[MK3] Głupie pytanie na temat gaśnicy :) |
Autor |
Wiadomość |
dobry [Usunięty]
|
Wysłany: 14 Lip 2007, 19:26
|
|
|
a ja mam taka torbe z allegro na rzepy za 15 zeta i sie trzyma http://www.allegro.pl/ite...orba.html#photo
[ Dodano: Sob Lip 14, 2007 19:27 ]
lionmen napisał/a: | Wiem że pewnie w złym dziale ale naprawde nie wiedzialem gdzie to dać, więc prosze o wyrozumiałość i przeniesie jak coś do lepszego działu. Chodzi mi o to gdzie prawidłowo powinna być umiejscowiona gaśnica i trójkąt ostrzegawczy w Fieście mk3 ?. U mnie wszystko lata w bagażniku i nie mam pojęcia do czego to można przyczepić i jak powinno być w oryginale. Prosze o pomoc. |
http://www.allegro.pl/ite...orba.html#photo i jest ok |
|
|
|
 |
amokk [Usunięty]
|
Wysłany: 14 Lip 2007, 23:48
|
|
|
Cytat: | Nie było bo jest to naprawde głupie pytanie i chyba kazdy sam potrafi sobie na nie odpowiedziec... |
Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi |
|
|
|
 |
Longer_007

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Daniel
|
Wysłany: 15 Lip 2007, 11:30
|
|
|
amokk napisał/a: | Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi |
Polemizowałbym tytuł tematu mowi sam za siebie |
|
 |
lionmen
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: C
|
Wysłany: 16 Lip 2007, 01:07
|
|
|
Nawet jeśli Pytanie głupie to chyba każdy ma prawo zapytać o to co go nurtuje, w końcu po to jest forum aby jeden drugiemu pomagał prawda?, a jeśli Panu akurat nie pasuje ten temat to prosze nie wchodzić i nie pisać głupich postów które nie mają nic wspólnego z zadanym pytaniem. |
|
 |
Napster

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: 1.4i/71KM
|
Wysłany: 16 Lip 2007, 02:00
|
|
|
no u mnie to samo |
Sentyment do Fiesty pozostał... |
|
|
|
 |
Ozi
Model: Ford Fiesta Mk4`98
Wersja: Family
Silnik: 1.25i/75KM
Wiek: 44 Dołączył: 17 Sie 2008 Posty: 8 Skąd: Rybnicki O.W.
|
Wysłany: 1 Paź 2008, 14:33
|
|
|
Sory, że odkopuję stary temat, ale lepiej chyba to, niż zakładać nowy o tym samym.
Ja w tym miejscu mam lewarek. Czy można tą gaśnicę dać w te same miejsce ale z drugiej strony, tam zaraz w sąsiedztwie wlewu do baku? I pytanie, czy jak policja zastawi i zechce zobaczyć gaśnicę, to nie powie, że gaśnica powinna być w łatwo dostępnym miejscu, a nie w bagażniku schowana za materiałem? |
|
|
|
 |
kenczorf

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Fun
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Grzegorz
|
Wysłany: 1 Paź 2008, 16:29
|
|
|
Ozi napisał/a: | Ja w tym miejscu mam lewarek | nie wiem jak w MK4 ale w MK3 miejsce na lewarek jest pod maska.
Ozi napisał/a: | czy jak policja zastawi i zechce zobaczyć gaśnicę, to nie powie, że gaśnica powinna być w łatwo dostępnym miejscu, a nie w bagażniku schowana za materiałem? | ja pokazywalem policji gasnice wlasnie w tym miejscu juz pare razy i zaden sie nie doczepil |
_________________ Cichociemna
 |
|
|
|
 |
wawik
Model: Ford Fiesta Mk6`03
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.4TDCi/68KM
|
Wysłany: 26 Paź 2009, 19:02
|
|
|
Następne "głupie" pytanie.
Czy gaśnica jest obowiązkowa i co grozi za niemanie atualizacji daty ważności? |
|
|
|
 |
arecki
Człowiek Whisky

Silnik: 1.6i16V/100KM
|
Wysłany: 26 Paź 2009, 19:10
|
|
|
wawik napisał/a: | Następne "głupie" pytanie.
Czy gaśnica jest obowiązkowa i co grozi za niemanie atualizacji daty ważności? |
posiadanie gaśnicy jest obowiązkowe ale nie musi mieć aktualnych badań technicznych aby była |
|
 |
Maki

Silnik: Inny
|
Wysłany: 26 Paź 2009, 19:38
|
|
|
Ale ta 1kg gaśnica to tylko dla picu. Nią to możesz jedynie zapałki zgasić. |
_________________ Skoda Fabia Combi 1,4L 50kW |
|
|
|
 |
Pele

Imię: Michał
|
Wysłany: 26 Paź 2009, 19:58
|
|
|
arecki napisał/a: | ale nie musi mieć aktualnych badań technicznych aby była |
Żartujesz czy prawdę piszesz ? Mnie się zawsze wydawało że musi być ważna ... |
|
|
|
 |
arecki
Człowiek Whisky

