| |
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Znika p造n ch這dniczy gdy spada temperatura
cypis290 - 22 Sty 2010, 12:26 Temat postu: [MK3] Znika p造n ch這dniczy gdy spada temperatura Gdy temperatura spada poni瞠j zera, znika p造n ch這dniczy. Sytuacja powtarza si� ju� drug� zim� z rz璠u. Latem p造nu nie ubywa. Auto nie jest s豉bsze, z t逝mika nic si� na kolorowo nie dymi. Nie przybywa oleju. Majonez pod korkiem wlewu oleju jest, ale to podobno normalne. Obejrza貫m przewody i ch這dnice nie wida� 瘸dnego wycieku. Termostat wymienia貫m na nowy p馧 roku temu. Auto dobrze si� nagrzewa, nawiew dzia豉 poprawnie. Od pierwszych objaw闚 auto przejecha這 oko這 20 000 km.Uszczelka pod g這wic� by豉 kiedy� (ok 30 ty� km temu) wymieniana bez planowania g這wicy, mechanik stwierdzi�, 瞠 nie jest to konieczne. Gdzie szuka� przyczyny zaistnia貫go zjawiska?
JoeMix - 22 Sty 2010, 12:53
Ale jak znika,,, robi si� go poni瞠j minimum tylko czy suchy zbiorniczek jest,,,
cypis290 - 22 Sty 2010, 13:48
Z czasem sucho w zbiorniku. W zesz陰 zim� bez dolewania wszystko "wyparowa這" ze zbiornika. Przed zim� wymieni貫m p造n, a teraz robi� dolewki. Na razie jakie� 0,5 litra w sumie.
bid瞠j - 22 Sty 2010, 13:56
hmm... u mnie przy stanie MIN w lecie, zim� jest ledwo na dnie zbiornika, ale jak si� robi cieplej to wraca, wi璚 nigdzie nie ginie. p鏦i co dola貫m do MAX i jest ci庵le r闚no. mo瞠 rozszerzalno嗆? ale nie chce mi si� wierzy� 瞠by a� do tego stopnia.
skoro pod mask� nie wida� zaciek闚 (przyjrzyj si� dok豉dnie w篹om i korkowi w ch這dnicy), to zerknij jeszcze do nagrzewnicy...
cypis290 - 22 Sty 2010, 14:06
Nagrzewnice oczyszcza貫m z syfu w listopadzie i nie wyda豉 mi si� podejrzana, ale zajrz� tam jeszcze raz.
kamilocha1 - 24 Sty 2010, 05:44
fiesta to wogole zagadka. rok temu przy zmianie silnika mialem kran闚� zalane coby sprawdzic czy wyciek闚 niema. na zime zala貫m mu petrygo i 2 dni a tu nie nagrzewa sie. lookam na zbiorniczek a tu zero p造nu;o zala貫m go destylowana woda i trzyma.. to wziolem po kilku dniach ja spuscilem i zala貫m 2 albo 3 koncentraty Dynagel i dla pewnosci dosypalem jeden ten proszek co uszczelnia ch這dnice.. do teraz jezdzi. tej zimy ino raz musialem dolac bo z MAX zeszlo na MIN.
moze go koncentratem spr鏏uj zalac albo na odwr鏒.. i wsyp mu to za 1,50pln co chlodnice uszczelnia. mysle ze moj przepis da rade..
pozdro
JoeMix - 24 Sty 2010, 07:29
Nie syp tego g闚na do uszczelniania bo on nie jest taki inteligentny 瞠 uszczelnia dziur� tylko zakleja wszystko co si� da,,,
cypis290 - 24 Sty 2010, 09:24
| bid瞠j napisa�/a: | | to zerknij jeszcze do nagrzewnicy... |
Sprawdzi貫m nagrzewnice i w tamtym rejonie nie wida� wycieku.
| kamilocha1 napisa�/a: | wsyp mu to za 1,50pln co ch這dnice uszczelnia. my郵� ze m鎩 przepis da rade..
