|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] Przewody zapłonowe pytanie
Adzi22 - 22 Kwi 2012, 20:02 Temat postu: [MK3] Przewody zapłonowe pytanie Witam, mam szybkie pytanie czy jest to normalne że jak odłącze 4 przewód od strony rozrządu na włączonym silniku- silnik nie zmieni swojej pracy a obrotomierz pokaże z 300obrotów ?
JoeMix - 22 Kwi 2012, 21:50
Nie jest normalne, jak odłączenie przewodu nie wpływa na pracę silnika to znaczy że nie pracuje na tym garze,,, tak?
Adzi22 - 22 Kwi 2012, 22:11
No właśnie tak myśle tylko zastanawiało mnie czemu wtedy obrotomierz schodził w dół, czy może to być spowodowane źle ustawionym zaworem [ chodzi tu o strzelanie w wydech]
vegetagt - 22 Kwi 2012, 22:18
Adzi22 napisał/a: | chodzi tu o strzelanie w wydech |
a może jeden gar na prawde nie pali i paliwo przelatuje przez niego, po czym dopala się w ciepłym wydechu? :>
drjanusz - 22 Kwi 2012, 22:44
Adzi22, Nie rób sobie jaj i pisz prawdę co robiłeś
Adzi22 - 22 Kwi 2012, 22:49
Zaczęło sie to wszystko od ustawienia zaworów wg tego FAQ co jest na forum z tym że silnik nie był do końca zimny, ustawiałem je jak jest tam napisane czyli te zawory które sie nie ruszają co potem sie okazuję nie jest do końca dobrą metodą...
Wniosek jest taki że nie wiem po ch*(^&j się za to brałem wcześniej nic nie strzelało
kuba87 - 22 Kwi 2012, 22:58
znaczy się żle ustawiłeś i chyba/ albo/ aczkolwiek żle podłączyłeś przewody zapłonowe
ustawiasz w ten sposób:
kolejność zapłonów 1243
zakładasz klucz na wał i kręcisz aż oba zawory na 1 cylindrze będą zamknięte ( będzie można pomajtać dżwigienkami) ustawiasz
kręcisz aż na drugim zajdzie takie samo zjawisko po czym ustawiasz luz zaworowy
robisz tak dla każdego cylindra
kable zapłonowe ułożysz właściwie jeśli spojrzysz na cewkę zapłonową lub znajdziesz drugą osobę do pomocy
jak zjadziesz osobę do pomocy sciągasz kable ze świec i patrzysz które dają iskrę po 2 równocześnie
zakładasz ( te co dają na raz iskrę) na 1 i 4 cylinder pozostałe dwa na 2 i 3
i są dwa wyjścia albo odpali al;bo nie
jak nie odpali to zamieniasz w ten sposób:
z 2 na 1 i odwrotnie
z 3 na 4 i odwrotnie
Adzi22 - 22 Kwi 2012, 23:11
Zawory ustawiałem już z 10 razy ale już jak podaje fabryka i tak jak mówisz
Rano spróbuje z tymi kablami, te strzelanie w wydechu to jeżeli chodzi o zawory to sprawa wylotowego tak ?
vegetagt - 22 Kwi 2012, 23:21
musiałby się wydechowy nie domykać. Strzela w wydech cały czas? Czy dopiero jak się rozgrzeje? Brak reakcji na zdjęcie przewodu ze świecy był na zimnym czy ciepłym silniku ?
Adzi22 - 22 Kwi 2012, 23:24
na pewno zimnym i na 99% na ciepłym. to jest coś takiego http://www.youtube.com/wa...suLa6UQ&feature
JoeMix - 22 Kwi 2012, 23:31
To stukanie takie? Kurde chyba ci w życie w wydech nie strzeliło, jak byś petardę do tłumika wsadził,,,
Adzi22 - 22 Kwi 2012, 23:35
No jest to uciążliwe bo cała buda sie trzęsie, nazwijmy to popiardywaniem
vegetagt - 22 Kwi 2012, 23:43
JoeMix, ja tak sobie mysle, ze chyba w sumie na zimnym silniku nie będzie w wydech strzelać? Więc możliwe, że zawór się nie domyka(i mieszanka częsciowo wybucha z cylindrze, częsciowo w kolektorze wydechowym ). No ale, skoro ustawił na ciepłym, to na zimnym powinien być większy luz i nie ma bata, by zawór się nie domykał. Do tego pewnie dźwigienki są wyrobione i faktyczny luz jest jeszcze większy. Moje 1.1 nie widziało różnicy pomiędzy 0.3 a 0.6 na wydechu...
Adzi22, a zamień kable tak jak kuba87 pisał. A cała buda się trzęsie, bo silnik nie pali na 4 gary i majta całością.
drjanusz - 22 Kwi 2012, 23:46
Adzi22, To wg Ciebie jest strzelanie w wydech
Ty się przyznaj kiedy wymieniałeś świeczki,kable WN i nie wprowadzaj ludzi życzliwych Tobie w błąd
vegetagt - 22 Kwi 2012, 23:56
Tam wyzej sie pomylilem, bo niedoczytalem postu kuby - jak nie pali ci czwarty, to zamień go z pierwszym.
