Problem z oświetleniem ledowym w przedniej lampie |
Autor |
Wiadomość |
Quaku_
Model: Ford Fiesta Mk8`18
Wersja: ST-Line
Silnik: 1.0EcoBoost/140KM
|
Wysłany: 17 Sie 2023, 09:52 Problem z oświetleniem ledowym w przedniej lampie
|
|
|
Witam, mam problem z paskiem ledowym w jednej z przednich lamp. Zaczyna swiecic slabiej i do tego barwa z białego przechodzi powoli w żółty. Nie moge zniesc braku symetrii w oswietleniu. Czy taka sytuacja kwalifikuje sie do zmiany lampy na nową ? |
|
|
|
|
msky
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0EcoBoost/125KM
|
Wysłany: 27 Paź 2023, 08:52
|
|
|
Miłem podobnie na początku rok. Światła full led, prawa lampa nie zmieniała intensywności po zmianie świateł z dziennych na mijania itp. w trybie auto. Podjechałem do ASO i umówiłem się na diagnostykę. Zajęło to 30min, jakieś ustawienia zresetował i zaczęło działać. Przy okazji dowiedziałem się, że można włączyć dynamiczne doświetlanie zakrętów kiedy skręcasz kołami. Dałem w łapę 50 zł i teraz mam taki bajer, że światła lekko skręcają z ruchem kierownicy. Warunek musi być system poziomowania świateł automatyczny. W nowych autach już tego nie ma... |
|
|
|
|
Darekptr
Model: Ford Fiesta Mk8`19
Wersja: ST
Silnik: 1.5/200KM
Imię: Dariusz
Wiek: 27 Dołączył: 06 Mar 2019 Posty: 111 Skąd: Bartoszówka
|
Wysłany: 7 Lis 2023, 13:15
|
|
|
Dziennego LEDa realizuje mały moduł w lampie(jeżyk), na allegro chodzą od 80zł, trzyma się na trzech śrubach TORX. Wyciągnij lampę, odkręć moduł, sprawdź numery i zamów drugi. Reszta tego "systemu" to tylko światłowód, więc żadnej filozofii nie ma. Ewentualnie ASO. |
|
|
Quaku_
|
Wysłany: 5 Kwi 2024, 08:55
|
|
|
Darekptr napisał/a: | Dziennego LEDa realizuje mały moduł w lampie(jeżyk), na allegro chodzą od 80zł, trzyma się na trzech śrubach TORX. Wyciągnij lampę, odkręć moduł, sprawdź numery i zamów drugi. Reszta tego "systemu" to tylko światłowód, więc żadnej filozofii nie ma. Ewentualnie ASO. | Sry, że tak późno odpowiadam, ale dla jasności... Wymiana modułu na inny spowoduje, że światłowód zacznie świecić mocniej i do tego białą barwą ? Rozglądałem się też za jakąś używaną lampą ale praktycznie wszystkie są sprzedawane bez przetwornicy... Jeśli zakup modułu może rozwiązać ten problem, to zamówię jak najbardziej. |
|
|
|
|
Darekptr
Model: Ford Fiesta Mk8`19
Wersja: ST
Silnik: 1.5/200KM
Imię: Dariusz
Wiek: 27 Dołączył: 06 Mar 2019 Posty: 111 Skąd: Bartoszówka
|
Wysłany: 5 Kwi 2024, 16:59
|
|
|
Tam są dosłownie dwie diody LED które świecą w światłowód, skoro zmieniają barwę to znaczy że albo one siadają, albo elektronika tego że modułu. Jak chcesz poeksperymentować to wyciągnij obie lampy, zamień jeżyki stronami i zobacz efekty.
A przetwornica to bardziej się nazywa tego prostokąta pod lampą, jej nie ruszaj bo pieprzone do auta są zakodowane i walczę z jedną właśnie w swoim aucie. |
|
|
Quaku_
|
Wysłany: 8 Kwi 2024, 15:26
|
|
|
Mam już zamówiony moduł, jutro powinien przyjść. Ale szczerze, to nie spodziewałem się, że to jest taki banał z tym ledem. Nigdy wcześniej nie jeździłem autem w którym były by takie ledy a to jest po prostu moje pierwsze jakie kupiłem. Ot to po prostu zwykła płytka z diodami które świecą prosto w światłowód i światło sie odbija. Pierwszy raz mam styczność z czymś takim. A z podmianą modułów nie próbowałem. Tak czy siak, jutro bedzie montowany nowy moduł. Dam znać czy coś sie zmieniło. |
|
|
|
|
Quaku_
|
Wysłany: 9 Kwi 2024, 18:19
|
|
|
Ok, jestem świeżo po założeniu modułu. Niestety efekt wciąż ten sam. Wina leży po stronie lampy a konkretnie po stronie światłowodu. Dalej świeci się na żółto. Nie pozostaje nic innego jak zakup drugiej lampy. Mimo wszystko dziękuje za pomoc. |
|
|
|
|
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.