Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

Zamiana kół tył > przód
Autor Wiadomość
tantal 

Model: Ford Fiesta Mk8`18
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Dołączył: 22 Wrz 2018
Posty: 37
Skąd: wlkp
Wysłany: 3 Maj 2021, 13:56   Zamiana kół tył > przód

Chciałbym przerzucić całe koła z tylnej osi na przednią i odwrotnie. Opony z tyłu wolniej się zużywają.
Czy czujniki ciśnienia są jakoś przypisane do kół? Czy wystarczy reset po takiej zamiance?
 
 
Mars 

Model: Ford Fiesta Mk8`18
Wersja: Vignale
Silnik: 1.0EcoBoost/140KM
Imię: Marcin
Wiek: 47
Dołączył: 05 Kwi 2014
Posty: 241
Skąd: Spod Bydgoszczy
Wysłany: 3 Maj 2021, 21:05   

Nic nie trzeba robić po takiej zamianie oprócz ustawienia odpowiedniego ciśnienia.
_________________
HDK ZdZN A Rh"-".
 
 
zenek213 

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: CL
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Łukasz
Wiek: 35
Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 26
Skąd: Dębno
Wysłany: 15 Lis 2021, 10:55   

Witam. Podepnę się do tematu. Mam problem bo zmieniłem kola z letnich na zimowe nie mam tam czujników cisnienia. Chcę dokupić nowy komplet czujników ale nie chce tej zimy na nowo ściągać opon z felg. Są wyważone i już ma samochodzie wiadomo podwójny koszt. Moje pytanie czy te czujniki będą odczytywane jak je włożę do kabiny w samochodzie? Czy muszą być koniecznie w kołach? Np obracać się na bieżąco bo inaczej system ich nie bedzie widział . Pomijam opcje ze czujniki będą pokazywać ciśnienie zero. Tylko chodzi zeby zgasić kontrolkę i żeby ni pokazywało za każdym razem brak czujników tpms. Pozdrawiam
 
 
 
Mars 

Model: Ford Fiesta Mk8`18
Wersja: Vignale
Silnik: 1.0EcoBoost/140KM
Imię: Marcin
Wiek: 47
Dołączył: 05 Kwi 2014
Posty: 241
Skąd: Spod Bydgoszczy
Wysłany: 15 Lis 2021, 11:38   

W fieście z 2000 roku masz czujniki w kołach?
_________________
HDK ZdZN A Rh"-".
 
 
zenek213 

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: CL
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Łukasz
Wiek: 35
Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 26
Skąd: Dębno
Wysłany: 15 Lis 2021, 12:00   

Pytanie dotyczy fiesty st200 rok 2019. Niestety nie mogę zaktualizować profilu wyskakuje jakis błąd moze dlatego że z telefonu się loguje nie wiem.
 
 
 
Mars 

Model: Ford Fiesta Mk8`18
Wersja: Vignale
Silnik: 1.0EcoBoost/140KM
Imię: Marcin
Wiek: 47
Dołączył: 05 Kwi 2014
Posty: 241
Skąd: Spod Bydgoszczy
Wysłany: 15 Lis 2021, 12:25   

Jak będziesz jeździł z kołami bez czujników, to dopiero po pokonaniu jednorazowo ok. 10 czy 15 km pojawi się alarm. Jeśli będziesz robił krótsze odcinki, to w ogóle on się nie pojawi.
_________________
HDK ZdZN A Rh"-".
 
 
zenek213 

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: CL
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Łukasz
Wiek: 35
Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 26
Skąd: Dębno
Wysłany: 15 Lis 2021, 15:59   

Kolego za takie beż sensu odpowiedzi dziękuję. Potrzebuje konkretów. Sorry ale robie często po 500km dziennie ... Chcę kupić czujniki ale potrzebuje pewności ze zadziała tak jak napisałem.
 
 
 
zenek213 

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: CL
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Łukasz
Wiek: 35
Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 26
Skąd: Dębno
Wysłany: 15 Lis 2021, 16:42   

Mars napisał/a:
Jak będziesz jeździł z kołami bez czujników, to dopiero po pokonaniu jednorazowo ok. 10 czy 15 km pojawi się alarm. Jeśli będziesz robił krótsze odcinki, to w ogóle on się nie pojawi.
A co do tej odpowiedzi to też nie prawda. Bo błąd pojawią się odrazu po załączeniu zapłonu. Miga kontrolka pojawia się komunikat A po minucie kontrolka przestaje migać i swieci się światłem ciągłym. Dokładnie tak samo jak jest napisane w instrukcji. A po zresetowaniu owszem błąd nie pojawia się do momentu przekroczenia dystansu 12 kilometrów .
 
