Forum FiestaKlubPolska -

LPG - [Ogólny] Nie odbija zawór przy tankowaniu

szynszyl - 24 Maj 2007, 22:10
Temat postu: [Ogólny] Nie odbija zawór przy tankowaniu
łopatologicznie co mam zrobić?
czerepach - 25 Maj 2007, 08:28

szynszyl, :-) Jeśli to pozostałości po zlocie - to powoli zwalniaj tankowanie; wróci do normy... ;-) W zaworze jest kuleczka, może ją jakiś paproch zablokował?
diodalodz - 25 Maj 2007, 14:54

a wskaźnik gazu pokazuje stan butli ??
szynszyl - 25 Maj 2007, 17:29

diodalodz napisał/a:
a wskaźnik gazu pokazuje stan butli ??

pokazuje jak najbardziej...

[ Dodano: Pią Maj 25, 2007 17:30 ]
czerepach napisał/a:
szynszyl, :-) Jeśli to pozostałości po zlocie - to powoli zwalniaj tankowanie; wróci do normy... ;-) W zaworze jest kuleczka, może ją jakiś paproch zablokował?

raferi... byłem barbarzyńskim wozem na Zlocie..

diodalodz - 25 Maj 2007, 18:49

jeśli pokazuje i pokazuje dobrze ze raczej uszkodzony wielozawór . Trzeba wyjeździć gaz do końca i rozebrać butlę .
czerepach - 25 Maj 2007, 19:01

szynszyl napisał/a:
raferi... byłem barbarzyńskim wozem na Zlocie..
:-( A "raferi", to on z forum nie wyleciał z hukiem, czy źle widziałem (usunięty)? ;-)
szynszyl - 25 Maj 2007, 20:00

diodalodz napisał/a:
Trzeba wyjeździć gaz do końca i rozebrać butlę .
da się bez tego żyć?
Kuzyn - 25 Maj 2007, 23:55

Moją fiestkę kupiłem w miejscowości Potok (obok Jedliczy) koło Jasła :) Mam ten sam problem. Widocznie typy z tej okolicy tak mają.
diodalodz - 26 Maj 2007, 14:51

można bez tego żyć tylko tankować za 30 zł co jakiś czas byle nie do pełna .
Kuzyn - 26 Maj 2007, 16:06

Ja tankuję do pełna 1 conajmniej raz dziennie. Niestety do butli wchodzi tylko 30 litrów. Tankować za 30zł...... męcząca strata czasu
szynszyl - 26 Maj 2007, 17:04

diodalodz napisał/a:
można bez tego żyć tylko tankować za 30 zł co jakiś czas byle nie do pełna .

tyle że mi wchodzi normalnie jak zawsze 33,5 litra :vbad:

Siwy_89 - 5 Cze 2007, 15:03

Koledzy, ucieka mi gaz wlewem gazu. Czy wymiana tylko tego wlewu pomoże?? Czy są w nim jakieś uszczelki, blokady przed cofnięciem się lpg?? A może to wina wielozaworu?? Nie chce przepłacić, a co serwis autogazu to co innego mi mówią. Jedni że to pomoże, inni że nie... POMOCY ;-(

PS: na zbiorniku 27l (gaz) przejeżdżam 200km w ciągu tygodnia i już brakuje gazu. Silnik 1.1. Z korka wlewu czuć gaz, a po pryśnięciu pianką sprawdzającą szczelność widać delikatne bąbelki. Miałem już dwa tankowania i ciągle się to powtarza. :-(

diodalodz - 5 Cze 2007, 16:35

tak
za wycieki z korka odpowiedzialny jest korek . trzeba go wymienić . W srodku jest kulka i sprężynka i czasami gumowa uszczelka . ale spalanie masz wysoki dość można powiedzieć kosmicznie wysokie .

Kuzyn - 5 Cze 2007, 18:20

Do czasu naprawy proponuję jeździć na benzynie przy całkowicie pustym zbiorniku gazu. Jeszcze się gdzieś do studzienki kanalizacyjnej nazbiera i wybuchnie
Siwy_89 - 5 Cze 2007, 19:35

Mam zatankowany zbiornik gazu. Czy w serwisie podczas wymiany spuszczą mi ten gaz??
diodalodz - 5 Cze 2007, 20:35

nic ci nie spuszcza . Wielozawór ma dodatkowy zawrek zwtoyny i nawet jak odrąbiesz zawór do tankowania gaz wyleci tylko z rurki .
Siwy_89 - 5 Cze 2007, 20:42

diodalodz napisał/a:
nic ci nie spuszcza . Wielozawór ma dodatkowy zawrek zwtoyny i nawet jak odrąbiesz zawór do tankowania gaz wyleci tylko z rurki .
To jest pocieszająca informacja... :jupi: Dzięki Diodalodz
pawloplus - 5 Cze 2007, 23:04

