|
Demontaż stacyjki - problematyczne śruby |
Autor |
Wiadomość |
Fiorino
Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: S
Silnik: 1.4TDCi/68KM
|
Wysłany: 16 Lis 2023, 21:24 Demontaż stacyjki - problematyczne śruby
|
|
|
Zagubiłem jedyny kluczyk do Fiesty MK6, udało mi się otworzyć tylne drzwi przy pomocy zagiętego drutu oraz zakupiłem zestaw startowy (Stacyjka, immo, moduł komfortu, komputer, zegary) i zawiesiłem się na wymianie stacyjki. Wiadomo, najłatwiej byłoby wymienić sam jej wkład, niestety nie potrafie przekręcić jej do poziomu I, a samej stacyjki też nie potrafię odkręcić, ponieważ śrub nie ma jak odkręcić (spiłowane?). Czy ktoś może podpowiedzieć jak te śruby odkręcić lub jak wymontować wkład starej stacyjki? Zdjęcia śrub w załączeniu
|
|
|
|
|
diodalodz
Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
|
|
|
|
Fiorino
|
Wysłany: 17 Lis 2023, 07:35
|
|
|
Tylko to są śruby bez jakiegokolwiek łepka, więc zostaje rozwiercenie tych śrub?
Ile może kosztować dorobienie kluczyka do zamka? |
|
|
|
|
diodalodz
Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 17 Lis 2023, 11:24
|
|
|
Myślę że musisz włączyć google i zadzwonić do okolicznych zakładów. |
|
|
|
|
JoeMix
Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12031 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 17 Lis 2023, 23:54
|
|
|
Z doświadczenia Ci powiem, dzwoń do lokalnej kliniki zamków, facet przyjedzie Ci to w godzinę ogarnie, auto już otwarte wiec połowa sukcesu,,, zapłacisz nie wiem 300-400 i będzie,,, a tak, rozwalisz kolumnę, zdejmiesz stacyjkę, minie 2 dni a auto nadal będzie stało,,, jak po drodze przypadkiem rozwalisz immo to dodatkowe koszty,,, no chyba że faktycznie pieniądz się liczy nie czas to ogarniesz sam,,,
Fiorino napisał/a: | nie potrafię odkręcić, ponieważ śrub nie ma jak odkręcić (spiłowane?) |
Nie kolego, to takie specjalne śruby które ukręcają sie jak je dokręcasz właśnie po to by nie dało się tego odkręcić,,, i tak, można to rozwiercić, ale to nie jest antykradzieżowe zabezpieczenie tylko mówiąc wprost,,, przed Tobą
|
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
|
Fiorino
|
Wysłany: 19 Gru 2023, 18:02
|
|
|
Śruby rozkręcone, nastepne pytanie :
Czy trzeba demontować kierownice i przelacznik zespolony, by zdemontować tą stacyjkke? Ponizej zdjecie drugiej stacyjki luzem i tej na samchodzie
|
|
|
|
|
JoeMix
Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12031 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 14 Sty 2024, 19:53
|
|
|
Ale wież że naciskasz "cycek" wkładasz kluczyk i wszystko z obudowy wychodzi... w tej co masz w aucie możesz rozwiercić i też wyjąc i cała przekładka to 30 min a nie 30 dni,,, żeby zdjąć obudowę stacyjki to chyba wszystko musisz zrzucić bo ona najniżej na kolumnie siedzi,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
|
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|