Forum FiestaKlubPolska -

Przed zakupem - Fiesta MK6 - Przed zakupem.

moine - 25 Mar 2011, 09:11
Temat postu: [MK6] No co zwrócić uwagę kupując 1.6 TDCI
Witam.

Pierwszy post na forum. Warto się przywitać. Hey :-)

Jestem uzytkownikiem "dziwnej" Fiesty MK6 z 2004 r. Dziwnej, bo wygląda podobnie do ST a silnik ma ... 1.3 :-P . Ale ja nie o tym. Postanowiłem zmienić swoją Fiestę na coś innego z tej samej rodziny. Powodów jest kilka - przez dwa lata uzytkowania (45000 km) miałem jeden defekt (wymiana napinacza), małe koszty eksploatacji... no i trzyma się to drogi jak przyklejone. Ale jest małe "ale" - moc i moment obrotowy silnika 1.3 przestały mi wystarczac. Szukam czegoś mocniejszego. Opinie na temat ST 2.0 150KM/190Nm są mi znane. Chciałem się zapytać o silnik diesla 1.6 TDCI. Nigdy nie miałem diesla - zawsze była to benzyna, ewentualnie benzyna+gaz. Znalazłem dwie Fiesty z 2007 r z takimi silnikami. Obie żółte, obie na alufelgach, wyglądają przepieknnie (na otomoto i gratce). Ale nie samym wygladem człowiek żyje - czasem trzeba coś w silniku zrobić, albo poprosić mechanika , zeby coś wymienił.
Na co mam uważać kupując diesla ?
http://moto.allegro.pl/fi...1515881434.html
- przebieg - 37k
http://moto.gratka.pl/tre...b9a63db5bb406,1
- przebieg - 82k
Chodzi mi o silnik, blacha nie powinna odbiegać od mojej.

Pozdrawiam.
moine

Parzych - 25 Mar 2011, 10:27

Od razu widać, że druga miała robiony przód i jest na nieoryginalnych felgach... No i ma ponad 2 razy większy przebieg, ja bym się przyjrzał pierwszej...
ElGrey - 25 Mar 2011, 17:20

Ja tez sklonilbym sie ku 1, ale ona miala rozwalkowany tyl (ciekawe jak mocno), wszysto i tak tzreba sprawdzic w ASO, zwlaszcz przebieb :)
W swojej jak narazie wymienilem wklad lusterka, bo przestal grzac... tyle, przy takich przebiegach to silnik nie wymaga nic oprocz standardowej wymiany filtrow i oleju, nic innego nie powinno sie dziac, zawieszenie w wersi S i ST jesli auto nie bylo uzytkowane w kraju tez niepowinno wymagac uwagi :twisted: ja musialem wymienic drazek kierowniczy, felge i opone :sad: po wizycie w pewnej wyrwie w jezdni, pozostale elemety ok amorki po 65 000 km 87% sprawnosci, wiec jest ok

moine - 25 Mar 2011, 17:47

Dzięki.
Wizytę w ASO mam w planach przed samym zakupem.
Poprzednio zarobiłem to "po zakupie" - ale zbytnio się nie rozczarowałem. Niemniej jednak teraz zrobię to "przed".
Z tego co piszesz przy przebiegach powiedzmy do 100 tyś - nic nie powinno się dziać z sinikiem. W sumie wszystko sprowadza się do "weryfikacji" przebiegu.

Z innej beczki.
Benzyna ST ma 150 km/190 Nm - Diesel ma 90KM/202 Nm.
Co jest lepsze z punktu widzenia kierowcy ? Nie chodzi mi o ruszanie z piskiem spod świateł (nie mam już 18 lat :-D ) - ale o zwykłe poruszanie się po drodze (wyprzedzanie i przyspieszenie na 4-tym i 5-tym biegu).
Pytam, bo znalazłem też ST w podobnej cenie:
http://moto.gratka.pl/tre...dc88ce775fe6e,1

Pozdrawiam.
moine.

ElGrey - 25 Mar 2011, 20:59

od zera do setki no to wiadomo bezyna, ale na trasie na 4 biegu bezyna zostaje z tylu
50 - 100
ST 2.0 9,7 sek
S 1,6 TDCI 8,2 sek
ST miasto 10,4 l na 100 km
S miasto 5,2 l na 100 km
ja wlasnie ze wzgledu na to zestawienie wybralem ropniaka :hihihi:

Maki - 9 Maj 2011, 10:01
Temat postu: Fiesta MK6 - Przed zakupem.
Rozglądam się nad nowym autem. I z tego powodu że mam fiestę na pierwszą obserwację wziąłem fiestę MK6. Pytanie jakie mnie trapi czy ta generacja fiesty też ma ten słaby punkt czyli rdzewiejące tylne nadkola. Na co zwracać uwagę przed zakupem. Jaki silnik wybrać.

Oprócz Fiesty na oku jest Peugeot 206 (1,4L 88kM), Renault Clio(1,4L 98kM), Fiat punto(1,4L 60kM). Więc o tych samochodach opinia. mile widziana.

arecki - 9 Maj 2011, 11:08

Maki napisał/a:
Peugeot 206 (1,4L 88kM)

kibel, brata panna ma i cuda się tam z elektryką dzieją.

Maki napisał/a:
Renault Clio(1,4L 98kM)

fajne i bardzo wygodne autko ale szukaj 1,6 :)

Maki napisał/a:
Fiat punto(1,4L 60kM)

punto I II III ? 1.4 60 km?

TSRules - 9 Maj 2011, 17:03

Maki napisał/a:
na oku jest Peugeot 206

moja kobietka walczy z pługiem już prawie rok, jak masz za duzo kasy i czasu na latanie po warsztatach to bierz :hihihi:

Maki - 11 Maj 2011, 22:20

Z tych czterech typów to właśnie jestem najbardziej napalony na Peugeota. Fiat punto to oczywiście 2 gener. 1,2L 60kM A klio 1,6. Eee wystarczy w zupełności mi te 98 kM.

A jakieś opinie o Fieście. Jak w temacie.

Parzych - 11 Maj 2011, 22:30

Maki napisał/a:
czy ta generacja fiesty też ma ten słaby punkt czyli rdzewiejące tylne nadkola.
Mi nadkola nie rdzewieją (2006 rocznik)... Poza tym blachy są cynkowane w MK6...
arecki - 12 Maj 2011, 11:19

Maki napisał/a:
A klio 1,6. Eee wystarczy w zupełności mi te 98 kM.

1.6 o wiele lepiej jedzie, a spalanie ma na podobnym poziomie jak 1.4

ja na Twoim miejscu o 206 bym w ogóle zapomniał i szukał albo Clio albo Fiesty :)

Maki - 12 Maj 2011, 18:35

Tylko clio 1,6 jest droższe. Więc jak dla mnie 1,4 wystarczy to poco mam do pacać do 1,6. Coś więcej o fieście wiadomo.
Maki - 13 Maj 2011, 10:47

A pytanie jeszcze takie ile fiesta MK6 ma Nm przy silniku 1,3L 70kM. I przy jakich obrotach.
Parzych - 13 Maj 2011, 12:57

Maki napisał/a:
ile fiesta MK6 ma Nm przy silniku 1,3L 70kM. I przy jakich obrotach.
Katalogowo 106 Nm przy 2600 obr/min...
Maki - 14 Maj 2011, 00:10

No dobra a co jaki rocznik z silnikiem 1,3 dostane za 12/13tys. zł. Chodzi o fiestę.
kamil wolski - 15 Maj 2011, 11:50

Maki napisał/a:
No dobra a co jaki rocznik z silnikiem 1,3 dostane za 12/13tys. zł. Chodzi o fiestę.

allegro.pl

To już akurat możesz sam sprawdzić :/

dziab0ng - 19 Maj 2011, 08:22
Temat postu: [MK6] co o nim sądzicie
Na początku chciałbym się przywitać bo jestem tutaj nowy:)
planuję zakup forda fiesty mk6 (to będzie mój pierwszy ford) czytałem różne opinie na temat tej fieścinki i widzę że opinie są dość pozytywne dlatego się zdecydowałem
znalazłem takie ogłoszenie:
http://otomoto.pl/ford-fi...-C18890214.html

chciałbym zasięgnąć Waszej opinii jako doświadczonych użytkowników oraz proszę o informację, bo w którymś poście znalazłem taką informację, że należy podać VIN i ktoś na forum powie coś o tym fordzie - czy to prawda??

ewentualnie jeżeli ktoś ma do sprzedania jakąś ciekawą fieścinke - interesuje mnie dość nowy rocznik (myślę że od 2007) i z dość małym przebiegiem

generalnie zastanawia mnie ten przebieg...
Proszę o odpowiedź

JoeMix - 19 Maj 2011, 08:37

dziab0ng napisał/a:
Co cie w nim zastanawia ze niski? 20tyś rocznie wychodzi gdzieś,,,
dziab0ng - 19 Maj 2011, 08:58

No nie wiem :) tak jak oglądam to głównie takie przebiegi mają auta z "niemiec od babci i dziadka" z kręconymi licznikami:P

a ktoś o tym VINie sie wypowie?