Silnik: 1.6i16V/100KM
|
Wysłany: 26 Paź 2009, 20:10
|
|
|
Pele napisał/a: | Żartujesz czy prawdę piszesz ? Mnie się zawsze wydawało że musi być ważna ... |
nie żartuję, nie musi byc ważna |
|
 |
hubi_2006

Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Techno
Imię: Hubert
Wiek: 37 Dołączył: 03 Cze 2007 Posty: 1479 Skąd: Kruszwica
|
Wysłany: 26 Paź 2009, 20:11
|
|
|
Nie musi być ponieważ policjant sprawdza tylko, czy jest gaśnica. Hmmm chyba podczas kontroli ze strażakiem (takiego duetu nie widziałem jeszcze) może sprawdzić jej ważność/sprawność. |
_________________ Powyższy post nie ma na celu obrazy czytelnika. Wszelka nadinterpretacja jego treści może wynikać z przypadku lub celowego doszukiwania się nieistniejących treści obraźliwych, jak i pogardliwych.
ebesz szkerebe debesz (R) |
|
|
|
 |
marian

Imię: mariusz
Wiek: 43 Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 183 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: 26 Paź 2009, 21:01
|
|
|
1)gaśnica w aucie ma być,ma być sprawna(legal.koszt 5zeta,nabicie proszkiem15 zeta)policja z reguły nie sprawdza ważne ze jest,a nie chciałbym jak będzie potrzebna się dowiedzieć że nie działa
2)teoretycznie w miejscu najbliżej kierowcy,w miejscu łatwo dostępnym,tu raczej chodzi o to żeby nie była np.we wnece na zapas a tymbardziej pod zapasem(we wnętrzu fiesty raczej nie wykonalne)z tyłu za nadkolem w tej wnęce najlepiej |
_________________ nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą,bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem |
|
|
|
 |
bidżej

Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 26 Paź 2009, 21:26
|
|
|
marian napisał/a: | nie chciałbym jak będzie potrzebna się dowiedzieć że nie działa | taką gaśnicą to w samochodzie można sobie papierosa prysnąć, więc nawet sprawna na niewiele się zdaje. na własne oczy widziałem pożar pod maską poloneza - 3 małe gaśnice nie dały zupełnie nic, facet pobiegł do budynku po dużą (10 czy 20kg) i dopiero tym zgasił. |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
kenczorf

Wersja: Fun
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Grzegorz
|
Wysłany: 27 Paź 2009, 00:48
|
|
|
Pozatym jak silnik zlejesz proszkiem to raczej trzebabedzie szukac innego |
_________________ Cichociemna
 |
|
|
|
 |
Kadzax
Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Ghia
|
Wysłany: 27 Paź 2009, 14:21
|
|
|
kenczorf napisał/a: | Pozatym jak silnik zlejesz proszkiem to raczej trzebabedzie szukac innego |
A to dlaczego? |
|
|
|
 |
marian

Imię: mariusz
Wiek: 43 Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 183 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: 27 Paź 2009, 15:11
|
|
|
bidżej jednak ja wolę żeby była być może się kiedyś przyda(oby nie była potrzebna)nawet przypominam sobie takie zdarzenie jak kiedyś jechaliśmy skodą 100 i tam aku jest pod siedzeniem,zrobił się spinol i siedzonko się zapaliło zaraz je wywaliliśmy z auta ale nie było czym ugasić(deptanie i piasek pomogły i ugasiliśmy)i pewny jestem że gdybyśmy wtedy mieli gaśnice to by dała rade.A teraz pomyśl jak np.komuś papieros spadnie... |
_________________ nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą,bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem |
|
|
|
 |
bidżej

Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 27 Paź 2009, 15:19
|
|
|
żeby nie było, generalnie nie jestem jakimś przeciwnikiem gaśnic, po prostu uważam że nie dość że mikry z nich pożytek, to w dodatku mało kto potrafi ich w ogóle użyć...
i jeszcze tak btw: jak spadnie fajka to niech płoną jajka - za jazdę ze szlugiem w zębach powinni solić takie mandaty że głowa mała |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12088 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 27 Paź 2009, 16:15
|
|
|
Kadzax napisał/a: | kenczorf napisał/a: | Pozatym jak silnik zlejesz proszkiem to raczej trzebabedzie szukac innego | A to dlaczego? | Wynika to z zasady działania gaśnicy, to proszek wyrzucany z butli za pomocą gazu (azot lub dwutlenek węgla), proszek po tym jak obsypie gaszony element topi się pod wpływem temperatury tworząc taka szklista skorupę i odcinając dostęp tlenu,,, nie ze wszystkiego da się to zeskrobać, poza tym proszek wciska się wszędzie gdzie może,,, dlatego np. gaśnic proszkowych nie używa się do gaszenia sprzętu elektronicznego.
Jestem zdania że sprawna gaśnica na pokładzie powinna być,,, lub nawet 2, to nie jest drogi interes.
Policja nie daje mandatu za nie ważną kontrolkę gaśnicy gdyż nie mają możliwości żeby ja sprawdzić na miejscu - się zrobiła tak luka w przepisach. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
|