|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Znika p³yn ch³odniczy gdy spada temperatura
cypis290 - 22 Sty 2010, 12:26 Temat postu: [MK3] Znika p³yn ch³odniczy gdy spada temperatura Gdy temperatura spada poni¿ej zera, znika p³yn ch³odniczy. Sytuacja powtarza siê ju¿ drug± zimê z rzêdu. Latem p³ynu nie ubywa. Auto nie jest s³absze, z t³umika nic siê na kolorowo nie dymi. Nie przybywa oleju. Majonez pod korkiem wlewu oleju jest, ale to podobno normalne. Obejrza³em przewody i ch³odnice nie widaæ ¿adnego wycieku. Termostat wymienia³em na nowy pó³ roku temu. Auto dobrze siê nagrzewa, nawiew dzia³a poprawnie. Od pierwszych objawów auto przejecha³o oko³o 20 000 km.Uszczelka pod g³owic± by³a kiedy¶ (ok 30 ty¶ km temu) wymieniana bez planowania g³owicy, mechanik stwierdzi³, ¿e nie jest to konieczne. Gdzie szukaæ przyczyny zaistnia³ego zjawiska?
JoeMix - 22 Sty 2010, 12:53
Ale jak znika,,, robi siê go poni¿ej minimum tylko czy suchy zbiorniczek jest,,,
cypis290 - 22 Sty 2010, 13:48
Z czasem sucho w zbiorniku. W zesz³± zimê bez dolewania wszystko "wyparowa³o" ze zbiornika. Przed zim± wymieni³em p³yn, a teraz robiê dolewki. Na razie jakie¶ 0,5 litra w sumie.
bid¿ej - 22 Sty 2010, 13:56
hmm... u mnie przy stanie MIN w lecie, zim± jest ledwo na dnie zbiornika, ale jak siê robi cieplej to wraca, wiêc nigdzie nie ginie. póki co dola³em do MAX i jest ci±gle równo. mo¿e rozszerzalno¶æ? ale nie chce mi siê wierzyæ ¿eby a¿ do tego stopnia.
skoro pod mask± nie widaæ zacieków (przyjrzyj siê dok³adnie wê¿om i korkowi w ch³odnicy), to zerknij jeszcze do nagrzewnicy...
cypis290 - 22 Sty 2010, 14:06
Nagrzewnice oczyszcza³em z syfu w listopadzie i nie wyda³a mi siê podejrzana, ale zajrzê tam jeszcze raz.
kamilocha1 - 24 Sty 2010, 05:44
fiesta to wogole zagadka. rok temu przy zmianie silnika mialem kranów± zalane coby sprawdzic czy wycieków niema. na zime zala³em mu petrygo i 2 dni a tu nie nagrzewa sie. lookam na zbiorniczek a tu zero p³ynu;o zala³em go destylowana woda i trzyma.. to wziolem po kilku dniach ja spuscilem i zala³em 2 albo 3 koncentraty Dynagel i dla pewnosci dosypalem jeden ten proszek co uszczelnia ch³odnice.. do teraz jezdzi. tej zimy ino raz musialem dolac bo z MAX zeszlo na MIN.
moze go koncentratem spróbuj zalac albo na odwrót.. i wsyp mu to za 1,50pln co chlodnice uszczelnia. mysle ze moj przepis da rade..
pozdro
JoeMix - 24 Sty 2010, 07:29
Nie syp tego gówna do uszczelniania bo on nie jest taki inteligentny ¿e uszczelnia dziurê tylko zakleja wszystko co siê da,,,
cypis290 - 24 Sty 2010, 09:24
bid¿ej napisa³/a: | to zerknij jeszcze do nagrzewnicy... |
Sprawdzi³em nagrzewnice i w tamtym rejonie nie widaæ wycieku.
kamilocha1 napisa³/a: | wsyp mu to za 1,50pln co ch³odnice uszczelnia. my¶lê ze mój przepis da rade..
|
Wybacz, ale nie spróbujê tak jak napisa³ JoeMix, to zakleja wszystko po drodze, a czasem wszystko oprócz wycieku. Dajmy na to, ¿e doleje przez zimê litr p³ynu wiêc to bêdzie koszt maksymalnie 10 PLN, a mo¿e w tym czasie namierzê wyciek i poprawiê co trzeba.
