| 

| 

|  | Forum FiestaKlubPolska - 
 |  |  Tuning stylistyczny - [MK6] Dodatkowe oświetlenie

pawel182 - 12 Sie 2010,  21:03
 Temat postu: [MK6] Dodatkowe oświetlenie
 Ostatnio troszkę podłubałem w Fiestce i po oświetleniu schowka (zakładałem ponad rok temu chyba) przyszła kolej na oświetlenie klamek i podłoża po otwarciu każdych z drzwi
 Poniżej efekt prac:

przemo_rsr - 12 Sie 2010,  21:08

no nieźle, opisz w skrócie jak to zrobiłeś, bo to może być przydatne
   bidżej - 12 Sie 2010,  21:12

no jak już się pochwaliłeś, to rozwiń trochę temat i pokaż co i jak... bo wygląda ciekawie i praktyczne może się okazać
   pawel182 - 12 Sie 2010,  21:16

Opiszę opiszę i wkleje więcej zdjęć
  tylko w wolnej chwili (mam nadzieję że na najbliższym weekendzie) Dziś wsumie jeszcze nawet nie zdążyłem pozakłądać wszystkich plastików wewnątrz bo mnie wieczór zastał :( Parzych - 12 Sie 2010,  21:22

Też się szykuję do podświetlenia podłoża... Jako oświetlenie będzie u mnie listwa SMD, czy jakoś tak... Podaj pod co się podczepiłeś...
   DemptD - 19 Sie 2010,  20:22

też tak mam, już dawno

listwa na ledach SMD
  podpięte pod lampkę, niestety ma to jedną wadę u mnie, że przy otwarciu jednych drzwi, drugie też świecą, kombinowałem, żeby podpiąć się pod krańcówke drzwi, ale jakoś nie chciało to świecić to podłączyłem pod lampkę i zrobiony osobny wyłącznik, także jest spoko   pawel182 - 31 Sie 2010,  13:49

Zgodnie z obietnica załączam trochę więcej zdjęć:
 Jak widać listwy LED są mocowane od wewnatrz bez zadnego przyklejania i innego rzeźbienia
  Nie ma obawy że coś się odklei i w ogóle odpadnie po jakims czasie. 

Zarówno przewód zasilający diody LED do oświetlania podłoża i LED podświetlające klamki są zakończone szybkozłączką aby można było bezproblemowo ściągnąć kiedyś boczek bez konieczności używania ucinaczek

Puki co oświetlenie podłoża podpiete jest pod lamkpę oświetlenia wnętrza poprzez przekaźnik. W pierwszej kolejności będzie update w celu pozbycia sie przekaźnika a kolejny w celu odseparowania każdych drzwi z osobna tak aby zapalała sie tylko lampka otwartych drzwi a  nie wszystkich aczkolwiek to, że zapalaja sie wszystkie tez jest OK.
 przemo_rsr - 1 Wrz 2010,  11:30

porządna robota! Neo178 - 1 Wrz 2010,  21:29

<brawo>
  Śledzę wątek od początku i muszę powiedzieć, że zajebiaszczo to wygląda  pawel182, dobra robota   gutek2184 - 5 Wrz 2010,  21:29

Witam super sprawa powiem szczerze. Planuję zrobić to samo ale mam pytanko jak z oświetleniem tyłu tam są korbki i nie ma elektrycznego sterowania w fiestach. Więc trzeba ciągnąc przewody? Czy nie lepiej już było jak ciągnąć na tył  to wpiąć się gdzieś gdzie podświetla się w momencie zapalenia światła?.

Reasumując interesuje mnie odpowiedź jak rozwiązałeś oświetlenie tylnych klamek i którędy dałeś przewody ? Pozdrawiam i gratuluje pomysłu.
 pawel182 - 5 Wrz 2010,  23:30

Z przodu podświetlenie klamek podpięte jest pod podświetlenie przycisków do sterownia szybami. Z tyłu podświetlenie klamek podpięte jest pod skrzynke z bezpiecznikami, dokładniej mówiąc pod bezpiecznik od elektrycznych szyb - poprostu chciałem aby wszystkie klamki zasilane były z tego samego obwodu.
 Przewody pociągnięte są wzdłuż progów tak jak oryginalna instalacja. Równie dobrze można było podpiąć się przy przednich drzwiach ale ja wolałem pociągnąc kabelki do samej skrzynki z bezpiecznikami.
 gutek2184 - 6 Wrz 2010,  14:34

I właśnie zaczynam się zastanawiać jak napisałeś że puściłeś kabelki od bezpieczników to lepszym rozwiązaniem będzie chyba podpiąć się pod przełącznik od sterowania ogrzewaniem tylnej szyby gdyż jego podświetlenie zapala się w momencie zapalania świateł. I w tedy można uniknąć efekt palenia się klamek na kluczyku. Dzięki za odp.

