Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: antena, bat anteny, radio gorzej odbiera, stopka anteny

[MK6] Po wymianie stopki i anteny radio gorzej odbiera.
Autor Wiadomość
Emka 

Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: Classic
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Imię: Emilia
Wiek: 30
Dołączyła: 19 Kwi 2014
Posty: 61
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 3 Paź 2017, 01:48   [MK6] Po wymianie stopki i anteny radio gorzej odbiera.

Hej!
Wymieniłam stopkę anteny i bat na poniższe:
http://www.ford-esklep.pl...ny-dachowej/795
http://www.ford-esklep.pl...dard-550-mm/852

Słychać wyraźnie gorszy odbiór niektórych stacji niż przed wymianą z nierozkręcalnego oryginału. Myślałam, że wina tkwi w oryginalnej i brudnej od starego kleju śrubce łączącej przewód antenowy ze stopką. Wymieniłam śrubkę na nową, sprawdziłam miernikiem przejścia i brak zwarcia z masą, i ponownie wszystko skręciłam. Nadal było źle.

Teraz myślałam, że dałam za dużo kleju anaerobowego na połączenie stopka - antena, bo zauważyłam, że ta odkręca się podczas jazdy i lekko to skleiłam. Jednak po usunięciu kleju i zostawieniu czystego połączenia nadal jest kaszana.

Jadę i wyraźnie przy zmianie kierunku jazdy słyszę zmianę jakości odbioru radia. Wcześniej tak nie było, bo bym to wychwyciła. Czy aż tak dużą różnicę w stosunku do oryginału daje nieoryginalny kawałek "druta"? Pomóżcie, bo już mnie szlag z tym trafia. Zachciało mi się naprawiać drobne usterki w samochodzie i koszty zaczęły się mnożyć jak szalone... :|
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec/107KM
Imię: Sławek
Wiek: 38
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 534
Skąd: Warszawa
Wysłany: 3 Paź 2017, 14:26   Re: Po wymianie stopki i anteny radio gorzej odbiera.

TO może wina radia? Co za radio masz?
Profil Facebook
 
 
dirty.73 

Model: Ford Fiesta Mk6`08
Wersja: Inna
Silnik: 1.4i16V/80KM
Dołączył: 21 Lut 2017
Posty: 73
Skąd: Lubań
Wysłany: 3 Paź 2017, 14:52   

brałem ten sam zestaw i nie mam uwag,jest ok...dlatego zaproponowałem.....
_________________
dziadkowozy.com
 
 
Emka 

Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: Classic
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Imię: Emilia
Wiek: 30
Dołączyła: 19 Kwi 2014
Posty: 61
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 3 Paź 2017, 17:46   

Spoko, przecież nie mam pretensji. :)
Poza tym Ty doradzałeś inną antenę, a ja wzięłam dłuższą, niby standardową, więc tym bardziej nie Twoja wina... :P

A radio, jakiegoś Pioneera, modelu nie pamiętam, ale ma ze 3 lata, więc stare nie jest. Panel ma zdejmowany, MP3 już obsługuje i wcześniej, na oryginalnej antenie, wszystko było OK.
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec/107KM
Imię: Sławek
Wiek: 38
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 534
Skąd: Warszawa
Wysłany: 3 Paź 2017, 19:10   

Emka napisał/a:

A radio, jakiegoś Pioneera, modelu nie pamiętam, ale ma ze 3 lata, więc stare nie jest. Panel ma zdejmowany, MP3 już obsługuje i wcześniej, na oryginalnej antenie, wszystko było OK.


hmm to może to wina instalacji antenowej od radia do dachu?
Profil Facebook
 
 
Emka 

Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: Classic
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Imię: Emilia
Wiek: 30
Dołączyła: 19 Kwi 2014
Posty: 61
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 3 Paź 2017, 19:36   

Ale problem w tym, że nic nie było ruszane. Śrubka od stopki przykręcona i tyle. No nic. Chwilę się z tym pomęczę. Może pożyczę na chwilę antenę oryginalną i jak nic nie zdziałam to już tak zostanie.
Samochód i tak stary i pewnie na wiosnę trzeba będzie wymienić na nowszy...
Dzięki.
 
 
AccessX 

Model: Ford Fiesta Mk6`08
Wersja: Titanium
Silnik: 1.25Duratec 75KM
Imię: Radek
Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 689
Skąd: Południe :)
Wysłany: 24 Paź 2017, 21:45   

JA tylko dodam że mialem radio Pioner-2200UB i wymienilem antene,cały kabel od anteny i radio dziadowsko odbierało, praktycznie wogole ! (nawet te ogolnopolskie stacje jak RMF/Radio ZET). Problem Tkwil w radiu. Gdzies wyczytałem że obecne Pioneery to dziadostwo nie dorównujące do starszych modeli. Obecnie mam Blaupunkt i radio smiga pieknie ładnie na tej samej instalacji gdzie Pioneer padał ....
 
 
Emka 

Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: Classic
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Imię: Emilia
Wiek: 30
Dołączyła: 19 Kwi 2014
Posty: 61
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 25 Paź 2017, 13:52   

I zgodziłabym się z Tobą, gdyby nie fakt, że przed wymianą stopki i anteny radio grało bez problemów. :|

Tam chyba jest kabel sygnałowy w ekranie. I muszę jeszcze raz sprawdzić, czy mi gdzieś nie zwarło podczas montażu. Nie wiedziałam wówczas, że tam jest ekran i traktowałam przewód jak jednożyłowy.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Przyklejony: [MK6] Fiesta MK6
Fordy Fiesta VI generacji (2002-2008)
Freeman Nasze auta 0 12 Lip 2011, 15:30
Freeman
Brak nowych postów Przyklejony: [MK6] Dołożenie IC w 1.4 TDCi
bas87 Silniki diesla 24 10 Wrz 2016, 11:03
olo_r
Brak nowych postów Przyklejony: [MK6] Wygłuszenie drzwi - fotorelacja
Gość Car Audio i CB 15 22 Sie 2016, 14:24
slawomirro
Brak nowych postów Przyklejony: [MK6] Wymiana filtra paliwa TDCI
zizu Silniki diesla 20 26 Lis 2014, 19:13
MarcinCe
Brak nowych postów Przyklejony: Ustawienia centralnego zamka w MK6 - FAQ
Parzych Porady eksploatacyjne 1 25 Kwi 2016, 22:19
slawomirro


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.