kamilocha1 - 24 Sty 2010, 22:52
JoeMix, cypis290, koledzy ale jednak to pocos produkuj±.. i jakos nikomu nic sie przez to nie dzieje. chcesz cos biodegradalnego to mu jajko wbij do p³ynu tez uszczelni;)
JoeMix - 24 Sty 2010, 23:27
kamilocha1, Produkuj± to albo dla zielonych co to nie wiedz± ze to skutecznie zapycha nagrzewnicê i potem s³abo grzeje i to sypi± bo nie chce mi siê szukaæ wycieku,,, albo dla ludzi w potrzebie, masz 340km od domu wyciek, dosypujesz zalewasz i jako¶ siê turlasz do domu a potem siê martwisz,,,
bid¿ej - 24 Sty 2010, 23:28
a motodoktora to po co robi±? bo taki fantastyczny?
kuba87 - 24 Sty 2010, 23:33
takie srodki sa po to aby jakos sobie poradzic w drodze w sytuacji bez wyjscia 340 km od domu.... i przy sprzedazy z³omu
MENUS89 - 26 Sty 2010, 11:36
Ja mam ten sam b³±d,latem ze zbiornika p³ynu praktycznie w ogóle nie ubywa³o,robi³em fiest± d³ugie trasy po polsce,to po przejechaniu 600 km uby³o zaledwie pó³ centymetra,na zime zosta³ wlany koncentrat,po jakim¶ czasie wszystko by³o ok,zaczê³y siê mrozy to jak auto sta³o zaczê³o mi tego ubywaæ,patrza³em po przewodach,rzadnej dziury,obejmu poskrêcane i wymienia³em na nowe,zrobi³em analize z ch³odnic± maczaj±c j± w wodzie i szczelna jest,zbiornik szczelny,nie wiem jakim cudem to ubywa :( Mo¿e kto¶ zna przyczynê tego? Paruje to czy co? :/
kamil wolski - 26 Sty 2010, 11:59
Mi te¿ w 24-48h na parkingu nieruszane auto i uby³o ~2cm, do wczoraj. Dzi¶ ju¿ nie opad³o wiêcej. Chyba jednak ta rozszerzalno¶æ temp.
MENUS89 - 26 Sty 2010, 12:30
Podejrzewam,¿e podczas tak silnych mrozów po prostu obejmy mog± siê poszerzaæ i jakim¶ tam ciutkiem to ucieka,bo podczas pracy i normalnej temperaturze silnika nie widzê zmian w zbiorniku po zgaszeniu silnika,w nocy auto stoi,a rano po prostu ju¿ tego p³ynu nie ma w zbiorniku,a poczas pompowania w przewodach on siê znajduje i w ch³odnicy,bo dolewam zaledwie nie ca³e pó³ litry po rozcieñczeniu
Pawe³os666 - 26 Sty 2010, 12:36
kuba87 napisa³/a: | takie srodki sa po to aby jakos sobie poradzic w drodze w sytuacji bez wyjscia 340 km od domu.... i przy sprzedazy z³omu |
pieknie to ujeles, ewentualnie w warsztatach, aby szybko oddac auto i zeby bylo tanio, a potem klient znowu przyjedzie po nowa chlodnice to tak jakby podcierac sie szklem, sorry za moja wulgarna polszczyzne, ale tak samo te wszystkie gowna do silnika do oleju doktóry i znachory (szczegolnie polecam na zime, jak kto¶ lubi mieæ galaretkê majonez z wody oleju i tego super specyfiku), i inne wspaniale np oczyszczacze (zalepiacze) wtrysków do diesla, co¶ wspanialego, polecam...
amon31 - 18 Lut 2010, 22:56
no to teraz ja
Otó¿ fiestkê mam 1,5 roku, nawet nie wiedzia³em o takich rzeczach. P³yn ch³odniczy ca³y rok (zesz³± zimê te¿) mia³ siê ok. Dzi¶ musia³em gdzie¶ pojechaæ, auto sta³o trochê na mrozie, od dawna nigdzie nie je¼dzi³em. No i dym spod maski szed³, pierwszy raz wentylator zaskoczy³ (teraz wiem ¿e dzia³a) i wskazówka pokaza³a czerwone pole. Po przeczytaniu waszych postów w tym pokoiku zszed³em zerkn±æ i jest dok³adnie jak piszecie - zero p³ynu w zbiorniku i majonez pod korkiem wlewu oleju.