Jeżeli pierwszy przestanie palić a czwarty zacznie - kabel do wymiany
Jeżeli pierwszy będzie nadal palił, a czwarty ciągle nie - świeca na czwartym do sprawdzenia.
Odszedłbym raczej od regulacji zaworów, bo za ciasne ustawienie działałoby przecież na zimnym silniku, a za luźne w moim przypadku nie miało znaczenia, tylko klepało głośniej.
Adzi22 - 22 Kwi 2012, 23:59
No źle dobrałem słowo , przewody jak i świece mają rok, najwiekszą zagadką tutaj jest to że, te POPIARDYWANIE z wydechu zaczeło się odrazu po regulacji zaworów dla tego szukam tu najbardziej winnego. Przewody mam podłączone jak na tym zdjęciu http://imageshack.us/phot...9250012vr3.jpg/
JoeMix - 23 Kwi 2012, 00:02
vegetagt napisał/a: | Więc możliwe, że zawór się nie domyka(i mieszanka częsciowo wybucha z cylindrze, częsciowo w kolektorze wydechowym ). | Jak zawór się nie domyka to nie ma sprężania, nic się nie zapali ani nie wybuchnie,,, strzelanie w wydech to jest wtedy jak z takiego "cieknącego" cylindra trochę paliwa naleci i się od czegoś odpali, wtedy jest pierdyknięcie konkretne raz na jakiś czas, druga sprawa to źle ustawiony zapłon / rozrząd, kiedy to następuje poprawne sprężenie mieszanki, tylko jej zapłon jest w złym momencie i/lub w trwającym procesie spalania zostanie zawór uchylony,,, ale to tez są konkretnie dźwięki a nie takie stukanie
drjanusz - 23 Kwi 2012, 00:04
Adzi22, Posłuchaj rady vegetagt, bo to może być dobry trop.
Kabel mógł strzelić od wyginania.
JoeMix - 23 Kwi 2012, 00:06
Adzi22 napisał/a: | przewody jak i świece mają rok | I nic to nie znaczy,,, Najbardziej lubię jak ktoś ma jakiś problem, podsuwa mu się możliwego winowajce, a koleś wali stwierdzeniem "Miesiąc temu wymieniany więc OK" - Informuję iż nowy markowy produkt może się zepsuć w pierwszym dniu użytkowania.
drjanusz - 23 Kwi 2012, 00:11
JoeMix, E tam marudzisz,przecie było nowe-kiedyś
Adzi22 - 23 Kwi 2012, 00:12
JoeMix Ja to rozumiem i jutro zrobię tak jak mówi kolega vegetagt poprostu zastanawiają mnie te zawory bo to od nich się zaczeło i to w nich próbuje znaleźć winę, Wielkie dzięki za pomoc! jutro rano się za to zabiorę
Adzi22 - 23 Kwi 2012, 17:11
Więc tak,po zamianie kabli jest to samo na 1 jak zdejme ( silnik na chwile jakby staje i dalej jedzie) tak samo jest z pozostałymi 2 i 3, na 4 dalej nie ma zmiany po odłączeniu.
Na kablu idącego z 4 przewodu z cewki jest dużo większa iskra (większe jej występownie-częstotliwość) od 1 przewodu, nie wiem czy to normalne
(Świeca sprawna zamieniłem z 3 cylindrem i normalnie chodził)
vegetagt - 23 Kwi 2012, 17:21
Przełączyłeś czwarty kabel na pierwszą świece(samą fajke), czy zamieniłeś kabel czwarty z pierwszym(fajka + łączenie do aparatu zapłonowego ) ? Bo tak patrze, że nieprecyzyjnie napisałem i można to dwojako interpretować.
Na 1 i 4 iskra powinna być w tym samym momencie. Jeżeli na czwartym jest inaczej jak na 1szym, to jakiś zonk z aparatem zapłonowym jest.
JoeMix - 23 Kwi 2012, 17:26
vegetagt napisał/a: | to jakiś zonk z aparatem zapłonowym jest. | Najpierw musiałby takowy być,,,
Adzi22 - 23 Kwi 2012, 17:26
Na samym początku nie ruszałem fajek poprostu na cewce zamieniłem 4 z 1 i odwrotnie.
A potem zrobiłem inaczej czyli podłączyłem kable jak były czyli dłuższy w 4 gniazdo i zamieniłem same fajki efekt ten sam
vegetagt - 23 Kwi 2012, 17:29
JoeMix napisał/a: | Jak zawór się nie domyka to nie ma sprężania, nic się nie zapali ani nie wybuchnie |
Ale Parzychowi strzeliło w dolot tak, że w plastikowym kolektorze dziura się zrobiła. Właśnie przez niedomknięty zawór
JoeMix napisał/a: | vegetagt napisał/a: | to jakiś zonk z aparatem zapłonowym jest. | Najpierw musiałby takowy być,,, |
A co tam jest? Moduł? Bez różnicy - nie działa to coś, co podaje iskre :>
Adzi22 - 23 Kwi 2012, 17:42
Tak samo jest z 2 i 3 na drugim jest wieksza iskra niż 3 tak ma to wygladac ?
