|
Fiesta mk7 1.4 duratec 2011r, błąd turbiny, spadek mocy |
Autor |
Wiadomość |
Renka96
Model: Ford Fiesta Mk7`11
Wersja: Inna
Silnik: 1.4 Duratec
|
Wysłany: 30 Lis 2024, 11:57 Fiesta mk7 1.4 duratec 2011r, błąd turbiny, spadek mocy
|
|
|
Cześć, potrzebuję pomocy. Jestem posiadaczem fiesty mk7 i borykam się ze sporym problemem. Postaram się opisać wszystko jasno.
Przy pierwszych przymrozkach zjeżdżając z autostrady, zredukowałem bieg z 5 na 4, w tym momencie auto lekko szarpnęło, ubyło mocy, a na wyświetlaczu zapaliła się żółta zębatka i komunikat awaria silnika. Na następny dzień udałem się do mechanika, podłączył samochód pod komputer i stwierdził błąd turbiny. Zalecił wymianę zaworka dolotowego(nie pomogło), później wypalenie dpf(nie pomogło), ręczne strojenie turbiny(nie pomogło), finalnie turbina została wyjęta, zawieziona do warsztatu stricte zajmującego się strojeniem turbin i też to nic nie dało. W przeciągu kilku miesięcy, odwiedziłem 3 warsztatu Forda, warsztat zajmujący się elektryką silnika i każdy rozkłada ręce. Błąd zapalał się na początku po jakimś czasie od momentu rozpoczęcia jazdy, teraz zapala się już po przekręceniu zapłonu. W momencie zapalnie auto traci na mocy(nie chodzi turbo). Nie wiem już w sumie co z tym robić, samochód prócz tego działa bez zarzutu i nie chce się go pozbywać. Licze na jakiekolwiek wskazówki. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
JoeMix
Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12067 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 30 Lis 2024, 12:36
|
|
|
Trudno coś wysnuć na podstawie jakiego błędu mechanik zalecił wymianę części i wykonanie jakichś procedur, nadzieja tylko taka że jeśli nie pomogło to nie zapłaciłeś za nic nie wartą usługę,,, lub zapłaciłeś symbolicznie. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
|
Jaszczur
Model: Ford Fiesta Mk4`98
Wersja: CL
Silnik: 1.8D/60KM
Imię: Marcin
|
Wysłany: 30 Lis 2024, 17:25
|
|
|
Renka96, masz kod błedu który został zapisany w sterowniku? |
_________________ wszystko jest do zrobienia, trzeba tylko chcieć |
|
|
|
|
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|