Narazie pracuję nad podgrzewanymi fotelami kupiłem maty podgrzewane już je rozprułem i wyjąłem całe te grzałki i będę robił na fotel. w końcu zima idzie trzeba mieć ciepło w pupke:)
 pawel182 - 6 Wrz 2010,  15:39

| gutek2184 napisał/a: |  	  | I właśnie zaczynam się zastanawiać jak napisałeś że puściłeś kabelki od bezpieczników to lepszym rozwiązaniem będzie chyba podpiąć się pod przełącznik od sterowania ogrzewaniem tylnej szyby gdyż jego podświetlenie zapala się w momencie zapalania świateł. I w tedy można uniknąć efekt palenia się klamek na kluczyku. Dzięki za odp. | 

To juz kwestia upodobań. Diody i tak świecą u mnie na tyle delikatnie że w dzień są niewidoczne. Inna sprawa że siedząc w nocy w samochodzie aby podświetlić klamki u mnie wystarczy przekręcić kluczyk w pozycje "I" u Ciebie będzie chyba trzeba przekręcić kluczyk w pozycje "II" i zapalać światła...
   A na koniec dodam że i tak cały rok jeździmy na światłach więc i tak w dzień będziesz miał podświetlone klamki niezależnie gdzie się podepniesz

| gutek2184 napisał/a: |  	  | Narazie pracuję nad podgrzewanymi fotelami kupiłem maty podgrzewane już je rozprułem i wyjąłem całe te grzałki i będę robił na fotel. w końcu zima idzie trzeba mieć ciepło w pupke:) | 

Uważaj na jajka
  Powodzonka i czekamy na relacje z pola walki   Parzych - 1 Lis 2010,  01:18

pawel182, potrzebuję wiedzieć, w którym miejscu wpiąłeś się z podświetleniem podłoża pod drzwiami... Czy w drzwiach
  Bardzo potrzebuję wiedzieć, bo mam boczek rozbebeszony... I najlepiej z kolorami kabelków... pawel182 - 1 Lis 2010,  12:46

| Parzych napisał/a: |  	  | pawel182, potrzebuję wiedzieć, w którym miejscu wpiąłeś się z podświetleniem podłoża pod drzwiami... Czy w drzwiach  Bardzo potrzebuję wiedzieć, bo mam boczek rozbebeszony... I najlepiej z kolorami kabelków... | 

Podłączyłem się pod lampke oświetlenia wnętrza. Dokłądniej mówić wpinałem sie do jednego z wyjść modułu GEM który steruje oświetleniem wnętrza.
 Parzych - 1 Lis 2010,  13:38

A którędy ciągnąłeś kable z drzwi do wnętrza Fiesty? 	  | pawel182 napisał/a: |  	  | Dokłądniej mówić wpinałem sie do jednego z wyjść modułu GEM który steruje oświetleniem wnętrza. | 

[ Dodano: Pon 01 Lis, 2010 16:49 ]
 PS.
 Z godzinę walczyłem, żeby zdjąć wewnętrzny plastik z drzwi i DUPA... Odkręciłem wszystkie śruby i zamek ale nie udało mi się go wyciągnąć, trzymają go prowadnice i szyba... Jak sobie z tym poradzić
   pawel182 - 2 Lis 2010,  22:03

| Parzych napisał/a: |  	  | A którędy ciągnąłeś kable z drzwi do wnętrza Fiesty? : 	  | pawel182 napisał/a: |  	  | Dokłądniej mówić wpinałem sie do jednego z wyjść modułu GEM który steruje oświetleniem wnętrza. | 
 | 

Przewodu ciągnąłem tym seryjnym złączem którym pociągniete są wszystkie inne kabelki do drzwi. Dokładałem nowe piny także w każdej chwili możesz tą wtyczke rozłaczyć. Wszystko wygląda jakby było ciągniete seryjnie

| Parzych napisał/a: |  	  | [ Dodano: Pon 01 Lis, 2010 16:49 ]
 PS.
 Z godzinę walczyłem, żeby zdjąć wewnętrzny plastik z drzwi i DUPA... Odkręciłem wszystkie śruby i zamek ale nie udało mi się go wyciągnąć, trzymają go prowadnice i szyba... Jak sobie z tym poradzić
   | 

Ten duzy plastik jest połączony na zatrzaski z całą klamką i zamkiem. Najprościej jest odkręcić klamke i zamek i wyciągnąc wszystko.
 Parzych - 17 Lis 2010,  17:24

Ja poszedłem na łatwiznę i wpiąłem się w kable przy zamku, zrobiłem nawet FAQ w elektryce... Dodam jeszcze, że dzięki mojemu rozwiązaniu, każde z drzwi podświetlają oddzielnie... 	  | pawel182 napisał/a: |  	  | Przewodu ciągnąłem tym seryjnym złączem którym pociągniete są wszystkie inne kabelki do drzwi. Dokładałem nowe piny | 
   pawel182 - 24 Kwi 2011,  14:31