Piszecie co¶ o nagrzewnicy, nie wiem które to to w tym silniku (1.1i).
Pytanie wiêc, czy kto¶ ju¿ doszed³ w tym temacie do jakiego¶ konsensusu? Jutro skoczê kupiæ p³yn, bo póki co innego wyj¶cia nie ma.
Pawe³os666 - 18 Lut 2010, 23:07
duzo tego majonezu?
cypis290 - 18 Lut 2010, 23:14
Nagrzewnice masz na ¶rodku auta, tak jakby za radiem pod plastikow± pokryw± na zaczepach, które podczas rozbierania siê urywaj± . Obejrzyj dok³adnie wszystkie wê¿e, przy opaskach i w miejscach ³±czeñ szczególnie. A mo¿e jednak w Twoim przypadku wydmucha³o uszczelkê spod g³owicy? Nagle Ci tak ten p³yn wyparowa³?
MARIUSZ.B - 18 Lut 2010, 23:15
Pawe³os666 napisa³/a: | duzo tego majonezu? |
A co to ma do rzeczy ?
amon31, szukaj nieszczelno¶ci, patrz gdzie jest mokro, obserwuj poziom p³ynu. Nagrzewnica to element daj±cy ciep³o w kabinie, znajduje siê miêdzy nogami pasa¿era a kierowcy.
Majonezem siê zbytnio nie przejmuj ma go wiêkszo¶æ fiest u¿ytkowanych niezbyt czêsto (niedogrzanych).
Pawe³os666 - 18 Lut 2010, 23:20
jak ma pol kilo pod korkiem papki to raczej moze miec do rzeczy, ale nie ma co za wczasu panikowac...
amon31 - 18 Lut 2010, 23:37
o majonezie ju¿ poczyta³em, nie jest go sporo wiêc tylko przetrê.
co do p³ynu to ja dawno pod maskê nie zagl±da³em, bo auto w sumie sta³o na mrozie nieu¿ywane ze 3 tygodnie, w tym czasie jecha³em nim ze 2 razy. No ale za tym razem a¿ dymek z prawej strony auta lecia³ i ¶mierdzia³o, przewody gumowe by³y mokre, ale tak jako¶ dziwnie od po³owy.
Sprawdzê je jeszcze w ¶wietle dziennym, niemniej jednak zalaæ go trzeba p³ynem. Kupiæ gotowy czy koncentrat? I czy zaopatrzyæ siê w ca³e 7L, które niby ma byæ w tym silniku?
cypis290 - 19 Lut 2010, 10:18
Ja bym kupi³ gotowy p³yn i nie przep³aca³, bo nie ustali³e¶ dlaczego znikn±³ i z tym co zalejesz mo¿e byæ tak samo. Jak zamierzasz go spuszczaæ tylko przez korek w ch³odnicy to 5 litrów spokojnie wystarczy, reszta p³ynu bêdzie znajdowaæ siê w bloku silnika. Przed wlaniem do samochodu jak bêdziesz spuszcza³ pozosta³o¶ci starego , to kapkê wlej do s³oika i sprawd¼ czy siê dobrze miesza ze ¶wie¿ym. Jak siê zwa¿y to musisz spu¶ciæ te¿ p³yn z bloku i wtedy rzeczywi¶cie bêdziesz potrzebowa³ oko³o 7 litrów nowego.
amon31 - 21 Lut 2010, 21:12
I bagienko....
kupi³em niebieski p³yn, taki by³ wcze¶niej, zla³em deczko z ch³odnicy, jak mówi³e¶, nie zwa¿y³ siê wiêc wla³em, posz³o jakie¶ 2,5L. Przejecha³em siê wczoraj do sklepu i z powrotem i... zonk. P³ynu w baniaczku nie ma. Teraz nie wiem, czy znów gdzie¶ nawia³o, czy mo¿e wci±g³o do ch³odnicy i jeszcze mam dolaæ.