JoeMix - 23 Kwi 2012, 17:56
W dolocie masz mieszankę paliwowo powietrzną, więc maiło się co zapalić, w wydechu masz spaliny,,, więc to nie tak samo, niedomknięty zawór a niedomknięty zawór to też nie zawsze tak samo jest,,, po drugie jak masz nieszczelność na wydechu do jak jest ssanie to nie tylko mieszanka jest zasysana ale też śmieci z wydechu,,, vegetagt napisał/a: | A co tam jest? Moduł? Bez różnicy - nie działa to coś, co podaje iskre | Cewka WN
Adzi22, na wszystkich powinna być taka sama,,,
Adzi22 - 23 Kwi 2012, 18:17
Ale cewka nie jest tu chyba jedynym winowajcom biorąc pod uwagę że w obu przypadkach podłączenia 4 cylindra i tak on nie wpływał na prace silnika
vegetagt - 23 Kwi 2012, 18:23
Ja się czuje zagubiony, bo:
1) kuba87, napisał, że 1 i 4 cylinder ma iskre w tym samym momencie
2) Ty napisaleś, że na 4tym iskra jest częsciej, niż na 1szym
3) A co najciekawsze w tym wszystkim, po zamianie 1 z 4, pierwszy cylinder ciągle palił(mimo tej częstszej iskry), a czwarty nadal nie.
Adzi22, masz możliwość pomiaru kompresji?
Adzi22 - 23 Kwi 2012, 18:55
Osobiscie nie, ale podjede do sąsiada spróbuje to dzisiaj zrobić
pablon - 23 Kwi 2012, 21:31
A kolega sprawdzal jak wygldaja swieczki?. Zamiana kabli raczej nic nie powie od razu.
kuba87 - 23 Kwi 2012, 21:42
Adzi22, żeś tera nabroił
jak mogłeś zajeżdziłeś biednego fordzikaaaaaaa
vegetagt - 23 Kwi 2012, 23:20
pablon napisał/a: | A kolega sprawdzal jak wygldaja swieczki?. Zamiana kabli raczej nic nie powie od razu. |
Adzi22 napisał/a: | (Świeca sprawna zamieniłem z 3 cylindrem i normalnie chodził) |
Adzi22 - 24 Kwi 2012, 19:53
Sąsiad zmierzył kompresje mówił że jest nie znacząca różnica miedzy 4 a 3 na 4 troche mniejsze ciśnienie, ja sie chyba poddam i przemęcze tak jak jest, wielkie dzięki za pomoc!
vegetagt - 24 Kwi 2012, 19:58
Czyli kompresja jest - od zaworów raczej można się odczepić.
kris_gw - 24 Kwi 2012, 20:29
Adzi22 napisał/a: | Zaczęło sie to wszystko od ustawienia zaworów wg tego FAQ co jest na forum z tym że silnik nie był do końca zimny, ustawiałem je jak jest tam napisane czyli te zawory które sie nie ruszają co potem sie okazuję nie jest do końca dobrą metodą... |
Opis regulacji jest dobry, sam regulowałem dokładnie w taki sposób i wszystko jest ok. Piszesz, że regulowałeś te co się nie ruszają pytanie tylko czy dosłownie te co się nie ruszają czy na cylindrze, na którym oba się nie ruszają - to jest różnica. Kręcąc kołem zgodnie z tą instrukcją na niektórych cylindrach rusza się jeden zawór a drugi nie, ty regulujesz tylko na tym cylindrze, gdzie nie ruszają się oba zawory. To może wydawać się śmieszne ale ktoś kto wcześniej tego nie robił może źle zrozumieć opis i regulować wszystkie co się nie ruszają.
Druga sprawa to położenie zaworów, na trzecim i czwartym cylindrze zawory są odwrócone to znaczy: na pierwszym i drugim cylindrze po lewej wylotowy a po prawej ssący a na trzecim i czwartym odwrotnie - po lewej ssący a po prawej wylotowy, nie pomyliłeś się z tym?
Jeżeli powyższe jest ok to pozostają zamienione miejscami kable zapłonowe, sprawdzałeś czy są zamienione?
Adzi22 - 24 Kwi 2012, 20:35
wszystko powyzsze jest ok
pablon - 24 Kwi 2012, 20:38
Jak cos mam kable i cewke do podmiany z Gdańska. Nie mozliwe aby czestotliwosc iskry byla inna poniewaz iskra wystepuje parami:]
Adzi22 - 25 Kwi 2012, 09:40
z tą częstotliwością to mój bład wzsystko jest ok
|
|