Wysłany: 30 Mar 2025, 21:29 [MK7] Wymiana głośników SONY PREMIUM na coś lepszego
Pytanie do osób które bawiły się w ulepszenie audio w Fieście MK7. Mam fabrycznie zamontowane SONY PREMIUM (chyba tak się to nazywa) z "ośmioma" głośnikami. W planach jest uzupełnienie systemu o wzmacniacz 4 kanałowy i lepsze przetworniki - stare SONY wypadają a z przodu mam zamiar zamontować zestaw odseparowany, z tyłu niekoniecznie, jeszcze się zastanawiam, może współosiowy który będzie służył tylko jako woofer bo tweetera który jest umieszczony w okolicach stóp i tak nie słychać. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że muszę mieć adapter RCA oraz wygłuszyć drzwi. Moje wątpliwości budzi jedynie głębokość montażowa woofera z zestawu który posiadam - głośnik ma 165mm średnicy ale aż 72mm głębokości. Czy to się zmieści? I jakie zastosować dystanse? Ktoś to przerabiał? Chciałbym się wcześniej przygotować zanim zabiorę się za pracę.
Sam sobie odpowiedziałem - dzisiaj zdjąłem lewy tylny boczek i zrobiłem przymiarkę z 20mm dystansem z MDF którego kupiłem "na czuja". Oryginalny dystans jest jeszcze wyższy o około 2-3mm i jest to max jaki można zamontować ponieważ jego krawędź opiera się o wewnętrzną stronę maskownicy. Ale jest naprawdę duży zapas jeśli chodzi o głębokość montażu