|
Wybacz, ale nie spr鏏uj� tak jak napisa� JoeMix, to zakleja wszystko po drodze, a czasem wszystko opr鏂z wycieku. Dajmy na to, 瞠 doleje przez zim� litr p造nu wi璚 to b璠zie koszt maksymalnie 10 PLN, a mo瞠 w tym czasie namierz� wyciek i poprawi� co trzeba.
kamilocha1 - 24 Sty 2010, 22:52
JoeMix, cypis290, koledzy ale jednak to pocos produkuj�.. i jakos nikomu nic sie przez to nie dzieje. chcesz cos biodegradalnego to mu jajko wbij do p造nu tez uszczelni;)
JoeMix - 24 Sty 2010, 23:27
kamilocha1, Produkuj� to albo dla zielonych co to nie wiedz� ze to skutecznie zapycha nagrzewnic� i potem s豉bo grzeje i to sypi� bo nie chce mi si� szuka� wycieku,,, albo dla ludzi w potrzebie, masz 340km od domu wyciek, dosypujesz zalewasz i jako� si� turlasz do domu a potem si� martwisz,,,
bid瞠j - 24 Sty 2010, 23:28
a motodoktora to po co robi�? bo taki fantastyczny?
kuba87 - 24 Sty 2010, 23:33
takie srodki sa po to aby jakos sobie poradzic w drodze w sytuacji bez wyjscia 340 km od domu.... i przy sprzedazy z這mu
MENUS89 - 26 Sty 2010, 11:36
Ja mam ten sam b陰d,latem ze zbiornika p造nu praktycznie w og鏊e nie ubywa這,robi貫m fiest� d逝gie trasy po polsce,to po przejechaniu 600 km uby這 zaledwie p馧 centymetra,na zime zosta� wlany koncentrat,po jakim� czasie wszystko by這 ok,zacz窸y si� mrozy to jak auto sta這 zacz窸o mi tego ubywa�,patrza貫m po przewodach,rzadnej dziury,obejmu poskr璚ane i wymienia貫m na nowe,zrobi貫m analize z ch這dnic� maczaj帷 j� w wodzie i szczelna jest,zbiornik szczelny,nie wiem jakim cudem to ubywa :( Mo瞠 kto� zna przyczyn� tego? Paruje to czy co? :/
kamil wolski - 26 Sty 2010, 11:59
Mi te� w 24-48h na parkingu nieruszane auto i uby這 ~2cm, do wczoraj. Dzi� ju� nie opad這 wi璚ej. Chyba jednak ta rozszerzalno嗆 temp.
MENUS89 - 26 Sty 2010, 12:30
Podejrzewam,瞠 podczas tak silnych mroz闚 po prostu obejmy mog� si� poszerza� i jakim� tam ciutkiem to ucieka,bo podczas pracy i normalnej temperaturze silnika nie widz� zmian w zbiorniku po zgaszeniu silnika,w nocy auto stoi,a rano po prostu ju� tego p造nu nie ma w zbiorniku,a poczas pompowania w przewodach on si� znajduje i w ch這dnicy,bo dolewam zaledwie nie ca貫 p馧 litry po rozcie鎍zeniu
Pawe這s666 - 26 Sty 2010, 12:36
| kuba87 napisa�/a: | | takie srodki sa po to aby jakos sobie poradzic w drodze w sytuacji bez wyjscia 340 km od domu.... i przy sprzedazy z這mu |
pieknie to ujeles, ewentualnie w warsztatach, aby szybko oddac auto i zeby bylo tanio, a potem klient znowu przyjedzie po nowa chlodnice to tak jakby podcierac sie szklem, sorry za moja wulgarna polszczyzne, ale tak samo te wszystkie gowna do silnika do oleju dokt鏎y i znachory (szczegolnie polecam na zime, jak kto� lubi mie� galaretk� majonez z wody oleju i tego super specyfiku), i inne wspaniale np oczyszczacze (zalepiacze) wtrysk闚 do diesla, co� wspanialego, polecam...
amon31 - 18 Lut 2010, 22:56
no to teraz ja
Ot騜 fiestk� mam 1,5 roku, nawet nie wiedzia貫m o takich rzeczach. P造n ch這dniczy ca造 rok (zesz陰 zim� te�) mia� si� ok. Dzi� musia貫m gdzie� pojecha�, auto sta這 troch� na mrozie, od dawna nigdzie nie je寮zi貫m. No i dym spod maski szed�, pierwszy raz wentylator zaskoczy� (teraz wiem 瞠 dzia豉) i wskaz闚ka pokaza豉 czerwone pole. Po przeczytaniu waszych post闚 w tym pokoiku zszed貫m zerkn望 i jest dok豉dnie jak piszecie - zero p造nu w zbiorniku i majonez pod korkiem wlewu oleju.
Piszecie co� o nagrzewnicy, nie wiem kt鏎e to to w tym silniku (1.1i).
Pytanie wi璚, czy kto� ju� doszed� w tym temacie do jakiego� konsensusu? Jutro skocz� kupi� p造n, bo p鏦i co innego wyj軼ia nie ma.
Pawe這s666 - 18 Lut 2010, 23:07
duzo tego majonezu?
cypis290 - 18 Lut 2010, 23:14
Nagrzewnice masz na 鈔odku auta, tak jakby za radiem pod plastikow� pokryw� na zaczepach, kt鏎e podczas rozbierania si� urywaj� . Obejrzyj dok豉dnie wszystkie w篹e, przy opaskach i w miejscach 陰cze� szczeg鏊nie. A mo瞠 jednak w Twoim przypadku wydmucha這 uszczelk� spod g這wicy? Nagle Ci tak ten p造n wyparowa�?
MARIUSZ.B - 18 Lut 2010, 23:15
| Pawe這s666 napisa�/a: | | duzo tego majonezu? |
A co to ma do rzeczy ?
amon31, szukaj nieszczelno軼i, patrz gdzie jest mokro, obserwuj poziom p造nu. Nagrzewnica to element daj帷y ciep這 w kabinie, znajduje si� mi璠zy nogami pasa瞠ra a kierowcy.
Majonezem si� zbytnio nie przejmuj ma go wi瘯szo嗆 fiest u篡tkowanych niezbyt cz瘰to (niedogrzanych).
Pawe這s666 - 18 Lut 2010, 23:20
jak ma pol kilo pod korkiem papki to raczej moze miec do rzeczy, ale nie ma co za wczasu panikowac...
amon31 - 18 Lut 2010, 23:37
o majonezie ju� poczyta貫m, nie jest go sporo wi璚 tylko przetr�.
co do p造nu to ja dawno pod mask� nie zagl康a貫m, bo auto w sumie sta這 na mrozie nieu篡wane ze 3 tygodnie, w tym czasie jecha貫m nim ze 2 razy. No ale za tym razem a� dymek z prawej strony auta lecia� i 鄉ierdzia這, przewody gumowe by造 mokre, ale tak jako� dziwnie od po這wy.
Sprawdz� je jeszcze w 鈍ietle dziennym, niemniej jednak zala� go trzeba p造nem. Kupi� gotowy czy koncentrat? I czy zaopatrzy� si� w ca貫 7L, kt鏎e niby ma by� w tym silniku?
cypis290 - 19 Lut 2010, 10:18
Ja bym kupi� gotowy p造n i nie przep豉ca�, bo nie ustali貫� dlaczego znikn掖 i z tym co zalejesz mo瞠 by� tak samo. Jak zamierzasz go spuszcza� tylko przez korek w ch這dnicy to 5 litr闚 spokojnie wystarczy, reszta p造nu b璠zie znajdowa� si� w bloku silnika. Przed wlaniem do samochodu jak b璠ziesz spuszcza� pozosta這軼i starego , to kapk� wlej do s這ika i sprawd� czy si� dobrze miesza ze 鈍ie篡m. Jak si� zwa篡 to musisz spu軼i� te� p造n z bloku i wtedy rzeczywi軼ie b璠ziesz potrzebowa� oko這 7 litr闚 nowego.
amon31 - 21 Lut 2010, 21:12
I bagienko....
kupi貫m niebieski p造n, taki by� wcze郾iej, zla貫m deczko z ch這dnicy, jak m闚i貫�, nie zwa篡� si� wi璚 wla貫m, posz這 jakie� 2,5L. Przejecha貫m si� wczoraj do sklepu i z powrotem i... zonk. P造nu w baniaczku nie ma. Teraz nie wiem, czy zn闚 gdzie� nawia這, czy mo瞠 wci庵這 do ch這dnicy i jeszcze mam dola�.
Domy郵am si�, 瞠 nale篡 sprawdzi� ch這dnic� i te gumowe przewody, ale tak na sucho, czy na w陰czonym silniku (obiegu)? Je郵i gdzie� mam jeszcze zajrze�, to poinstruujcie mnie, bo sama nazwa podzespo逝 mi nic nie powie, nowicjusz jestem w tych kwestiach i musz� si� jeszcze sporo nauczy�.
kamil wolski - 21 Lut 2010, 21:20
Przede wszystkim sprawd� czy masz wod� w aucie w nogach czy nie.
cypis290 - 21 Lut 2010, 22:07
W jaki spos鏏 dolewa貫� ten p造n? Nale篡 dola� do stanu max i na odkr璚onym korku odpali� silnik. Jak auto si� nagrzeje to dopiero wtedy termostat puszcza p造n na ch這dnice i wtedy ubywa go w zbiorniczku. Nale篡 wyr闚na� braki.
| kamil wolski napisa�/a: | | Przede wszystkim sprawd� czy masz wod� w aucie w nogach czy nie. | Kamil ma racje, sprawd� czy si� z nagrzewnicy nie leje, w wi瘯szo軼i przypadk闚 widoczne jest to po stronie pasa瞠ra pod wycieraczk�.
Kuleczka - 23 Lut 2010, 16:20
a tak przy temacie to jak sie dostac do nagrzewnicy?
cypis290 - 23 Lut 2010, 18:06
| Kuleczka napisa�/a: | | a tak przy temacie to jak si� dosta� do nagrzewnicy? |
nagrzewnice masz na 鈔odku auta, pod plastikow� pokryw� na zatrzaski. Uwa瘸j bo te zaczepy pokrywy bardzo 豉two si� wy豉muj�.
Kuleczka - 23 Lut 2010, 18:10
jak sie tam dostac? od wewnatrz auta czy pod mask� za silnikiem?
cypis290 - 23 Lut 2010, 19:58
Wewn徠rz auta oczywi軼ie, na wysoko軼i peda堯w, na 鈔odku auta masz t� pokryw�.
amon31 - 24 Lut 2010, 09:21
| cypis290 napisa�/a: | | Wewn徠rz auta oczywi軼ie, na wysoko軼i peda堯w, na 鈔odku auta masz t� pokryw�. |
dobra, to 軼i庵n� pokryw� i mam uruchomi� silnik i patrze� czy tam nie cieknie?
kamil wolski - 24 Lut 2010, 10:47
Najpierw sprawd� czy masz mokro pod wycieraczk�.
Pawe這s666 - 24 Lut 2010, 12:09
Jakby� mia� mokro, to mam za 25z�, ale mam nadzieje ze to nie nagrzewnica, wg mnie za malo plynu wlane
kamil wolski - 24 Lut 2010, 12:20
Niech kolega najpierw odpali auto, odkr璚i korek, wleje p造nu na MAX, w陰czy ogrzewanie w aucie na maksa i poczeka z 15min. Niech auto si� rozgrzeje. Wtedy zakr璚i� korek, zostawi� auto. Gdy ostygnie sprawdzi� stan p造nu ch這dz帷ego. Je郵i b璠zie za ma這, dola� do maks. Poje寮zi�, jak zniknie po odpowietrzeniu na bank gdzies jest nieszczelno嗆. Rozrzane auto postawi� pod marketem na 10min i sprawdzi� czy kapie pod auto. Sprawdzi� czy mokro pod wycieraczkami. Je郵i nie, jecha� na analizator czy jak to si� nazywa, by sprawdzili czy w p造nie nie ma obecno軼i spalin.
