Problem z skrzynią biegów |
Autor |
Wiadomość |
pio_kle
Model: Ford Fiesta Mk1`79
Wersja: L
Silnik: 1.1/50KM
Imię: Piotr
Wiek: 44 Dołączył: 06 Lis 2011 Posty: 39 Skąd: Polska Cerekiew
|
Wysłany: 10 Kwi 2024, 23:56 Problem z skrzynią biegów
|
|
|
Mam problem z skrzynią biegów
Przełożyłem silnik I skrzynie biegów z mk3 do mojej mk1 problem jest taki że po założeniu półosi coś w skrzyni tyrka jak się przepchnie auto na każdym biegu i na luzie
Wogule nie blokuje na biegu tak jakby coś nie łapał biegu
Do zdemontowania w mk3 było wszystko ok
Przeguby przy skrzyni wszystko pasuje |
|
|
diodalodz
Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 11 Kwi 2024, 09:16
|
|
|
jeśli wsadziłeś przeguby z przed końca 1979 do skrzyni mk3 to mają za mały frez .
Półosie po 80 roku dopiero są takie same. Będziesz miał teraz problem, bo razem z wymianą półosi uległy zamianie też piasty i łożyska na większe. Chyba najlepiej spróbować kupić przegub wewnętrzny z 1980-1988 i zobaczyć czy pasuje na patyk ze starszego typu. Łożyska kół do -79 są potwornie drogie i tylko od Timkena . Piasty są niedostępne ... jak i przeguby starego typu. |
|
|
|
|
Volodymyr5827
Model: Ford Fiesta Mk2`87
Wersja: RST
Silnik: 1.3/66KM
|
Wysłany: 10 Paź 2024, 12:38
|
|
|
Jeśli po wymianie skrzyni biegów i półosi coś w niej „tyrka” i nie blokuje na biegu, to może być kilka problemów. Jednym z najczęstszych powodów może być niedopasowanie przegubów półosi, co już zostało zasugerowane. Różnice w wielkości frezów i dopasowania półosi mogą powodować te objawy.
Sprawdź, czy przeguby półosi są odpowiednio dopasowane do nowej skrzyni. Jeśli nie, wymiana przegubu wewnętrznego z lat 1980-1988, jak zasugerowano w odpowiedzi powyżej, może być dobrym rozwiązaniem. |
_________________ https://www.signeda.pl/ |
|
|
|
|
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.