DziDzia - 19 Maj 2011, 09:31

dziab0ng napisał/a:
a ktoś o tym VINie sie wypowie?

http://www.fiestaklubpols...=asc&start=1220

pozdro :!:

TSRules - 19 Maj 2011, 10:50

co można sądzić ? następna igła z komisu :-) na fotach cudo :-)
jadrian - 19 Maj 2011, 11:14

20 tyś zł za "gołe" autko :zalamka:
Ja mam fiescinkę z 2003 przed liftem wersja Ghia ten sam silnik i przebieg 90 tys km :V: i chciałem za nią 11/12 tysi :krakowiaczek:

Parzych - 19 Maj 2011, 12:02

jadrian napisał/a:
20 tyś zł za "gołe" autko :zalamka:
Gołe :?:
Cytat:
- 2 X PODUSZKA POWIETRZNA

- KLIMATYZACJA

- PODGRZEWANA PRZEDNIA SZYBA

- ABS

- WSPOMAGANIE KIEROWNICY

- IMMOBILISER

- ALARM

ElGrey - 19 Maj 2011, 16:03

moja ma niecale 70 tys. przebiegu autem jezdze bardziej trasy miz miasto, wiec przebieg tej fofi... naprawde nie wiem o co ci biega ;/ autko wyglada na zdjeciach jaknajbardziej ok, jedynie brak zaslepki w przednim zderzaku moze budzic podejrzenia, wiec sprawdzic i kupowac :)
JoeMix - 19 Maj 2011, 16:36

ElGrey napisał/a:
jedynie brak zaslepki w przednim zderzaku moze budzic podejrzenia
Dlaczego? Może ktoś akurat potrzebował i sobie wziął,,, w Polsce to standard
RiM - 20 Maj 2011, 15:03

ja mam mk6 z 2005 i ma 46 tys przebiegu;) nie każdy objeżdża każdego miesiąca całą Polskę. Ale warto się upewnić jeśli jest taka możliwość
pawel182 - 20 Maj 2011, 22:24
Temat postu: Re: [MK6] co o nim sądzicie
dziab0ng napisał/a:
Proszę o odpowiedź

W czym problem? Myślę, że jak zagadasz ze sprzedającym to ustawi Ci przebieg na tyle ile dokładnie chcesz :)
Inna sprawa, że przebieg jednoznacznei nie świadczy o stanie auta/silnika - nie zawsze mniejszy przebieg oznacza lepszy stan.

bojarek - 21 Maj 2011, 12:01

TSRules:
TSRules napisał/a:
co można sądzić ? następna igła z komisu
Wiedziałem... notw :hahaha:
jarek_lech - 17 Cze 2011, 10:06
Temat postu: [MK6] Czy ktoś zna tą Fieste ST ?
Witam,

Mam szybkie pytanie do forumowiczów, czy ktos zna Fieste ST z poniższego ogłoszenia:

Ford Fiesta ST - uszkodzona skrzynia

Moje pytanie głównie się skupia na wspomnianej skrzuyni biegów, czyli czy ktos wie co tak naprawde trzeba w niej wymienić aby auto latało, i czy miało jakieś przygody dodatkowe, z racji kraju pochodzenie ( Francja ;-) ) Z gory dziękuje za wszystkie odpowiedzi

Pozdrawiam.

Parzych - 17 Cze 2011, 12:14

jarek_lech napisał/a:
Moje pytanie głównie się skupia na wspomnianej skrzuyni biegów, czyli czy ktos wie co tak naprawde trzeba w niej wymienić aby auto latało
Pewnie skrzynię trzeba w niej wymienić, żeby jeździło...
jarek_lech - 17 Cze 2011, 20:46

[/quote]Pewnie skrzynię trzeba w niej wymienić, żeby jeździło...[/quote]
Tyle wywnioskowałem z opisu, bardziej mi chodzi o to co dokładnie trzeba wymienić, czy cała skrzynie razem z osprzętem, sprzęgło, docisk i.t.d, czy jest to tylko kwestia frutów ze środka skrzyni.

ElGrey - 18 Cze 2011, 08:09

pewnie bebechy zmielone, naklejki z Zasteka sugeruja ze auto ma dodatkowo podniesiona mac, wiec bebechy mogly niewydolic :-P
jarek_lech - 19 Cze 2011, 18:37

ElGrey napisał/a:
pewnie bebechy zmielone, naklejki z Zasteka sugeruja ze auto ma dodatkowo podniesiona mac

Nie jestem wtajemniczony, możesz mi wyjasnic o co dokładnie chodzi z ta nalepka, jak rozumiem, ta z bocznej, tylnej szyby.

Naprawde nikt nie zna tego samochodu? Ma Łódzkie rejestracje, może ktokolwiek zna własciciela, interesuje mnie przeszłość tego auta, dokładnie w jakim stanie przyjechała z Francji.

ElGrey - 20 Cze 2011, 06:48

z francji zawsze bite przyjezdzaja :-P , a jesli chodzi o naklejke, to takowa dostajesz jedynie jako klijet firmy tuningowej, ktora od wielu lat zajmuje sie przerobkami i virusowaniem aut w lodzi :ok:
jarek_lech - 20 Cze 2011, 08:28

quote="ElGrey"]z francji zawsze bite przyjezdzaja [/quote] Tyle to wiem, może moje pytanie niebyło zbyt precyzyjne, - w jakim stopniu była rozbita, kiedy przyjechała do Polski.
kamil wolski - 20 Cze 2011, 11:08

Zadzwoń do właściciela i zapytaj kiedy przyjechała... chyba, że znów nieprecyzyjnie napisałeś.
jarek_lech - 21 Cze 2011, 09:37

a w czym mi pomoże informacja, kiedy przyjechała do kraju? Poza tym, możne być ciężko się skontaktować z właścicielem, bo auto zostało wstawione do salonu w ramach rozliczenia. Salony bardzo niechętnie udzielają takich informacji.

Jak rozumiem, nikt nie zna tego auta i nie jest w stanie udzielić mi powyższej informacji?

kamil wolski - 21 Cze 2011, 10:44

jarek_lech napisał/a:
Tyle to wiem, może moje pytanie niebyło zbyt precyzyjne, - w jakim stopniu była rozbita, kiedy przyjechała do Polski.

Ja nie wiem po co ci taka informacja, aczkolwiek sam o nią pytasz...

jarek_lech napisał/a:
Salony bardzo niechętnie udzielają takich informacji.

Obchodzi cie ich niechęć? Mają obowiązek. Próbowałeś w ogóle dopytać?

Pele - 21 Cze 2011, 11:24

Jarek_lech napisał/a:
w jakim stopniu była rozbita, kiedy przyjechała do Polski.