Pawe這s666 - 24 Lut 2010, 12:45
Dokladnie, zalac go plynem, potem wszystko musi sie nagrzac, az chlodnica zrobi sie zewnatrz sucha, zeby mozna bylo ja obejrzec, a i nie lej wody zamiast plynu, bo nagrzewnice fajnie potrafi rozsadzic w srodku auta, jak zamarznie i sie obieg otworzy, wszystkie rurki w miejscu zaokraglenia na boku powysadza
amon31 - 24 Lut 2010, 22:29
no to co do wody to si� domy郵i貫m, 瞠 jakbym dzi� wla� a za 3-4 dni walnie nagle siarczysty mr霩 to rozsadzi co nieco.
Woda pod wycieraczkami mo瞠 by�, cho熲y od 郾iegu wnoszonego na butach
dzi� si� przejecha貫m i dymi這 si� spod maski, cho� temp. w porz康ku, zacz掖em to ogl康a� z latark�, bo ju� ciemno i zauwa篡貫m 瞠 to gdzie� z okolic paska klinowego. Gdy si� pochyli貫m deczko mnie opryska這, pasek rozpryskuje p造n, tylko 瞠 trudno tam co� dojrze� co to mo瞠 by�, w tym miejscu widz� kilka gumowych przewod闚, mo瞠 to kt鏎y� z nich jest sparcia造, mo積a to ot tak sobie odkr璚a�?
Pawe這s666 - 2 Mar 2010, 16:41
Tam nie ma zadnego paska, kontynuuj temat, wrzucajac mo瞠 jakie� fotki
kamil wolski - 2 Mar 2010, 18:20
| Pawe這s666 napisa�/a: | | Tam nie ma zadnego paska |
Tam czyli gdzie? Bo kolega pisa� 瞠 pod w篹ami gumowymi, u mnie tam jest pasek od altka.
Pawe這s666 - 2 Mar 2010, 18:23
Fakt pisal o klinowym, myslalem ze ma na mysli pasek rozrzadu (ktorego tam nie ma) i chlapanie z pompy wody, sorry - choroba zawodowa...
kamil wolski - 2 Mar 2010, 18:27
| Cytat: | | sorry - choroba zawodowa... |
To id� si� lecz, a zanim tego dokonasz, zacznij czyta� posty dog喚bnie i ze zrozumieniem zanim na nie odpiszesz. Dzi瘯uj� za uwag�.
Pawe這s666 - 2 Mar 2010, 18:40
Ka盥emu mo瞠 si� zdarzy� z貫 zrozumienie banalnych spraw... zw豉szcza pod koniec dnia, przesadzasz kolego troch�..., takie teksty zostaw dla siebie, nie badz taki przykladny, napisalem ze sie pomylilem i dobrze wiesz ze nie da sie skasowac wiadomosci na forum, ja nie komentuje kiedy piszesz glupoty nieswiadomie nie znajac sie na mechanice czy w dziale elektryki, jak masz jakies spiecia czy uwagi do mnie, to lepiej zmien tampon, jak cos nie halo
Freeman - 2 Mar 2010, 18:44
Prawda. kamil wolski, chyba zbyt ostro zareagowa貫�.
Pawe這s666 - 2 Mar 2010, 18:49
Dobra, nie ma co komentowa�..., niech autor watku kontynuuje sw鎩 temat
amon31 - 2 Mar 2010, 21:05
dobra, dzi� zajecha貫m do gara簑, s御iad mi udost瘼ni�, no i co� kapa這 pod autem, odkr璚i貫m pasek i okaza這 si�, 瞠 to leje z pompy wody. Wyj掖em j�, fakt uszczelka ca豉 zdech豉, ale kapie te� z tej tr鎩k徠nej ko鎍闚ki wa逝 pompy. Czy da si� j� jako� rozebra�? Mo瞠 wymieni� w niej simmering, czy oring czy co tam za uszczelniacz jest. A je郵i nie, to zapewne czeka mnie zakup nowej?
Rozbiera� kto� to?
P.S. W篹e s� w porz康ku.
P.S.2 Pompa wymieniona, nic nie kapie, 豉dnie si� autko nagrza這 a� do w陰czenia wentylatora. Jutro uzupe軟i� p造n i b璠zie cacy
Ale to nie koniec, fifi wymaga jeszcze innych napraw
|
|