W ramach kontynuacji tematu w ostatnich dniach założyłem dodatkowe oświetlenie bagażnika - mała rzecz a cieszy  a przy okazji bardzo praktyczna.
 Seryjnie MK6 ma tylko jedna lampke w bagażniku po prawej stronie. Ja założyłem identyczna lampke po stronie lewej. Od elektrycznej strony dodatkowa lampka jest podłączona równolegle pod lampke seryjną.
 Poniżej zdjęcia przed i po

przed:

po:

ficus - 20 Maj 2011,  11:29

Skorzystałem z pomysłu kolegi i założyłem sobie drugą lampkę. Taką samą jak z oryginalna po prawej stronie. Jakby ktoś chciał zrobić to samo to mam oryginalną oprawkę żarówki z kabelkami do oddania za darmoche. Oprawka pasuje idealnie do oryginalnej obudowy lampki (tej białej). Jak coś to mogę wysłać;) Info na PW
   ficus - 18 Wrz 2011,  21:31

Jakby ktoś był zainteresowany: LAMPKA NA ALLEGRO
 leila_69 - 6 Mar 2013,  22:33

pawel182 ale extra!
 świetne są wszystkie podświetlenia,
 jaram się strasznie
     ciekawe jak ja sobie z nimi poradzę, hehehe,
 ale mi bałaganu narobiłeś w głowie troszkę, bo jeszcze dowodu nie odebrałam, a już nie mogę się doczekać, aż mi będzie tak ładnie świecić
 chyba nie zasnę dziś przez to FORUM
   Parzych - 6 Mar 2013,  22:52

leila_69, TUTAJ  masz instrukcję krok po kroku...
 leila_69 - 6 Mar 2013,  22:55

Parzych
 dziękujęęę!
 teraz na pewno nie zasnę, dobrze że jej pod domem nie mam jeszcze, bo już bym grzebała
   leila_69 - 6 Mar 2013,  23:16

[...]

EDIT
 nie rozumiem, po co ten post został, skoro czyjś wcześniejszy usunięty i ten nie ma najmniejszego sensu, bo był odpowiedzią....
 i jeszcze wygląda, jakbym nie umiała edytować..
 strasznie dużo postów znika na tym Forum
 tylko niektórzy mogą sobie komentować do woli...
 pawel182 - 7 Mar 2013,  17:22

leila_69, Gdyby co służę pomoca
   leila_69 - 8 Mar 2013,  10:47

| pawel182 napisał/a: |  	  | leila_69, Gdyby co służę pomoca   | 

bardzo mi miło to czytać

na pewno skorzystam
 pawel182 - 15 Cze 2014,  14:37

Kolejna porcja modyfikacji oświetlenia. Tym razem przyszła pora na poprawienie oświetlenia wnętrza.
 W ostatnim czasie (w końcu!!!) zakupiłem lampki oświetlenia wnętrza w fajnej cenie i wymieniłem zwykłą lampkę z przodu na taką trzy punktową.

Drugą identyczną lampkę zamontowałem z tyłu:

Swoją drogą największą bolączką było określenie miejsca montażu tej lampki. Nigdzie nie znalazłem żadnego zdjęcia aby Ford w Fieście MK6 coś takiego montował z tyłu i tu muszę przyznać że Ford troszkę zaniedbał pod tym i kilkoma jeszcze innymi względami Fiestę na rzecz Fusiona.
 Jedyne co się udało to odszukać kilka zdjęć podsufitki właśnie z Fusiona z lampką z tyłu ale natrafiłem na dwie w których lampki były montowane z różnych miejscach więc sam nie wiem czy to ułatwiło czy jeszcze bardziej mnie zmieszało. Z jednej strony leci tam małe wybrzuszenie od wzmocnienia na podsufitce a z drugiej strony nie chciałem też aby dodatkowe lampki do czytania świeciły pasażerom z przodu po głowie więc miejsce wybrałem według własnego uznania.
 W każdym razie udało się a efekt poniżej na zdjęciach.

Tobol - 15 Cze 2014,  15:25

Nie ma to tamto dobra robota
   DemptD - 15 Cze 2014,  17:05

a nie było tam jak w MK3, że było przygotowane mocowanie w dachu które ukazuje się po zdjęciu podsufitki?
   pawel182 - 15 Cze 2014,  18:22

| DemptD napisał/a: |  	  | a nie było tam jak w MK3, że było przygotowane mocowanie w dachu które ukazuje się po zdjęciu podsufitki?   | 

Nawet nie denerwuj
   PS.aż byłem z ciekawość zajrzeć i nie widzę tam żadnego mocowania - tylko belka wzmocnienia.

|  |