Kamil Wolski, ale dobrze zadał pytanie, może gdyby zamiast słowa "kiedy" użył "gdy" albo "w momencie" to byłoby łatwiej :rotfl:

jarek_lech - 21 Cze 2011, 11:47

Panowie, nie bardzo rozumiem waszego zachowania i drwienia ze mnie. Chciałem się was poradzić, poprosić o pomoc, jako fachowców, ale jak widzę, bardziej skupiacie się, na tym kto jak pisze, a nie o czym pisze.
trzeci - 21 Cze 2011, 12:05

Bardzo wątpliwe jest aby ktokolwiek znał dokładną przeszłość tego auta i to jak mocno było rozbite.
Trzeba wziąć ją na stację diagnostyczną i dokładnie sprawdzić w jakim jest stanie.

kamil wolski - 21 Cze 2011, 12:06

Jak na razie to Pele drwi ze mnie, że źle przeczytałem twoje zdanie więc nie foch.uj się jak gimnazjalistka ;)
jarek_lech - 21 Cze 2011, 12:21

Tylko nie gimnazjalistka.... Ja kończyłem normalny system edukacji :-)

Sorry za moja reakcja, ale od baaaardzo długiego czasu szukam dobrego ST-ka, a to jak szukanie dzi*wicy we wspomnianym gimnazjum.

Myślałem, ze z racji niewielkiej ilości ST-ków w Polsce, znakomita większość jest tutaj zarejestrowana i się znacie.

Mieliście racje, co do kontaktu z właścicielem, nie ma z tym najmniejszego problemu.

Michaus - 25 Cze 2011, 12:54

Dziś przejeżdżałem Obywatelską i wstąpiłem do Mieszka...
Oto co zobaczyłem:

1. Stoi tam już chyba b. długo (widać po tarczach), może wcześniej wystała co swoje gdzie indziej, ale to ciężko stwierdzić. Co ciekawe, ramki na tablice od "szanownej konkurencji".
  2. Wszystkie felgi dokładnie ogradowane o krawężniki
  3. Opony do wymiany
  4. Lewy próg, poniżej krawędzi drzwi, wygląda nieco dziwnie (patrz drugie zdjęcie).
  5. Tylny zderzak chyba lekko dostał

Tyle z moich pobieżnych oględzin.
O szczegóły nie pytałem, bo nie lubię zawracać gitary, gdy nie jestem zainteresowany bezpośrednio zakupem, a i czasu specjalnie na to nie miałem.

jarek_lech - 25 Cze 2011, 20:47

Dzieki wielkie, za te spostrzezenia. Na 99 % w sobote podjade ja obejrzeć osobiście, zobaczymy co to za perełka :-) . Niestety mam problem ze znalezieniem skrzyni, nikt nie ma od ręki. Wszystko sie wyjaśni w przyszłym tygodniu.
grzes87 - 25 Cze 2011, 21:37

a nie lepiej CI podjecahc do lbn i kupic sprawnego steka z forum ??
jarek_lech - 26 Cze 2011, 13:16

A o którym dokładnie mówisz? Tym czarnym? Co był do sprzedania od dosyć długiego czasu za chyba 24 tys albo i więcej?
grzes87 - 26 Cze 2011, 19:47

dokladnie tak, byles ogaldales ??
jarek_lech - 27 Cze 2011, 06:57

Nie, nie byłem. Myślałem, że jest już sprzedana
grzes87 - 27 Cze 2011, 11:01

jarek_lech, no walsnie tu jest problem bo to lubelszczyzna, wschod i zadupie i nikt nie przyjedzie bo sie nikomu nie chce.... z tego co wiem caly czas jest na sprzedaz.
http://otomoto.pl/ford-fiesta-st-C17292626.html

o aucie mozesz poczytac na forum wiec w jakims stopniu historia auta bedzie przyblizona. (poprzedni wlasciciel Pp, obecny Mc)

nie mam z autem kontaktu ale na pewno nie ma rozwalonej skrzyni i nie stoi gdzies na placu/komisie, tylko jezdzi bo sie widuje na miescie.

jarek_lech - 27 Cze 2011, 12:16

Widziałem ta fieste o której wspominasz, nawet chyba jest caly post na forum, napisany przez obecnego wlasciciela po tym jak ja kupil od innego forumowicza. Nawet brałem ja pod uwage, tylko pierwsza cena przekraczala moj budrzet, a potem ogloszenie zniknelo :-)

Tą z Łodzi sobie chyba daruje, dobiero dzisiaj odpaliłem forum na kompie ( wczesniej przegladalem na komórce ) i ujrzałem zdjęcia, które Michaus zrobił w komisie. Jeszcze raz wielkie dzięki za nie, nie wiem co chłop robił z tym samochodzem, ale koła są w strasznym stanie, a rdzy na tarczach jest więcej niż na 20 letnim polonezie.

grzes87 - 27 Cze 2011, 14:04

jarek_lech, wystarczy za samocohd postoi z miesiac i juz masz takie tarcze, stanie samocohdu=niszczenie...
pamietaj ze cena w ogloszeniu jest zawsze wyjsciowa i na miejscu negocjujesz albo nie :)

jarek_lech - 27 Cze 2011, 14:38

Tarcze to jedno, po miesiacu stania nawet w moim 15 letnim sztruclu tak niezardzewialy, więc obstawiam, ze bardzo długo stoi i byłyby do wymiany, opony sa mega zjechane, ten próg dziwnie wyglądał, jakbybył przegnity no i najwaznoiejsze, nigdzie w Polsce nie mogew znalezc skrzyni :-) decyzja podjeta, ta Fiescina odpada.

Dzieki wielkie wszystkim za pomoc i za zdjęcia.

mieszko - 27 Cze 2011, 16:25

Tarcze, opony, klocki... Nie chcę reklamować ale na Forum masz gotowe rozwiązanie. Auto z pełną historią, 100 % sprawne, cena za wysoka - dodaj sobie niezbędne naprawy do wykonania - opony 17' do Fiesty do min. 300 za sztukę i masz taniej niż ta od Mc
jarek_lech - 27 Cze 2011, 19:33

Nie no w ogóle nie reklamujes z fieściny Mc :-) .... Zgadzam się z Tobą w pełni, dlatego zrezygnowałem nawet z jazdy do Łodzi, bo już wiem, że naprawa jest kompletnie nieopłacalna.
Pożyjemy zobaczymy, może się skusze, pojawiła się jakaś niebieska w Markach, najpierw pewnie tą obejrze z racji odległości, a potem, pewnie będzie wycieczka do Lublina...

ElGrey - 28 Cze 2011, 06:34

Trzeba pamietac ze znalezienie ST w doskonalej kondycji ;/ i tanio :9: , niebite :hahaha: to MIT i Legeda, nie ma czegos takiego jak dobry stan za male pieniadze, jesli sie szuka takiej wersji to na poczatku trzeba zakladac lekkie przeplacenie przy zakupie, by miec bezproblemowe auto :ok:
tak jak koledzy sugeruja same opony + regeneracja felg, to koszt okolo 2500 zl i nie ma przebacz ;-(

Michaus - 28 Cze 2011, 09:36

Czasami korozja na progu (w tym konkretnie miejscu) pojawia się od przetarcia lakieru przez ostrą krawędź listwy ozdobnej, gdy ta jest źle zamontowana.

Był podobny problem z fabrycznymi listwami w moim Mondeo, ale poprzedni właściciel go wyleczył... jako, że był średnio utalentowany w tym kierunku, to udało mu się pomalować krawędzie listew ;-(
Możliwe, że problem jest poważniejszy, ale aż tak mocno nie drążyłem.
Zdjęcie ma charakter poglądowy, nie przedstawia żadnego z aut, o którym mowa, ot po prostu niewygooglało mi się lepsze.

jarek_lech - 30 Cze 2011, 12:18

ElGrey napisał/a:
Trzeba pamietac ze znalezienie ST w doskonalej kondycji ;/ i tanio :9: , niebite :hahaha: to MIT i Legeda, nie ma czegos takiego jak dobry stan za male pieniadze, jesli sie szuka takiej wersji to na poczatku trzeba zakladac lekkie przeplacenie przy zakupie, by miec bezproblemowe auto :ok:
tak jak koledzy sugeruja same opony + regeneracja felg, to koszt okolo 2500 zl i nie ma przebacz ;-(

Wiem o tym doskonale, ze znalezienie takiej " prełki' jest niemożliwe, zgadzam sie również ze stwiedzeniem, że czasem lepiej "przepłacić" i mieć spokoj niż oszczedzić i potem - płać i płacz :-)

Ta czarna z Łodzi, to była taka chwilow słabosć :-)

Niebieska z Marek, obecnie jest na morzem na wakacjach, wiec czekam do powrotu, potem ewentualnie wizyta w Lublinie....

