| 

| 

|  | Forum FiestaKlubPolska - 
 |  |  Archiwum - [Inny] Swift aka "NagaSuka" by Lary

Lary - 21 Lut 2011,  16:45
 Temat postu: [Inny] Swift aka "NagaSuka" by Lary
 NICK: Lary
 IMIĘ: Arek
 MODEL: Suzuki Swift
 WERSJA: MK4 GLX
 ROCZNIK: 1999r
 SILNIK: 1.3 / 68KM
 OPIS AUTA: 5 drzwiowy swift, oznaki korozji na lewym tylnim błotniku i purchle na dachu przy szybie czołowej (+ defekty natury lakierniczej). Immo, centralka, elektryczne szyby/lusterka, welurowa tapicerka

DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE
 wizualne: w końcu umyty i posprzątany
 mechaniczne: nic
 audio: nic
 inne: nic

PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE
 wizualne:pozbyć się naklejki na tylnej szybie, zmienić fabryczną czarną folię na słupkach.
 mechaniczne: kable WN, świece, napinacz+pasek rozrządu+pompa wody
 audio: wymienić radio (teraz jest coś starszego ode mnie), podłączyć głośniki (są jakieś jajka w tylniej półce)
 inne: wymienić olej, filtry, założyć LPG, wymienić siłowniki tylnej klapy,podgrzewane lusterka, w końcu nakleić klubowe naklejki które otrzymałem od trzeciego wraz z opłatą pierwszej składki klubowej

Zdjęcia są z otomoto, ja na razie nie mam jak zrobić bo samochód stoi na terenie firmy, wyjadę jak kupię oc.

Aktualizacja
 Od dziś kokos jeździ po stołecznych ulicach więc zapodaję kilka zdjęć.

szczepan522 - 21 Lut 2011,  18:03

Ładny.... kolor
   luk-90 - 21 Lut 2011,  18:25

swifty to też fajne autka, a gti to już w ogóle, kolor jedyny słuszny
   Lary - 21 Lut 2011,  18:40

Mi też się kolorek podoba, po dokładnych oględzinach zacznę się zastanawiać jak pozbyć się rudzielca tanim kosztem.
 van - 21 Lut 2011,  20:01

silniki nie do zabicia, żwawe a jednocześnie mocno oszczędne
 wersja 5 drzwi brzydka ale za to funkcjonalna
 Lary - 21 Lut 2011,  20:16

3D też mi się bardziej podoba ale trafiła się taka
 A darowanemu autu pod maskę się nie zagląda ;-)

Sam nie miałem okazji przetestować zrywności tego silnika z racji że jechałem po parkingu w strefie dla bankowych vipów, kierowników i innych takich poza tym właściciel chyba myślał że to moje pierwsze auto i ledwo zdane prawko przez co sikał w majtki powtarzając "tylko w nic nie przypieprz"
   Choć brat wspominał że od 4tyś rpm ciągnie...
 arecki - 21 Lut 2011,  20:29

Te auta są prawie bezawaryjne
   Lary - 21 Lut 2011,  20:37

Mam nadzieje bo pan Lary nie ma ani czasu ani chęci ani złotówek na długie i kosztowne naprawy
   Neo178 - 21 Lut 2011,  20:47

| Lary napisał/a: |  	  | chyba myślał że to moje pierwsze auto i ledwo zdane prawko przez co sikał w majtki powtarzając "tylko w nic nie przypieprz"   | 

Chyba chodziło mu o brak opłaconego OC jak dobrze pamiętam
  Bo w razie jakiegoś kuku bez OC to gruba sprawa się robi   Lary - 21 Lut 2011,  20:51

To też a raczej połączenie braku OC z młodym wyglądem ;-)
 Parzych - 21 Lut 2011,  23:01

Prowda... 	  | szczepan522 napisał/a: |  	  | Ładny.... kolor   | 
 Tys prowda... 	  | luk-90 napisał/a: |  	  | kolor jedyny słuszny   | 
  Niech dobrze służy i pokaż się tym na kolejnym spocie... Tommur - 21 Lut 2011,  23:06

| Lary napisał/a: |  	  | Choć brat wspominał że od 4tyś rpm ciągnie... | 
 Dobrze gada, bo na swifty mówi się wiertarka. Najlepiej chodzą mięędzy 5-7,5 tys obr.
   Parzych - 21 Lut 2011,  23:16

A nie SZLIFIERKA 	  | Tommur napisał/a: |  	  | bo na swifty mówi się wiertarka. | 
   drzeniow - 21 Lut 2011,  23:28

moj brat ma takie autko i po 2 latach użytkowania mogę powiedzieć, że porażka tego auta to to ze wahacze są przykręcane do podłużnic i ogólnie wszystko jest do podłożnic ;>. Podczas wymiany tulei urwałem 2 śruby, trzeba było szpilki spawać ale autko chodzi.
   Nie podoba mi sie w nich kierownica jest za cienka. Ogólnie silnik 1l na jakim jeździłem jest wystarczający 1.3 to będzie kosmos

Wymieniałem tez cały wydech i bak ogólnie poza tym autko nie jest awaryjne.
 Pewnie masz klamki połamane od srodka(zawiasy) ;> bo brat ma od kierowcy i pasażera

Oleju prawie nie bierze w ogóle nawet jak go mocno kręciłem.
 ale przynajmniej dla mnie 120 lepiej nie przekraczac a bynajmniej jego autko juz zaczyna nosić.