Siwy_89 jednak nie mozliwe jest zeby fiesta Ci paliła tyle gazu z powodu tego zaworku bo tam ucieknie Ci tylko z 0,25 litra gazu max jednoracowo przy kazdym tankowaniu. Jedz na regulacje
diodalodz - 5 Cze 2007, 23:11

to raz . Trzeba sprawdzić szczelność i jeśli cieknie z zaworka to go zmienić . Pradopodobnie jeździłeś bez plastikowego korka. po sprawdzeniu szczelności dopiero można walczyć dalej .
Siwy_89 - 5 Cze 2007, 23:25

Sprawdzałem szczelność i został wyregulowany. Stwierdzili że jest wszystko ok (co nie było to poprawili). Zrobiłem już ok 300km i spalanie się nie poprawiło. Co do wlewu to podczas tankowania zawór nie odbija, cały czas czuć z niego gaz, a po pryśnięciu pianką sprawdzającą szczelność widać że się z niego ulatnia. Co do korka to racja, nie mam go... Wymiana tego zaworu/wlewu pomoże w problemie?? :cry:
diodalodz - 6 Cze 2007, 14:23

tak . Pomorze . Koszt ok 40 zł sam zawór . ale z instalacja jest coś nie tak . widać panowie nie maja pojęcia jak wyregulować ta instalacje .
szynszyl - 6 Cze 2007, 16:48

czyli jak mi nie oidbija to wymiana zaworu w instalce BRC kosztuje za sam zawór
40 zł.??

diodalodz - 6 Cze 2007, 19:11

nie jak ci cieknie gaz z wlewu to wtedy trzeba wymienić zaworek i zaworek z wlewem 40 zł . To ze ci nie odbija to już ci napisałem ze wina wielozaworu w butli .
pawloplus - 7 Cze 2007, 13:29

Siwy_89 nie kiedy w układzie dolotowym trzeba zastosowac zwezke. Ja mam 1,4 i jest wyregulowany super. Idealnie normlanie i pali mi spokojnej jazdy 15 miasto LPG a agresywnie 20 wiec to niejest mozliwe. Wszystko mam szczelne. Jutro dam zwezke na dolot wtedy bede mogl troche zmiejszyc gaz i spalanie powinno spasc. W 1,1 dalem zwezke mocy nie stracilem a spalanie na trasie spadlo do 5,5 LPG a miasto do 7 wiec wynik oki mi sie wydaje

[ Dodano: Czw Cze 07, 2007 12:32 ]
diodalodz jesli sie myle popraw mnie ale nie powiesz mi ze spalanie 15-20 literkow gazu po miescie przy 1,4 to normalne gdzie na analizatorze zawsze jest norma wniskich partiach obrotów jak i wysokich. Łapie za duzo powietrza to mu gaz trzeba dac i takie sa skutki wysokiego spalania nie prawdaz?

diodalodz - 7 Cze 2007, 15:37

1.4 powinien w 11-12 sie zmiescic. skrec membrane na parowniku.
Siwy_89 - 7 Cze 2007, 17:12

pawloplus napisał/a:
Siwy_89 nie kiedy w układzie dolotowym trzeba zastosowac zwezke. Ja mam 1,4 i jest wyregulowany super. Idealnie normlanie i pali mi spokojnej jazdy 15 miasto LPG a agresywnie 20 wiec to niejest mozliwe. Wszystko mam szczelne. Jutro dam zwezke na dolot wtedy bede mogl troche zmiejszyc gaz i spalanie powinno spasc. W 1,1 dalem zwezke mocy nie stracilem a spalanie na trasie spadlo do 5,5 LPG a miasto do 7 wiec wynik oki mi sie wydaje

Co to jest ta zwężka?? Gdzie ją się kupuje i gdzie montuje??

PS. Byłem w serwisie. Sprawdzili zawór wlewu paliwa i stwierdziali że jest ok. Zamiast tego wlewu wymieniłem filtr powietrza i świece.

[ Dodano: Sob Cze 09, 2007 20:29 ]
Cytat:

Co to jest ta zwężka?? Gdzie ją się kupuje i gdzie montuje??

Nikt nie wie :?: ;-)