Bahu - 6 Lip 2011, 23:25
Temat postu: MK6 ST.
Witam wszystkich. Chciałbym prosić o radę. Przymierzam się do zmiany samochodu, z grande punto 1.9 sport na Fiestę ST. Nie wiem na co mam zwracać uwagę podczas oglądania i jazdy próbnej. Czy ST maja jakieś typowe mankamenty, jakie są typowe usterki i czy sa to poważne i kosztowne naprawy. Wszystkie informacje bardzo mi się przydadzą jak będę jeździł i szukał auta. A może Wy podrzucicie mi kilka aut godnych uwagi??
Freeman - 6 Lip 2011, 23:46

Jeden kolega z naszego forum ma na sprzedaż takie auto jakie Cię interesuje.

Chyba ta: http://otomoto.pl/ford-fiesta-st-C17292626.html

Bahu - 6 Lip 2011, 23:52

Trochę daleko.... Nawet czytałem o nim na forum Subaru ;)
pP - 7 Lip 2011, 10:53

kurcze..wolisz kupić parcha aniżeli pojechać 500km po znane na forum auto
nie wiem czy śmiać się czy płakać

Bahu - 7 Lip 2011, 12:15

Nie zrozumiałeś mnie. Nie chodzi o to ze za daleko.. A skoro to Forumowa ST-tka to może przybliżycie jej historie..?? <8>
pP - 7 Lip 2011, 12:18

na forum było już o niej pisane. wystarczy poszukać
Bahu - 7 Lip 2011, 12:30

Poczekam może Mc się wypowie i trochę przybliży mi historie....
Bahu - 7 Lip 2011, 13:58

Opisu dokładnego nie znalazłem poza tym postem w którym Mc przedstawiał swoje auto.

A wracając do tematu to na co zwracać uwagę podczas oglądania ST ków?

Bahu - 7 Lip 2011, 17:27

Dzięki grzes87 za informacje, ale wracając do tematu to czy MK6 ma jakieś typowe usterki??? Noo i na co przy oględzinach MK6 zwracać szczególną uwagę??
ElGrey - 8 Lip 2011, 06:38

Zasadniczo Mk 6 po FL nie ma jakis typowych wad to i ST nie objawia jakis szczegolnych przypadlosci produkcyjnych.
Na co zwrocic uwage:
Jak w kazdym aucie na stan licznika i w stacji diagnostycznej sprawdzic czy nie mija sie to z prawda.
Felgi i opony, wymiana ich to kakretny wydatek
Wycieki zapocenia, ktorych na silniku i skrzyni nie powinno byc wcale, za mlode auta
Stan zdezakow i progow, zwlaszcza przedniego, ktory (zgodnie z obowiazujacymi normami) jest delikatny i nawet zima na sniegu jest go latwo uszkodzic, a czesci sa tez nie tanie, to samo progi (zaslepki trafiaja sie sporadycznie na rynku wtornym i maja chore ceny)
reszta jak przy kazdym innym aucie :bigok:

low6 - 10 Lip 2011, 20:45

Witam Wszystkich Forumowiczów :)

Szybko się witam i podłączam pod temat kolegi, bo widzę, że podobnie szukamy.

Moje wcześniejsze auto to saxo VTS, niestety jak to francuz został zjedzony przed rudego potwora...

Jestem zainteresowany kupnem tego ST-ka:

ST 2008

Widział już może ktoś to auto "na żywo"...?

Freeman - 10 Lip 2011, 21:15

Nie pamiętam, ale chyba już ktoś o nią pytał w tym dziale.
jarek_lech - 11 Lip 2011, 13:50

Widze, ze rosnie mi konkurencja, do zakupu ST-ka, musze się chyba pospieszyć.....

Dla nowych kolegów, post w którym zadawałem te same pytania:

FIesta ST

Korzystając z okazji, pP chciałbym nawuiazać do Twojej opowiedzi z tamtego postu

Cytat:
jak nie ma przycisku to nie da sie odlaczyc esp - esp bylo w kazdym modelu

Czy jestes tego pewien na 100% ? Bo słyszałem o wersjach ST-ka bez ESP, notabene od kolegi z Forum.

pP - 12 Lip 2011, 00:23

esp nawet jak u mnie wyłączyłeś to i tak komp miał kontrole jeszcze nad wszystkim..
dla przykładu na hamowni 1osiowej zaczęło podczas przyśpieszania telepać tyłem, że mało co nie auto uciekło z podestu..

jarek_lech - 12 Lip 2011, 07:54

Dzieki za odpowiedz, jesli dobrze rozumiem, mimo teoretycznej mozliwosci wylaczenia esp i tak przy sytuacjach "kryzysowych" kopmuter ponownie je wlacza?

Nadal jednak niewiem, czy byly wersje Fiesty bez esp, w serwisie bz VIN-u nie potrafia nic powiedziec :-)

Dopytuje sie tak, gdyz mam bardzo niemile wpomnienia po jezdzie samochodem wyposazonym w to ustrojstwo.

jarek_lech - 18 Lip 2011, 09:09

Witam,

Fiesta ( Fiesta Warszawa ) wrocila z wakacji i mialem okazje ja obejrzeć.

Auto ze Szwajcarii, miało już 3 właścicieli w Polsce. Obecni właściciele jeżdżą nim od roku i niewiele potrafią powiedzieć o aucie. Na pewno miało przygodę przodem, pytanie w jakim stopniu( obstawiam konkretny strzał ). Przednia szyba była wymieniona w roku w którym przyjechało do Polski, wstawiono zwykłą szybę bez ogrzewania, podsufitka była zdejmowana. Ogólnie jest źle złożony zderzak, wzmocnienie i chłodnica, do tego odprysk na masce, tylni zderzak do lakierowania i felga do regeneracji i prostowania. Nie wstawiałem na serwis, ,wiec nie wiem co jeszcze ciekawego by wyszło. Generalnie bez rewelacji.

maryo1977 - 19 Lip 2011, 22:09
Temat postu: Zakup Fiesty MK6
Witam.
Nie znam tego auta ale w zwiazku z tym ze musze kupic auto znalazlem taka oferte na dunskiej stronie. Czy moglby ktos mi powiedziec czy zakup tego auta z takim przebiegiem nie bedzie dla mnie workiem bez dna. Zamierzam nim jezdzi okolo 3500 km raz na 2 miesiace. Ewentualnie od czego musialbym zaczac po zakupie tego auta.
Pozdrawiam
Ps. link do strony z autem:
http://www.bilbasen.dk/br...campaign=sogbil

AccessX - 19 Lip 2011, 22:34

JEśli autko, było dbane od początku to jeszcze pojedzie i pojedzie, a jak służyło tylko jako "dupowóz" (sory za określenie), to ciężko powiedzieć ;/ .
maryo1977 - 19 Lip 2011, 22:55

Dzieki za informacje. NApewno jest to drugi wlasciciel. Ostatni przeglad mial robiony przy 213000 km. pokonywal trasy codziennie wiekszosc autostrada okolo 80 km. Wiecej nie wiem a niestety nie znam sie za bardzo na aucie. A ewentualnie jezeli rzeczywiscie sluzyl jako " dupowóz" jaki bylby koszt zeby doprowadzic to auto do stanu ktory pozwoli mi uzywac go conajmniej 4 lata? Co musialbym zrobic przy nim?
low6 - 20 Lip 2011, 09:47

Witam :)

Również i ja trochę podróżuję i ostatnio oglądałem "piękny" egzemplarz z Gorzowa:

ST biała Gorzów

Porażka po całości.... :/ Właściciel sam się przyznał, że auto sprowadził uszkodzone (robiony był przód - maska, lewy błotnik, przedni pas, oba reflektory, komplet chłodnic). Poza tym podłużnica i kielich od strony kierowcy lśnił nowiutkim lakierem jakby dopiero co auto opuściło fabrykę, natomiast po drugiej stronie wszystko wyglądało tak jak powinno po 3 latach użytkowania.

Pod osłonę airbagu na kierownicy można była wsadzić praktycznie palec, więc podejrzewam, że też nic bym tam nie znalazł. Wielką zagadką dla właściciela było to, że w miejscu koła zapasowego (którego notabene nie znalazłem) było spore zawilgocenie, które biegło aż od tylnej lewej lampy. Także strzał w tył był na pewno, a już najbardziej zastanawiające były ślady białego lakieru na listwie dachowej (wzdłuż całej listwy) po prawej stronie...

