| |
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka ogólna - Niedziałające światła cofania - umiejscowienie czujnika
Vendeur - Dzisiaj 16:34 Temat postu: Niedziałające światła cofania - umiejscowienie czujnika Cześć,
jako że nikt nie raczył w innych tematach o tej tematyce dodać zdjęć, w internecie też nic na szybko nie da się znaleźć, a amatorzy jak ja, mają potem problem z lokalizacją czujnika, postanowiłem założyć temat (dostępne są pozamykane), aby pokazać, gdzie on się znajduje i ułatwić innym na przyszłość.
Po krótce moja historia. Nie działają nagle oba światła z tyłu - żarówki sprawne, bezpiecznik za schowkiem pasażera (o ile pamiętam jest to F37, na pewno piąty od lewej na samym dole - wartość 7,5). Zatem czujnik... Sprawdzić należy wypinając wtyczkę i wkładając do niej jakikolwiek drucik w oba otwory (są tam trzy... ), jeśli światła się zaświecą, no to kwestia czujnika lub wtyczki. Czujnik należy wykręcić ze skrzyni biegów kluczem płaskim nr 22 i można go przetestować miernikiem, dotykając elektrodami obu bolców. U mnie, niestety, miernik pokazywał niby przepływ prądu (oczywiście po wciśnięciu kulki), ale z jakiegoś powodu czujnik nie chciał działać. Kupiłem nowy i to samo, nie działał. Okazało się, że wtyczka może nieco zasyfiona, nie do końca wchodziła i może coś tam się w niej te otoczki metalowe poluzowały, nie wiem. Trzeba ją BARDZO MOCNO docisnąć. Nowy czujnik zaczął działać, ale stary za cholerę nie chciał i nie wiem dlaczego...
PS. Niektórzy podginają bolce w czujniku, aby zetknęły się lepiej z wtyczką i to często pomaga, więc niekoniecznie trzeba kupować nowy. Koszt czujnika na Allegro to około 16-17 zł.
Czujnik wykręcamy od dołu, kładąc się na ziemi i zaglądając pod zderzak.
UWAGA!!! Jeśli nie mamy chwilowo czujnika na wymianę, stary trzeba bezwględnie wkręcić na miejsce. W przeciwnym wypadku będzie wyciekał olej ze skrzyni podczas jazdy... Ja o tym nie pomyślałem i przejechałem chyba kilometr zostawiając za sobą krechę...
Czujnik wygląd tak:
A znajduje się tutaj:
Widok od góry maski
Zbliżenie
Widok od spodu auta od strony zderzaka
|
|