Nie gaśnie oświtlenie wnętrza. |
Autor |
Wiadomość |
Yak
Model: Ford Fiesta Mk8`18
Wersja: ST-Line
Silnik: 1.0EcoBoost/125KM
Imię: Jarek
|
Wysłany: 12 Mar 2023, 11:23 Nie gaśnie oświtlenie wnętrza.
|
|
|
Witam.
Fiesta świerzo po zakupie, z bolączek jakie do tej pory zauważyłem to nie gaśnie oświetlenie wnętrza (lampki pod lusterkiem - włącznik w pozycji neutralnej) znaczy się raz gaśnie 10 razy nie po ruszeniu Co powinienem sprawdzić w pierwszej kolejności? Czytając ten wątek [URL=http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/97077-Pomocy!!!Nie-gaśnie-oświtlenie-wnętrza-nawet-po-zaryglowaniu]KLIK[/URL]
Pierwsze kroki powinienem skierować ku krańcówce - i tutaj moje pytanie - gdzie ona jest? i czy istnieje jakiś selftest w fiescie tak jak jest to w mondeo "Krancowki mozna sprawdzic testujac GEM (wlaczyc zaplon trzymajac ogrzewanie tylnej szyby, opis jest na forum)"
I drugi temat w kolejności.. nie działa elektryczna regulacja lusterka pasażera w pionie działa w poziomi już nie. zamieniłem stronami te moduły wewnętrzne lusterek i po zamiania prawego z lewym dalej występuje ta usterka - czyli pewnie z wiązką jest coś nie tak jak mniemam - co dalej w takim przypadku sprawdzać? - rozbierać boczek i sprawdzać kostkę od instalacji czy jeszcze na coś mniej inwazyjnego zwrócić uwagę?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 42 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12000 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 13 Mar 2023, 22:42
|
|
|
obie usterki pewnie maja tą samą przyczynę,,, uszkodzoną wiązkę drzwi,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Yak
|
Wysłany: 14 Mar 2023, 20:53
|
|
|
JoeMix napisał/a: | obie usterki pewnie maja tą samą przyczynę,,, uszkodzoną wiązkę drzwi,,, |
Dziękiuję za odpowiedź, czyli zrobi się cieplej to zdejmuję boczek drzwi i zajrzę co tam pod plstikiem piszczy... |
|
|
|
 |
Yak
|
Wysłany: 1 Kwi 2023, 08:14
|
|
|
JoeMix napisał/a: | obie usterki pewnie maja tą samą przyczynę,,, uszkodzoną wiązkę drzwi,,, |
Regulacja lusterka ogarnięta - faktycznie przerwany jeden kabelek we wiązce. Co do gaśnięcia lampki w podsufitce dalej jest problem i tutaj moje pytanie - czy ta lampka jest połączona szeregowo z tylnią lampką w podsufitce? bo tylnia normalnie gaśnie - a to mogło by świadczyć o uszkodzeniu samej lampki?
Posiada ktoś rysunek/schemat jak przebiega ta wiązka?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Qdlaty1419
Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Inna
Silnik: 1.4/73KM
|
Wysłany: 1 Kwi 2023, 18:16
|
|
|
Cześć,
Mam ten sam problem, chciałem sobie wstawić ledowa żarówkę. Wyciągnąłem obudowe z podsufitki, wykręciłem od tyłu podmienilem żarówkę i na 0 nie świeci na 1 świeci i na środkowej pozycji świeci cały czas. Zmiana lapmki na poprzednią nic nie dała 😭 tylne oświetlenie działa normalnie.
Czy mógł być tam jakiś element który wypadł przy demontażu i przez to jest klops ? |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.