Przód auta jakoś poskładany, ale kota w worku za takie pieniądze to nie polecam !

kamil wolski - 20 Lip 2011, 10:16

Wymagasz niemożliwego. Bez oględzin na miejscu, nikt nie jest wstanie podać żadnych przebiegów, kwot, zapewnień. Tak się po prostu nie da.
pawel182 - 20 Lip 2011, 11:38

Fiesta, która podałeś w ogłoszeniu mogła byc uderzona w tył (na lewej tylnej lampie jest mazakiem napisane "Ford Fiesta 3d" i rok produkcji chyba 03 takie oznaczenia nanoszą najczęsciej handlarze częsciami używanymi, bo raczej nie wierze, że zrobił je właściciel bo nie pamięta jaki ma samochód :)
low6 - 20 Lip 2011, 14:41

No chyba, że będzie wystawiony za koło 40 tys to wtedy większa szansa na obcierki tylko ;)
jarek_lech - 20 Lip 2011, 16:47

No to dobrze dla Mc, że znalazła nowego nabywce. Oby dbał o nią jak poprzedni właściciele i długo służyła.

A nam pozostaje szukać dalej :) Może wypłynie jakaś "perełka"

maryo1977 - 20 Lip 2011, 17:37

Witam.
Kolego Pawel w jaki sposob dostrzegles ze cos jest napisane na tylnej lampie?

mieszko - 20 Lip 2011, 17:42

Zdjęcie nr 6 , lewa lampa , nawet mój pies (a ma tylko jedno oko) by zauważył napis niebieskim pisakiem na czarnym tle
mieszko - 20 Lip 2011, 17:43

mogła być walnięta sama lampa (przyczyny pozostawiam wyobraźni Użytkowników Forum) albo rzeczywiście nieźle puknięty cały tył
maryo1977 - 20 Lip 2011, 17:47

Kurcze przepraszam! Rzeczywiscie jest napisane. Nie widzialem tego bo skupilem si ena zdjeciu calego tylu auta. Dziekuje Panowie za pomoc i informacje. Pozdrawiam
mieszko - 20 Lip 2011, 17:53

Tutaj są tylko tacy co ogłoszenie rozkładają na czynniki pierwsze, im nic nie umknie, co do lampy to na podstawie zdjęć można stwierdzić że była wymieniana, nic więcej czy pod supermarketem poprzedni właściciel nie uważał jak wsadzał łopatę do bagażnika czy Fieścinka dostała strzała aż po przednie fotele (dobra, przesadzam ale różnie może być)
pP - 20 Lip 2011, 18:27

no żałujcie bo stek MC pojechał dalej do pasjonata, który na pewno bedzie zadowolony :)
Freeman - 20 Lip 2011, 20:19

Dobra dobra. Temat o innej Fiestce więc nie spamować byłą fiestą MC
Parzych - 21 Lip 2011, 02:17

Cytat:
Kr. 28.700
A ile to na złotówki :?:
inno - 21 Lip 2011, 08:39

Jacku tak ciężko samemu sprawdzić? :rotfl:

:ra: http://www.money.pl/pieniadze/kalkulator/

Dzisiejszy kurs - cena wynosi 15409.03zł

AccessX - 21 Lip 2011, 10:15

A według mnie, nawet jakby dostała w tył i została dobrze pospawana i zabezpieczona przed korozją to nic wielkiego się nie stanie. Wiadomo, straci na wartości ale jak ktoś chce mieć auto na długo, to powinien być zadowolony. Tymbardziej, że tutaj na forum ludzie mieli zgnite podłogi i jakoś się uporali z tym problemem :) .

Pozdrawiam,

Filipowicz - 30 Lip 2011, 23:35
Temat postu: MK6 ST - zakup
witam

Jako iz udalo mi sie sprzedac moje BMW czas zaczac szukac czegos mocniejszego niz 1,4 w pakiecie ST :)

Poszukuje oryginalna Fieste ST 2L benzyna
Na zakup przeznaczone mam maxymalnie 27 tys zl
Zalezy mi aby auto bylo jak najmlodsze, no ale przede wszystkim stan..... ma byc naprawde igla, a nie z "przymruzeniem oka".

Fajnie by bylo gdyby troche gotowki zosttalo na mody typu gwint KW ( ale tak jak napisalem najwazniejszy stan auta )

Ktore Fiesty mozecie polecic ? Prosilbym o jakies linki itp

Pozdrawiam i z gory dziekuje !

natika87 - 31 Lip 2011, 11:41
Temat postu: Mk6 półautomat - czy warto?
Witajcie,
właśnie dołączyłam do Waszego forum poszukując informacji odnośnie Fiesty z 2006 r., 1.4 diesel, półautomat (tak to się chyba nazywa, bo właścicielka powiedziała, że można przełączyć się z automatu na manual). Z góry przepraszam, jeśli taki temat się pojawił, ale nie wychwyciłam go. Jako kobieta, która gubi się w gąszczu spraw związanych z kupnem nowego auta chciałabym prosić Was o poradę :)
Samochód ten pochodzi od znajomego małżeństwa, stan bardzo dobry, drobne sprawy lakiernicze na tylnej klapie i przednim zderzaku. Serwisowany w autoryzowanym serwisie. Super spalanie 4,2 l :jupi: Przebieg ok. 50 000 km. Na 99% jest wiarygodny w opisie. Ale na pewno jeszcze będzie sprawdzany.
Rzecz w tym, że obawiam się, że w razie awarii skrzyni biegów będę miała szereg problemów. Takich Fiest jest bardzo mało i nie mogę nigdzie znaleźć opinii na temat tego samochodu. Czy orientujecie się może jak się ma sprawa awaryjności Fiesty z taką skrzynią? Czy dać sobie spokój z taką skrzynią i szukać manuala?
Z góry dziękuję za rozwinięcie tematu.
Pozdrawiam

AccessX - 1 Sie 2011, 10:00

Ja od siebie dodam że zawsze i wszystkim polecam manuala. Z automatem, jeździ się nudno :(

Tak ot co moja rada, manual :)

JoeMix - 1 Sie 2011, 13:58

Nie wiem co jest nudnego w automacie, tak samo jak w manualu decydujesz o zmianie biegu tyle że wajha nie machasz
Ad@mus - 1 Sie 2011, 18:42

natika87, moj brat ma taka fieste, 1.4 tdci z automatem i jest mozliwosc przelaczenia na tiptronic-czyli ruchem dżoja w przod i w tyl narzucasz lub redukujesz biegi

wg mnie automat dla kobiet jest super sprawa, brat swoja fieste ma w ogole na sprzedaz wiec jak cos to pisz na PW :)

AccessX - 1 Sie 2011, 21:17

Aż tak nie ubliżajcie kobietom, że tylko automat i automat ;) . Z tego co wiem, prawo jazdy przeważnie zdaje się na manualku, chociaż i wyjątki są na automacie :) . Także, kobiety wiedzą co to manual. Zresztą... czy zasługują by je tak rozpieszczać? (hmm :twisted: )
mieszko - 1 Sie 2011, 21:58

Osoby z prawem jazdy na automat to zjawisko marginalne - gigantyczne ograniczenia co do liczby pojazdów którymi można się poruszać. Jedyny sposób "odszufladkowania się" to ponowne zdanie egzaminu. Wady to dosyć spore koszty w przypadku awarii, cechą charakterystyczną większości automatów jest niemożność ruszenia pod górkę w zimie. Fiesty automat raczej są do policzenia na palcach jednej ręki, zjawisko nietypowe więc nie wszyscy mechanicy mogą się podjąć naprawy.
JoeMix - 2 Sie 2011, 19:49

mieszko napisał/a:
cechą charakterystyczną większości automatów jest niemożność ruszenia pod górkę w zimie
To jest dobra teoria,,, się zapytam tylko dlaczego nie można zimą ruszyć pod górkę?

