Wysłany: 10 Kwi 2025, 20:03 Zbiornik i stan płynu hamulcowego
Cześć wszystkim,
Jestem tu nowy na forum , jestem także świeżym kierowcą i pierwsze auto , które zakupiłem to Fiesta
Proszę więc Was o wyrozumiałość dla świeżaka
Ale przejdźmy do rzeczy .
Co jakiś czas sprawdzam sobie pod maską poziom płynów eksploatacyjnych i nurtuje mnie płyn hamulcowy.
Na zbiorniczku widzę kreskę - max - , niestety nie widzę gdzie jest poziom minimum .
Wyjaśni mi to ktoś jak krowie na rowie ?
Drugie pytanie : czy mogę sobie sam dolać tego płynu? Nie wiem czy kiedy i czy w ogóle był wymieniany płyn
Jak otworzę zbiorniczek płynu nie widać - jedynie jakby zbiorniczek był mokry i lepki od tego płynu.
Pomożecie ?
Jeśli auto świeżo zakupione to profilaktycznie powinieneś wymienić płyn hamulcowy. Jest to produkt higroskopijny więc i tak zalecana jest wymiana raz na 2 lata. Jeśli chodzi o poziom w zbiorniczku to obniża się on w miarę zużywania klocków i tarcz więc od razu skontroluj ile masz mięsa na klockach bo mogą już być do wymiany. I koniecznie sprawdź czy nie masz jakiegoś wycieku na przewodach hamulcowych bo zastanawiające jest to, że zbiorniczek jest pusty - mi w żadnym z aut nigdy poziom nie spadł poniżej połowy