Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka ogólna - Lampy TYC Led - regulacja wysokości

Lukasz-MK713 - 29 Maj 2019, 21:34
Temat postu: Lampy TYC Led - regulacja wysokości
Pokusiłem sie o zakup lamp TYC z LED do polifta.
Narazie wymieniłem jedną lampę i stwierdziłem że jest problem z ustawianiem wysokości świecenia. Problem polega na tym że po zmianie wysokości na najwyższy (0 na ustawniku) czepień z siłownika wysuwa się za krótko co powoduje że lampa świeci nisko.
W porównaniu do oryginału (bez led) ten czpień rusza się w o wiele mniejszym zakresie.

Co może być problemem?
Nie widzę aby coś blokowało..
JAk wygląda sterowanie tym siłownikiem ? czy na stałe jest podawane jakieś napięcie i od poziomu tego napięcia wysteruje się siłownik?

Próbowałem podpinać lamę w różnych ustawieniach pokrętła aby zmienić jej punk początkowy ale to też nie przyniosło efektów.
Może jakieś piny trzeba jeszcze pozamieniać, poza tymi do działania led?

JoeMix - 29 Maj 2019, 22:33

Problem może być taki że jest inny zakres regulacji/sterowania, i musi być ręczna regulacja wysokości, czyli ustawiasz na "0" i ustawiasz tak żeby świeciło dobrze, potem zmieniając na 1,2,3 system powinien opuszczać snop światła niżej,,, zmontuj wszystko i podjedź na stacje diagnostyczną celem ustawienia świateł i zobaczysz co Ci diagnosta powie,,,
Lukasz-MK713 - 30 Maj 2019, 08:05

0 ustawiam pokrętłem które powoduje przesuwanie siłownika w całości. To jest jednak mały zakres regulacji. Główną regulacją jest ciegno siłownika, które jak pisałem działa w niewielkim zakresie.
a przynajmniej w o wiele mniejszym niż poprzedniej lampy.
Okazało się wczoraj jednak że przez moje zabawy rozładowałem aku. Możliwe że po naładowaniu będzie więcej siły :) .. Taką mam przynajmniej nadzieje.. zanim całkiem padł jakoś faktycznie wydawało się że dalej się ruszał jak wyłączałem światła :)