Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

Błędne spalanie na komputerze
Autor Wiadomość
Wojtek Wawa 

Model: Inne auto
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Imię: Wojtek
Dołączył: 03 Sie 2017
Posty: 12
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14 Lis 2017, 06:36   Błędne spalanie na komputerze

Ostatnie spalanie Fiesty odbiegło o 0.8 l na 100 km niż pokazane przez komputer. Za mną już 5 tankowań do pełna, liczyłem że sytuacja się unormuje, choćby po dotarciu. A tu na komputerze 6.7 po około 600 km, a na dystrybutorze 7.5.

Inna sprawa, że paliwo pierwszy raz było 95, możliwe że na 98 błąd jest mniejszy (zwykle 0.3 l). Ale przecież komputer wie ile dawkuje paliwa.

Lejący wtryskiwacz? Celowy błąd Forda, aby trzymać swoich klientów w nieświadomości?

BTW 7.5l/100km w 50% miasto 50% trasa. Bez szaleństw. To baaaaaardzo dużo.
_________________
Fiesta mk8 100KM Race Red
 
 
Jacoo 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Michał
Dołączył: 30 Paź 2017
Posty: 5
Skąd: ldz
Wysłany: 14 Lis 2017, 08:58   

Właśnie zrobiłem prawie 2k km, średnie pokazuje 5,1 l /100km. Większości na krajówkach plus miasteczka jadąc (60km/h), wielka pętla bieszczadzka (tu trochę się pobawiłem :-) ), autostrady (ok 400km). Raczej nie przekraczając ograniczeń prędkości, opony zimowe, w 85% 2 osoby plus spory bagaż. I muszę ci powiedzieć, że mniej więcej się to zgadza.
W głównym wątku jeszcze coś napiszę. Ale faktycznie sporo. Z drugiej strony na autostradzie przy 140 (85KM) potrafi spalić 6,2-6,5 do 7,5l przy dużym wietrze i deszczu.
Osobiście obwiniał bym forda. Mam nadzieję, że to nie wtryskiwacz.
_________________
Ford Fiesta mk 8 1,1 85KM
 
 
mskgs 

Model: Ford Fiesta Mk7`14
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Dołączył: 18 Wrz 2014
Posty: 46
Skąd: Kraków
Wysłany: 14 Lis 2017, 09:13   

Wybacz, ale trochę śmieszne historie wymyślasz z lejącym wtryskiwaczem i "celowym błędem Forda". :) Przecież komputer nigdy nie pokaże dokładnego spalania. U jednych producentów przekłamuje więcej, u innych mniej. To że wie ile dawkuje niewiele zmienia, bo pewnie dużo zależy od samego sterownika/oprogramowania i sposobu, w jaki to wylicza, dystansu, warunków jak i samego dystrybutora (w jednym wybije wcześniej, w drugim później). Co do spalania to się przyzwyczaj. :D 8-9L w mieście na krótszych odcinkach to norma, autostrada 140km/h to 7-8 w zależności od panujących warunków pogodowych.
 
 
Jacoo 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Michał
Dołączył: 30 Paź 2017
Posty: 5
Skąd: ldz
Wysłany: 14 Lis 2017, 10:27   

U mnie na prawdę nie ma tragedii, średnia jest bardzo ładna i się zgadza.
Wojtek ile pokazuje Ci stan oleju? (%)
_________________
Ford Fiesta mk 8 1,1 85KM
 
 
Wojtek Wawa 

Model: Inne auto
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Imię: Wojtek
Dołączył: 03 Sie 2017
Posty: 12
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14 Lis 2017, 10:44   

Napiszcie, jakie paliwa lejecie? Do pierwszego odbicia?
Jakim cudem nasza fiesta pali 0.3-0.8 więcej, a Wam idealnie jak na komputerze?

BTW spalania na komputerze są świetne i mi odpowiadają. Gorzej z realnymi z kalkulatorem w ręku.

P.S.
Komputer doskonale wie, ile paliwa leje - to kwestia czy chce wyświetlać prawdę. Na 5 baków 3 tankowania to równo 0.3 błędu i zawsze w tę samą stronę. Dwa niestety to 0.6 i 0.8. W starych samochodach to zależy od cieknięcia wtryskiwaczy - po ich regeneracji się poprawia rozbieżność. Skoro u Was jest dobrze, to znaczy że moja Fiesta ma jakąś fabryczną wadę.
_________________
Fiesta mk8 100KM Race Red
 
 
Wojtek Wawa 

Model: Inne auto
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Imię: Wojtek
Dołączył: 03 Sie 2017
Posty: 12
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14 Lis 2017, 10:52   

A stan oleju 95% jak ostatnio sprawdzałem. Schodzi o około 3% co 1000 km
_________________
Fiesta mk8 100KM Race Red
 
 
mskgs 

Model: Ford Fiesta Mk7`14
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Dołączył: 18 Wrz 2014
Posty: 46
Skąd: Kraków
Wysłany: 14 Lis 2017, 11:50   

Skąd wniosek, że u "nas" jest dobrze? Mam poprzednią Fiestę i komputer zawsze zaniżał, z tego co pamiętam to o maks mi wyszło 0.5, choć sprawdzałem to może z 5 razy maks. Przy cieknących wtryskiwaczach to spalanie byłoby Twoim najmniejszym problemem akurat. :D
 
 
Wojtek Wawa 

Model: Inne auto
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Imię: Wojtek
Dołączył: 03 Sie 2017
Posty: 12
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14 Lis 2017, 13:03   

I dalej twierdzisz, że ford jest uczciwy?
Hint: gdyby to było uczciwe, to raz by się mylił w jedną stronę, raz w drugą. Albo zawsze na korzyść kierowcy - czyli myślisz, że pali Ci 8 a pali 7 l/100km. Tak robił citroen c5 (w najgorszym wypadku pokazywał realne spalanie, najczęściej 0.7 l mniej wychodziło z kalkulatora, niż na wyświetlaczu). Są samochody, które pokazują niemal idealnie rzeczywiste spalania. Są też (tych najwięcej), które równo 0.3 l na 100km oszukują. Żeby ludzie chwalili się jak mało im palą samochody odbierając klientów uczciwym marekom. A takie 0.3 to niby niewiele, ale brzmi zupełnie inaczej spalanie 6.7 niż 7.0. 0.8 to już wg mnie skandal.

