Forum FiestaKlubPolska -

Silniki diesla - [MK3] 安ieca P這mieniowa w Dieslu , recepta na nie palenie ?

Kujus - 22 Gru 2010, 16:37
Temat postu: [MK3] 安ieca P這mieniowa w Dieslu , recepta na nie palenie ?
Witam chcia貫m przedstawi� relacj� z monta簑 jednej bardzo przydatnej rzeczy w dieslu zim� mianowicie 鈍iecy p這mieniowej ,moja fie鎥a pali豉 do 10 * mrozu poni瞠j to ju� niekoniecznie ( jak wi瘯szo軼i niestety ) postanowi貫m zaszczepi� rozwi您anie z ci庵nik闚 MTZ i MF do fordowskiego diesla:
1. Wymontowujemy g鏎n� cz窷� filtra powietrza , bierzemy rur� stalow� 1 1/2'' ( 40 mm ) d� oko這 8 cm , wypalamy w niej dziur� palnikiem ( mo積a wiertark� jak nie ma palnika na stanie ) i zataczamy ko鎍e 瞠by wchodzi造 w rozci皻� wcze郾iej rur� od filtra do rury elastycznej

Nast瘼nie kupujemy nakr皻k� pasuj帷� do 鈍iecy ( w przypadku ruskich ci庵nik闚 鈍ieca ma metryczny gwint , ja do 鈍iecy z Massey Fergusona musia貫m stoczy� troch� gwintu i zrobi� nowy 7/8 '' 14 zwoi na cal ) i wspawujemy j� w uprzednio zatoczon� rur�

Jak mamy zaspawane to i obrobione mieszamy klej 2 sk豉dnikowy ( ja u篡wam CX 80 do klejenia blok闚 cylindrowych i taki zastosowa貫m tu ) i wklejamy tulej� z gwintem w pokryw� filtra

Nast瘼nie wk豉damy to do auta jedyne na co trzeba uwa瘸� to 瞠by nie da� pod za ma造m albo za du篡m k徠em ( albo zawadzi o mask� albo o os這n� rozrz康u )

Nast瘼nie pod陰czamy przewodem od MF rop� ( mosi篹ny ) dalej wpinamy tr鎩nik w przelew paliwa i pod陰czamy to wszystko do kupy

( Ta spirala na zdj璚iu pe軟i rol� zbiorniczka ropy do 鈍iecy )
Dalej pod陰czamy pr康 mas� da貫m od kolektora ss帷ego i przykr璚ona jest do tulei w filtrze , plus pod陰czamy pod 鈍iece 瘸rowe .

安iece po monta簑 odpowietrzamy i robimy pr鏏� jak zapala

Jak wida� zapala :luzik: p鏦i co po monta簑 doczeka貫m si� tylko 8 stopni mrozu i ju� wida� popraw� , grzej� j� 3 razy i wtedy kr璚� i zapala . Poczekamy a� b璠zie wi璚ej jak 15 stopni i wtedy napisze kolejne wnioski . Co do koszt闚 to 鈍ieca od MF 28 z� ( s� te� za 17 ale to wszyscy znamy jako嗆 cz窷ci za te pieni康ze ) nakr皻ka 3 z� w篹e i opaski 12 z� tokarki spawarki nie licz� bo mam ale jak by nawet kto� to mia� dorobi� to max 30 z� Zapraszam do komentowania ch皻nie zapoznam si� z waszymi opiniami :)

Stunt_Man - 22 Gru 2010, 17:16

no no bardzo 豉dnie :ok:
Maki - 22 Gru 2010, 17:44

Cytat:
p鏦i co po monta簑 doczeka貫m si� tylko 8 stopni mrozu i ju� wida� popraw� , grzej� j� 3 razy i wtedy kr璚� i zapala

Po co ty grzejesz 3 razy. bez sensu. 1 raz wystarczy i odpalaj.

Kujus - 22 Gru 2010, 19:18

Maki napisa�/a:
Cytat:
p鏦i co po monta簑 doczeka貫m si� tylko 8 stopni mrozu i ju� wida� popraw� , grzej� j� 3 razy i wtedy kr璚� i zapala

Po co ty grzejesz 3 razy. bez sensu. 1 raz wystarczy i odpalaj.

Jak zagrzeje raz to nie odpali przy temperaturze poni瞠j 0 , na lato owszem grzeje raz ale w zim� 2-3 razy i to nie zawsze si� uda po tych 3 razach , oby ta modyfikacja zrobi豉 co ma zrobi� i b璠zie po 3 grzaniach odpala� przy minus 20 :)

ramses123 - 22 Gru 2010, 19:24

pomys� prosty wi璚 pewnie i dobry, tylko kurcze 瞠by wykona� to jest zabawy ...
SebeG - 22 Gru 2010, 19:26

1. Mo瞠 trzeba by這 najpierw 鈍iece 瘸rowe wymieni�?
2. Dolot jest z plastiku. Nie stopi si�?

Kujus - 22 Gru 2010, 19:42

安iece s� sprawne , po rozpi璚iu si� rozrz康u i zmianie g這wicy wrzuci貫m 鈍iece dotar貫m zawory i nowe ko鎍闚ki wtrysk闚 i ich ustawienie tak瞠 od strony silnika zrobione co si� da這 oczywi軼ie bez ruszania bloku bo to ju� nie mia這 by sensu ( ekonomicznego ) , co do kolektora nie stopi si� bo 鈍ieca jak nie kreci silnik nie zapala si� za ma這 tlenu dopiero jak kr璚isz to pojawia si� p這mie� i podgrzewa , po minucie palenia si� 鈍iecy na krotko pod陰czonej przy chodz帷ym silniku kolektor i rura by� ledwo letni tak瞠 o stopienie czy zapalenie si� tego raczej si� nie martwi� :)
kamil wolski - 22 Gru 2010, 23:46

A dla mnie to glupota. Zadbac o silnik, zlozenie rozrzadu i swiece zarowe, a nie bedzie trzeba takich patentow.
TomQ - 23 Gru 2010, 13:24

Sorrki za mo瞠 g逝pawe pytanie, ale czy fordowskie diesle maj� jakie� problemy z rozruchem w niskich temperaturach? Konstruktorzy co� poknocili czy jak?
10 lat je寮zi貫m Golfem TDI i nie by這 sytuacji, w kt鏎ej nie zapali� na strza�, a bywa造 mrozy ponad 25*C. Owszem im wi瘯szy mr霩 tym d逝瞠j grza造 鈍iece 瘸rowe, ale to niczego nie zmienia這. Zawsze pali� po max jednym obrocie wa逝.
Czy w Fordach jest inaczej, 瞠 potrzeba instalowa� 鈍iece p這mieniowe?

kamil wolski - 23 Gru 2010, 14:23

TomQ napisa�/a:
Sorrki za mo瞠 g逝pawe pytanie, ale czy fordowskie diesle maj� jakie� problemy z rozruchem w niskich temperaturach? Konstruktorzy co� poknocili czy jak?
10 lat je寮zi貫m Golfem TDI i nie by這 sytuacji, w kt鏎ej nie zapali� na strza�, a bywa造 mrozy ponad 25*C. Owszem im wi瘯szy mr霩 tym d逝瞠j grza造 鈍iece 瘸rowe, ale to niczego nie zmienia這. Zawsze pali� po max jednym obrocie wa逝.
Czy w Fordach jest inaczej, 瞠 potrzeba instalowa� 鈍iece p這mieniowe?

Tak, ludzie maj� w d... te samochody i je盥膨 a� zaje盥膨. Potem kupuje je m這dy gniewny i mu auto nie pali w mrozy. Za drogo by by這 wymieni� olej, 鈍iece, ewentualnie akumulator czy rozrusznik, wi璚 wk豉da patenty z ci庵nik闚... W ko鎍u taniej, a 瞠 drut, a 瞠 jak co� nie wyjdzie to si� auto zapali, to ju� s� szczeg馧y. W MIARE zadbany, powtarzam, w miar�, Ford, odpala przy -25.

TomQ - 23 Gru 2010, 14:30

kamil wolski napisa�/a:
W MIARE zadbany, powtarzam, w miar�, Ford, odpala przy -25.

Tak te� my郵a貫m i zdziwi這 mnie montowanie tej 鈍iecy.
Wy瞠j wspomnianym Golfem dzi� je寮zi m鎩 syn. Autko ma dobrze ponad 300 kkm i pali nadal na dotyk bez wzgl璠u na temperatur�. Zawsze mia這 najlepszy olej, filtry i terminowy, porz康ny serwis. A skoro "Szmelcwagenowi" to wystarcza, to Fordowi te� powinno.

Sztandi - 26 Gru 2010, 00:09

kamil wolski napisa�/a:
W MIARE zadbany, powtarzam, w miar�, Ford, odpala przy -25.

Co� w tym jest, moja narazie testowana do -20 i troche ni� trzepa這 (co� jak stare merce w dieslu ponagrywane na filmikach z YT), ale jeszcze nie by這, 瞠by nie zagada這 :) A silnik ig豉 nie jest, wtryski ju� sie 瞠gnaj�, generalnie po odpaleniu przez pare sekund sobie poklepie na p馧 osiedla, ale je寮zi :P Wi耩 mnie r闚nie� dziwi montowanie takich poronionych wynalazk闚, jak dobrze sie orientuje to takie 鈍iece p這mieniowe mia造 Transity wolnossaki w wersjach na szwecje itp... A gdzie polsce do szwecji? :D

kamil wolski - 26 Gru 2010, 00:43

Ja tam p鏦i co ca陰 zim� 鄉igam ze spalon� jedn� 鈍iec� 瘸row�, ale po prostu nie chce mi si� wk豉da� 豉p pod mask�.
Maki - 26 Gru 2010, 11:09

Cytat:
Jak zagrzeje raz to nie odpali przy temperaturze poni瞠j 0 , na lato owszem grzeje raz ale w zim� 2-3 razy i to nie zawsze si� uda po tych 3 razach , oby ta modyfikacja zrobi豉 co ma zrobi� i b璠zie po 3 grzaniach odpala� przy minus 20

Jak by� grza� raz i po zgaszeniu kontrolki odczeka� 5-6 s to r闚nie� by� odpali�. Bo to cy robisz to bez sensu 3 razy grza�.

Stunt_Man - 26 Gru 2010, 11:15

widze najbardziej krytykuj� osoby kt鏎e same nic nie robi�
gratulacje pyskocze, kolega co� samemu zrobi� i to dzia豉 wi璚 w czym problem? mo瞠 takie rozwi您anie jest dla niego ta雟ze? mo瞠 nie sta� go na remont klekota kt鏎y i tak sie nie op豉ca? brak s堯w

JoeMix - 26 Gru 2010, 11:56

Stunt_Man napisa�/a:
mo瞠 takie rozwi您anie jest dla niego ta雟ze? mo瞠 nie sta� go na remont klekota kt鏎y i tak sie nie op豉ca?
Moze przy odrobinie szcz窷cia nie zjara mu si� auto,,,
Stunt_Man - 26 Gru 2010, 12:00

w豉郾ie temu zamontowa� to w kawa趾u stalowej rury
Mi造 - 26 Gru 2010, 12:59

i po raz kolejny zacytuj� bardzo m康r� rad� 草逕ia:

Cytat:
Je瞠li co� jest g逝pie i dzia豉 - to g逝pie nie jest

Gratuluj� ciekawego pomys逝... tylko mam jedno pytanie - czy 鈍ieca ca造 czas si� pali? bo nie mog� doczyta�... jak nie to co j� roz陰cza?

Stunt_Man - 26 Gru 2010, 13:41

Mi造 - pali sie razem z 瘸rowymi :)
Mi造 - 26 Gru 2010, 14:14

a faktycznie ;] musz� nad takim patentem pomy郵e� ;]
Kujus - 26 Gru 2010, 14:37

U mnie we fie軼ie zrobiona g這wica ( podocierane zawory uszczelniacze na nich , wtryski wymienione rozrz康 i poustawiany ) tylko po co kr璚i� kilkadziesi徠 sekund 瞠by zaskoczy� albo i nie pro軼iej zagrza� par� razy i pokr璚i� kilka sekund piszecie o rozrusznikach akumulatorach itp , to chyba pro軼iej zrobi� co� 瞠by tych w/w element闚 nie do篡na� zw豉szcza 瞠 maj帷 narz璠zia i umiej皻no軼i wmontowanie takiego wynalazku trwa max dzie� i koszt jest 瘸den , a co do spalenia si� auta to sadze ze prawdopodobnienstwo tego jest takie jak spalenie si� od zwarcia byle jakiego innego przewodu , jak silnik chodzi to si� nie spali bo zasysa tyle powietrza 瞠 i tak b璠zie studzi這 kolektor , a na zgaszonym silniku 鈍ieca si� nie zapali bo nie ma dost瘼u tlenu poza tym mr霩 ust瘼uje od陰czasz mas� od 鈍iecy i masz to co mia貫� przedtem tak瞠 ryzyko 瘸dne :)
Marcinowaty - 26 Gru 2010, 14:44

Pogratulowa� ciekawego pomys逝:)
portier - 26 Gru 2010, 18:23

a co w przypadku jak przekaznik swiec sie zepsuje i bedzie caly czas grzal swiece? wtedy tez nie ma szans,zeby sie zapalil?
Kujus - 26 Gru 2010, 20:24

Jak si� zatnie przeka幡ik od 鈍iec to kontrolka ci nie zga郾ie poza tym na chodz帷ym silniku nie stanie si� nic , na zgaszonym ropa si� sko鎍zy po kilku sekundach a na samym 瘸rniku co jest w 鈍iecy to zanim si� co� zapali chwile potrwa poza tym po kilkudziesi璚iu sekundach bez ropy i ch這dzenia powietrzem spali si� drut oporowy bo to nie jest 鈍ieca do pracy ci庵貫j. jeszcze druga sprawa jak kto� z was pali� takimi plastikami w piecu to dobrze wie 瞠 za dobrze si� to nie pali to nie opony
Mi造 - 26 Gru 2010, 20:36

a drugie pytanie - czy 鈍ieca sama w sobie ma jaki� elektrozaw鏎? bo jak 鈍iece przestan� grza�, to powinna te� by� odcinana ropa... osobi軼ie nie wiem dok豉dnie jak ta 鈍ieca wygl康a, dlatego pytam...
portier - 26 Gru 2010, 21:24

ekhm ale przekaznik daje dluzej prad na swiece niz pali sie lampka na desce wiec zgaszona lampka nie= brak napiecia na swiecach

pytanie Mi造'ego tez jest ciekawe.. czy ta swieca gasnie gdy odcina sie jej napiecie i nie ma szans na to by ogien sam sie podtrzymywal? bo z przelewu caly czas plynie ropa

Stunt_Man - 26 Gru 2010, 21:29

鈍ieca ma wbudowany zaworek gy
Kujus - 26 Gru 2010, 21:33

Co do zaworu w 鈍iecy jest to bimetal zamykaj帷y j� pod wp造wem temperatury tu akurat niskiej , otwiera si� natomiast przy du瞠j temp ( przy zastosowaniu 鈍iecy z bia這ruski musi by� zaw鏎 osobny i inne zasilanie ale to nie rozmowa o ci庵niku to w to si� nie b璠� zag喚bia� ) Co do kontrolki to mo磧iwe 瞠 kto� to przerobi� u mnie i 鈍ieci si� ca造 czas grzania od przekr璚enia kluczyka do strzelenia przeka幡ika wy陰czaj帷ego 鈍ieci si�
JoeMix - 26 Gru 2010, 21:49

Kujus napisa�/a:
Jak si� zatnie przeka幡ik od 鈍iec to kontrolka ci nie zga郾ie
Kontrolka swoje 鈍iece swoje, jedno z drugim ma tak naprawd� niewiele wsp鏊nego,,,
Kujus napisa�/a:
Co do kontrolki to mo磧iwe 瞠 kto� to przerobi� u mnie i 鈍ieci si� ca造 czas grzania od przekr璚enia kluczyka do strzelenia przeka幡ika wy陰czaj帷ego 鈍ieci si�
Moze tak by� jak kontrolka ga郾ie to wy陰czaj� si� 鈍iece, ty puszczasz silnik 2 obroty wa逝 i komory zimne - mo瞠 dlatego nie chce ci pali�,,,
Mi造 - 26 Gru 2010, 21:51

Kujus napisa�/a:
Co do zaworu w 鈍iecy jest to bimetal zamykaj帷y j� pod wp造wem temperatury tu akurat niskiej , otwiera si� natomiast przy du瞠j temp

ok ju� wszystko wiem... rozmawia貫m na ten temat ju� z ojcem i powiedzia�, 瞠 nawet niez造 pomys� i chyba b璠� go u siebie stosowa�... z tym, 瞠 nie wiem czy nie b璠� robi� tak jak maj� niekt鏎e diesle - 鈍ieca w kolektor (oczywi軼ie po wymianie na aluminiowy)...

je郵i chodzi o rop�, to rozumiem, 瞠 z powrotu idzie w篹yk do tr鎩nika, z tr鎩nika jeden na 鈍iece a drugi na pomp� wtryskow� tak? z tym, 瞠 podczas odpalania paliwo przelewa si� powrotami?