[ Dodano: Pon Lut 21, 2011 23:31 ]
 a z tą NagaSuka to prawda
  tam właśnie robią te auta  (wersje japan taką jak ma moj brat)   Lary - 21 Lut 2011,  23:44

Parzych pojawię się ale dopiero w marcu bo kaske na oc ogarniam dopiero.

| Cytat: |  	  | Pewnie masz klamki połamane od srodka(zawiasy) ;> bo brat ma od kierowcy i pasażera | 
 Czemu? Nawet nie wiem, nie miałem wiele czasu na sprawdzenie takich szczegółów szczerze mówiąc.

| Cytat: |  	  | a z tą NagaSuka to prawda  tam właśnie robią te auta   (wersje japan taką jak ma moj brat) | 
 Japońce chyba były do 94 czy 95r nie wiem dokładnie, to jest z produkcji węgierskiej
   hubi_2006 - 22 Lut 2011,  09:48

| Parzych napisał/a: |  	  | SZLIFIERKA | 
 To o Hondach
   luk-90 - 22 Lut 2011,  13:39

hubi a słyszałeś jak chodzi swift 1.3 gti 103km?? To też jest szlifierka
   rs_mlody - 22 Lut 2011,  16:49

http://www.youtube.com/watch?v=Ub4N3UlpII4  Ładnie chodzi
   Lary - 22 Lut 2011,  21:47

Zastanawiam się czy jest sens wymieniać teraz świece i przewody WN jeśli auto pali bez problemu?
 Świece i przewody jakieś konkretne czy cokolwiek co mi zaproponują w przystępnej cenie w sklepie?
 van - 23 Lut 2011,  13:46

zrób test "choinki" i zobaczysz w jakim stanie są kable
 świece jeśli nie wiesz kiedy były wymieniane albo są każda z innej parafii to wymień bo to nie duży koszt a na pewno to autu nie zaszkodzi
 Lary - 23 Lut 2011,  19:53

Zdecydowałem że wstrzymam się z olejem filtrami kablami i świecami. Zrobię to wszystko za jednym zamachem w przyszłym miesiącu jak grosza więcej będzie i sprawdzę od razu czy olej bierze bo jeśli tak drogiego kupował nie będę ;-)

Aktualizacja.
 OC wykupione, jeśli mi się uda to w poniedziałek dodam więcej zdjęć, ewentualnie we wtorek.

Pozdro

Poszła aktualizacja zdjęć.
 szczepan522 - 2 Mar 2011,  20:48

Szkoda że ci tak puchnie dach
   Lary - 3 Mar 2011,  16:54

Szkoda szkoda...
 Gadałem z kumplem lakiernikiem. Stwierdził że jeżeli coś z tym robić to tylko wyciąć szybę (niestety wklejana), wyciąć kawałek blachy i wspawać nową + polakierować dach.

O tyle dobrze że być może zrobi mi to po kosztach za robotę

Błotnik też kwalifikuje się do reperaturki...

[ Dodano: Sob Mar 12, 2011 22:51 ]
 Dotarło dziś do mnie niepokojące pukanie (bardzo wyraźnie słyszalne) chyba z tylnego zawieszenia (ale nie ma reguły czy dziury czy co).

Jadę w poniedziałek dowiedzieć się co do jest.

[ Dodano: Nie Mar 13, 2011 10:07 ]
 I jeszcze ukręciłem śrubę od ramienia wybieraczki
   kenczorf - 21 Mar 2011,  12:38

jakim cudem? 	  | Lary napisał/a: |  	  | I jeszcze ukręciłem śrubę od ramienia wybieraczki | 
   Lary - 21 Kwi 2011,  22:38

kręciłem, kręciłem i się ukręciło.
 Dziś ukręciłem całą śrubę takiego zabezpieczenia żeby koło zapasowe nie latało.
 No qarwa
   drzeniow - 22 Kwi 2011,  16:54

widocznie za silny jestes
   albo nie wiesz co to wd40
     Lary - 24 Kwi 2011,  21:21

WD40 mam w samochodzie ale nic nie dało
   Od czerwca dopiero zacznę coś przy samochodzie dłubać bo póki co to skupiam się na maturze i pracy.
 Zrobi się listę rzeczy do roboty i ogień

[ Dodano: Wto Maj 24, 2011 17:59 ]
 Swift idzie prawdopodobnie na sprzedaż, przesiadam się najpewniej w peugota 406 1.8 90km w gazie.
 Lary - 27 Lip 2011,  16:03

Suka nie została sprzedana, wymieniłem wycieraczki (w końcu), nawet kupiłem tylną półkę (bez dziur na głośniki, te pójdą w fabryczne miejsca), teleskopy do klapy, i plastik z bagażnika trzymający półkę w ryzach.

W najbliższym czasie wymieniam: olej, świece, przewody, filtr powietrza, paliwa, oleju.
 W niedalekiej przyszłości rozrząd z pompą wody, prawdopodobnie klocki i tarcze (muszę zdjąć koło o sprawdzić jak to wygląda po tylu latach ale myślę że już wyeksploatowane).

Jakiś czas temu podjąłem nową robotę (robię w częściach samochodowych) i mogę brać sobie stuff na firmę po spoorych zniżkach
  Żyć nie umierać   Lary - 6 Sie 2011,  18:19

Do zamknięcia (swift sprzedany, nowy paździerz kupiony_
   Freeman - 6 Sie 2011,  19:05

No to zgodnie z życzeniem.

Nie zapomnij się pochwalić nowym nabytkiem

|  |