiałością. powodzenia na drodze bez świateł. oby widział Cię każdy kierowca 30-tonowego tira któremu przyjdzie do głowy wyprzedzać.

maxi 

Wysłany: 17 Maj 2009, 20:23   

bidżej napisał/a:
ok, powiem inaczej - taka zima była. co zresztą potwierdza wykres który zamieściłaś: styczeń, luty, marzec 2007. pozostałe miesiące idą mniej więcej równo. to kto tutaj miał problemy z rozumieniem?

a z moim wzrokiem wszystko jest w porządku. sporo do życzenia pozostawia natomiast Twoje marne doświadczenie i podniebnie wysoka pewność siebie, co zwie się często zarozumiałością. powodzenia na drodze bez świateł. oby widział Cię każdy kierowca 30-tonowego tira któremu przyjdzie do głowy wyprzedzać.

Co mniej więcej?
kwiecień - wzrost o 262
maj - wzrost o 195
czerwiec - spadek o 73
lipiec - spadek o 39
sierpień - wzrost o 162
wrzesień - spadek o 10
październik - wzrost o 15
Bilans: wzrost liczby wypadków o 512 mimo długoletniej tendencji spadkowej w poprzednich latach.

A miało być 20% mniej. I gdzie jest ten spadek?

ps. Jeżeli nie widzisz w dzień samochodu bez świateł, w jaki sposób zauważysz dziecko idące poboczem.

szogoon 

Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Przemek
Wysłany: 17 Maj 2009, 20:43   

maxi napisał/a:
Jeżeli nie widzisz w dzień samochodu bez świateł
zachowujesz się gorzej niż dziecko wołające o lizaka :)

kolega napisał o konkretnej sytuacji... też miewałem takie sytuacje, że słońce oślepiało, albo tak się cień ułożył, że nie widziałem z naprzeciwka nic... - po to właśnie wymyślili jazdę na światłach cały dzień przez cały rok

można debatować ile paliwa się zaoszczędzi rocznie...

na te wskaźniki o których piszesz wpływa wiele czynników i moim zdaniem nie możesz jasno powiedzieć, że to wina tego, że kierowcy mniej bacznie obserwują jezdnię

do tego wszystkiego igrasz z Prezesem, więc nie wróżę Ci długiego stażu na tym forum

trzeci 
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Silnik: 1.6i8V/110KM
Imię: Artur
Wysłany: 17 Maj 2009, 20:55   

szogoon napisał/a:
do tego wszystkiego igrasz z Prezesem, więc nie wróżę Ci długiego stażu na tym forum

Oj tam, poza tym, że odpowiedziała pytaniem na moje pytanie, to tylko zarzuca mi problemy z myśleniem ;-))
I po części ma rację, bo już od godziny myślę co ma być nagrodą w jednym z konkursów zlotowych :D
Ale napewno nie jest to powód do jakichkolwiek sankcji.
Prędzej już ogólna postawa maxi nacechowa zarozumiałością, lekceważącym stosunkiem do innych i prowokatorska.
Pozdro ...

bidżej 

Wysłany: 17 Maj 2009, 20:59   

skoro przepychamy się cyferkami, wykresami i raportami, polecam raport "Wypadki drogowe w Polsce w 2007 r". z mojej strony tyle w tym temacie - jest takie staropolskie powiedzenie: "gadaj z d***, to cię..."

maxi 

Wysłany: 17 Maj 2009, 21:43   

szogoon napisał/a:
maxi napisał/a:
Jeżeli nie widzisz w dzień samochodu bez świateł
zachowujesz się gorzej niż dziecko wołające o lizaka :)

kolega napisał o konkretnej sytuacji... też miewałem takie sytuacje, że słońce oślepiało, albo tak się cień ułożył, że nie widziałem z naprzeciwka nic... - po to właśnie wymyślili jazdę na światłach cały dzień przez cały rok

To ja też napiszę o konkretnej sytuacji:
prosta droga słońce świeci, wydaje się, że pusta droga, bo nic z przeciwka nie świeci.
Z przodu jedzie jakiś skodziarz-kalpelusznik 90 km/h, a więc za wolno.
Nic nie świeci, więc nic nie jedzie, nawet nie patrzę dokładnie na drogę, bo i po co, i wyprzedzam, jednocześnie rozmawiając przez komórkę.
Pech chce, że z przeciwka prawidłowo jedzie rowerzysta, który nie ma włączonych świateł. Ginie na miejscu.
ps. Zamiast rowerzysty, skrajem jezdni mogły również iść dwie dziewczynki, jak to się stał w wypadku pod Lubinem.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi