| |
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Silniki diesla - [MK6] Kontrolka temperatury p造nu ch這dz帷ego.
arktur36 - 29 Wrz 2010, 19:55 Temat postu: [MK6] Kontrolka temperatury p造nu ch這dz帷ego. Dzisiaj rano po przejechaniu ok 4 km zapali豉 mi si� ( nie miga豉) kontrolka temperatury p造nu ch這dz帷ego. W tym samym czasie wska幡ik temperatury (elektroniczny) wskazywa� norm�, czyli by� w po這wie. Zatrzyma貫m auto. Na biegu ja這wym kontrolka zgas豉. Wy陰czy貫m silnik. Poziom p造nu w zbiorniku miedzy min a max. Na wszelki wypadek dola貫m do max. W ci庵u dnia przejecha貫m jeszcze z 30 km z r騜nymi pr璠ko軼iami i obci捫eniem i wszystko by這 ok. Dodam jeszcze ze wska幡ik temperatury (elektroniczny) nieraz mi wariuje tzn. w czasie jazdy jest w po這wie , a wiec norma a co jaki� czas spada o dzia趾� w d馧, 瞠by po jakim� czasie wr鏂i� znowu do pozycji norm. Mo瞠 kto� wyja郾i mi co tzn i czy to chwilowe zawirowanie? Czy mo瞠 co� innego. Prosz� o pomoc.
karolusms - 29 Wrz 2010, 21:15
zwykly blad komputera ......
arktur36 - 30 Wrz 2010, 12:20 Temat postu: Powt鏎ka z rozrywki Dzisiejszego ranka objaw zupe軟ie taki sam. Poeksperymentowa貫m i by Wam go opisa�, to wska幡ik temperatury i kontrolka ta czerwona zachowuj� si� jak po roz陰czeniu kostki czujnika temperatury wody. Czyli wska幡ik temperatury mruga ca豉 skal� w kontrolka 鈍ieci na czerwono ci庵造m 鈍iat貫m. Po 10 - 15 sek. wszystko wraca do normy i ju� jest ok. W serwisie telefonicznie podpowiedzieli by wymieni� czujnik temp. ten z zielon� ko鎍闚k�. Co wy na to? Mam czas na decyzje do 14.30
JoeMix - 30 Wrz 2010, 12:51
| arktur36 napisa�/a: | | wska幡ik temperatury i kontrolka ta czerwona zachowuj� si� jak po roz陰czeniu kostki czujnika temperatury wody | Wi璚 mo瞠 gdzie� jest nieci庵這嗆 w obwodzie czy zwarcie,,, czujnik,,, jak kosztuje nie du穎 to wymieni� mo瞠sz, bo a nu� widelec,,,
arktur36 - 4 Pa� 2010, 14:46 Temat postu: Jednak czujnik temperatury Wymieni貫m czujnik temperatury z termostatem i problem od pi徠ku nie wyst瘼uje, tak瞠 mo積a stwierdzi� 瞠 tu by豉 przyczyna. Wska幡ik temperatury te� ju� zachowuje si� normalnie tzn. nie skacze z pozycji "normal" w d馧 i znowu do "normal".
mkapi - 4 Cze 2011, 18:26
pod陰cze si� pod temat bo mam podobne objawy, lecz kolega wymieni� tez termostat ja uwa瘸m 瞠 to zb璠ne chyba.
Czy kto� wie jakie warto軼i na czujnik temperatury wody.
Na zimnym ?
Na rozgrzanym >
Rozumie m ze w omach
Pawe這s666 - 4 Cze 2011, 21:37
5-6 kilo przy 20 stopniach (5000 ohm - 6000 ohm)
0,5-0,6 kilo przy 80 stopniach (500 ohm do 600 ohm)
mkapi - 6 Cze 2011, 20:26
Pawe這s666, dzieki
mkapi - 20 Cze 2011, 14:33
Na wy鈍ietlaczu mia貫m numer dtc E199 czyli b陰d czujnika .
Wymieni貫m w Sobot� i na razie cisza. B陰d jak my郵a貫m sam si� nie skasuje.
Ale wychodzi na to 瞠 wymiana termostatu zb璠na.
kreciasty - 11 Lip 2011, 00:58
Czujnik do wymiany (tak m闚i� mechanik u kt鏎ego pod陰cza貫m Fiest� pod komputer), ja musz� si� w ko鎍u zebra� i sw鎩 te� wymieni� bo nie raz na zimnym silniku "gotuje mi si� woda" po czym wszystko wraca do normy
lakiernik175 - 11 Lip 2011, 07:37
to jak ci si� na zimnym gotuje woda to wymiana czujnika nie pomo瞠.Mo瞠sz spokojnie zacz望 od zmiany mechanika i wymiany termostatu .
mkapi - 12 Lip 2011, 18:20
objaw gotowania wody mo瞠 ci si� wydawa� ale to chyba zapowietrzony uk豉d. I b帳le tak lec�.
Chocia� moja odpowietrza si� sama. To i twoja powinna. Pewnie masz co� nieszczelne
papa_ciapa - 20 Sty 2012, 16:05 Temat postu: Re: Kontrolka temperatury p造nu ch這dz帷ego.
| arktur36 napisa�/a: | | Dzisiaj rano po przejechaniu ok 4 km zapali豉 mi si� ( nie miga豉) kontrolka temperatury p造nu ch這dz帷ego. W tym samym czasie wska幡ik temperatury (elektroniczny) wskazywa� norm�, czyli by� w po這wie. Zatrzyma貫m auto. Na biegu ja這wym kontrolka zgas豉. Wy陰czy貫m silnik. Poziom p造nu w zbiorniku miedzy min a max. Na wszelki wypadek dola貫m do max. W ci庵u dnia przejecha貫m jeszcze z 30 km z r騜nymi pr璠ko軼iami i obci捫eniem i wszystko by這 ok. Dodam jeszcze ze wska幡ik temperatury (elektroniczny) nieraz mi wariuje tzn. w czasie jazdy jest w po這wie , a wiec norma a co jaki� czas spada o dzia趾� w d馧, 瞠by po jakim� czasie wr鏂i� znowu do pozycji norm. Mo瞠 kto� wyja郾i mi co tzn i czy to chwilowe zawirowanie? Czy mo瞠 co� innego. Prosz� o pomoc. |
U mnie objawy by造 takie (chyba - bo ju� nie pami皻am dok豉dnie "harmonogramu", co 鈍ieci這/co mryga這):
1. Po przejechaniu 2-3km (zimny silnik) - kontrolka temperatury zaczyna豉 鈍ieci�, wska幡ik temperatury (elektroniczny) - "mryga�". Po przejechaniu ok. 2-3km, wszystko wraca這 do normy. Zdarza這 si�, 瞠 wska幡ik temperatury (elektroniczny - wy鈍ietlacz) "skaka�" - tj. powiedzmy w granicach MIN i (do MAX raczej nie dochodzi�) MAX.
2. Je寮zi貫m tak, a� do teraz... tj. kontrolka temperatury ca造 czas 鈍ieci, wska幡ik temperatury ca造 czas "mryga". Silnik/wszystko inne dzia豉 prawid這wo (Normalnie mo積a jezdzi�).
Czujnik temperatury wymieni貫m (prawdopodobnie uszkodzony - sprawdzone omomierzem (przez ok. 1-2sek pokazuje powiedzmy 2-3kOma, a nast瘼nie "obw鏚" przerwany), nowy czujnik ca造 czas pokazuje "Omy").
Dodatkowo wentylator przy ch這dnicy na uruchomionym silniku ca造 czas pracuje (zima teraz?).
Dodatkowo wchodz帷 w tryb "test" wy鈍ietlacza/kontrolek: na wy鈍ietlaczu pokazuje si� napis "test" - i na tym koniec - tzn. nie wchodzi w tryb "testu" (kontrolka od temperatury 鈍ieci, wska幡ik temperatury "mryga").
O co chodzi? Mo瞠 trzeba skasowa� kody b喚d闚? Tylko jak je skasowa�? (Akumulatora nie od陰cze bo nie znam KeyCoda do radia).
JoeMix - 20 Sty 2012, 16:13
| papa_ciapa napisa�/a: | | Dodatkowo wentylator przy ch這dnicy na uruchomionym silniku ca造 czas pracuje (zima teraz?). | Bo jak co� z czujnikami si� dzieje to komputer za陰cza wiatrak,,, lepiej niech dmucha na zimny silnik ni� mia這 by doj嗆 do przegrzania - taki jest tok jego my郵enia,,, | papa_ciapa napisa�/a: | | Mo瞠 trzeba skasowa� kody b喚d闚? Tylko jak je skasowa�? | Trzeba si� pod komputer podpi望,,,
papa_ciapa - 20 Sty 2012, 20:08
OK, by貫m u mechaniora. Wpi掖 komputer - by造 b喚dy (5 b喚d闚 (numer tylko jeden podam bo akurat ten zapisa貫m E199 (mam nadziej�, 瞠 dobrze zapisa貫m) - i z tego "anglojazyka" - to chyba chodzi這 o "kilometry nabi貫�, jed� do serwisu")). W ka盥ym b康� razie mechanior kody skasowa� i jest OK.
Stawiam na czujnik temperatury (kt鏎y wymieni貫m, dzi瘯i info z tej strony - Pozdrawiam), kt鏎y pewno ledwo ju� "zipa�", a jak "zdech�", to z kontrolek temperatury zrobi豉 si� choinka - i aby "skasowa�" choink�, trza si� wpi望 w komputer.
Pzdr.
EDIT: A i oczywi軼ie wiatrak od ch這dnicy ju� nie chodzi.
macieksg - 7 Pa� 2012, 09:03
Jako ze jestem nowy na forum, to chcia豚ym przywita� wszystkich Jestem posiadaczem Forda Fiesty z 2002r. Ostatnio pojawi� si� pewien problem. Po ruszeniu samochodem po paru minutach zapala mi si� kontrolka temperatury silnika, wszystkie strza趾i od wska幡ika temp zaczynaj� miga�, a po paru sekundach wszystko wraca do normy. Dodam ze jest to 1.4TDCI. Wiecie co to mo瞠 by�? Widz�, 瞠 mieli軼ie podobne problemy i w wi瘯szo軼i by� to czujnik temperatury. Czy mo瞠 to by� co� innego?
misiak - 7 Pa� 2012, 12:29
Jak to zwykle bywa wypada skoczy� na diagnostyk� komputerem i co� si� mo瞠 wyja郾i.
Spalanie jak? W normie czy zaczyna si� robi� kosmos?
macieksg - 7 Pa� 2012, 15:23
Spalanie? Wci庵a mi ok 8 litr闚, z tym 瞠 je盥輳 tylko po mie軼ie i przewa積ie w godzinach szczyt闚. A podpi望 pod komputer to tylko w Aso, czy inni mechanicy te� 鈍iadcz� tak� us逝g�?
Parzych - 7 Pa� 2012, 15:29
| macieksg napisa�/a: | | Wci庵a mi ok 8 litr闚, z tym 瞠 je盥輳 tylko po mie軼ie i przewa積ie w godzinach szczyt闚. A podpi望 pod komputer to tylko w Aso, czy inni mechanicy te� 鈍iadcz� tak� us逝g�? | 盍e Ci jak moja 1.6 benzyna, tyle 瞠 je盥輳 poza szczytem (ale i tak masz masakrycznie wysokie spalanie), pod komputer to niemal ka盥y mechanior si� podepnie...
macieksg - 7 Pa� 2012, 16:07
No to faktycznie masakra. A czy te dwie rzeczy mog� by� jako� razem powi您ane?
Puff - 7 Pa� 2012, 17:22
Sterownik zalewa wi璚ej paliwa je郵i dostaje informacj�, 瞠 jest zimno. Tyle, 瞠 wtedy kontrolki z temperatury nie powinny miga�... A ju� na pewno nie po paru minutach od odpalenia... (chyba, 瞠 od startu go "pa逝jesz" - inaczej diesel nie ma prawa w takim czasie si� nawet do 80蚓 zagrza�...)
misiak - 7 Pa� 2012, 17:22
Tak. Niedogrzanie silnika mo瞠 skutkowa� du篡m spalaniem. Jak jest to tw鎩 nowy nabytek proponuj� wyczy軼i� przep造womierz. U mnie spalanie z 8 zesz這 do g鏎a 6 po mie軼ie.
Komp aso na pewno b璠zie wi璚ej funkcji mia� i odczyt pewnie z wszystkich czujnik闚. Mechaniory te� maj� kompy diagnostyczne. Niekt鏎zy lepsze niekt鏎zy gorsze...
macieksg - 7 Pa� 2012, 17:32
Tak, to niedawno kupione auto. Dzi瘯i panowie za pomoc, w tygodniu b璠� dzwoni� do go軼ia co pono� od 20 lat specjalizuje si� w naprawie Ford闚. Pozdrawiam
P.S. Pufcio, od startu "paluje"? Tzn?
Puff - 7 Pa� 2012, 19:13
| macieksg napisa�/a: | | "paluje" |
paㄆje
Tzn. 瞠 ci庵niesz go w okolice obrot闚 maksymalnych nie daj帷 mu si� wcze郾iej zagrza�
macieksg - 7 Pa� 2012, 19:16
aaa to nie wy窺zy bieg wskakuje w okolicach 2000 obrot闚. Orientujecie si� ile mo瞠 kosztowa� wymiana takiego czujnika, je郵i to jest przyczyn�?
Puff - 7 Pa� 2012, 21:09
Wymiana to pewnie s� 2 minuty, wi璚 za piwo m鏬豚y Ci to kto� zrobi�
"Martw si�" bardziej kosztem czujnika (z p馧 st闚ki pewnie b璠zie kosztowa�)
macieksg - 7 Pa� 2012, 21:46
Tym 瞠 "p鏊 st闚ki" to akurat mnie pocieszy貫�, bo my郵a貫m 瞠 du穎 wi璚ej
Puff - 7 Pa� 2012, 22:11
Dowiesz si� ile dok豉dnie jak zapytasz w sklepie, niemniej powinno oscylowa� to w tych okolicach...
koziolek27 - 18 Sie 2019, 11:28
Witam,mam problem z Fordem Fiesta mk7 1,6Diesel 2013r.Problem jest w tym,ze jak jade 140km/h zaswieca mi sie kontrolka temp.plynu chlodniczego i temp.rosnie.Kiedy zwolnie do 120 wszystko wraca do normy,Dodam,ze wiatrak dziala poprawnie i mam odpowiednia ilosc plynu.Ktos pomoze?!
JoeMix - 18 Sie 2019, 11:43
Trzeba zmierzy� temperatur� p造nu, mo磧iwe 瞠 silnik faktycznie si� przegrzewa,,,
koziolek27 - 18 Sie 2019, 11:45
to dla czego jak zwolnie do 120 wszystko wraca do normy?!
Jaszczur - 18 Sie 2019, 12:25
Bo mniejsze obci捫enie silnika. Na moje masz uszkodzon� uszczelk� pod g這wic�. Na razie nie jako� mocno, ale nieszczelno嗆 ju� jest, i uwidacznia si� w sytuacji, gdy ci郾ienie w cylindrach wzrasta.
Zbieraj pieni捫ki powoli.
vegetagt - 18 Sie 2019, 12:29
albo ekstremalnie niewydajn� ch這dnice, chocia� tez bardziej stawiam na jaki� przedmuch do p造nu ch這dz帷ego.
JoeMix - 18 Sie 2019, 15:00
| koziolek27 napisa�/a: | | to dla czego jak zwolnie do 120 wszystko wraca do normy?! | Bo w zale積o軼i od tego jak szybko jedziesz powietrze inaczej op造wa auto i przep造wa przez komor� silnika,,, zr鏏 test z przekroczeniem 120 ale na innym biegu,,, bo jak ch這paki sugeruj� przyczyn mo瞠 by� napraw� wiele,,,
|
|