Ja tylko wskazuję na oszustwo, tak jak z katalogiem oszukującym Polaków, że sobie ustawią w fieście klimatyzację głosowo.

Ja sam uwielbiam komiksy z Dilbertem - "10 minut pracy z prezentacją może dać więcej, niż lata badań i ciężkiej pracy". Ale żarty są do śmiania się, a więzenia do wsadzania do nich oszustów. Mam nadzieję, że dojadą kiedyś Forda jak VW w USA. Przy całej mojej sympatii do nowej Fiesty :-)
_________________
Fiesta mk8 100KM Race Red
 
 
mskgs 

Model: Ford Fiesta Mk7`14
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Dołączył: 18 Wrz 2014
Posty: 46
Skąd: Kraków
Wysłany: 14 Lis 2017, 13:49   

Lol.
Jestem w ciężkim szoku. Kupiłeś nowy samochód i teraz na siłę doszukujesz się w nim problemów. Ale to Twoja sprawa. Jak masz z tym problem to jedź do salonu, współczuję jego pracownikom. W dodatku w instrukcji pewnie znajdziesz zapis, że spalanie podawane przez komputer może różnić się od rzeczywistego (zresztą ciekawe jak to udowodnisz :) Może to wynikać właśnie z różnej jakości paliwa, czy chociażby stacji na której tankujesz, bo każdy dystrybutor może odbić w innym momencie i Twoje pomiary idą do kosza.

Jeżeli chodzi o mnie, to nie wierzę w spalanie podawane przez komputer, tak samo jak nie wierzę w dane katalogowe jak spalanie czy pojemność bagażnika. To ile samochód pali wyciągam z tankowań, a porównuję z komputerem tylko do tego, aby wiedzieć ile dołożyć w razie rozliczeń przy jeździe ze znajomymi itd.

Czy to jest uczciwe ? Dla mnie to są wartości orientacyjne, więc nigdy tak na to nie patrzyłem i nie zakładałem, że będzie to zgodne z prawdą. W to że komputer wie ile paliwa podał nie będę się zagłębiał, bo nie wiem na jakiej zasadzie to do końca działa, ale Ty zapewne jesteś ekspertem i jesteś tego w 100% pewien. Zresztą nawet ta wiedza nie jest gwarancją wyświetlenia prawidłowych wartości. :ok:
 
 
Wojtek Wawa 

Model: Inne auto
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Imię: Wojtek
Dołączył: 03 Sie 2017
Posty: 12
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14 Lis 2017, 14:04   

A wracając do tematu proszę opublikujcie Wasze błędy spalania z komputerów w mk8. Jak okaże się, że u innych jest też oszukane spalanie o 0.3-0.8, to oznacza, że nasza Race Red jest ok :-)
_________________
Fiesta mk8 100KM Race Red
 
 
Wojtek Wawa 

Model: Inne auto
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Imię: Wojtek
Dołączył: 03 Sie 2017
Posty: 12
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16 Lis 2017, 08:28   

Żona teraz jeździ małe dystanse i jest 8.9 na wyświetlaczu i to na paliwie Dynamic98 :/ No cóż, ten silnik nie jest mistrzem oszczędności. Na mrozach na pewno pęknie dycha.
Co ciekawe w zawodach na oszczędność wersja 125 mk8 spaliła 2.9 :-) I to zapewne nie na wyświetlaczu, a w realu :-)
_________________
Fiesta mk8 100KM Race Red
 
 
Jacoo 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Michał
Dołączył: 30 Paź 2017
Posty: 5
Skąd: ldz
Wysłany: 16 Lis 2017, 20:23   

Po 2K km spalanie (w mieście) trochę spadło, ale nadal jest koło 8. W sumie nie jest źle. Robię tak krótkie trasy na codzień, że ledwo się nagrzewa. Co do autentyczności tego co pokazuje komputer poczekam do końca tego zbiornika. Trochę to może potrwać ciągle w pracy...
_________________
Ford Fiesta mk 8 1,1 85KM
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Kwadraty na komputerze pokładowym
sowa2145 Elektryka ogólna 2 27 Lis 2015, 13:39
sowa2145
Brak nowych postów Ustawienia oświetlenia w komputerze
barcik Elektryka ogólna 7 12 Lip 2017, 08:21
barcik
Brak nowych postów [MK6] Zmiana ustawień na komputerze
Duczy Elektryka 2 2 Lis 2011, 12:38
Parzych
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi [MK6] Zmiana języka w komputerze pokładowym
milka Elektryka 3 29 Paź 2009, 17:20
Gość
Brak nowych postów Błędne wskazania ilości paliwa.
Licznik od mk4 do mk3.
buczekpan Elektryka 7 25 Kwi 2008, 19:15
kazi


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.