Kujus - 26 Gru 2010, 22:32

JoeMix napisa�/a:
Kujus napisa�/a:
Jak si� zatnie przeka幡ik od 鈍iec to kontrolka ci nie zga郾ie
Kontrolka swoje 鈍iece swoje, jedno z drugim ma tak naprawd� niewiele wsp鏊nego,,,
Kujus napisa�/a:
Co do kontrolki to mo磧iwe 瞠 kto� to przerobi� u mnie i 鈍ieci si� ca造 czas grzania od przekr璚enia kluczyka do strzelenia przeka幡ika wy陰czaj帷ego 鈍ieci si�
Moze tak by� jak kontrolka ga郾ie to wy陰czaj� si� 鈍iece, ty puszczasz silnik 2 obroty wa逝 i komory zimne - mo瞠 dlatego nie chce ci pali�,,,

No nie , grzeje raz plus minus 8 sek ( tyle czasu mi sie grzeje ) potem drugi raz tyle i przy trzecim grzaniu licz� do 3 i kr璚�

Co do zasilania to z przelewu jest tr鎩nik i ta rurka co robi za zbiorniczek mo瞠 by� te� kawa貫k w篹a ( profilaktycznie wola貫m rurk� metalow� ) i dzia豉 to tak 瞠 jak silnik zaskoczy wtedy leci du穎 paliwa ( w por闚naniu z kr璚eniem rozrusznikiem ) a 鈍ieca jest jeszcze otwarta wtedy nape軟ia si� to cudo ale zaraz ostyga i si� zamyka i ropa zostaje na kolejny rozruch , mo積a da� osobny zbiorniczek ale to ju� jak kto woli ;)

Mi造 - 27 Gru 2010, 01:01

Kujus, dobrze ale wyt逝macz mi jedno - jak zaczynasz kr璚i� silnikiem to co wypycha rop�, jak w w篹ykach przelewowych nie kr捫y jeszcze ropa?
Kujus - 27 Gru 2010, 08:39

Wypychaj� 2 rzeczy robi帷e si� nadci郾ienie w przewodach paliwowych mo瞠 ropy jeszcze tam jako takiej nie ma ale ci郾ienie zaczyna powoli rosn望 oraz w wyniku kr璚enia silnik wytwarza podci郾ienie w kolektorze dolotowym te 2 rzeczy robi� 瞠 ropa wlewa si� do 鈔odka
Mi造 - 27 Gru 2010, 10:56

no to wszystko ju� wiem :) dzi瘯i za pomys豉 :P
Maki - 27 Gru 2010, 15:18

Cytat:
No nie , grzeje raz plus minus 8 sek ( tyle czasu mi sie grzeje ) potem drugi raz tyle i przy trzecim grzaniu licz� do 3 i kr璚�

No i powiec po co ty to robisz nie liepiej grza� a� zga郾ie kontrolka po czym odczekujesz ile� tam sekund (w zalerzno軼i jak d逝go 鈍iece grzej� po zga郾i璚iu kontrolki) np. 10s i odpalasz.

ramses123 - 27 Gru 2010, 15:50

Maki napisa�/a:
powiec

matko boska !!!

powiedz :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:

kamil wolski - 27 Gru 2010, 16:50

Maki napisa�/a:
Cytat:

No i powiec po co ty to robisz nie liepiej grza� a� zga郾ie kontrolka po czym odczekujesz ile� tam sekund (w zalerzno軼i jak d逝go 鈍iece grzej� po zga郾i璚iu kontrolki) np. 10s i odpalasz.

Bo jak zacznie kr璚i� silnikiem w momencie gdy 鈍iece ju� nie grzej� (po pykni璚iu przeka幡ika) to dwa obroty wa貫m i szansa na odpalenie jest bliska zeru. 安iece musz� grza� w momencie kr璚enia rozrusznikiem.

Sztandi - 27 Gru 2010, 19:06

Odczeka� 2-3 sekundy po zga郾i璚iu kontrolki i mieli� rozrusznikiem (瞠by grza這 jeszcze do pukni璚ia przeka幡ika a 鈍iece byly minimalnie bardziej zagrzane) i nie powinno by� problemu, jak nie zagada to powt鏎zy� itp a nie grza� 50 razy 鈍iece ktore za miesi帷 sie spsuj� :-)
JoeMix - 27 Gru 2010, 19:49

Pisa� kolega ze ma inaczej pod陰czon� kontrolk� i ga郾ie mu z chwil� wy陰czenia 鈍iec - czyli ju� jest rze嬌a,,, jedni naprawiaj� do stanu jak trzeba inni rze嬌i� dalej - generalnie przy porz康nym wykonaniu i jedni i drudzy nie maj� problem闚,,,