Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

Napęd linki prędkościomierza
Autor Wiadomość
subratri 

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Wiek: 39
Dołączył: 30 Gru 2012
Posty: 35
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 27 Sie 2017, 21:51   Napęd linki prędkościomierza

witam,
wymieniłem linkę, kręciłem nią, niby wszystko powinno działać a prędkości nie działa. Stawiam więc na coś co kiedyś nazywałem ślimakiem.
Niestety, nic nie jestem w stanie znaleźć. Pewnie problem z nazewnictwem...
Czy mógłby się ktoś ulitować ?:) i podpowiedzieć jak tego szukać? już mi się skończyła cierpliwość ;)
_________________

Ostatnio zmieniony przez trzeci 2 Wrz 2017, 09:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
kuba87 





Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Imię: Jakub
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 2999
Skąd: Roskilde
Wysłany: 28 Sie 2017, 01:12   

czujnik prędkości to się nazywa;)
_________________
BrzydkieCzarne
 
 
 
subratri 

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Wiek: 39
Dołączył: 30 Gru 2012
Posty: 35
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 28 Sie 2017, 21:45   

;) dzięki! :)
_________________

 
 
blood_brother 
King of Tor Kielce 2013

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Wiek: 29
Dołączył: 16 Lis 2008
Posty: 825
Skąd: Otwock
Wysłany: 29 Sie 2017, 02:05   

Czujnik prędkości to jedno, a ślimak w skrzyni to drugie, aczkolwiek są ze sobą ściśle powiązane.

Tutaj masz czujnik: http://www.ford-esklep.pl...51113-FORD/1505

A tak mniej więcej wygląda ślimak, który siedzi w skrzyni: http://www.auto-truck3.pl...27-thickbox.jpg
Da się go wymienić bez ściągania skrzyni, ale to nic przyjemnego. Chyba, że masz palnik, kanał i dobrego morsa :)

Dla ułatwienia dodam w kwestii ślimaka, że właściwie tylko ASO i są chyba ze 3 rodzaje. Różnią się ilością zębów.
 
 
subratri 

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Wiek: 39
Dołączył: 30 Gru 2012
Posty: 35
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 29 Sie 2017, 07:41   

Hmm. No i robi się niefajnie. VSSa to moja babcia nie ma. Sama zębatka to też chyba jeszcze nie to... chodzi mi o tą część, do której wchodzi linka. Tam jest jakiś element który się kręci, jest w nim otwór na kwadratowa linkę no i na zewnątrz gwint dla linki.
Jest bardzo duża szansa na to, że ten otwór kwadratowy nie jest już kwadratowy i nie zabiera linki.
_________________

 
 
vegetagt 
Administrator / Klubowicz


Model: Ford Fiesta Mk2`87
Wersja: Inna
Silnik: 2.0 16V
Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 3345
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 29 Sie 2017, 16:47   

jak to nie ma vssa :|

Pokaż jakieś zdjęcia
 
 
blood_brother 
King of Tor Kielce 2013

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Wiek: 29
Dołączył: 16 Lis 2008
Posty: 825
Skąd: Otwock
Wysłany: 29 Sie 2017, 21:30   

Zdarzały się bez VSSa podobno. I ktoś kiedyś twierdził, że po odpięciu VSSa nie ma różnicy w jeździe :P

Wracając do tematu, jeśli nie masz VSSa to linka wchodzi Ci bezpośrednio w ślimak, w którym mogło się wyrobić kwadratowe gniazdo, o którym wspominasz. Być może masz coś co zastępuje VSSa, w każdym razie, przy założeniu, że miałbyś VSSa, linka wchodzi kwadratową końcówką do VSSa, a ten wchodzi swoją kwadratową końcówką do ślimaka w skrzyni.

Tak jak vegeta mówi, bez zdjęć będzie ciężko.
 
 
subratri 

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Wiek: 39
Dołączył: 30 Gru 2012
Posty: 35
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 30 Sie 2017, 21:41   

no to jednak mam elektroniczny pomiar prędkości ;) ot, ciekawostka ;)
Dzięki za oświecenie. A tak przy okazji... Da się go pobrać do radia? A może już jest we wtyczce?
_________________

 
 
subratri 

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Wiek: 39
Dołączył: 30 Gru 2012
Posty: 35
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 10 Wrz 2017, 09:03   

Wreszcie miałem czas podmienić ten czujnik. Skręcił się wałek który go napędza. Co do stwierdzenia, że bez tego auto jeździ tak samo... no może i tak ale tylko do pierwszej adaptacji. Mi auto nie chciało się nauczyć. Już byłem blisko rwania głowicy i sprawdzania pierscieni, bo niby wszystko dobrze a on dalej kopcił na śmierdząco i nic nie chciał ładnie jechać. Tak więc sprawny, czujnik prędkości jest niezbędny;)
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Ogłoszenie: Linki które juz byly
czyli nie dajemy juz tych samych
Mafios Linkownia 0 30 Sie 2005, 09:28
Mafios
Brak nowych postów Przyklejony: Linki tematyczne
trzeci Ubezpieczenia i rejestracja aut 1 20 Lis 2012, 21:04
Marcinowaty
Brak nowych postów Przyklejony: TUTAJ WRZUCAMY LINKI Z FILMAMI
tutaj wrzucajcie linki ze smoga, YouTube i innch stron
Mafios Linkownia 1746 30 Sie 2017, 19:14
jonson22
Brak nowych postów Przyklejony: Strony i linki o Fiestach i nie tylko
Nikuś Linkownia 22 25 Mar 2017, 23:55
slawomirro
Brak nowych postów [MK3] Wymiana linki prędkościomierza
Bit1 Mechanika 1 11 Lis 2008, 23:22
JoeMix


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.