Demontaż sanek - problem z śrubami. |
Autor |
Wiadomość |
tom5151
Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: Titanium ECOnetic
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
|
Wysłany: 3 Lut 2021, 00:44 Demontaż sanek - problem z śrubami.
|
|
|
Witajcie
Chciałem zdemontować sanki w swojej fieście aby wyjąć maglownice i oddać na sprawdzenie. Niestety śruby od sanek które wchodzą w podłużnice są tak skorodowane że nie idzie ich wykręcić. System blaszki z nakrętką schowane w podłużnicy jest tragiczny, kto wie jak to wygląda ten pewnie rozumie. Od odkręcania, wygięło się tam coś w środku podłużnicy i blaszka nie ma się o co zaprzeć więc śruba kręci się dookoła. Czy ktoś przerabiał kiedyś taki temat? Czyżby trzeba było ciąć podłużnice żeby dostać się do śruby a potem to spawać?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
michalfh
Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Classic
Silnik: 1.4TDCi/68KM
|
Wysłany: 28 Paź 2024, 03:51
|
|
|
Mam ten sam problem macie jakieś sposoby ?
Narazie odciąłem łby z torxow i sanki wyjąłem ale teraz muszę jakoś je wykręcić z podłużnicy . |
|
|
|
|
Jaszczur
Model: Ford Fiesta Mk4`98
Wersja: CL
Silnik: 1.8D/60KM
Imię: Marcin
|
Wysłany: 28 Paź 2024, 11:05
|
|
|
Oczywiście że znamy temat.
U mnie wszystkie śruby sanek były w takim stanie, i nie było czego odkręcać. Nakrętki wewnątrz budy przeżyły, ale wykręcanie kikutów to był dwudniowy proces. W takim przypadku pomagają wszelakie środki penetracyjne + grzanie + spawarka. Jeśli nakrętki w budzie umrą - to tylko cięcie budy żeby się do nich dostać, i późniejsze spawanie. |
_________________ wszystko jest do zrobienia, trzeba tylko chcieć |
|
|
|
|
|
michalfh
Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Classic
Silnik: 1.4TDCi/68KM
|
Wysłany: 28 Paź 2024, 16:34
|
|
|
Tylko u mnie w podłużnicy się kręci ten łepek i nie można odkręcić ale jak nie ma na to sposobu to cięcie i spaw zostaje . |
|
|
|
|
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.