Dwa, nowa fiesta ma zwykły automat który w serwisie takich skrzyń naprawisz bo wiele aut takich ma, to nie CTX gdzie tylko fiesta mk2/3/4 i jakiś fiat miały ten wynalazek,,,

szyszunia1514 - 5 Sie 2011, 23:47

Powiem Ci tylko tyle- jeśli chcesz dobrej, nie bitej do granic możliwości ST sprowadź sobie chociażby z Niemiec- też chciałem St-ka, jeździłem po komisach, do prywatnych ludzi, oglądałem, prawie każda coś kombinowane, podłużnice prostowane, poduszki wystrzelone, ehh.
ElGrey - 6 Sie 2011, 09:12

trzeba cierpliwie czekac i szukac, ja swojea S szukalem ponad 6 miesiecy i ogladalem sporo aut, wiec jedyna rada to czekac i szukac (i zbierac wiecej kasy na dodatki :-P )
Filipowicz - 6 Sie 2011, 20:15

Dziekuje za rady !
Nie spieszy mi sie z zakupem, posiadam 2 inne auta wiec bez problemu moge poczekac :)

Jednakze dodatki chce kupowac juuz teraz -> wiecej w innym dziale, rowniez licze na Wasza pomoc !

Pozdrawiam

liquid85 - 21 Sie 2011, 23:13

Witam,
mam zamiar kupić samochód, który w 90% wykorzystywany będzie do jazdy po mieście - w polu zainteresowania znajdują się clio2, corsa c i fiesta mk6. Zakładam, że na tym forum będą sami zwolennicy ostatniej opcji. Piszę tutaj bo chciałbym poznać opinię doświadczonych forumowiczów na temat konkretnego autka.

http://otomoto.pl/ford-fiesta-C20305083.html

Przy sprzyjających okolicznościach jutro wybieram się na oględziny. Co sądzicie o tym ogłoszeniu i ofercie i jakie są ewentualne wady i usterki, które często zdarzają się w tym modelu - na co zwracać szczególną uwagę podczas oglądania. Jak według was ma się rocznik/wyposażenie/przebieg do ceny. Co sądzicie o silniku i jak się on sprawuje. Czy jest jeszcze coś co powinienem zrobić/wiedzieć zanim zdecyduję się na zakup. Do tej pory nie miałem kontaktu z fiestami więc liczę na waszą pomoc.

Pozdrawiam.

igns - 22 Sie 2011, 23:06

Silnik 1,3 to przestarzała konstrukcja, już lepiej poszukać 1,25.
AccessX - 22 Sie 2011, 23:33

igns ma racje. 1.3 to staruszek. O ile działać działa, to 1.25 wydaje się być lepszym wyborem.
Parzych - 23 Sie 2011, 00:15

AccessX napisał/a:
1.25 wydaje się być lepszym wyborem
Może i lepszym ale toto też prawie nie jedzie, minimum 1,4 a najlepiej 1,6 - spalanie jak w 1,25... :yes:
Zalew - 23 Sie 2011, 00:38

Parzych napisał/a:
Może i lepszym ale toto też prawie nie jedzie,
Już nie przesadzaj, demonem prędkości nie jest, ale jakoś się toczy. Jednak tez trudno się nie zgodzić, jak będziesz miał okazje to zdecydowanie bierz min. 1,4 - dużo przyjemniejsza jazda.
AccessX - 23 Sie 2011, 21:24

Mam 1.25 i jakoś starcza. Choć faktycznie chciałoby się to 1.6 (oj chciało :( ). No ale szkoda póki co w aucie 3 letnim, silnik już wymianiać itp ;/ . Tym bardziej że wątpie że znajdę silnik 1.6 z 45tyś km przebiegu ;/ (tak jak mam teraz w 1.25).
Parzych - 23 Sie 2011, 21:51

AccessX napisał/a:
Tym bardziej że wątpie że znajdę silnik 1.6 z 45tyś km przebiegu
Ja trafiłem z trzy razy mniejszym i w dodatku z automata i o 3 lata młodszy od mojego... gy
AccessX - 23 Sie 2011, 23:10

Parzych sprzedaj mi go.

A wogóle ty masz farta, a ja nie :(. Nie lubie Cie :D

Parzych - 23 Sie 2011, 23:22

AccessX napisał/a:
A wogóle ty masz farta
Bo trza polować... Jak Tommy Lee Jones w ściganym... :devil:
hardkor - 31 Sie 2011, 14:18
Temat postu: MK6 - wybór silnika benzynowego
Witajce:)

Znajomy poszukuje Fiesty mk6 od 2004r. i zastanawiamy sie jaki bylby najlepszy wybor silnika benzynowego jesli chodzi o jego wytrzymalosc na przebiegi oraz mozliwosc zagazowania LPG?

Autko osobiscie sobie zwiezie z Francji na kolach, takze nie ma byc tanio ale pewnie i aby nic nie rdzewialo:)

Moje typy to 1.25 bo to chyba stara jednostka/sprawdzona?

Prosilbym o opinie uzytkownikow oraz znawcow tych motorów.

Jakies newralgincze punkty w tych autkach oraz spalanie orientacyjne.

Pozdrawiam :-)

Parzych - 31 Sie 2011, 14:31

hardkor napisał/a:
Moje typy to 1.25 bo to chyba stara jednostka/sprawdzona?
Po 1 nie stara tylko nowa (1,3 jest stara) po 2 to ledwo się odpycha, minimum 1,4 a najlepiej 1,6...
hardkor napisał/a:
spalanie orientacyjne.
W większości przypadków od ok7 do ok 9 po mieście, czyli na poziomie 1,6 i wiem co piszę bo miałem 1,25 i zmieniłem na 1,6...
arecki - 31 Sie 2011, 14:46

Parzych napisał/a:
minimum 1,4 a najlepiej 1,6...

a jeszcze lepiej 2.0 :)

Witek - 31 Sie 2011, 15:53

Witam !
Jestem nowy na tym forum i mam w planach zakupić fieste mk6.
Myśle nad wersją 1,4 tdci. Co myślicie panowie o tym motorze ? na jazde po mieście i kawałek prostej za miastem starczy ? I czy przy zakupie tego auta musze na coś szczególnego zwrócić uwagę ? rdza gdzieś coś bierze albo cuś ... nie wiem jakieś porady przed zakupem ?

pozdrawiam Witek
ps; aha jeszcze jedno ile trzeba sobie zostawić na wymianę filtrów i płynów ?

AccessX - 31 Sie 2011, 17:22

Witek, dużo pytań jak na pierwszy raz hehe ).

Co do rdzy. To jest Ford :) Więc rdza się często chwyta. Ale podobno po roku 2002 chyba, wychodziły modele już z ocynkowaną blachą (coś czytałem na tym forum), i teoretycznie rdza powinna mniej żreć.

Co do silnika to hmmm ja mam 1.25 i jeżdżę po mieście, po trasie i jestem b.zadowolony :) . Ale co kto woli.

mieszko - 31 Sie 2011, 21:21

na miasto i kawałek za miastem wystarcza, cudów na prostej nie oczekuj, TDCi to nie ST - ma być ekonomiczny a nie szybki, co do kosztów filtrów i płynów zależy jakie i gdzie kupujesz, czy zmieniasz samodzielnie czy zostawiasz to serwisowi - samodzielnie koło 500 złotych powinno wystarczyć, lepiej rozejrzeć się w mniejszych i sprawdzonych sklepach na które namiary znajdziesz na forum niż polegać na dużych sieciówkach bo można się przejechać - Norauto zwykły filtr kabinowy - 90 zł, ABC Focus - węglowy fordowski za 50...
Witek - 31 Sie 2011, 21:48

Dobra, dzięki panowie teraz ostaje mi tylko łapać oręż i lecieć na polowanie po giełdach...
hardkor - 1 Wrz 2011, 00:19

chodzi głownie o ekonomie i niska awaryjnosc jednostek, czy do 1.4 mozna smialo montowac Gaz?
inno - 1 Wrz 2011, 10:29

1.6 jest tak samo ekonomiczny jak 1.25 spalanie na podobnym poziomie.
i nie musisz go tak męczyć, żeby normalnie pojechać

a jak już Ci tak bardzo zależy na ekonomii to może 1.6TDCi?