Domy¶lam siê, ¿e nale¿y sprawdziæ ch³odnicê i te gumowe przewody, ale tak na sucho, czy na w³±czonym silniku (obiegu)? Je¶li gdzie¶ mam jeszcze zajrzeæ, to poinstruujcie mnie, bo sama nazwa podzespo³u mi nic nie powie, nowicjusz jestem w tych kwestiach i muszê siê jeszcze sporo nauczyæ.
kamil wolski - 21 Lut 2010, 21:20
Przede wszystkim sprawd¼ czy masz wodê w aucie w nogach czy nie.
cypis290 - 21 Lut 2010, 22:07
W jaki sposób dolewa³e¶ ten p³yn? Nale¿y dolaæ do stanu max i na odkrêconym korku odpaliæ silnik. Jak auto siê nagrzeje to dopiero wtedy termostat puszcza p³yn na ch³odnice i wtedy ubywa go w zbiorniczku. Nale¿y wyrównaæ braki.
kamil wolski napisa³/a: | Przede wszystkim sprawd¼ czy masz wodê w aucie w nogach czy nie. | Kamil ma racje, sprawd¼ czy siê z nagrzewnicy nie leje, w wiêkszo¶ci przypadków widoczne jest to po stronie pasa¿era pod wycieraczk±.
Kuleczka - 23 Lut 2010, 16:20
a tak przy temacie to jak sie dostac do nagrzewnicy?
cypis290 - 23 Lut 2010, 18:06
Kuleczka napisa³/a: | a tak przy temacie to jak siê dostaæ do nagrzewnicy? |
nagrzewnice masz na ¶rodku auta, pod plastikow± pokryw± na zatrzaski. Uwa¿aj bo te zaczepy pokrywy bardzo ³atwo siê wy³amuj±.
Kuleczka - 23 Lut 2010, 18:10
jak sie tam dostac? od wewnatrz auta czy pod mask± za silnikiem?
cypis290 - 23 Lut 2010, 19:58
Wewn±trz auta oczywi¶cie, na wysoko¶ci peda³ów, na ¶rodku auta masz t± pokrywê.
amon31 - 24 Lut 2010, 09:21
cypis290 napisa³/a: | Wewn±trz auta oczywi¶cie, na wysoko¶ci peda³ów, na ¶rodku auta masz t± pokrywê. |
dobra, to ¶ci±gnê pokrywê i mam uruchomiæ silnik i patrzeæ czy tam nie cieknie?
kamil wolski - 24 Lut 2010, 10:47
Najpierw sprawd¼ czy masz mokro pod wycieraczk±.
Pawe³os666 - 24 Lut 2010, 12:09
Jakby¶ mia³ mokro, to mam za 25z³, ale mam nadzieje ze to nie nagrzewnica, wg mnie za malo plynu wlane
kamil wolski - 24 Lut 2010, 12:20
Niech kolega najpierw odpali auto, odkrêci korek, wleje p³ynu na MAX, w³±czy ogrzewanie w aucie na maksa i poczeka z 15min. Niech auto siê rozgrzeje. Wtedy zakrêciæ korek, zostawiæ auto. Gdy ostygnie sprawdziæ stan p³ynu ch³odz±cego. Je¶li bêdzie za ma³o, dolaæ do maks. Poje¼dziæ, jak zniknie po odpowietrzeniu na bank gdzies jest nieszczelno¶æ. Rozrzane auto postawiæ pod marketem na 10min i sprawdziæ czy kapie pod auto. Sprawdziæ czy mokro pod wycieraczkami. Je¶li nie, jechaæ na analizator czy jak to siê nazywa, by sprawdzili czy w p³ynie nie ma obecno¶ci spalin.