 
 
JoeMix 


Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 41
Dołączył: 23 Maj 2004
Posty: 11874
Skąd: Konstantynów
Wysłany: 16 Lis 2021, 22:18   

Konkret: Wywal czujniki w cholerę, jedź na komputer niech przełączą system z fizycznych czujników ciśnienia na odczyt z czujników ABS,,, kłopot raz na zawsze zniknie,,, bo, komputer ogarnia jeden zestaw czujników, wiec co pól roku masz wizytę u speca celem wprogramowania tych co masz na kołach,,,
_________________
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!
 
 
zenek213 

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: CL
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Łukasz
Wiek: 35
Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 26
Skąd: Dębno
Wysłany: 27 Gru 2021, 12:33   

Konkret. Kupujemy czujniki z takim numerem jakim mamy założone na letnich do swojego auta. Kupujemy chiński aktywator do czujników tpms ford. Zakładamy czujniki do felg pompujemy do cisnienia znamionowego i aktywujemy czujniki za pomocą urządzenia procedura hamulec 3x zapłon hamulec i 3 razy zapłon. Aktywujemy każde kolo z osobna. I gotowe. Niestety czujniki włożone do butelki z ciśnienie nie działają do konca. Są odczytywane przez komputer pokazja ciśnienie kontrolka nie zaswieca się ale po przejechaniu 12 km wyskakuje błąd nierozpoznanych czujników. Wniosek? Czujniki muszą się poruszać po okręgu tzn ze mają czujniki przyspieszenia. Można owszem wyłączyć czujniki forscanem, ale myślę że za cenę 350 zł (czujniki) i 40 zł (programator/aktywator) lepiej mieć sprawny system i nie martwić się o opony 600zl za szt. Nie wiem jak szybko działa system tpms pasywny na czujnikach abs przy szybkim spadku cisnienia w poszczególnych kołach. Ale jak jest aktywny to po co go zamieniać na gorszy system. Ale każdy ma prawo wyboru. Każdy system ma swoje zalety i wady. Ja zostaje jak na razie przy atywnym.
 
 
 
JoeMix 


Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 41
Dołączył: 23 Maj 2004
Posty: 11874
Skąd: Konstantynów
Wysłany: 27 Gru 2021, 23:48   

Jak zaliczysz dziurę że w kilka sekund Ci zejdzie do zera to i aktywny Ci nie pomoże i pojedziesz na kapciu,,,
_________________
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!
 
 
zenek213 

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: CL
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Łukasz
Wiek: 35
Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 26
Skąd: Dębno
Wysłany: 3 Sty 2022, 18:47   

W skrajnościach nic nie pomoże;) dodać jeszcze moge zeby czujniki działały to nawet nie trzeba programatora. Zakładamy czujniki jedziemy 50 km i są zaprogramowane automatycznie.
 
 
 
Mars 

Model: Ford Fiesta Mk8`18
Wersja: Vignale
Silnik: 1.0EcoBoost/140KM
Imię: Marcin
Wiek: 47
Dołączył: 05 Kwi 2014
Posty: 241
Skąd: Spod Bydgoszczy
Wysłany: 4 Sty 2022, 15:50   

zenek213 napisał/a:
A co do tej odpowiedzi to też nie prawda. Bo błąd pojawią się odrazu po załączeniu zapłonu.


Kłamiesz.
_________________
HDK ZdZN A Rh"-".
 
 
zenek213 

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: CL
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Łukasz
Wiek: 35
Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 26
Skąd: Dębno
Wysłany: 4 Sty 2022, 23:27   

Jeżeli wejdziesz w funkcje sprawdzania cisnienia i dasz zapisz to dopóki nie przekroczysz 12 km Ok błędu nie będzie. Ale po przekroczeniu tego dystansu musisz znow wchodzić w menu. Tj sposób doraźny jak złapiemy gume A nie rozwiązanie na 5 miesięcy jazdy na zimowych oponkach. Szukamy rozwiązania trwałego a nie pudrowanie syfa na siłę:-)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Łożyska kół przód
Taisa Mechanika ogólna 0 16 Paź 2019, 19:21
Taisa
Brak nowych postów [MK7] Lampy przód i tył
kml2oo6 Tuning stylistyczny 1 6 Sty 2020, 11:09
JoeMix
Brak nowych postów [MK6] Zderzak przód, tył 3d ST
'bijacz Kupię 0 9 Mar 2017, 08:28
'bijacz
Brak nowych postów [MK5] Dobranie głośników na przód i tył
Maykeys Car Audio i CB 34 1 Lis 2010, 17:27
Fordzik88
Brak nowych postów [MK4] Głośniki - dobranie na przód i tył
jack4646 Car Audio i CB 9 8 Lut 2012, 16:35
Cinek9266


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.