mikolaj - 1 Wrz 2011, 16:19

Do silników 1.25, 1.4, 1.6 i 2.0 montowanych w MK6 nie zaleca się montowania gazu. Jedyną jednostką która toleruje gaz bez problemów to 1.3 (była u nas opcja kupna tego silnika z "fabryczną" instalacją gazową w Vanach). Przynajmniej takie informacje można wyszukać w necie, między innymi tu na forum.
Czy to jest prawda w 100% - tego nie wiem. Kilka osób ma takie silniki zagazowane i jeździ, oni powinni się dokładnie wypowiedzieć.
Ja mam silnik 1.3 69 KM, zagazowałem go pod koniec lipca tego roku. Śmignąłem już na gazie prawie 4 tys. km i jest bajka. Gazownik poradził zamontować lubryfikację - o niej też są różne opinie. Założyłem dla świętego spokoju. Pali mi przy zdecydowanie nie ekonomicznej jeździe niecałe 9.5 l gazu (wcześniej pił 8 l benzyny).
Jak chcesz jeździć tanio i mieć co nie co pod maską to tylko 1.6 TDCi. Mój znajomy taki silnik właśnie ma, twierdzi że przy niezbyt ekonomicznej jeździe pali mu ok 5 l ON. Ale szukasz silnika benzynowego więc nie wiem czy jesteś chętny zmienić zdanie.

hardkor - 1 Wrz 2011, 18:33

DIESEL nie wchodzi w gre, do dnia wczorajszego smigane bylo 1.4TDCI i nigdy wiecej ropy:) co z tego, ze palil 6l w miescie skoro koszty utrzymania wyszly o wiele drozej, sprzeglo i wtryskiwacze 2sztuki.

Przebiegi jakie beda robione to 15tysKM rocznie wiec jedynie benzyna ma sens(miasto Kraków). :-P

Właśnie również slyszałem od zaufanego gazownika aby nie montowac do tych nowych jednostek DURATEC? gazu, bo nie bedzie to trwale zaś inni gazownicy co wciskaja gaz kazdemu, mówia ze nie ma problemu z zagazowaniem.

Sam nie wiem? :gitarzysta:

mikolaj - 1 Wrz 2011, 19:34

Ogólnie to zagazować da się wszystko, tylko kwestia jak jest potem z eksploatacją. Ja w swoich poszukiwaniach znalazłem informację która się powtarzała wszędzie że z gazowaniem Fiesty MK6 tylko z silnikiem 1.3 nie ma problemów. Dla świętego spokoju, tak jak pisałem, założyłem lubryfikację. Nie widzę praktycznie żadnej różnicy podczas jazdy poza większą ilością kasy w portfelu. Jeśli nie potrzebujesz dużej ilości KM, tylko samochód do najzwyklejszej jazdy, to ten silnik powinien Ci wystarczyć. Jest mało awaryjny i trwały, z tego co słyszałem/czytałem.
tomh - 4 Wrz 2011, 20:56

Witam,

To mój pierwszy post, postanowiłem nie zaśmiecać forum nowymi wątkami.

Szukam Fiest MK6 (rocznik 2006/2007/2008)

Homologacja na ciężarowe (bez tylniej kanapy, kratka za przednimi siedzeniami)
Klimatyzacja
Najchętniej motor 1.25 benzyna i założę sobie gaz lub z gazem
1.3 odpada bo to stara paliwożerna konstrukcja z tego co czytałem
Ewentualnie może być 1,4TDCi

Rozpiętość cenowa jest ogromna, od 14000zł (brutto)
http://otomoto.pl/ford-fi...-C20062673.html

do 20000(brutto)
http://otomoto.pl/ford-fi...-C19877078.html

Ile realnie trzeba zapłacić za zadbany egzemplarz?

Zastanawiam się między Corsą D a Fiestą MK6, i jak mam dać prawie 20 tysi to chyba skłaniałbym się w stronę dużo "nowocześniejszej" konstrukcji Corsy D (konstrukcja jednak z 2006 a nie 2002). Najnowsza Fiesta wygląda przeprzecudownie ale niestety 30tysi i więcej to już za dużo...

Więc jak to realnie wygląda z MK6, za 15tysi 1,4 TDCi zadbany się znajdzie? :)

Dziękuje i pozdrawiam,

bartosi - 22 Wrz 2012, 07:00

Witam,

mam dokładnie ten sam problem co mój poprzednik, tzn. chce kupić fieste 1.4/1.6TDCi 2006-2008 do 18k PLN i ze względu na rozrzut cenowy (od 13 do 20k) nie bardzo wiem ile jest tak naprawdę warta.

Ile km można mniej więcej przejechać bez większych napraw. Wiem, że to zależy w dużej mierze od stylu jazdy, dróg itp. ale chce wiedzieć jakich samochodów mam się wystrzegać (po jakim przebiegu). Czy 120 KKM to jest dużo dla Fiesty, ewentualnie jakich napraw trzeba się spodziewać przy takim przebiegu?

Mam też pytanie dot. kraju pochodzenia... kilka razy widziałem informacje "z Niemiec a nie z Francji czy Danii" co takiego złego jest w samochodach z Francji Danii itp?

kilka ofert, które znalazłem w mojej okolicy - co o tym sadzicie ?

http://otomoto.pl/ford-fi...-C26072732.html -za tani?
http://otomoto.pl/ford-fiesta-C25737274.html
http://otomoto.pl/ford-fi...-C26016081.html
http://otomoto.pl/ford-fi...-C25587799.html
http://otomoto.pl/ford-fiesta-C26072396.html
http://otomoto.pl/ford-fi...-C25021131.html
http://otomoto.pl/ford-fi...-C25310792.html
http://otomoto.pl/ford-fi...-C26030800.html

Dziękuję i Pozdrawiam
Bartek

Parzych - 22 Wrz 2012, 21:55

bartosi, jak na moje, to 2 ostatnie mają realne przebiegi, diesla raczej nie wybiera ktoś kto mało jeździ...
trosiaa - 29 Sty 2013, 16:17

witam ,
przymierzam się do zakupu fiesty,ale jak na blondynkę przystało nie obejdzie się bez fachowej pomocy , bo kompletnie sie nie znam, dlatego PLISSS poradźcie czy ten samochód wart zachodu? mam do dyspozycji max 18 tyś może ktos ma do sprzedania ? nowsze roczniki tez mile widziane ale jak wspomniałm do 18 tyś
bedę wdzięczna za każdą opinię
http://otomoto.pl/ford-fi...-C27548405.html

Parzych - 29 Sty 2013, 16:48

Cytat:
EKONOMICZNE!!!
SPALANIE GAZU 7L
Bajkopisarz... Tylko zapomniał napisać na ile km pali te 7l gazu... A silnik 1,25 jest równie ekonomiczny jak 1,4 i 1,6... Poza klimą to prawie kompletny golas, szyby na korbki, lusterka na cięgna, bez p/mgłowych, jednak przebieg jest realny... Jeśli 5d nie jest koniecznością, to u nas w giełdzie jest kilka sztuk do sprzedania... Np. ta: http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=66113
KORraN - 10 Lut 2013, 22:52

Cześć wszystkim :) Już niedługo zostanę chyba klubowiczem, ale wcześniej mam kilka pytań.

Od jakiegoś czasu szukam sobie nowego auta. Myślę nad czymś lekkim (podatek drogowy w Holandii...), ale jednocześnie dosyć szybkim. Wiele aut oglądałem, ale ostatnio upatrzyła mi się Fiesta (Mk VI, bo VII z dobrymi osiągami jest chyba poza moim zasięgiem na razie). W piątek przypadkowo zajechałem do komisu w moim mieście i trafiło się takie coś: [LINK]

Ultimate Edition to coś jak Rally Edition, ale limitowana wersja 250 sztuk tylko na Holandię. Z tego opisu wynika, że mój egzemplarz musiał być przemalowany i obklejony. Podejrzewam, że mógł robić jako reklamówka w jakimś salonie i na pokazach. Szczególnie, że przednie opony (Pirelli PZero, ciekawe, jakie były oryginalnie, bo z tyłu są inne, ale nie pamiętam nazwy) nadają się do wymiany. Same naklejki też w kilku miejscach są delikatnie "haknięte". Oprócz tego nie mam do niego zastrzeżeń, choć jeszcze nim nie jeździłem i nie zaglądałem pod maskę (w ciągu tygodnia podjadę z kimś bardziej kompetentnym :P ).