Pawe³os666 - 24 Lut 2010, 12:45
Dokladnie, zalac go plynem, potem wszystko musi sie nagrzac, az chlodnica zrobi sie zewnatrz sucha, zeby mozna bylo ja obejrzec, a i nie lej wody zamiast plynu, bo nagrzewnice fajnie potrafi rozsadzic w srodku auta, jak zamarznie i sie obieg otworzy, wszystkie rurki w miejscu zaokraglenia na boku powysadza
amon31 - 24 Lut 2010, 22:29
no to co do wody to siê domy¶li³em, ¿e jakbym dzi¶ wla³ a za 3-4 dni walnie nagle siarczysty mróz to rozsadzi co nieco.
Woda pod wycieraczkami mo¿e byæ, choæby od ¶niegu wnoszonego na butach
dzi¶ siê przejecha³em i dymi³o siê spod maski, choæ temp. w porz±dku, zacz±³em to ogl±daæ z latark±, bo ju¿ ciemno i zauwa¿y³em ¿e to gdzie¶ z okolic paska klinowego. Gdy siê pochyli³em deczko mnie opryska³o, pasek rozpryskuje p³yn, tylko ¿e trudno tam co¶ dojrzeæ co to mo¿e byæ, w tym miejscu widzê kilka gumowych przewodów, mo¿e to który¶ z nich jest sparcia³y, mo¿na to ot tak sobie odkrêcaæ?
Pawe³os666 - 2 Mar 2010, 16:41
Tam nie ma zadnego paska, kontynuuj temat, wrzucajac mo¿e jakie¶ fotki
kamil wolski - 2 Mar 2010, 18:20
Pawe³os666 napisa³/a: | Tam nie ma zadnego paska |
Tam czyli gdzie? Bo kolega pisa³ ¿e pod wê¿ami gumowymi, u mnie tam jest pasek od altka.
Pawe³os666 - 2 Mar 2010, 18:23
Fakt pisal o klinowym, myslalem ze ma na mysli pasek rozrzadu (ktorego tam nie ma) i chlapanie z pompy wody, sorry - choroba zawodowa...
kamil wolski - 2 Mar 2010, 18:27
Cytat: | sorry - choroba zawodowa... |
To id¼ siê lecz, a zanim tego dokonasz, zacznij czytaæ posty dog³êbnie i ze zrozumieniem zanim na nie odpiszesz. Dziêkujê za uwagê.
Pawe³os666 - 2 Mar 2010, 18:40
Ka¿demu mo¿e siê zdarzyæ z³e zrozumienie banalnych spraw... zw³aszcza pod koniec dnia, przesadzasz kolego trochê..., takie teksty zostaw dla siebie, nie badz taki przykladny, napisalem ze sie pomylilem i dobrze wiesz ze nie da sie skasowac wiadomosci na forum, ja nie komentuje kiedy piszesz glupoty nieswiadomie nie znajac sie na mechanice czy w dziale elektryki, jak masz jakies spiecia czy uwagi do mnie, to lepiej zmien tampon, jak cos nie halo
Freeman - 2 Mar 2010, 18:44
Prawda. kamil wolski, chyba zbyt ostro zareagowa³e¶.
Pawe³os666 - 2 Mar 2010, 18:49
Dobra, nie ma co komentowaæ..., niech autor watku kontynuuje swój temat
amon31 - 2 Mar 2010, 21:05
dobra, dzi¶ zajecha³em do gara¿u, s±siad mi udostêpni³, no i co¶ kapa³o pod autem, odkrêci³em pasek i okaza³o siê, ¿e to leje z pompy wody. Wyj±³em j±, fakt uszczelka ca³a zdech³a, ale kapie te¿ z tej trójk±tnej koñcówki wa³u pompy. Czy da siê j± jako¶ rozebraæ? Mo¿e wymieniê w niej simmering, czy oring czy co tam za uszczelniacz jest. A je¶li nie, to zapewne czeka mnie zakup nowej?
Rozbiera³ kto¶ to?
P.S. Wê¿e s± w porz±dku.
P.S.2 Pompa wymieniona, nic nie kapie, ³adnie siê autko nagrza³o a¿ do w³±czenia wentylatora. Jutro uzupe³niê p³yn i bêdzie cacy
Ale to nie koniec, fifi wymaga jeszcze innych napraw
|
|