Co sądzicie o takim aucie? Zastanawiam się czy brać takie 1.6 16V ze 101 KM czy może zaszaleć i kupić ST 2.0 (np. coś takiego)

ABB - 16 Gru 2013, 17:03

Cześć,

Pomimo, że dopiero teraz się zarejestrowałem to czytam wasze forum od dawna, bo aktualnie jeżdżę fiestką mk5 z 2000r z nieśmiertelnym silnikiem 1.3i ;)

Ale z racji że fiestka jest wiekowa i niewiadomo po jakich przejściach, przymierzam się do kupna nowego autka - oczywiście fiesty ;)

Chodzi mi po głowie MK6 5d... rocznik między 2006 a 2008, tak do 15k zł.
i mam straszny problem bo nie wiem na jaki silnik się zdecydować.

codziennie robię ok 50-60km, z czego 50km w trasie międzymiastowej Tarnowskie Góry - Gliwice (dojazdy do pracy).
Aktualnie moje 1.3 połyka średnio 7l/100km, latem 6,5l/100km.

Zostanawiałem się nad benzynowcem 1.6 ale z drugiej strony jest też Diesel 1.6.... i totalnie nie wiem co wybrać. nie mam żadnego doświadczenia z dieslami, od 7 lat jeżdzę benzyną i troche się obawiam kosztów eksploatacji i ewentualnych napraw diesla.

Czy możecie się podzielić jakimiś uwagami na co zwrócić uwagę przy zakupie i czego się wystrzegać?

TSRules - 16 Gru 2013, 22:41

jak wspominasz o spalaniu i robisz te 60km dziennie to bena 1.6+LPG czyli dynamika+oszczędność :ok:
ABB - 17 Gru 2013, 07:33

A jak się sprawuje silnik 1.4? Warto się nim zainteresować?
TSRules - 17 Gru 2013, 11:16

zależy jaki, 1.4 bena pali tyle co 1.6, więc ogólnie nie warto, ropa 1.4 ma 68KM więc dynamika podobna do twojego obecnego, spalanie pewno z pięć lub trochę więcej (pewno więcej ;) )
grzes.l - 17 Gru 2013, 12:31

Hej, wrzucę swoje dwa grosze.
Kulam się na 1.25l + LPG.
Generalnie w lato z klimą albo w zimę z grzaniem pod te 10l/100km lpg podchodzi bez problemu. Lekkiej nogi nie mam.
Jak mam kiepskie dni to zejdę do 9l/100 ale po miescie przy dynamicznej jeździe na mniej nie ma co liczyć. Do pracy mam 15km w jedną stronę miastem.

Tydzień temu trasa bytom->kraków->bytom (200km) i do tego 130km miasta bytom,ruda śląska. Zalałem do pełna i dało 7,7l/100km. Tankowane na tej samej stacji zawsze.

W styczniu będa dwa lata na lpg i jakieś 24tyś km - kula się bez problemu.
Trzymam się tylko zasady by zimnego silnika nie gonić. Lubryfikacje zalecali to się dałem naciągnąć i wychodzi około 0,5l na jakies 8 tyś km.

TSRules - 17 Gru 2013, 17:16

no i pewno przy dynamicznej (bo trzeba kręcić ten silniczek) jedzie na benie też nie spaliłby dużo mniej ... a tak max 27zł za 100km więc krzywdy nie ma :ok:
ABB - 17 Gru 2013, 19:50

Wszystko pięknie, szkoda tylko że 1.6 w benzynie jest ciężko dostępny :P

Może do kwietnia, jak będę już na poważnie szukał auta to trafi się jakiś rodzynek...

Ania3 - 22 Kwi 2014, 18:24

Witam,
To moj pierwszy post na tym forum.
Zastanawiam sie nad kupnem tego autka:

http://otomoto.pl/ford-fiesta-tdci-C31598882.html

Na co zwrocic uwage przy zakupie? wiem ze diesel jest dla osob ktore jezdza duzo. Ale ile to jest duzo? ja dziennie robie ok 100km wiec pytanie czy to juz sie oplaca? jak z ich eksploatacja i utrzymaniem? chcialabym poznac wasze opinie gdyz w temacie fiest jestem zielona.

Zgory dziekuje za cenne i dobre uwagi

TSRules - 22 Kwi 2014, 19:01

Ania jak najbardziej diesla możesz wybrać, co do zakupu to jeśli się nie znasz to i tak musisz jechać z kimś doświadczonym nie ma tu jakiś uniwersalnych porad, każdy egzemplarz trzeba sprawdzić i "obmacać" osobiście
Ania3 - 22 Kwi 2014, 19:13

Wiem,
ze co autko to inna sztuka lepsza badz gorsza. Niestety nie mam nikogo kto ma doswiadczenie i kto sluzylby mi porada wiec pisze tutaj zebycie doradzili na co najbardziej zwrocic uwage itp. i tak przed zakupem tego auta na pewno zjawie sie z nim w stacji diagnostycznej to jest pewne ale i tak wole osobiscie byc troche dociekliwa i nie chce dac nabic sie w butelke lub kupic auto w ktore po miesiacu bd musiala wsadzic sporo kasy.[/i]

TSRules - 22 Kwi 2014, 19:20

ewentualnie może ktoś mieszka blisko ciebie to może przy kupnie pomoże, jeśli chcesz kupować bez doświadczenia to doradzam auto juz zarejestrowane w kraju, bezpośrednio od właściciela, najlepiej co ma auto trochę dłużej, bez komisów i sprowadzonych, bo jak sie nie znasz to możesz wpaść na minę, a poradników w sieci jest pełno na co zwracać uwagę
Edyta - 28 Gru 2014, 14:28

Witam!
Jestem nowa. Chcę zakupić Fiestę Mk6 i mam numer VIN. Czy ktoś może mi sprawdzić?
Pozdrawiam.

Parzych - 28 Gru 2014, 14:37

W Hyde Parku jest temat od sprawdzania VIN-ów, podaj tam nr a ktoś Ci go sprawdzi... :ok:
zbychoo - 17 Kwi 2015, 21:29

Dzień dobry,
z ojcem na spółę posiadam focusa mk2 w dieslu w którym się zakochałem. Przeprowadzam się w końcu ze wsi do miasta i co za tym idzie sprzedaje gigantyczna cytrynę, chcę ją zastąpić Fiestą, a jakże. Fiestą ST150
przeglądam ogłoszenia od dawna i ciągle nie widzę sensownej sztuki ( była ze 3 miesiące temu taka czerwona w Warszawie )
czy jakakolwiek sztuka z tych na rynku (polskim, widziałem z 5 sztuk) się nadaje do czegokolwiek? czy może lepiej samemu sprowadzić z DE?

pozdrawiam
z.

Parzych - 17 Kwi 2015, 22:22

zbychoo napisał/a:
czy jakakolwiek sztuka z tych na rynku (polskim, widziałem z 5 sztuk) się nadaje do czegokolwiek? czy może lepiej samemu sprowadzić z DE?
W PL są już po blacharce, nie bardzo widać co było tłuczone, w DE jeśli jest cała, to raczej niebita, bo bite sprzedają do PL...
mj87 - 29 Cze 2015, 16:09

Witam. Znalazłem w internecie ogłoszenie poniższej fiesty. Autko jest z ważnymi opłatami po wymianie dwumasu,sprzęgła,hamulców,rozrządu,płynów. Według sprzedawcy bezwypadek ,bez rdzy do poprawek. Cena niższa o wiele niż na ogłoszeniu...
http://otomoto.pl/oferta/...a-ID6y7sRw.html
dodam że mam daleko ale autko wydaje się zadbane i w dobrej cenie. Będe wdzięczny za opinie.
Opcją jest tez nie fiesta a focus i wiem że to forum fiesty ale w końcu to też ford.
http://otomoto.pl/oferta/...y-ID6y7wSH.html

blind227 - 29 Cze 2015, 23:04

Po takie taniochy to najlepiej z miernikiem lakieru i poproś o zgodę na wycieczkę do stacji diagnostycznej bo nigdy nic nie wiadomo.